Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Test: Fizik Tempo R5

Test: Fizik Tempo R5

06. oktober 2021 21:30

En flot og funktionel sko i dyrt look, men til en overkommelig pris.

Annonce

Fakta:

Producent: Fizik
Produkt: Tempo R 5 Overcurve landevejssko

Farver: Sort/hvid

Størrelser: 37 - 48

Vægt: Én sko i str. 45 vejer 316 gram uden klamper

Vejledende udsalgspris: 1.169,- kroner

 

Introduktion

Italienske Fi’zi:k, der benytter den fonetiske transskription i sit visuelle udtryk, startede i 1996 med at levere sadler, sko og styrbånd til cykelindustrien, og godt 20 år senere havde man så godt fat i markedet, at hele syv World Tour-hold kørte med firmaets produkter.

 

Men Fizik er ikke bare stærke i forhold til high end-segmentet, man producerer også sko og sadler til begyndere og motionister. Fizik Tempo R 5 Overcurve placerer sig i midten af spektret - man kan købe væsentlig dyrere sko hos Fizik, men omvendt kan man også få Fizik-sko til under 1.000 kroner.

 

Test

Skoens rette navn er Tempo R 5 Overcurve, men hvad står betegnelsen ’Overcurve’ for?


Fizik beskriver selv konstruktionen som værende asymmetrisk hen over anklen, hvor skoens krave følger fodens forskudte knoglefremspring. Denne ergonomiske pasform har til formål, at man kan køre i længere tid uden at føle træthed i foden.

 

Udskæringen er asymmetrisk, så den giver en bedre pasform

 

God pasform

Første indtryk, når man tager skoen på er da også positivt. Pasformen er rigtig god, og skoens linjer følger fodens form godt. Skoen har både den nødvendige stivhed i sål og hæl, samtidig med at den føles behagelig blød og fleksibel hen over vristen samt fremme ved tæerne.

 

En særlig feature er de små gummidutter, der sidder i stoffet ud for akillessenen - det får skoen til at sidde ekstra stabilt. Forfoden er relativt snæver, men bredden kan justeres med det velcrospænde, der sidder foran. Dog kan ryttere med meget brede fødder risikere at opleve Tempo R5 en anelse smal.

 

Yderside

På skoens yderside skal et par væsentlige detaljer fremhæves, og første nedslagspunkt er sålen.

 

Denne er fremstillet i et komposit-materiale, der er en blanding af carbon og nylon, men selv om der ikke er tale om en ren carbonsål, er den stiv og yder god kraftoverførsel. Og netop det med en såls stivhed kan diskuteres, for mens en stiv sål yder optimal kraftoverførsel, vil den også trætte foden.

 

Og omvendt vil en blødere sål være mere behagelig at køre med, mens kraftoverførslen reduceres. Med F5’erens sål har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel.

 

På ydersiden skal også de to spænder fremhæves. Normalt er der et direkte forhold mellem prisen på en cykelsko samt fordelingen af wirespænder og velcrolukninger.

 

Hvor de billigste sko ofte spændes med to-tre velcrolukninger, har dyrere sko som regel udelukkende wirespænder. Tempo R 5 kommer med en kombination af disse løsninger - nemlig med velcrolukning ved tæerne samt et wirespænde ved anklen.

 

Som bekendt er ventilation vigtig, og en lang række lufthuller hen langs skoens sider, sørger for udluftning. Derimod er der ikke udluftning nedefra. På en del landevejssko er der skabt ventilation til fodsålen via et hul i skoens bund samt indersålen, men det er ikke tilfældet på R 5’eren.

 

Og så er der det visuelle udtryk: R5 ligner en high end-sko, der sagtens kunne koste det dobbelte. Den har et stilrent og enkelt design, udstråler elegance og er simpelthen flot.

 

På cyklen

Med sålen har man ramt et godt kompromis mellem komfort og kraftoverførsel. Jeg fornemmede, at de fleste af mine watt blev overført til cyklen, også når jeg stod op og trådte til i en spurt. Samtidig kunne jeg køre lange ture, uden at foden føltes træt - i hvert fald ikke mere end den plejer. En konkurrencerytter vil nok foretrække en stivere sål, men til motionsbrug er sålen velegnet.

 

Da mine testture blev kørt i sommervarmen, blev foden naturligvis varm. De mange ventilationshuller hen langs siden sørgede for god afkøling, og det havde selvfølgelig været rart med yderligere udluftning i bunden af skoen / sålen, men betydningen af en ekstra luftkanal her er sandsynligvis marginal.

 

Jeg oplevede også, at skoen sad godt fast, og hen over vristen var den nem at finjustere under kørslen. Et yderligere plus er den lille hæl, der er monteret bag på skoen. Når man står af cyklen og går, er bagskoen hævet, så man får en mere naturlig gang.

 

 

Skoen kombinerer BOA-spænde med et ekstra velcro-spænde

 

Konklusion

De færreste kan sige sig fri for en vis forfængelighed, når man taler om cykelbeklædning, og udseendemæssigt fremtræder R5’eren som en sko i den helt dyre ende. Visuelt matcher skoen de eksklusive tøj- og cykelbrands, og den fås endda til en yderst overkommelig pris.

 

Prisen er der naturligvis en forklaring på. Man har sparet ved at benytte velcrolukning i forfoden, og man har sparet ved at anvende kompositmateriale i sålen. Det trækker heller ikke op, at vægten ligger over de 300 gram.

 

Dette til trods får man meget sko for pengene. R5 har en god pasform, der retter sig ind efter fodens anatomi, og overlæderet er ikke stift, men føles blødt og behageligt. Sålen er hård nok til at give en fin kraftoverførsel, men samtidig er den også så fleksibel, at den ikke trætter foden i det lange løb.

 

Skoen er velegnet til den seriøse motionist, der gerne vil have flere af topskoenes features, men som kan gå på kompromis med vægt og materialer for at opnå en konkurrencedygtig pris.

Ydersålen er lavet i et kompositmateriale, der forener stivhed med kørekomfort

 

Sådan er skoen testet:

Fizik Tempo R 5 er testet i dansk sommervejr

 

Skoen er stillet til rådighed af:

Cycle Service Nordic

 

TESTRAPPORT

 

Mærke: Fizik

Model: Tempo R 5 Overcurve

 

Hvad er skoen lavet til?

Skoen er til den seriøse landevejsmotionist, der ønsker flere af topskoenes features til en konkurrencedygtig pris

 

Hvilke særlige features har skoen?

Tempo R 5 har en god pasform samt et effektivt wire-spænde for oven

 

Bedøm skoens konstruktion

Tempo R 5 er fremstillet i gode materialer og har et stilrent look, der normalt er forbeholdt dyrere sko. Sålen er ikke super stiv, men den trætter til gengæld heller ikke så meget i længden.

 

Bedøm ydeevnen

En konkurrencerytter vil foretrække en mere stiv sål samt en lettere sko. Men for motionistens vedkommende yder skoen det, den skal.

 

Bedøm holdbarheden

Det solide materialevalg virker robust, og den ekstra høje hæl betyder, at skoen slides mindre, når man går i den. Til gengæld har velcro-spænder en tendens til at blive løse efter lang tids brug. Men der er mange kilometer i R 5’eren.

 

Bedøm pasform

Hen over vristen og ved hælen er pasformen noget nær optimal, og det understøttes af skoens fleksible overdel samt wire-spændet, der kan finjusteres. Derimod kan bredfodede ryttere risikere begrænset bevægelsesfrihed ved tæerne. Dette kan dog delvis afhjælpes ved at gå et nummer op.

 

Bedøm størrelse

Som det meste fra Italien - aj, det lød fordomsfuldt!!! - er skoene små i størrelserne. De fleste vil opleve, at de skal gå et nummer op.

 

Bedøm vægt

R 5’erens vægt på +300 gram er relativ høj, men der er heller ikke tale om en konkurrencesko.

 

Bedøm komfort

God pasform, som understøttes af den asymmetriske overcurve-udskæring. Silikone bag akillessenen sikrer, at skoen sidder fast. Ryttere med meget brede fødder vil savne mere plads i forfoden.

 

Bedøm value for money

Man får meget for pengene. Prisen matcher entry-segmentet, mens skoens udseende og features er et niveau højere - uden at der do er tale om en top-sko.

 

Hvad kunne du især lide ved produktet?
Udseendet kombineret med den lave pris.

 

Var der noget, som du ikke kunne lide?

Vi er i afdelingen for petitesser, men lavere vægt samt ekstra udluftning i bunden havde været en fordel.

 

Konklusion

En sko, der rigeligt er pengene værd. En sko, som er mere til motion end konkurrence.

 

Om testeren                      

Jeg er en aldrende cykelmotionist, der primært kører landevej og træner seks gange om ugen

Annonce

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Beklædning og beskyttelse
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Ronde van Drenthe(1.1) 24/10

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka NextHash

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger