Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stort interview: Danskers drøm blev til spansk mareridt

Stort interview: Danskers drøm blev til spansk mareridt

17. maj 2020 08:00Jesper Skovbølle

I starten af sidste år flyttede Fie Østerby fra de trygge rammer i Danmark og til Spanien for at jagte sin store målsætning om at blive professionel cykelrytter. Danskerens drøm gik blot få måneder senere i opfyldelse, men drømmen forvandlede sig derefter hurtigt til det stik modsatte.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Den 1. januar 2019 flyttede Fie Østerby sammen med kæresten, den tidligere Team CSC-rytter og nuværende triatlet Bekim Christensen, til Girona med ét mål for øje.

 

Den 26-årige kvinde skulle være professionel cykelrytter.

 

Men som en ukendt og relativt uerfaren udenlandsk amatørrytter var Østerby utvivlsomt oppe mod hårde odds, da hun ved ankomsten til Spanien indledte jagten på drømmen om en professionel kontrakt.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

I labyrinten af det lokale spanske cykelmiljø lykkedes det ikke desto mindre for danskeren at finde vej til Movistars sportsdirektør, Jorge Sanz.

 

”Vi flyttede til Spanien for, at jeg kunne forfølge min drøm. Der forsøgte jeg så at finde nogle mennesker, der kendte nogen, der kendte nogen. Jeg kom faktisk til at snakke med Movistar. De kunne godt se et potentiale i mig, men de havde ikke mulighed for at tage mig ind”, fortæller Østerby til Feltet.dk.

 

Sanz ringede derefter til flere andre spanske hold på vegne af Østerby, heriblandt UCI-holdet Eneicat. De var ligesom Sanz imponeret af Østerbys træningsfiler- og test, og den 1. marts gik danskerens drøm så officielt i opfyldelse.

 

Men tiden som Eneicat-rytter skulle udvikle sig til et mareridt.

 

”Jeg blev ikke behandlet særlig godt på det hold, og de overholdt ikke rigtig nogen af aftalerne. Det var en hård omgang. Jeg fik ikke nogen cykelløb i lige godt tre måneder. Det er derfor, at jeg kører på cykel, men det ville de ikke give mig”, forklarer Østerby.

 

Efter et par mindre lokale løb i april stillede Østerby i maj til start ved sit første UCI-løb, Vuelta a Burgos. Danskerens deltagelse endte dog allerede på 1. etape, da hun hårdt ramt af sygdom røg for tidsgrænsen, og etapeløbet blev i stedet starten på en større nedtur.

 

”I Burgos blev jeg syg med salmonella, hvilket hele holdet senere gjorde. Jeg kastede op og havde diarré. Men mens holdet fortsatte med at køre cykelløb, måtte jeg ligge på hotelværelset. Efter det blev jeg sendt hjem, og så kom jeg ikke til at køre flere cykelløb”.


Ingen løb og bagtalende sportsdirektør

Manglen på løbsudtagelser var dog langt fra den i dag 28-årige rytters eneste problem på Eneicat.

 

”Da jeg underskrev kontrakten, var jeg indforstået med, at jeg ikke ville få løn de første par måneder. Jeg skriver så til dem sidst i maj om, hvornår jeg kunne forvente at få min løn. Det er så her, at det hele falder fuldstændig sammen”, udtaler Østerby, der endte med at gå uden løn i fire måneder.

 

At danskeren skulle arbejde gratis var nemlig ganske logisk for det spanske mandskab. 

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

”I den sidste måned sammen med holdet havde sportsdirektøren fortalt mig adskillige gange, hvor dårlig en cykelrytter jeg var, og hvor svag jeg var mentalt. Jeg tror, at hun udelukkende gjorde det for at pille mig ned. Det brugte de så også som forklaring på, hvorfor jeg ikke kunne få min løn - jeg havde ganske enkelt ikke fortjent det, mente de”.

 

Østerby ville imidlertid ikke finde sig i den barske behandling, og derfor valgte hun at klage til holdets ledelse i en længere e-mail. Lige lidt hjalp det dog.

 

”Jeg er godt klar over, at tingene kan gå højt under et cykelløb, men de ting, som jeg oplevede, var udenfor banen, og det var slet ikke okay. Det, som jeg fik ud af at skrive til dem, gjorde egentlig ikke min position bedre, fordi de overfor de andre piger sagde, hvor besværlig og dum jeg var”.

 

DM på landevej i juni blev dermed Østerbys eneste løb fra starten af maj og til slutningen af august, og netop i august besluttede danskeren at henvende sig til arbejderorganisationen The Cyclists' Alliance i håb om hjælp til situationen på sit spanske hold.

 

Her modtog Østerby dog endnu en nedslående melding. Ifølge organisationen havde hun nemlig skrevet under på en ”skodkontrakt”.

 

”De prøver at få en dialog op at stå (med Eneicat, red.), men der var ikke rigtig noget, som jeg kunne gøre. Vi blev kun enige om, at jeg ikke skulle komme og køre med holdet igen, eftersom jeg følte mig meget uønsket, så jeg forsøgte at få det bedste ud af det alene resten af sæsonen”.

 

Østerby bekræfter i interviewet, at hun i den efterfølgende periode blev kontaktet af flere af sine holdkammerater, som havde oplevet tilsvarende vanskeligheder.

 

”Sådan er det for mange piger. Der er andre, der har haft mange af de samme problemer. Faktisk særligt her i Spanien”, forklarer danskeren og uddyber om holdkammeraterne på Eneicat:

 

”Jeg tror ikke rigtig, at de turde gøre noget, og nogle af dem har mistet lysten til at køre cykelløb og er stoppet. Jeg fortryder overhovedet ikke, at jeg stod op for mig selv - jeg sagde fra i tide, og jeg har derimod lært en hel masse”.

Artiklen fortsætter under billedet

Østerby på podiet efter sin tredjeplads ved det catalanske mesterskab

Et beskidt punktum og en ny kontraktjagt

Som solorytter og med en snarligt udløbende kontrakt kunne man være tilbøjelig til at tro, at kvalerne nu endelig var slut for Østerby. Men først skulle den endelige afsked med holdet tages, og den blev, som resten af danskerens tid på holdet, mildest talt kompliceret.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

"Jeg ramte ind i problemer igen, da jeg skulle aflevere cyklen tilbage. Jeg krævede mine egne ting tilbage samt refundering på nogle togbilletter, inden jeg ville sende cyklen. Ellers ville jeg ikke komme til at se skyggen af mine ting”, udtaler Østerby og tilføjer:

 

”Det tog en måned at få styr på det, og de løj overfor mig flere gange. Men jeg fik mine ting og penge, og de fik til sidst deres cykel. Jeg var bare så glad, da det hele var overstået. Jeg skulle bare lægge det bag mig”.

 

Med kontraktudløb hos Eneicat var Østerby nu officielt på jagt efter et nyt mandskab. En jagt, der allerede var begyndt som solorytter i sensommeren, hvor hun i flere omgange lejede en bil for at kunne vise sig frem mod de andre spanske hold ved forskellige løb i Catalonien.

 

Danskeren erkender dog, at de manglende løb i 2019 havde sat hende i en svær situation.

 

”Det har været svært at få en kontrakt, når man ikke rigtig har kørt nogen cykelløb. På nettet kan man gå ind at se - ja, hun har godt nok ikke kørt mange cykelløb. Kan hun mon finde ud af det? Så det har ikke været nemt at overbevise nogen om, at det kan jeg godt finde ud af”, siger hun.

 

Tættest på en ny kontrakt kom Østerby faktisk tilbage i august, da hun lavede en mundtlig aftale med holdet ved navn Massi-Tactic. Desværre for danskeren foretog mandskabet i den følgende måned en kovending - nu var de pludselig ikke længere interesserede i den danske bjergrytter.

Trods adskillige topplaceringer i lokale løb henover efteråret måtte Østerby således tage hul på 2020 uden et hold, men danskeren havde langt fra opgivet håbet om en ny professionel kontrakt.

 

”Heldigvis er der nogle lokale løb her i februar, hvor man kører sammen med mændene. Der kørte jeg så et løb, hvor der var nogle WorldTour-damer med, og det vandt jeg klart, da jeg var den eneste, der kunne følge med mændene. Det gjorde så, at jeg faktisk kom i kontakt med nogle hold, men så skete det her jo”.

 

Østerby hentyder selvfølgelig til coronakrisen, som tvang den spanske premierminister til at lukke landet ned med udgangsforbud fra den 16. marts, og hvordan det siden har været at leve som cykelrytter i Spanien, kan du læse meget mere om i morgen.

 

Her vil Fie Østerby nemlig fortælle om de seneste par måneder, hvor hun blandt andet har udviklet stor interesse for indendørscykling og ikke mindst de virtuelle e-løb.

 

Østerby deltager for tiden i Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk, og du kan følge hende live på tirsdag, når vi her på Feltet.dk og på vores sociale platforme viser fra samtlige løbsklasser fra klokken 20.00.
 

Uno-X Cup er lavet i samarbejde med Feltet.dk og Danmarks Cykle Union samt sponsorerne EliteZakoboFusionSISTissot og Amaton.

I nedenstående video kan du se Fie Østerby kæmpe om andenpladsen med Marie-Louise Hartz Krogager ved tirsdagens 2. afdeling af Uno-X Cup.

DEL
INFO
Women Cycling
Nyheder
Women's Tour
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?