Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Test: Motip vedligeholdelsesprodukter - del 3

Test: Motip vedligeholdelsesprodukter - del 3

20. juni 2013 13:45Foto: A.S.O.

I Feltet.dks tredje test af Motips produkt-portefølje har vi testet tre produkter til vedligeholdelse og montage af cyklen. De testede produkter falder lidt i deres egen kategori, hvorfor de ikke, som i de to foregående tests, kan samles under en rammende overskrift. Det drejer sig om rens til skivebremser, carbon-fedt til montage af carbondele samt fedt til lejer.

Stillet til rådighed af:

Søndergaard og sønner

Vejl. pris:

Disc Brake Conditioner: Kr. 79

Carbon Grip: Kr. 119

Bearing Grease: Kr. 149


Introduktion:

Som nævnt har denne tredje del af Motip produkterne fokuseret på tre produkter til generel vedligeholdelse af cyklen. Testen af produkterne er foregået henover vinteren og gennem foråret.  

Hvor det har givet mening, har produkterne været testet på både racer og MTB.

For såvel lejefedt som carbon-grip er testperioden lidt kort i forhold til at teste produkternes virkning over tid. Det er dog muligt at sige noget om såvel deres generelle egenskaber som arbejdet med dem, hvorfor det vil være i denne retning, testen er skrevet.

Test:

Disc Brake Conditioner
Det er altid spændende at påføre sine skivebremser et middel fra en spraydåse. Personligt har denne tester aldrig gjort andet end at rense med vand og klud, når det har drejet sig om vedligeholdelse af skiver og bremseklodser. Risikoen for at gøre mere skade end gavn har altid været det altoverskyggende argument for at være forsigtig med væsker og spray nær bremserne.

Motip fremhæver, at den testede spray forebygger slid og ”fastklæbning”, ligesom den skulle være modstandsdygtig overfor diverse udefrakommende påvirkninger - herunder både salt og kemikalier. Med adskillige ture på de saltede vinterveje har skiverne i hvert fald været udsat for salt, om end det altid har været en del af rutinen at skylle og tørre cyklen af efter endt træning.

Rensemidlet er meget nemt at arbejde med. Man piller hjulene af cyklen og tager sine bremseklodser ud. Herefter renses såvel skiver som bremseklodser (undertegnede brugte en våd klud) inden produktet påføres i et let lag. Som altid skal man lige finde den rette afstand mellem dyse og de emner, der skal behandles. Men det er lige til. Herefter samles bremserne igen og hjulene monteres.

vejen anbefales det, at man lige bremser forholdsvis hårdt et par gange. Dette tilsikrer formentligt, at bremseklodser og skiver lige ”tilrettes” igen, således man ikke bliver overrasket, når der er behov for bremserne. Det skal bemærkes, at der var fint bid i bremserne fra start af. Der mærkes ikke nogen forskel i bremsekraften efter behandlingen - det er nu heller ikke meningen. Bremserne bremser dog fint, og der opleves ingen ”piven” fra de behandlede bremser.

 

Produktet er nemt at arbejde med, og de rengjorte bremser er synligt renere efter behandlingen. Personligt har denne tester renset bremserne en gang om måneden - og det har virket fint. Det har ikke været muligt at vurdere produktets egenskaber over meget lang tid, hvorfor det er for usikkert at vurdere på påstanden omkring forebyggelsen af slid (hvilket i høj grad også er bestemt af de omgivelser og det vejr, som bremserne køres i).

 

Samlet karakter: 
 

 

Carbon Grip:
Som udgangspunkt anvender de fleste en eller anden form for fedt, når de monterer dele på cyklen. Med mere udpræget brug af carbon-komponenter har dette ændret sig, da fedt på carbon har en helt anden effekt end den ønskede på carbondelene: delene hæfter ikke ordentligt, hvilket ofte har betydet, at man enten har spændt med mere kraft end det anbefalede eller også, at man stod foran en større omgang rengøring for at få fedtet af.

 

Motip er ikke de første, der lancerer en monteringsfedt til carbon. Det er dog første gang denne tester har set en version på spray. Dette har nogle fordele og ulemper.

 

Ulemperne først: det er svært at styre strålen på sprayen, hvorfor man enten kommer for tæt på (og derved bruger væsentligt mere fedt end nødvendigt), eller også spreder strålen så meget, at man lige skal sikre sig, at baggrund/underlag kan tåle stænk af montagefedt.   

Fordelene, set med denne testers øjne, synes dog at opveje ulemperne. Det er væsentligt nemmere at dosere en ensartet fordeling af fedt over de komponenter, der skal monteres. I sadelrør kommer fedtet godt ned, hvilket sikrer smøring over en større flade end man umiddelbart kan komme ned med fingeren. Ligeledes undgår man fedtede fingre over alt på cyklen bagefter.

 

I brug synes Motips Carbon Grip også at virke. Produktet er blandt andet anvendt på en carbon MTB med carbon sadelpind. Der er et maksimalt tilspændingsmoment på sadelpinden på 6 Nm, hvilket altid har været det, der har været spændt med. Har tilspændingen været mindre er sadelpinden gledet ned over tid. Derfor blev der kun brugt 5 Nm under testen for at se, om den øgede fordeling af fedt i sadelrøret kunne afhjælpe problemet. Og dette har været nok til dato (mere end to måneders brug).  

Det er, grundet den relativt korte testperiode, ikke muligt at påvise, om produktet også hindre, at komponenter sætter sig fast. Det kræver længere tids brug. Det er dog væsentligt at nævne, at denne tester aldrig har set en carbon sadelpind sætte sig fast i en carbon ramme, hvorfor det skulle overraske, hvis dette skulle være tilfældet her.
 

Samlet karakter: 

 

 
Bearing Grease:
Med det rette værktøj og lidt fingersnilde kan man hurtigt spare penge ved at vedligeholde og smøre sine lejer selv. Motips lejefedt (lithium fedt) leveres i en speciel dispenser med en lille studs på, der gør det muligt at ”målrette” fedtet, hvor det skal bruges (i lejebanerne).

 

Fedtet har været testet i et hjulleje og et sæt kranklejer. Ydermere har vi gennemført en lille uvidenskabelig test for at teste modstandsdygtigheden over for vand, som ofte er med til at nedsætte levetid og funktionalitet af lejerne.

 

I brug er dispenseren smart. Muligheden for at dosere fedtet (uden at være smurt ind i det selv) er smart. Det gør det også nemmere at håndtere de små kugler, når de skal tilbage i lejet. Motip anbefaler, at man renser lejet helt ned inden man bruger deres fedt. Og så er det ellers bare at sprøjte fedt ind i lejet, montere kuglerne og så sætte det hele sammen igen (husk at konfererer med producentens hjemmeside, når du skiller et leje ad - fx skal hjullejer spændes med et vist moment, for at det løber rigtigt).

 

Vores uvidenskabelige test bestod i at lave en ring med fedtet, som herefter blev fyldt op med vand og sat til side (i en bøtte med låg på for at nedsætte fordampningen). Skulle fedtet ikke kunne holde vandet inde over en længere periode (i dette tilfælde stod fedtet i 1½ måned), ville det sige noget om fedtets evne til at holde vandet ude af lejet.  Der var ingen udsivning i perioden.

Der er naturligvis mange ting man kan pege på, som denne uvidenskabelige test ikke opfylder/påviser (påvirkning under pres osv.). Vi synes dog, at testen siger det noget om, at fedtet ikke umiddelbart tørrer ind og ”slipper” i den periode, som testen stod på, hvorfor vi har valgt at medtage dette i testen.

 

Ideelt ville vi kunne måle slid på de testede lejer - dette er ikke muligt, hvorfor testen, som nævnt i indledningen, har været baseret på den umiddelbare oplevelse og brugervenligheden af dispenseren. Og her lever produktet op til det forventede.

 

Samlet karakter: 

 

 

Konklusion:
De tre testede produkter leverer alle value for money. Priserne er stærke, og produkterne virker efter hensigten. Specielt skal dispenseren til fedtet fremhæves, idet den fungerer rigtig smart, ligesom denne tester synes rigtig godt om løsningen med carbon fedt som spray. De steder, hvor det giver mening (sadel/sadelpindsmontage), synes det at være en rigtig god idé at kunne dosere fedtet på denne måde.

 

Afsluttende bemærkning:

Vi har testet de produkter fra Motip, som vi finder relevante for den del af cykling, der henvender sig til Feltet.dk’s typiske bruger.

Der findes flere produkter fra firmaet, om end disse henvender sig mere til pendler cykling, og som vi derfor har valgt ikke at teste i denne omgang.
PTFE Spray

Silicone Spray

Vaseline Spray

Cycling Shield

Chain Spray Ultra

 

Læs endvidere de to foregående tests i denne række:

Del 1

Del 2

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 31/05-07/06

Giro d'Italia(2.UWT) 09/05-31/05

Tour of Estonia(2.1) 28/05-30/05

Tour du Pays de Vaud(2.NCUP) 28/05-31/05

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 31/05-07/06

Ronde van Limburg(1.1) 01/06

Course de la Paix Grand P...(2.NCUP) 04/06-07/06

Grosser Preis des Kantons...(1.1) 05/06

Heylen Vastgoed Heistse Pijl(1.1) 06/06

Tour de Suisse(2.UWT) 07/06-14/06

Elfstedenronde(1.1) 07/06

OVO Energy Women's Tour(2.WWT) 08/06-13/06

Mont Ventoux Dénivelé C...(1.1) 08/06

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger