Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Topmodel landevejssko - del 2

19. juni 2012 13:30Foto: A.S.O.

Vil man se på, i hvilke retninger producenterne af cykelsko bevæger sig, må blikket rettes mod de mest eksklusive og innovative produkter. Feltet.dk har testet topmodel landevejssko og tager denne gang fat på fire s'er: Shimano, Sidi, Specialized og Suplest.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Introduktion:

Der findes mange rigtig lækre cykelsko på markedet - i mange prisklasser og til forskellige formål og prioriteter. En dyr sko behøver bestemt ikke være det bedste og mest rigtige valg for alle cykelryttere. Men meget ambitiøse ryttere, som stiller store krav til både komfort og effektivitet på de lange og hurtige ture, vil ofte se sig om efter cykelsko i luksusklassen.

Og vil man se på, i hvilke retninger producenterne af cykelsko bevæger sig, må man - ligesom med andre typer af produkter - typisk rette blikket mod 'toppen af poppen'; det mest eksklusive og innovative de kan komme op med. Når først teknologien er udviklet, vil den i reglen forplante sig i modellerne, som prismæssigt ligger under topmodellen. 

Feltet.dk har testet en række topmodel landevejssko, som her præsenteres i tilfældig rækkefølge.

Topmodel landevejsskoene, som testes her er:
- Shimano R315
- Sidi Ergo 3
- Specialized S-Works
- Suplest Supzero Streetracing

Vi tester også:
- Bontrager RXXXL
- fi'zi:k R1
- Scott Road Premium
- Northwave Extreme Tech SBS (del 3)
- Mavic Zxellium Ultimate (del 3)
- Diadora Jet Racer (del 3)
- Chain Fast (del 3)

Sådan har vi testet:
Alle sko er testet på både varme og koldere dage, i varieret terræn og i forskellige sammenhænge, hvormed vi har presset skoene til det yderste - også på længere ture. Vores bedømmelse tager udgangspunkt i parametrene: Pris, kvalitet, vægt, komfort, kraftoverførsel, spændemekanisme, ventilation og design - samt noget, vi kan kalde ’X-faktor’, dvs. helt særlige features for den enkelte sko (hvis sådanne findes).

Vi har selvsagt også forholdt os til pasform, men da dette er meget individuelt, har vi kun medtaget bemærkninger om dette, såfremt noget særligt var vigtigt at nævne. Hvad der føles godt for den ene, kan føles helt forkert for den anden. 

Se Feltet.dk's karakter- og testkriterier.

 


SHIMANO R315


Stillet til rådighed af:

Shimano
Bjarne Egedesø A/S

Features:
- Varme-formbar Custom-Fit teknologi for individuel tilpasning
- Overdel i Rovenica kunstlæder og nylonvæv
- Letvægt nano carbon sål.
- Kurvet, anatomisk læst
- Anti-slip hæl-foring, strikket med metalfibre
- Fås i normal og ekstra bred (+4mm/halve str.)

Farver: Hvid/sort

Vægt målt: 270 gr. (str. 40)
Vægt opgivet: 316 gr. (str. ikke opgivet)

Vejl. pris: Kr. 2.199

Bedømmelse: 


Test:
Ser man efter, vil man opdage, at mange i det professionelle felt kører med Shimanos topmodel cykelsko. Det kan der være de sædvanlige sponsorgrunde til, men der kan også være andre gode årsager: At skoene er komfortable, har en stiv sål med god kraftoverførsel, er relativt lette og med glimrende ventilation. Samt at Shimano R315 er ’custom fit moldable’, dvs. formbare, så de efter en tur i en særlig varmeovn og tilpasningsproces vil passe bedre (perfekt er nok for stort et ord) til den fod, de skal sidder under og rundt om.

Om man får skoen formet, kommer an på, om det gøres, hvor man køber skoen - eller om man kan finde et sted, hvor det gøres. I dette tilfælde lykkedes det, og det var en god erfaring. En indersål former sig som regel med tiden - den del blev her speedet op. Den store forandring skete derimod ved, at selve skoformen, mens den er varm, presses til og formes, særligt omkring hælen og langs foden. Det gav mere end forventet.

Som allerede nævnt, giver carbonsålen god kraftoverførsel, hvilket jo er, hvad man ønsker - særligt hvis den står på ræs. Samtidig sikrer det tynde, smidige Rovenica kunstmateriale og det kraftigt polstrede hælparti, at skoen både sidder godt og behageligt til.  

Vakse hoveder vil tilmed bemærke, at prisen på Shimanos dyreste sko er faldet. Om det er den skærpede konkurrence på cykelskomarkedet - samt den omstændighed, at Shimano var blandt de første, men ikke længere er alene om at tilbyde sko med personlige tilpasninger -  som er årsagen til prisfaldet, kender vi ikke svaret på. Men at det burde gøre skoen mere attraktiv, vil vi gerne stå ved.

Konklusion:
Der ikke er meget bling bling over Shimanos topmodel, som i sit design nok er strømlinet, men ikke vækker den store opsigt. Til gengæld leverer skoen varen, når det kommer til teknologi, kraftoverførsel og komfort. Sidstnævnte hjælpes på vej af ’custom fitting’, som føltes overraskende meget.

Det bed vi særligt mærke i:

+ Komfort, personlig tilpasning, kraftoverførsel
- Anonymt design

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

 

 

SIDI ERGO 3

Stillet til rådighed af:

Energy Sport

Features:  

 

 

- Ny stiv og let carbon sål

- Ny aftagelig indersål

- Åndbare nylon mesh paneler

- Fire forskellige lukkemekanismer: Sidi Caliiper, Techno-II, velcro strop med integreret låse velcro

- Forstærket Sidi hælkappe

- Udskiftelig polyurethan hæl


Farver: hvid/grøn/creme vernice, stål/bronze vernice, stål/grøn vernice, hvid/hvid vernice, hvid/blå/creme, sort/sort vernice, rød vernice

Vægt opgivet: 310 gr. (str. 42)
Vægt målt: 314 gr. (str. 44)

Vejl. pris:  Kr. 2.699

Bedømmelse: 

Test:
Nibali og Basso medvirker i Sidi’s reklame for de utroligt populære cykelsko, hvor de to italienske stjerner kokkererer og leverer skoene på et sølvfad. Og det er den fornemmelse, man får af skoene, når man kører med dem. Det italienske look, der signalerer selvtillid nok til at bære disse sko, er så gennemført, at skoene kun kan blive servereret på et sølvfad. Det italienske design vækker nemlig opsigt - og pludselig oplever man tilmed at få komplimenter fra sin kæreste, der ellers slet ikke interesserer sig for cykling.

 

De tre lukkemekanismer er rigtig gode. Caliber-bucklen er utrolig nem at betjene og strammer det øverste af skoen, og Techno II-lukkemekanismen udligner trykket. Velcro-stroppen nederst med ekstra låsevelcro sørger for øget sikkerhed og holdbarhed, samt at skoen slutter tæt til spidsen af foden. Man kan også justere hælen. Alt i alt får man følelsen af, at skoen er støbt til ens egen fod.

 

Sidi Ergo 3 kræver dog tilvænning på grund af den virkelig stive carbon sål, og et godt råd er ikke at blive så begejstret over, hvor tæt til foden skoen kan strammes; det ender med ringe blodcirkulation. Men tilvænningen kan også skyldes indersålen, som er en meget - og næsten for - tynd omgang. Denne kan dog udskiftes med en bedre indersål fra Sidi, som kan tilkøbes (vejl. pris kr. 149).
 

Det er også værd at nævne, at denne sko leverer en helt udmærket ventilation, så man kan træne i høje temperaturer. Desværre er prisen også efter kvalitet - ligesom den største forandring i forhold til forgængeren, Sidi Ergo 2, er den reducerede vægt. Men måske det er for meget sagt, da heller ikke den testede model udmærker sig ved sin lave vægt.

Konklusion: 
Sidi Ergo 3 er creme de la creme inden for cykelsko. Lukkemekanismerne fungerer upåklageligt, og man får en følelse af, at skoen er limet rundt om foden, så man virkelig kan udnytte kraftoverførslen. Sålen er så stiv, at man lige skal vænne sig til den, blandt andet fordi indersålen så godt som ingen komfort giver. Man betaler dog også for kvaliteten og får en sko i den tungere ende.
 
Det bed vi særligt mærke i:

+ Design, lukkemekanismerne, ventilation, stiv carbon sål
- Indersål tynd som pap, pris

 

 

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

SPECIALIZED S-WORKS


Stillet til rådighed af: 
Specialized Danmark


Features:
- FACT carbon sål med high modulus, unidirectional carbon fiber
- TorsionBox construction
- Stiffness index: 12
- 2 uafhængige boa-lukkemekanismer på hver sko
- Udskiftelige ’jern snørrebånd’
- Ventilation i skoens front


Farver: 
Sort, rød/hvid, hvid/rød, sort/hvid

Vægt opgivet: 235 gr. (str. 42)

Vægt målt: 264 gr. (str. 43)

Vejl pris: kr. 2.249


Bedømmelse: 


Test:
Specialized skoene er kendt for deres patenterede spændesystem, som de på deres nyeste model har videreudviklet på. Skulle du være uheldig at overspænde skoen, eller knække båndende, kan du nemlig udskifte dem nu.

Designmæssigt er skoene lidt i en klasse for sig selv. De kan, som udgangspunkt, vel minde mere om et sæt lækre fodboldstøvler end om et sæt cykelsko - i vores optik er det ment positivt. Skoene er opgivet til at veje lidt mindre, end vi målte dem til, men det til trods ender skoene alligevel et godt stykke under 300 gram, og om end ikke er helt så lette som påstået, må det stadig siges at være acceptabelt. (Desuden skal det jo bemærkes, at vægten kan variere en smule fra sko til sko.)

Stivhed og komfort er almindeligvis to modsætninger. Men ifølge Specialized skulle disse modsætninger være forenet i denne sko - ved hjælp af deres Fact Carbon teknologi og BG Fit indersål, som er udviklet til at give god komfort. Sålen fungerer på den måde at der er lavet flere såle, og støttemekanismer, alt efter hvilken type fod du har. Indersålen har dog haft en ret begrænset effekt i denne test; selv om det ikke just har givet ømme fødder, opleves indersålen heller ikke at give ekstra komfort. Skoen har dog været testet med standard sålen, og det er muligt at der er mere komfort at hente, ved at få målt foden, og derefter vælge sål ud fra dette (som Specialized egentlig anbefaler).


Snakker vi derimod stivhed, har Specialized formået at få rigtig meget ud af deres Fact Carbon teknologi. Specialized skoen, som anvender en index-skala op til 12 (hvilket denne sål har), efterlader ingen følelse af tabt kraftoverførsel. Med andre ord: en rigtig stiv carbon sål.

Sidst men ikke mindst er der skoen ventilation. Også her er S-Works skoen noget af det bedste, vi har prøvet.

Hvad prisen angår, er der ikke nogen vej udenom. Skoene ender på den anden side af de to tusind kroner, og Specialized er altså udmærket klar over, at de har lavet et kvalitetsprodukt - og de ved også godt, hvad den slags skal koste.

Konklusion:
En rigtig lækker topsko, som scorer højt på alle parametre. Kvalitetsvarer koster, og selv om Specialized godt ved, hvad deres produkter er værd, og også tager sig betalt for det, er pengene i dette tilfælde givet godt ud.

Det bed vi særligt mærke i:
+ Design, stivhed, udskiftelige ’snørrebånd’, ventilation
- Skulle da lige være prisen …


 

SUPLEST SUPZERO STREETRACING

 

Stillet til rådighed af:
Bikesports

Features:
- 360-koncept

 

- Organic Grid Micro Fiber-materiale

- Micro-buckle i carbon samt to velcrostrop

- Carbonsål

Farver: sort/hvid, rød/hvid og blå/hvid

Vægt opgivet: 270 gr. (str. ikke opgivet)
Vægt målt: 323 gr. (str. 44)

Vejl. pris: kr. 1.999

Bedømmelse: 

Test:

Suplest er et nyt schweizisk skomærke på det danske marked. Suplest står for adjektiverne ’bøjelig’ eller ’smidig’, og derfor forventer man en sko, der lever op til navnet.

 

Og skoen er såmænd bøjelig og smidig, som en sko af den prisklasse også skal være. Materialet er bevægeligt, men genererer tilsyneladende også en del varme. Dét kombineret med en ventilation, der må siges at være lidt skuffende, kan få en sommerdag med 25 grader og vindstille vejr til at føles som en sauna for fødderne. Heldigvis sker den slags jo ikke så ofte på vores breddegrader …

 

Skoens generelle komfort er derudover et stort plus. Man føler sig godt tilpas i skoen, hvilket blandt andet skyldes materialet, ’Organic Grid Micro Fiber’. Det angives til at være ekstra let og komfortabelt, og det mærkes altså - dog ikke hvad vægten angår, hvor skoen er i den lidt tungere ende. Det ændrer dog ikke på oplevelsen af et par rigtig komfortable sko.

 

På trods af at to af spændemekanismerne er i velcro-strop, kan man faktisk stramme materialet ganske tæt til foden - og det selvom skoens opbygning virker en smule kluntet og firkantet i det. Dette kan skyldes den lidt høje vrist og skosnude på den i øvrigt noget alternativt, men også gennemført designede sko.

 

Suplest kalder skoen for en del af et Ergo 360-koncept, der skulle sikre maksimal komfort og effektivt kraftoverførsel. Carbon ydersålen skuffer os dog lidt og leverer ikke mere, end hvad man forventer. Ja, den er stiv, men det er oplevet stivere hos et par andre sko i denne test. Indersålen er til gengæld med til at gøre skoen ekstra komfortabel.

 

Konklusion:

Suplest Supzero Streetracing er en sko, der nok lever op til navnet og til forventningerne, men ikke overrasker for en sko i den prisklasse. Den generelle komfort er dog god,  spændemekanismen velfungerende og designet gennemført. Men på trods af Ergo 360-konceptet er carbon ydersålen ikke blandt de stiveste i denne test, ligesom ventilation heller ikke er i top.

 

Det bed vi særligt mærke i:

+ Komfort, spændemekanisme

- Ventilation, mangler lidt i stivhed


Se Feltet.dk's karakter- og testkriterier.
 

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?