Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stort VM-interview: Ny optakt har givet formstærk Bjerg "anderledes følelse"

Stort VM-interview: Ny optakt har givet formstærk Bjerg "anderledes følelse"

17. september 2022 19:13Foto: Sirotti

Mikkel Bjerg skal vende skuffelse til succes, en 17. plads til en plads i det fine selskab, når VM i enkeltstart på søndag afvikles i Australien.

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Den gik mig meget på, fordi jeg egentlig syntes, at jeg kørte et okay løb, men gik derfra med en lidt flad fornemmelse. At blive nummer 17 er sgu ikke så sjovt. Så ville jeg hellere have været hjemme og se det på TV for at være helt ærlig.”

 

Han kom for top 10, kørte et rimelig tilfredsstillende løb, men sluttede alligevel på en placering så langt fra det, han drømmer om, at han på forhånd ville have afgivet sin startplads til en anden dansker for den.  

 

12 måneder senere skal tredje gang være lykkens VM-gang for Mikkel Bjerg i kampen mod uret.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

”Jeg vil rigtig gerne i top 10. Det ville være løgn at sige, at det ikke er noget, jeg drømmer om. Men primært skal jeg bare fokusere på mit eget løb og eksekvere det så godt, jeg kan. Så tror jeg helt sikkert også, at det er muligt at køre top 10 hjem.”

 

”Men jeg er blevet nummer 17 to år i træk, så jeg ved også, at det ikke er nemt bare at køre top 10, fordi man har lyst til det,” siger Bjerg til Feltet.dk med et grin, to dage før det går løs med enkeltstarten i Wollongong.

 

Læs også: Vores optakt til VM i enkeltstart 2022

 

Bumlet vej til Touren og et lovende EM

Den 23-årige indledte sæsonen med at køre top 10-placeringer hjem ved enkeltstarterne i UAE Tour og Tirreno-Adriatico. Begge løb, hvor han var med til at hjælpe en flyvende Tadej Pogacar frem til titelforsvar.

 

Foråret skulle dog toppe i marts. For i slutningen af måneden rev UAE-rytteren et ledbånd i foden over i forbindelse med et styrt i Dwars door Vlaanderen.

 

Væk var hele april, og så skulle Tour-formen bygges op fra nær 0. En mission, der ikke blev gjort lettere af, at han i juni måtte forlade generalprøven Tour of Slovenia med en positiv coronatest.

 

Sygdommen kostede et af sæsonens store mål DM, men Bjerg blev klar til Touren, hvor han atter udgjorde en værdifuld hjælper for Pogacar, særligt med en vild bjergpræstation på 17. etape.

 

Efter Tour de France fulgte to ugers pause, før træningen blev genoptaget op mod sæsonens sidste to store mål: Enkeltstarten ved henholdsvis EM i midten af august og VM søndag den 18. september.

 

Bjerg under VM i 2021. Han sluttede 2.16 efter guldvinderen Ganna. Foto: Sirotti.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Ved EM skulle Bjerg slutte som nummer fire, blot 27 sekunder efter guldvinderen Stefan Bissegger og 18 sekunder efter den forsvarende verdensmester Filippo Ganna på bronzepladsen.

 

”Det primære var tidsforskellen til de bedste tre. Det er det, jeg primært skal måle mig på. Jeg kan se, hvor mange sekunder per kilometer jeg plejer at tabe til for eksempel Ganna. Til EM tabte jeg 18 sekunder på 24 kilometer. Så det går i den rigtige retning i forhold til sidste års VM.”

 

”Egentlig var jeg tilfreds med resultatet til EM, og så har jeg håbet, at jeg har kunnet fortsætte den gode stime og moral, som jeg fik efter EM. Det var meget fedt, at det går i den rigtige retning. Det skal være med til at motivere, at man kan lægge den tid og energi i det, som man gerne vil.”

 

Og i den efterfølgende uge bekræftede Bjerg, at han vitterligt var kommet godt ud af Touren. Ved WorldTour-endagsløbet BEMER Cyclassics sad han med i forfølgergruppen, og i et hårdt Deutschland Tour kørte han præ-finale på tre af de fire linjeløbsetaper.

 

”Jeg synes, at det har været godt. Jeg fik lov til at have to uger, hvor jeg kunne slappe helt af, og så kunne jeg starte træningen stille og roligt igen. Det tror jeg bare passede mig godt, at jeg ikke skulle køre løb ugen efter. Jeg kunne slappe af og fokusere på at komme mig 100 procent først,” fortæller Bjerg om ugerne efter Touren.

 

Erfaringerne fra i fjor

Netop den pause var langtfra nogen tilfældighed. I fjor tillagde Bjerg manglende pauser i løbet af en lang sæson en del af skylden for, at han var overraskende langt fra de bedste på VM-enkeltstarten.

 

I år tog han, trods allerede at have haft to ufrivillige pauser før Touren, det mere med ro efter løbet i det franske, og med otte har han kun haft halvdelen af de løbsdage, som han havde mellem Tour de France og VM i 2021.

 

Danskeren føler at have lært af sine fejl - og at det har givet afkast i form af mere friskhed.

