Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Cykelhjelme til landevej – del 3

08. juni 2012 14:00Foto: A.S.O.

Feltet.dk er nået til sidste del af stortesten af landevejshjelme. I alt er 15 cykelhjelme i et bred prisleje blevet testet, og de fem hjelme i denne test koster alle fra 1.100-1.600 kroner. Vi ser på, hvad man får for sine penge - om der er 'value for money' hele vejen rundt.

Artiklen fortsætter efter videoen.


Introduktion:

Selvom det stadig er op og ned med temperaturerne, er sommeren her! – og de ryttere, som har (mis)brugt deres cykelhjelm i vinter- og forårstræningen eller slidt den op i den foregående sæson, skal snart ud og anskaffe sig en ny.

Feltet.dk har testet tre håndfulde cykelhjelme i et bred prisleje. Denne test ser på fem hjelme i prislejet 1.100-1.600 kroner, som præsenteres i alfabetisk rækkefølge.

De fem hjelme i denne test er:
- Bontrager Oracle
- Giro Atmos
- LAS Victory
- Lazer Genesis
- Mavic Plasma SLR


Desuden har vi allerede testet:
- AGU TX 8.0
- BBB Falcon
Bell Array
Carrera Razor
- EKOï Ultra Light 170
MET Stadivarius
Rudy Project Sterling
Scott Wit-R
Specialized Propero II
Uvex FP1

Sådan har vi testet:
Alle hjelme er testet på landevej og på både varme og koldere dage. Vores bedømmelse tager udgangspunkt i parametrene: Bespændingssystem, komfort, design, vægt, pris, ventilation og noget, vi kan kalde ’X-faktor’, dvs. helt særlige features for den enkelte hjelm (hvis sådanne findes).

Vi har selvsagt også forholdt os til kvalitet, men vi har ikke testet brudstyrken for de enkelte hjelme – hverken i ’laboratoriet’ eller i praksis. 

 

 

BONTRAGER ORACLE

Stillet til rådighed af:

Trek Danmark

Features:
- In-mold carbon skelet

- CFD-godkendt front center luftkanal + Interne luftkanaler for maksimeret air flow

- Patenteret Headmaster Fit System for nem justering

- Fugt transporterende, AgION antimicrobial fit puder

- Indbygget kantbånd for hjælp med at trække luft ind over panden

Ventilationskanaler27
Farver: Black / Nickel, White / Silver, Radioshack Nissan Trek, Leopard Trek
Vægt opgivet/målt: 280 gr. (str. S) / 284 gr. (str. S)

Vejl. pris: Kr. 1.499

Bedømmelse: 

Test:

Den testede hjelm fra Bontrager er den, Radioshack Nissan Trek (og sidste år Leopard Trek) kører med. Og det er da også en tophjelm, vi har med at gøre – på alle måder. Meget komfortabel at have på, med en velfungerende bespændingssystemet, og så ser den lækker ud med mange fine designmæssige detaljer.

Ser vi nærmere på bespændingssystemet, er den klassisk i den forstand, at den spændes med en drejeknap i nakken. Knappen sidder i dette tilfælde dog en anelse længere nede end på de fleste andre hjelme, og det hjælper til at omslutte hovedet. På den tynde, elegante plastikrem er der hele vejen rundt små gummipudder, som dels øger komforten, dels sikrer fastholdelsen af hjelmen til hovedet.

Pudderne i hjelmen er ganske kraftige, og de store luftkanaler i fronten sikrer ventilation. Begge dele øger komforten.

Der er med andre ord ikke meget negativt at sige om hjelmen; det skulle da lige være den relativt høje pris, en vægt i tungere ende (uden at egentlig føles sådan), og så det at hjelmen i nogles øjne måske er lidt høj i designet. Men ingen af delene trækker rigtig ned i denne sammenhæng og ændrer ikke på billedet af en hjelm, vi her på Feltet.dk var rigtig begejstrede for.

Konklusion:
Bontragers topmodel er en rigtig lækker hjelm. Kort og godt. Har man det fint med at betale lidt ekstra for en cykelhjelm og føler trang til luksus, er Oracle en hjelm, de fleste burde finde deres hoved til rette i. På en diskret måde er dette en elegant og funktionel hjelm.

Det bed vi særligt mærke i:

+ Komfort, design og detaljer, Small går helt ned i 50 cm
- Pris, ikke den letteste



GIRO ATMOS

Stillet til rådighed af:
Wiggle
 

Features:

  • - Testet i vindtunnel
  • - Forstærket med carbon.
  • - Roc Loc bespændingssystem.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Ventilationskanaler: 26
Farver: Hvid/Sølv, Sort/Titanium og Rød/Sølv

Vægt opgivet/målt:  256 gr. /  264 gr. (str. L)


Vejl pris: 1.400 kr. (Wiggle)


Bedømmelse: 

Test:

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at prisen for denne hjelm ligger i den høje ende. Næst efter prisen følger endnu en faktuel ting som vægt, og i dette tilfælde vejer hjelmen også lige lidt mere, end hvad godt er – i hvert fald i vores øjne og til prisen.

