Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Stortest af 7 MTB-/skovlygter

Stortest af 7 MTB-/skovlygter

13. december 2015 12:00Foto: A.S.O.

I denne test ser vi på syv meget forskellige skovlygter. Den opgivet lysstyrke varierer fra 1100 lm til hele 6000 lm. Fælles for alle lygter er at de ikke beregnet til, at blive anvendt som almindelige cykellygter, men burde have en lysstyrke som gør det muligt, at køre i skoven/terrænet når det er mørkt.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Lygterne er testet i virkelige forhold og ikke i et laboratorie. Dog har vi målt lumen koncentrationen med et professionelt luxmeter. Men lysstyrken er ikke alt og vores primære fokus har være på hvordan lygterne performer i sporet. Lyser de nok op til at de kan bruges til seriøs single track, letheden i anvendelse, montering og medfølgende udstyr, samt pris og ikke mindst robusthed.

 

Vi har valgt, at teste lygter fra danske importører og lygter, som i et omfang, har et navn og en virksomhed bag der har goodwill hængt op på deres produkter - og derfor kan man også forvente at batterilevetiden ikke aftager hurtigt/batteriet brænder sammen (som vi har oplevet med flere billige Kina-lygter) og selve produkterne lever op til det der loves. Derfor er de helt billige Kina-lygter i denne omgang valgt fra (dermed ikke sagt at der ikke findes gode produkter i den kategori, men der findes også mange mindre gode).

 

Sådan har vi testet:

Lygterne er blevet testet fra oktober og ind midt i december måned i dejligt dansk efterårs-/vintervejr. Lygterne er blevet udsat for sne, regn, tåge, vind og mudder. Vi har haft dem forbi to testere, som uafhængig af hinanden har vurderet dem. Ligeledes vil man under hver lygte se et billede, af hvordan lyset fra den ser ud, så der også er et visuelt sammenligningsgrundlag.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Billederne er taget med samme lukkehastighed for alle lygter, en lukkehastighed der er så tæt vi har kunne komme på det faktisk oplevede lysniveau. Desuden var der en lille smule dis i luften, da billederne blev taget, hvilket fint har hjulpet til at indfange lyskeglernes omrids.

 

Lumen er målt med et professionelt luxmeter, herefter omregnet til lumen og under kyndig ingeniørvejledning. Vi har rundet resultaterne op til nærmeste hele tal - og har lovet at skrive, at selvom vi har lavet en maxtest, så kan der være enkelte fejlkilder i vores måling, der gør at målingen skal læses som vejledende i omegnen af +/- 10-20 lumen.

 

Opgivet og målt lumen, en mærkelig størrelse

Opgivet lumen er en flygtig størrelse, da det er lidt op til de enkelte producenter hvordan de vil måle deres lumen. I vores simple lumen test, har vi målt der hvor lyskeglen er stærkest.

 

Vores måling på denne måde er faktisk, for flere af lygterne, meget tæt på deres opgivet lumen, men der er enkelte afvigelser. Afvigelser der skyldes at det vi målte er fokuseringsstyrken i lyset og her ikke tager højde for alt det lys, der kommer ud i siderne.

 

Med andre ord; vores lumental siger noget om hvor kraftig fokuseringslyset er i de enkelte lygter og er ikke et udtryk for lygtens faktiske samlede lysstyrke (som er det lumental nogle producenter opgiver).

 

Dette også kommer til udtryk, da testens kraftigste lygte faktisk også den næst svageste i vores fokuseringslumentest. Dette skyldes at den har en meget vid vinkel, som den oplyser med samme kraft (se mere under Cateye-lygten), hvor de andre lygter i testen har et fokuseringspunkt, der er lyst kraftigst op, også har lidt vinkellys med (nogle mere end andre).

 

I forhold til test af batterilevetiden, så har det vist sig umuligt for os at lave en brugbar stationær test. De fleste lygter har nemlig en indbygget funktion mod overophedning og skruer simpelthen ned for strømforbruget og lysstyrken, når de bliver for varme.

 

Derfor har vi målinger på flere af lygterne, hvor batteriforbruget er over det dobbelte af det lovede - men de er ikke brugbare, så vi har måtte gentænke vores batteritest (man kan heller ikke køre med dem i skoven over flere omgange, da der vil være et ressourcetab forbundet med dette).