 

”Jeg kan mærke, at følelsen er klart anderledes. Den er bedre. Måske netop, fordi jeg har kørt det her EM og Tyskland Rundt inden, hvor det er gået godt.”

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

”Jeg har lidt mere moral, end den følelse jeg havde sidste år, hvor jeg måske startede lidt for tidligt med at køre løb igen og gå efter topresultaterne. Så endte jeg med at komme lidt til kort.”

 

”Jeg bliver firer på enkeltstarten ved Polen Rundt (i august 2021, red.), hvor jeg håbede på at vinde eller være rigtig tæt på. Så er det lidt en anden følelse, man kommer hjem med. Det er sådan lidt øv. Men i år har det været lidt anderledes. Meget motiverende, synes jeg.”

 

Bjerg kører i mål på 20. etape af Touren. Han blev nummer 13. Foto: Sirotti.

 

Bjerg har nydt sit mandskabs opbakning i sin mesterskabssatsning. UAE Team Emirates undlod at udtage danskeren til endagsløbene efter Deutschland Tour for at give ham plads til at træne specifikt frem mod VM-enkeltstarten.

 

Den tidligere tredobbelte U23-verdensmester føler sig nu endnu bedre end ved EM for fem uger siden. Selvom det er sent på sæsonen, hvor mange ifølge Bjerg føler sig usikre på egen form, så er han selv ret overbevist om, at benene vil være gode på søndag.

 

Sæsonens sidste krudt blev ikke brændt af i Tyskland.

 

”Jeg føler mig ret sikker. Men sidste år var jeg ret tilfreds med min egen præstation, men bliver 17. Det er svært at bestemme, hvordan de andre kører. På samme måde skal jeg i år bare gøre det bedste, jeg kan, og hvis de andre kører så rigtigt stærkt, så må jeg være tilfreds med min egen præstation,” fortæller han.

 

Dagene og ruten i Australien

Bjerg lettede mod Australien i lørdags, og efter at have tilbragt fire dage Down Under er det værste jetlag et overstået kapitel.

 

”Det har føltes okay, men det er klart, at det er lidt en omvæltning at rejse om på den anden side af kloden. Men jeg er ret tilfreds med mit eget niveau lige nu. Så jeg glæder mig bare til at køre søndag,” siger Bjerg, som afviser, at antallet af forberedelsesdage i Australien vil få den store betydning for resultatet.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

”Jeg tror ikke, at det er jetlaggen, der kommer til at betyde så meget. Dem, der kørte Vuelta, rejste to dage senere end mig. Så jeg tror egentlig ikke, at det skulle være derfor, at de er trætte. Så skal det være, fordi de har kørt Vueltaen.”

 

VM-titlen afgøres over to omgange af en rundstrækning på 17 kilometer. En på papiret teknisk rundstrækning med et utal af sving.

 

”Der sker mange ting. Der er rigtig mange sving, men det er nogle hurtige sving. Det er ikke sådan, at du skal bremse meget ned. I de fleste af svingene kan du bare lade cyklen rulle, hvilket jeg egentlig føler passer mig ret godt,” fortæller Bjerg efter at have prøvekørt ruten.

 

”Jeg havde nok (hellere) set en rute, der var mere klassisk uden så mange sving. Men når det skal være, så er jeg ret glad for, at det er nogle sving, som jeg bare kan brage igennem uden at være nervøs for at ryge på røven. Jeg synes, at de er meget lige til. Man kan se exit i mange af svingene, og man er ikke nervøs for, hvad der kommer.”

 

Bjerg efter en etape i årets Deutshland Tour. Foto: Marcel Hilger

 

Foruden de mange sving byder rundstrækningen også på en bakke på Dumfries Avenue (700 m, 6,7 %).

 

”Den er ret hård. Jeg tænker, at det er et sted, man i hvert fald kan tabe tid, hvis man har pacet enkeltstarten forkert. Ellers tænker jeg, at den passer mig okay. Den er hård, men ikke for hård. Du kan ikke tabe et minut, for den tager kun et minut,” lyder det fra Bjerg.

 

Med sine 34,2 kilometer udgør ruten den tredjekorteste VM-enkeltstart siden årtusindeskiftet, hvilket ifølge Bjerg kan bringe flere navne i spil til medaljerne.

 

”Jeg tror, at det gør, at der er flere, der kan være med om buddet. For det er meget specialisterne, der kan køre 55 minutter til en time. Så det gavner folk som Tadej eller Remco (Evenepoel), der kommer med en Vuelta i benene. Du kan godt køre, med hvad du har tilbage i benene, uden at du skal ramme dit livs enkeltstart. For det er lidt lettere at køre 40 minutters fuld gas end en time.”

 

I 2021 vandt Ganna guldet med seks sekunder til Wout Van Aert. Evenepoel tog bronzen bare to sekunder foran Kasper Asgreen.

 

Hverken Asgreen eller Van Aert er med i år. Derimod bliver Evenepoel, ifølge Feltet.dk-ekspert Emil Axelgaard, Gannas værste konkurrent efterfulgt af Pogacar, Bissegger og britiske Ethan Hayter.

 

Axelgaard giver både Bjerg og den anden danske deltager Magnus Cort en outsiderchance for en medalje. Netop Cort kan du læse et interview med senere i dag her på Feltet.dk.

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?