Ser vi på komforten, er det straks meget bedre, for mens hjelmen sidder godt og komfortabelt på hovedet, er eneste påtale ved komforten, at håret fra tid til anden hænger fast velcroen, når du skal have den af. Det gør det, fordi der ikke er voldsomt mange puder inde i hjelmen, og det er svært at få dem til at dække velcroen 100 %, selv lige efter, at du har fået hjelmen. Trods dette er komforten under selve turen overraskende god. En anden ting, som også ligger i den bedre ende af skalaen, er ventilationen. Den er på ingen måde exceptionel, men gør det altså helt klart godt i denne test.

Bespændingssystemet fungerer på samme måde som på mange af de andre hjelme; nemlig ved hjælp af en drejeknap bagi hjelmen for at løsne og spænde hjelmen. Der er ikke så meget at sige om det i praksis, andet end at det fungerer rigtig godt. Selve spændet er dog ret lille og af plastik, hvilket får hjelmen til at se lidt billig ud.

Sidst men ikke mindst, kunne det være lækkert, hvis der var noget, der gjorde, at hjelmen skilte sig lidt ud fra mængden. Hvis hjelmen har det, er det ikke en feature, vi har bemærket. Men er man til minimalistiske hjelme, der gør, hvad de skal, bør denne betragtning vel ses som et plus.


Konklusion:

En gennemgående fornuftig hjelm med god komfort og fornuftig ventilation. Når det er sagt, så virker prisen en anelse voldsom, og selvom hjelmen ikke ligger i den helt tunge ende, hvad vægt angår, havde vi nok forventet mere – eller rettere mindre vægt –  til prisen.

Det bed vi særligt mærke i:
+ Komfort, ventilation
- Velcro-puder, pris, finish



LAS VICTORY


Stillet til rådighed af:

Wiggle

Features:

  • - Indbygget insekt net
  • - Ekstra Silver Dry sommer pude i åndbart og vaskbart materiale
  • - Nyt CAT-EYES EVO roller justerings system - 3D regulering med 59 mm vertikal frigang.
  • - Medfølgende hjelmtaske

 

Ventilationskanaler: 27
Farver: hvid rød, og sort. - Blå hvid og sort - Hvid

Vægt opgivet/målt:  230 gr. (str. S) /  251 gr. (str. M)


Vejl pris: Ca. kr. 1.300


Bedømmelse: 


Test:
Hjelmen fås i en del forskellige farver, og de fleste af dem er en fryd for øjet. Både designmæssigt, men også hvad farvekombinationer angår.


Hjelmens størrelse spænder ret vidt. Faktisk noget over standarden, hvilket skyldes det smarte system, der muliggør, at man kan rykke op/ned med hele bespændingssystemet på bagenden af hjelmen. Bespændingssystemet spænder dog kun bagtil, og hjelmen kan derfor nemt komme til at sidde og vugge fra side til side, hvis du ikke er i stand til at fylde hjelmen 100 % ud. Alligevel ikke helt så smart.


Hvad ventilation angår, er der jo en del huller i hjelmen. Begge de puder, som kommer med hjelmen, blokerer dog for nogle af disse huller, og hjelmen kan derfor godt være lidt varm at køre med. Hjelmen er dog ret komfortabel, da der sidder nogle gode puder på indersiden af hjelmen. Hjelmen har også et indbygget insekt net, hvilket er en lækker lille detalje, som sikkert bliver nyttig til sommer.


Sidst, men ikke mindst, så følger der både en pose og en ret lækker taske med hjelmen, hvilket jo ikke har så meget effekt på hjelmen, men hvem elsker ikke ekstra tilbehør? Dette er dog bare en af tingene, som gør, at man føler, der er noget for pengene. Ser man selve hjelmen virker den også til at være lavet i high-end materialer hele vejen igennem.

 

Konklusion:

En lækker hjelm, som måske ikke helt leverer på alle af de teknologier, den ellers slår sig op på. Dog yder den god komfort og et lækkert design – udover at være i den lette ende.

 

Det bed vi særligt mærke i:

+ komfort, ekstra udstyr, design
- Bespændingssystem ikke optimalt, ventilation.

 

 

LAZER GENESIS

Stillet til rådighed af:

Lazer

Features:
- Rollsys® fastspændingssystem

- RBS system

- X-static polstring
- Airpads – for forbedret airflow

Ventilationskanaler: 19
Farver: Findes i 11 forskellige farvevarianter
Vægt opgivet/målt: 280 gr. (str. XXS-M)
/ 276 gr. (str. XXS-M)

Vejl. pris: Kr. 1.499

Bedømmelse: 

Test:

Lazer benytter sig af det særlige Rollsys® bespændingssystem, og det mærkes primært på tre måder: Når hjelmen skal spændes til, foregår på et drejeknap på toppen af hjelmen, hvilket, for det andet, selvfølgelig betyder, at der ikke findes en egentlig nakkebespænding – noget der til tider kan genere på baghovedet. For det tredje spænder systemet hjelmen ind hele vejen rundt om hovedet og ikke, som det ofte er tilfældet, primært bagtil i hjelmen.

Man har altså virkelig en fornemmelse af, at der strammes til hele vejen rundt om kraniet, når hjelmen spændes. På godt og ondt. Hjelmen sidder godt fast, og man føler sig godt beskyttet, men der skal ikke spændes alt for hårdt til. Puden, der følger panden rundt, er nemlig ikke specielt kraftig, og den runde plastik, som indkapsler baghovedet, er ikke polstret.

Alligevel er hjelmen bestemt komfortabel at køre med. Ikke mindst som følge af glimrende ventilation, kraftige pudder i bunden af hjelmen (mod issen) og luftkanaler i ’pande-pudden’, som medvirker til at holde panden mere tør end normalt. Til gengæld havde denne tester svært ved at få remmene til ikke at genere ved øreflipperne, men det er ikke et problem andre nødvendigvis vil opleve.

Vægten på få gram under de opgivne 280 gram er godkendt, om end ikke super let, og designet hvad man kan kategorisere som en lav og rund hjelm. Den ser ikke stor ud på hovedet, men nogle vil nok finde det underligt, at den buer lidt nedad i panden.

Konklusion:
Genesis modellen fra Lazer, verdens ældste hjelm-producent, har mange gode og spændende detaljer, men også til en høj pris. Dog ikke for for høj, hvis man værdsætter det anderledes og særdeles velfungerende bespændingssystem, som bl.a. fritager en for en drejeknap midt på baghovedet og virkelig spænder til hele vejen rundt om hovedet.
 
Det bed vi særligt mærke i:

+ Bespændingssystem, luftkanaler i ’pande-pudde’
- Tynd ’pande-pudde’, ikke lille nok til helt små hoveder

 

 

MAVIC PLASMA SLR

Stillet til rådhed af:

Mavic
Biketoyz

Features:
- Ergo Fit Pro Pad med X-Static

- Ergo Hold Fastspændingssystem

- Ergo Protec Carbon

Ventilationskanaler: 20
Farver: Gul/sort og sort/sort
Vægt opgivet/målt: 270 gr. / 305 gr. (str. S)

Vejl. pris: Kr. 1.599

Bedømmelse: 

Test:
Det var en nyhed, da Mavic på sidste års Eurobike fremviste hjelme i deres i forvejen alsidige sortiment. Tre modeller er der tale om, og vi har indhentet og her testet topmodellen af de tre. Hvordan ellers finde ud af, hvad Mavic kan præstere på dette område?

Det må desværre siges med det samme, at denne hjelm ikke imponerer os. At hjelmen koster 1.599 kroner trækker ikke nødvendigvis ned i vores bedømmelse. Men når den samtidig er relativt tung og har ventilationsegenskaber på det jævne, så gør det. Dette opvejes dog delvis af, at hjelmen nok er en af testens mest komfortable og behagelige at have på som følge af pudernes gode og kraftige kvalitet og pasform. (Mavic hæder i øvrigt selv, der ligger ergonomiske studier af 25.000 hovedformer bag.)

Hjelmens bespændingssystem viser også, at Mavic bestemt har anstrengt sig. Drejeknappen er nem at arbejde med og er meget fintfølende.

Sidst men ikke mindst, er der jo designet. Den testede hjelm var i Mavic’s karakteristiske gule farve – med sort bagende. Og netop bagenden har noget over sig, hvorimod hjelmen forreste del er relativt ordinær. På hovedet må det til gengæld konstateres, at hjelmen kommer til at se ret stor og lidt klodset ud. Om det er anderledes i den helt sorte model (og på andre hovedformer), kan ikke udelukkes.

Dog skal vi også bemærke at hjelmen har mange spændende detaljer, som vidner om, at Mavics designere bestemt ikke har ligget på den lade side.

Konklusion:
Vi havde forventet os mere af Mavic’s forsøg ud i produktion af hjelme – og særligt af mærkets topmodel. Går man ikke synderligt op i hjelmens vægt, stiller store krav til komfort og tilmed kan lide den gule farve (måske i kombination med Mavic’s cykelsko), så er denne hjelm helt sikkert noget for dig.

Særlige fordele/ulemper ved Mavic Plasma SLR:

+ Bespændingssystem, komfort
-  Pris, vægt, design
 

Læs også: Feltet.dk's test af aerohjelme
 

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?