 

Vi har derfor haft alle lygterne ude i sporet, på en to timers test med lygterne på max (temperatur på -2 grader) og her løb kun en lygte tør for batteri, nemlig Cateye-lygten, men den lover også kun 1 times batteritid og holdte alligevel 16 minutter længere.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Følgende lygter bliver testet:

- Mix bike - 1100 lumen (699 kr)

- Spanninga Thor - 1100 lumen (1.119 kr)

- Gloworm X2 - 1500 lumen (1.800 kr)

- Gemini Olympia - 2100 lumen (2.000 kr.)

- Gloworm XS - 2200 lumen (2.400 kr)

- Niterider Pro 3600 Enduro Remote - 3600 lumen (4.499 kr.)

- Cateye Volt 6000 - 6000 lumen (4.995 kr.)

 

Skov og naturstyrelsen anbefaler, at man tænker sig om ved brug af kraftige lygter i skoven, og holder lysfokuseringen i sporet, da stærke lygter kan være med til at forstyrre dyrelivet.

Anmeldelse: Mix Bike 1100 lumen cykellygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: C. Reinhardt

 

Vejl. pris: 699 kr.

Opgivet lumen: 1100 lm

Målt strålekoncentration: 545 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 4 timer 40 minutter.

 

Medfølgende udstyr: forlængerledning og hjelmbeslag.

 

Test:

Lygten fra Mix Bike er klart testens billigste lygte og også den lygte i testen, som har den laveste opgivet lysstyrke.

 

Monteringen på styret er let, da lygten har en gummiring (i to størrelser) der let spændes rundt om styret. Batteripakken kommer i en fin neopren indpakning, med et velcro-stykke der gør, at den let kan spændes rundt om frempinden eller styret.

 

Spændet er simpelt men fint, dog bevægede batteriet sig ud på siden, da vi havde monteret det på oversiden af frempinden, da neoprenen er lidt fleksibel.

 

Neopren indpakningen er fint smudsafvisende og batteriet er yderligere pakket ind i et lag blødt plastik, så det burde kunne overleve alle de udfordringer, man kan smide i hoved på det, og vi oplevede heller ingen batteriproblemer på cyklen.

 

Batteriet har en fornuftig vægt og størrelse, hvilket gør at det er ok at have liggende i baglommen, hvis man har lygten monteret på hjelmen. Levetiden på batteriet er også fint, det klarede vores to timers test uden problemer og producenten siger også at der er ca. 5 timers levetid på en opladning - hvilket synes meget korrekt. I vores droppede batteri-maxtest (da de fleste af testens lygter automatisk sænker strømforbruget for ikke at koge over), oplevede vi at lygten holdte til 5 timer og 35 minutters på max - og denne har ikke den førnævnte ophedningssikring.

 

Hjelmbeslaget virker fint. Bøjningen på det kan dog være svært, at få til at passe på alle hjelme, så lygten har en lille tendens, til at bevæge sig lidt på toppen af hjelmen.

 

Konklusion:

Lysstyrken i hjelmen er ikke overbevisende og for lidt til at være primær lygte, hvis man kører single trail. Den er slet ikke vid-vinklet nok eller kraftig nok til, at man kan se sporet ordentligt. Men hvis man bruger den som en hjelmlygte eller bare skal køre gennem skoven på store stier (eller bruger den som almindelig cykellygte) er den fin.

 

Mixbike 1100 lumen lygte

Anmeldelse: Spanninga Thor 1100 lumen skovlygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: Cycle Service Nordic

 

Vejl. pris: 1.119 kr.

Opgivet lumen: 1100 lm

Målt strålekoncentration: 1100 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 6 timer 30 minutter

 

Medfølgende udstyr: Hjelmbeslag, forlængerledning samt hovedbeslag (så den kan anvendes som løbelygte)

 

Test:

Lygten fra Spanninga kommer i en stor nylontaske, med et lille håndtag hvilket gør, at man kan bære den som en lille håndtaske. Selve tasken har fint plads til lygte oplader og diverse tilbehør – men den er også så stor, at man ikke kan have den i lommen på en cykeltrøje.

 

Styrbeslaget er en kraftig gummiring, som medfølger i flere størrelser, der ret let spændes om styret. Gummiringen har et stykke flat gummi i enden, hvilket gør det let både at sætte lygten fast og afmontere den igen.

 

Til både hjelmbeslag og løbepandebåndet er der et lille plastikbeslag som lygten monteres i og som så klipses på de forskellige beslag. Hjelmbeslaget har en klisterpude i bunden, for at holde den fast på hjelmen og dette firker også fint de første gange, indtil den får lidt for meget væske. Der er dog plads i beslaget, til at man kan trække et spænde igennem – hvis man fjerner/skærer et lille hul i klisterpuden.

 

Løbebeslaget virker også fint og lygten får en ok vinkel, så man kan se hvor man sætter sine fødder. Lygten er lidt tung og beslaget sidder på et pandebånd der kan justeres. Dette betød at man skulle stramme det ret godt ellers bevægede pandebåndet sig længere og længere ned. Men det er fint, at der følger tilbehør med, således at lygten kan bruges til sport, hvor man ikke har hjelm på.

 

Batteriet kommer i en neopren indpakning, som er forholdsvis snavs- og vandafvisende. Neoprenspændet er lidt fleksibelt, og man skal helst spænde batteripakken på undersiden af frempinden/overrøret, ellers vil den bevæge sig.

 

I vores batteritest klarede lygten sig meget fint. Der var rigeligt overskud til at vi kunne køre de to timer en gang til og stadig have lys til at komme hjem.

 

Når lygten er monteret på styret, er selve lyset ikke overbevisende. Det er til den svagere side og der er hverken dybde eller vinkel nok på strålen, til at den vil kunne bruges ordentligt til single track. Vinkellyset er dog bedre, end det vi forventede af en lygte på 1100 lumen.

 

Med alt hjelm tilbehøret virker det dog som om, producenten har tænkt at den skal op på hoved, og i denne vinkel er lygten også bedre. Som hjelmlygte fungerer den ok. Den kan ikke stå alene, som eneste lygte i et single tack senario, medmindre man vil have den ekstra spænding, der kommer af at køre i skoven i svagere belysning. Men fokuseringslyset er udmærket og i lysere forhold, eller som løbelygte, vil den være fin.

 

Lygten er tænkt som en action-lygte fra starten og har da også testens højeste vandbeskyttelse. Den kan holde til, at være sænket under 2 meter vand gentagende gange. Ligeledes skriver producenten, at den også kan holde til at få en god gang tæv (2 m. impact shock resistance) – og lygten ser også ret robust ud.

 

Konklusion:

Spanninga har med Thor-modellen lavet en multifunktionslygte, der vil virke fint til de fleste af de funktioner den er tiltænkt. Til styrmontering på en MTB i en mørk skov, mangler den dog nogle flere kræfter.

 

Prisen er egentlig ok for en lygte, som har så mange funktioner. Lygtens massive og holdbare konstruktion gør at man ikke er bange for, at den skal på i stykker, eller bruge den på meget mudrede spor.

 

Spanninga Thor 1100 lumen

Anmeldelse: Gloworm X2 1500 lumen skovlygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: PC import

 

Vejl. pris: 1.800 kr.

Opgivet lumen: 1500 lm

Målt strålekoncentration: 1350 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 2,5 timer

 

Medfølgende udstyr: Hjelmbeslag, forlængerledning, monteringsbeslag til ledningsbetjening samt ekstra objektiver til led-pærerne

 

Test:

Lygten fra Gloworm kommer i en meget fin indpakning, hvor alt tilbehøret har sine egne æsker og hvor lygten og batteriet har sit eget lille cover, der gør at det er let at transportere i f.eks. baglommen på en cykeltrøje.

 

Lygten kommer på et hjelmbeslag, som skal afmonteres (med medfølgende værktøj) og skiftes til styr-monteringen, hvis man ønsker at anvende lygten til dette. Selve beslaget er lavet af plastik, i en ret god og massiv kvalitet, og er let at montere på styret.

 

Lygten har et ok lys når det er monteret på styret – det er lige på grænsen til, at det er nok til at kunne anvendes på meget tekniske og meget svingende spor, da strålen er meget koncentreret (se også billedet nedenunder). Dette kan afhjælpes lidt med at skifte objektiverne til de medfølgende, som har en bedre spredning, men så en mindre koncentrering af lyset.

 

Vi anbefaler derfor at man vælger at køre med lygten på hjelmen, her forbedres lygtens lys en del (noget som gælder for langt de fleste lygter), både fordi vinklen på lysstrålen bliver bedre og fordi der bliver oplyst, hvor man kigger hen, så sving og så videre får en bedre oplysning. Som hjelmlygte er lygten rigtig god, og der er nok ekstra ledning med til, at batteriet sagtens kan ligge i en lomme uden at det forstyrrer oplevelsen.

 

Lygten er fint hårdfør og selvom den fik lidt tæv, af grene og lignende på toppen af vores hjelm, så holder den stadig vinklen ret fint – og vigtigt nok, så er selve lygten ret lydløs, så man lægger ikke mærke til, at den summer når man er ude på cyklen.

 

Batteripakken er i massiv plastik (og ens med denne tests anden Gloworm lygte) og holder vandet fint ude. Den er ikke for stor og spændes fint på frempind, eller i lommen uden at man lægger meget mærke til det. Der er desuden en LED-indikator, som viser hvor meget batteri der er tilbage.

 

I vores batteritest klarede batteriet fint en to timers tur i skoven, og der var sågar overskud til at vi kunne trille hele vejen hjem uden problemer. Det smarte ved batteriet er også at det har en række led-pærer som lyser grønt eller rødt alt efter hvor meget batteri man har igen, og man kan derfor faktisk ret fint planlægge ens batteriforbrug, hvis man er ude på en meget lang tur.

 

Konklusion:

Gloworm har lavet et fint produkt og anvendt som hjelmlygte er alt det man har brug for i skoven. Den har langt op til testens bedste lygter, når det kommer til lysstyrke, men den holder fint hvad den lover og man har en god kvalitetsfølelse med den.

Prisen er godt deroppe af for en lygte af denne styrke – dog medfølger alt tilbehør, sågar også to udskiftningsobjektiver til lygten, hvilket er fint (og nok også forventeligt) til prisen.

 

Det der trækker ned er, at den ikke er helt kraftig nok som styrlygte. Den er brugbar, men lidt mere sidelys havde været rart. Den almindelige bruger som kører stille og roligt i skoven om natten vil sagtens kunne bruge den, men hvis man kører teknisk og kører stærkt, så er fremlyset lige til den svage side.

 

Når det er sagt, så er det et fornuftig produkt, der holder hvad det lover, selvom prisen er deroppe af, når vi sammenligner den med både dens storebror, som vi også tester i denne test, og andre lygter på markedet.

 

Gloworm X2 1500 lumen

Anmeldelse: Gemini Olympia 2100 lumen skovlygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: Gaia Sport

 

Vejl. pris: 2.000 kr.

Opgivet lumen: 2100 lm

Målt strålekoncentration: 1815 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 2 timer 45 minutter (6 cellet batteri)

 

Medfølgende udstyr: Hjelmbeslag, forlængerledning samt hovedbeslag (så den kan anvendes som løbelygte)

 

Test:

Lygten fra Gemini kommer fra en af testens mest velkendte dedikerede cykellygtemærker, og det ses med det samme på æsken, som har lidt ”Apple-agtig” lækkerhed over sig. I æsken ligger de enkelte komponenter, men der medfølger ikke en nylontaske til transport af lygten, som vi ser hos nogle af konkurrenterne. Til gengæld er der et hovedspænde, så man også kan anvende lygten til blandt andet løb.

 

Batteriet er i en fin størrelse og udført i hårdt og vandtæt plastik. Det monteres på frempinden eller stellet med et valg mellem et blødt eller fast spænde. Størrelsen på batteriet er også fint, til at medbringe det i baglommen på en cykeltrøje.

 

I vores batteritest klarede batteriet fint de to timer i skoven, på fuld smadder, og der var overskud til at vi kunne skrue ned for styrken og køre hjem. Selve lygten lyser grønt helt frem til der er 20% tilbage på batteriet. Her skifter den til blå og sidenhen rød.

 

Gemini-lygten har en smart feature som skruer ned for strømforbruget, hvis lygten bliver for varm og ikke vindkølet. Det vil sige at den fungerer rigtig fint når man bruger den til sport, men hvis den bliver brugt som en teltlygte, skruer den hurtigt ned for styrken (men 2100 lumen er nok også lige til den skarpe side i et telt).

 

Batteriet er lydløs og selve lygten har en meget lav summen, man kun lægger mærke til, hvis man har lygten liggende lige ved siden af sig – og ikke noget man hører, når man bruger den i praksis.

 

Lygten låses fast om styret med en stor gummiring, som fint holder lygten fast. Det kræver dog lidt fingerfølelse at få den afmonteret, men det er ikke værre end at man burde kunne finde ud af det.

 

Lyset i lygten er rigtig fint. Det er skarpt og der er en god længde i lysstrålen. I vores køretur i skoven efter stormen Gorm, havde vi et fint udsyn af grene og andre forhindringer. Det vertikale lys er udmærket, men ligesom de fleste lygter kan den være en lille smule udfordret ved skarpe sving.

 

Som hjelmlygte brillierer lygten og selvom den er forholdsvis koncentreret i strålen, så giver den ekstra højde det, der skal til for at man føler, man har et meget sikkert oplyst område foran sig.

 

Det samme gør sig gældende med løbebeslaget, der foruden et pandebånd også har en elastik som løber på oversiden af hovedet og dermed sidder ret stabilt – en rigtig fin løsning.

 

Konklusion:

Gemini har lavet en meget god multisportslygte, der holder hvad den lover og har mange funktioner. Som MTB-lygte er den god og giver det lys, man har brug for i sporet. Batteriet er let at montere og de mange medfølgende monteringsmuligheder er alle gode og solide løsninger, der gør at lygten sidder godt og sikkert.

 

Prisen på 2.000 kan synes meget for en lygte, men Gemini har her lavet et produkt, som er gennemarbejdet og som kan anvendes til en lang række sportsgrene. Lyset er godt og har en god dybde og ok vertikalt lys. Set i forhold til konkurrenterne i prisklassen, så kan og har denne lygte alt hvad man kan forvente og lidt til – derfor er den vores bedste valg til prisen og får en klar anbefaling med herfra.

 

Gemini Olympia 2100 lumen

Anmeldelse: Gloworm XS 2200 lumen skovlygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: PC import

 

Vejl. pris: 2.400 kr.

Opgivet lumen: 2200 lm

Målt strålekoncentration: 2460 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 2 timer

 

Medfølgende udstyr: Hjelmbeslag, forlængerledning, monteringsbeslag til ledningsbetjening samt ekstra vidvinkel objektiver til led-pærerne

 

Test:

Lygten fra Gloworm kommer i en meget fin indpakning, hvor alt tilbehøret har sine egne fine æsker. Lygten og batteriet har sit eget lille cover, hvilket gør det let at transportere, i for eksempel baglommen på en cykeltrøje, og samtidig har man altid styr på lygten.

 

Lygten kommer på et hjelmbeslag, som skal afmonteres (med medfølgende værktøj) og skiftes til styr-monteringen, hvis man ønsker at anvende lygten til dette. Det tager et par minutter, men så er skiftet klaret. Hjelmbeslaget er fladt og sidder godt og fast på alle de hjelme vi testede det på. Selve lygten klikkes ind i det og sidder rigtig godt fast.

 

Styrbeslaget er lidt tyndt og vi smadrede gevindet på skruelåsen, første gang vi spændte det. Skruen og bolten er begge tynde og gevindet er ikke så stort og dybt, som man kunne ønske sig.

 

Ideen er ellers fin, hvilket udførslen i spændet desværre ikke er (vi skal dog ikke kunne sige, om skruen var defekt, da der desværre ikke fulgte et styrbeslag med, til den anden Gloworm-model vi testede i denne test). Det lykkes os dog at fifle lidt og sikre os at beslaget var fint stabilt til alle vores testture.

 

Lygten har et rigtig fint lys, navnlig længden i lyset er godt og man kan fint se kommende udfordringer foran. Stråle koncentrationen er, på det kraftigste sted, denne tests højeste og strålen er koncentreret af de tre LED-objektiver, som er drejet ind imod hinanden for at lave strålens styrke.

 

At man for Gloworms side har valgt, at koncentrere lyset i en skarp stråle, har dog også den betydning at lukkede sving eller skarpe (dvs. fra 80 grader og opefter) ikke er ordentlige oplyste i kanten og kræver lidt ekstra fokus fra rytteren. Ikke at det reelt set har en betydning, hvis man kører moderat, men det er da noget man skal være opmærksom på, hvis man banker igennem - her vil det give mening at skifte de to sideobjektiver til de medfølgende og mere vertikalt vinklede objektiver.

 

Som hjelmlygte er lygten uovertruffen. Den har selvfølgelig lidt vægt med sig, men ikke så meget at det er et reelt problem. Samtidig er strålekoncentrationen så god at man mere end rigeligt får oplyst, det område man kigger på.

 

Batteripakken er i massiv plastik og virker meget stabil og holder vandet fint ude. Den er ikke for stor og spændes fint på frempind eller stel. Der er desuden en LED-indikator der viser hvor meget batteri der er tilbage.

 

I vores batteritest klarede lygten de to timers skovkørsel, men og batteriet viste at der var en lille sjat igen - dog ikke meget, men nok til at man kunne skrue lygten helt ned og bruge den som cykellygte på vejen hjem.

 

Den medfølgende ledningsbetjening fungerer fint i sig selv, men de små stykker velcro der medfølger, til at holde den fast, kunne have en bedre lim på bagsiden. Vi prøvede for eksempel at lime betjeningen fast til lygten, men limen slap efter en lille times kørsel (at det også kan skyldes varmen fra lygten, er så en anden ting). På vores alustyr var holdbarheden ikke optimal. Der medfølger dog strips og et lille mount, som kan anvendes, hvis man vil lave en meget mere holdbar og permanent løsning.

 

Konklusion:

Gloworm har lavet et super produkt, som leverer på lysstyrke og hvis vi skulle vurdere den som hjelmlygte alene, ville vi ikke kunne finde noget, som vil trække ned (skulle lige være at 2.400 kr. for en hjelmlygte, er et stykke godt deroppe af).

 

Lygten får dog samme karakter som sin lillebror (Gloworm X2), bl.a. fordi den ud af æsken stadig er presset på sidelyset ved styrmontering og det er ikke alle som har snilden/modet/tænker over at skifte objektiv.

Også er alustyrholderen, som i plastikversionen fungerer for lillebroren, en smule for skrøbelig til denne lygte (selvom fejlen på vores er en engangsoplevelse og noget importøren vil ordne). Desuden gør det ekstra objektiv at den lige får sneget sig op i en størrelse som kan mærkes på hoved efter et par timer.

 

Når det er sagt, så er det et rigtig fornuftig og flot produkt, som leverer hvad det lover og som vil holde i mange år. Lysstyrken og alsidigheden gør at den er meget fin at anvende som hjelmlygte.

 

Gloworm XS 2200 lumen

Anmeldelse: Niterider Pro 3600 Enduro Remote 3600 lumen

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: Faktori

 

Vejl. pris: 4.495 kr.

Opgivet lumen: 3600 lm

Målt strålekoncentration: 2450 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 1,5 time (ved et 2900 mAh 8 cellet batteri, ifølge Niteriders hjemmeside – på det medfølgende batteri står der 11600 mAh, men det er stadig 8 cellet)

 

Medfølgende udstyr: Forlængerledning, monteringsbeslag til styr samt fjernbetjening

 

Test:

Lygten fra Niterider ankommer i en nylontaske med en dobbelt lynlås, hvor lygte, batteri, holder og oplader ligger i.

 

Styrbeslaget er let at montere og kan som testens eneste justeres horisontalt og vertikalt. Samtidig flytter beslaget lygten frem foran styret og derfor slipper man blandt andet for de skygger som skiftegrebene på en cross-cykel skaber. På en MTB har dette ingen betydning, men det er stadig fint at man kan sætte beslaget, så det ikke går på kabler og andre ting.

 

Der følger ikke et hjelmbeslag med lygten, som der gør til de andre lygter i denne test (men det kan tilkøbes), og det er nok godt det samme. Da lygten performer så godt på styret, vil det ikke give mening at have den på hjelmen alligevel. Da lygten er til den tunge side, vil det være naturligt at tro at den vil være tung på hjelmen, men det kan vi ikke sige noget om.

 

Batteriet er en stor sag, som har to spænder til at montere det på rammen. Dog har batteriet en udformning som er gennemtænkt, så selvom det er stort, er det let at montere på rammen. Det er dog ikke et batteri som passer på en frempind, det er det for stort til. Alternativt kan man montere det på sadelpinden, der sidder det faktisk ret fint og er smalt nok til at for eksempel lår ikke rammer det.

 

Lygten har fire niveauer som enten kan vælges ved at trykke på selve lygten eller den medfølgende fjernbetjening. Fjernbetjeningen monteres fint på styret, da det har en indbygget gummiring man spænder om. Lygten slukkes ved at holde knappen nede og ikke ved at trykke på den, hvilket er en fin feature, da man ikke pludselig står med en slukket lygte i en mørk skov, når man skifter rundt mellem lysniveauerne.

 

Selve lygten er udført i et godt stykke aluminium og en tyk plastikskal og virker meget holdbar. Lygten er testens største, men da beslaget fjerner den fra toppen af styret, betyder størrelsen ikke så meget.

 

Lygtens lys er rigtig godt vinklet. Primært horisontalt hvor det har en god effekt, der gør at man har et meget fint overblik over blinde sving. Vi oplevede ligeledes ingen problemer med udsynet, når vi anvendte lygten.

 

Ud over vinklerne er lyset koncentreret foran, så man har et ret langt fremsyn, sågar på vores tur i skoven efter stormen, havde vi igen problemer med at se grene, væltede træer og lukkede stier i god tid.

 

Lygten larmer heller ikke rigtigt når den er i brug, og det er ikke noget man på nogen måde lægger mærke til når, den sidder på cyklen.

 

I vores batteritest holdt lygten til de 2 timer i skoven, men batteriindikatoren på lygten viste også at det var ved at være slut med saften efter denne tid. Dog var der nok strøm på, til at vi kunne køre hjem fra skoven med lygten på den laveste indstilling på 450 lumen.

 

Konklusion:

Niterider er lykkes med at lave et super produkt til skoven. Lyset er skarpt og dybt, har de rette vinkler, beslaget er genialt gennemtænkt og man kan vinkle lygten løbende hvis man får behov for dette (ikke at det er nødvendigt på max indstillingen, da lyset her er ret massivt).

 

Det er et produkt hvor der virkeligt er tænkt over detaljerne. Fra den robuste fjernbetjening til det lille usb-udtag som sidder på batteriet, og som kan bruges til for eksempel at lade en mobiltelefon eller en baglygte op.

 

Det er de her små lækkerhedsdetaljer som viser at producenten virkelig har arbejdet lygten igennem – om end det også kommer til en hvis pris. De 4.495 kroner er mange penge for en lygte, men for prisen så får man også et godt og kraftigt lys, gennemarbejdet amerikansk kvalitet, en lygte der er fantastisk at køre med og er denne tests testvinder.

 

Niterider Pro 3600 Enduro Remote 3600 lumen

Anmeldelse: Cateye Volt 6000, 6000 lumen skovlygte

Feltet.dk's vurdering:

Stillet til rådighed af: H. F. Christiansen

 

Vejl. pris: 4.995 kr.

Opgivet lumen: 6000 lm

Målt strålekoncentration: 1090 lm

Opgivet batterilevetid ved max: 1 time

 

Medfølgende udstyr: hjelmbeslag, forlængerledning samt beslag til montering på styr, fjernbetjening

 

Test:

Lygten kommer i en stor lynlåsæske, som har plads til alle delene. Æsken er ret stor, navnlig på grund af batteriet, så det er ikke en man tager med i lommen på cykeltrøjen.

 

Monteringen af lygten i de enkelte beslag er meget hurtigt og let. Den klikker fint i, og der er en lille split som skal løftes, og så kan den let tages af igen. Eller forholdsvis let. Ledningen til selve lygten sidder på enden af beslaget og skal skubbes lidt op og der skal klemmes lidt for at få beslaget af. Denne tester synes faktisk ikke det gør noget og værdsætter ekstra sikkerhed for at holde en lygte til 4.995 kroner fast.

 

Hjelmbeslaget fungerer fint, og er ok let at installere – der er ikke mange ben i det. Styrbeslaget er det samme man kender fra Cateyes billigere lygter: En plastiksag der består af en bøjle der skal igennem et hul og så skrues fast med en plastik møtrik. Det virker fint og plastikken er af ok kvalitet. Beslaget kan tage en lang række styrstørrelser, dog er det langt fra testens lækreste styrmonteringsløsning og man ville mangle muligheden for at beslaget kunne vinkles, hvis ikke det var for at lygten har så bred et vinkellys.

 

Batteriet er meget stort, firkantet, tungt og klodset. Da lygten virkelig banker nogle watt igennem, kræver det også en voldsom strømforsyning og det har den fået. Størrelsen virker cirka som batterier fra en IBM computer, der så er limet sammen. Hele herligheden holdes fast af et spænde i midten, som så har et fint plastikindlæg som skal beskytte rammen.

 

Fordi det er netop rammen, eller en taske, det skal monteres i. Batteriet er stort og virker (set i forhold til denne tests andre produkter) mindre gennemført – man har fra Cateyes side valgt at fokusere på selve lygten og dens output.

 

Længden på spændet der holder batteriet på plads, er til den lange side, men det kom da til at sidde ok fast på vores testeres rammer – dog var der en del bevægelse i batteriet når cyklerne fik tæv, men fast blev det siddende.

 

En sol af en anden verden

Selvom monteringen og batteriet måske ikke er der hvor produktet skinner, så er der et sted hvor produktet bogstaveligt skinner og det er når lygten er skruet helt op på de angivet 6000 lumen.

 

Cateye har brugt alle sine udviklingskræfter på at skabe en lygte, der har et meget bredt objektiv som fungerer som en ren lyskanon. Den sender en masse lys i noget der ligner en 170 graders vinkel både vertikalt og horisontalt. Det er tæt på at skabe en oplevelse af, at man kører i daglys, i hvert fald 20 meter frem.

 

At vinklen er så vid, gør at man med sikkerhed tør give gas i sving og faktisk har en følelse af, at man kører ligesom man ville i dagslys. Dog er der en lille ulempe. Alt det lys gør én, en smule lysblind og da vi var ude at teste lygten, dagen efter stormen Gorm, var der tidspunkter hvor større grene og dele af træer gjorde, at vi måtte bruge bremserne i stedet for at køre udenom. Det opvejes dog af lysstyrken og spredningen på lyset, når forhindringer kommer ind i fokus, det er meget let at se vejen lige foran.

 

Spredningen på lyset er en fed feature som skaber en fantastisk rum-følelse. Hvis man direkte er bange for mørke, er det her lygten for en. Desværre bliver lygtens styrke brugt på netop lys i alle retninger og der er ikke den samme dybde/længde i lyset som flere af testens andre lygter. Dog har det ingen betydning for performance og anvendelse i sporet, da lysbilledet er så massivt.

 

Der er dog to ting som er ærgerligt ved selve lygten. For at kunne kapere den massive varmeudledning, er der monteret en blæser på bagsiden af lygten og den larmer. Man skal ikke lytte i mange minutter, før man kan blive en smule irriteret over lyden.

 

Samtidig er batterilevetiden lige lidt over en time for lygten ved fuld skrald (vi målte 1 time og 16 min i skoven), så hvis man regner med at køre en lang tur, skal man anvende den ved en lavere indstilling, hvilket stadig kan fungere fint. Batteriets størrelse taget i betragtning virker dette umiddelbart som lidt, men blæseren kræver også en del strøm.

 

Hullerne i lygten, navnlig dem til udluftningen samler skidt op, og hvis man kører på meget mudrede spor skal man nok forvente, at skulle lave en smule rengøring af lygten.

 

Konklusion:

Lygten fra Cateye er en ren lysbombe uden lige. De mange små led-stykker er vinklet sådan at man har en følelse af, at alt foran lyses op - også himlen. For lyset er ikke kun vinklet horisontalt, men næsten mere vertikalt – og man tager sig selv i at kigge op og nyde trækronerne i oplyst mørke.

 

Batteriet og tilbehøret til lygten fungerer som det skal, men navnlig batteriet er stort og klodset og det er ret tydeligt, at udviklingskronerne er brugt på selve LED-objektivet. Prisen er til den høje side, navnlig når man sidder tilbage med en følelse af, at lygten er et halvfærdig produkt.

 

Det er svært at udsætte noget på selve lygtens performance, men larmen, batteriets holdbarhed, de middelmådige monteringsløsninger og det klodsede batteri er ting som trækker et ellers super produkt ned.

 

Vi glæder os dog til at se version 2, hvor navnlig en gentænkning af blæseren og batteriet, vil få lygten helt op og ringe. Enten i en form der går bedre på rammen, som man blandt andet ser hos deres konkurrenter, eller udformet som en flaske, så det kan opbevares i en flaskeholder.

 

Cateye Volt 6000, 6000 lumen

 

Samlet konklusion:

Vores stortest har vist, at der er en nogenlunde sammenhæng mellem kvalitet og pris, når det kommer til den reelle lysstyrke lygterne faktisk leverer. En ting er den styrke som er opgivet og en anden ting er fokuseringslyset. Den ideelle lygte har både en god vinkel på sit lys og et langt nok fokuseringslys, som gør at blinde sving og rødder, grene og andre udfordringer ses, før det er for sent.

 

Flere af testens lygter har udmærkede resultater på disse områder og 5 af lygterne (de 5 stærkeste) kan i vidt omfang godt fungere, som enkeltstående styrmonteret lygter - selvom flere af dem virkelig brillierer når de bliver taget op på hjelmen. Navnlig Gloworm laver udmærkede produkter, som er gode på hjelmen og hvor der også er tænkt over transportmulighederne. Man kan let have dem i den fine medfølgende kasse i baglommen, hvis man nu skulle opleve at det blev mørkt.

 

Gemini-lygten blev bedst til prisen, fordi den leverer et bedre vinklet lys end den stærke Gloworm-lygte. Desuden er den billigere, tæt på fejlfri og har mere medfølgende udstyr til flere anvendelsesområder (løbe/pandebåndet). Når det er sagt, er begge meget fine lygter.

 

Testens vinder er en ret stor lygte, men den har gode vinkler og et godt dybdelys som gør den utrolig brugbar i alle MTB-scenarier. Desuden er den meget holdbar og har en batterilevetid som faktisk fungerer til mellemlange ture i skoven, uden at man skal medbringe en ekstra lygte.

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?