Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Tour de Suisse-analyse: Den danske opmuntring i arabershowet

Tour de Suisse-analyse: Den danske opmuntring i arabershowet

17. juni 2024 16:00Foto: Sirotti

I disse dage køres Tour de Suisse, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 8. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

For præcis et år siden nåede dansk cykelsport endnu en af de mange milepæle, der er blevet nået i en lind strøm i de seneste år. Det skete, da Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose leverede den mageløse præstation, at ét og samme lille land mod nord leverede vinderne af begge de store optaktsløb, nemlig Criterium du Dauphiné og Tour de Suisse.

 

Det er bestemt ikke hverdagskost. Måske kalder man de to løb for forberedelsesløb, men de skal bestemt ikke undervurderes. Nej, deres kalendermæssige nærhed til Touren betyder, at det nok ikke er sæsonens to sværeste ugelange løb at vinde. Det er på denne tid af året, stort set hele verdenseliten nærmer sig topformen, og når man dertil lægger, at netop de to løb som regel er dem, der skal sikre, at de håbefulde ryttere sikrer sig en plads i Tour-truppen, siger det næsten sig selv, at niveauet er tårnhøjt. Det er ikke uden grund, at man i gamle dage kaldte Tour de Suisse for den fjerde grand tour, og selvom der i dag ikke er tvivl om, at Dauphiné næsten altid har det stærkeste felt, rangerer begge løb allerøverst i hierarkiet på listen over ugelange løb.

 

 

Faktisk er prestigen i at vinde dem måske blevet endnu større. For nogle år siden var der i hvert fald en klar tendens til, at Tourens topryttere helst undgik at være alt for gode i ugerne op til deres store mål. Alberto Contador gjorde nærmest en ære ud af aldrig at vinde Dauphiné, selvom han kørte det flere gange, og Andy Schleck var jo notorisk kendt for at være på et ved første øjekast bekymrende lavt niveau, når han altid forberedte sig til Touren i Schweiz.

 

Sådan er det ikke længere. Siden Bradley Wiggins vandt Dauphiné forud for sin Tour-sejr i 2012, er det faktisk en sjældenhed, at Tour-vinderen ikke har vundet et af de to løb forinden. Chris Froome vandt Dauphiné i både 2013, 2015 og 2016, Geraint Thomas var bedst i Dauphiné i 2018 og Egan Bernal var stærkest i Schweiz i 2019, inden Jonas Vingegaard jo altså vandt Dauphiné forud for sin anden Tour-sejr for et år siden. Ja, faktisk er det ret sandsynligt, at danskeren også kunne have vundet løbet i 2022, hvor han åbenlyst var stærkere end Primoz Roglic i bjergene, og da Tadej Pogacar vandt Touren i 2021, skal ingen bilde mig ind, at han ikke kunne have vundet et af de to løb, hvis ikke han forinden havde valgt at varme op på hjemmebanen i Slovenien i stedet. Kun Vincenzo Nibali i 2014, Froome i 2017, hvor han var sat tilbage af styrt, og Tadej Pogacar i 2020 leverede i Dauphiné op til Touren ikke en præstation, der entydigt pegede i retning af, at de også ville være stærkeste mand nogle uger senere.

 

For Vingegaard er sejren i Dauphiné ikke noget særligt. Når man har hans generalieblad, skiller en sejr i selv de største ugelange løb sig ikke synderligt ud. Anderledes var det naturligvis for Skjelmose, der sikrede sig en enorm skalp ved som outsider at vinde et løb, hvor alle havde øjnene rettet mod Remco Evenepoel og Juan Ayuso. Nu viste det sig hurtigt, at Evenepoel, der kom tilbage fra sit tidlige Giro-exit, var et stykke fra sit bedste, og at Ayuso skulle bruge endog meget lang tid på at finde den form, der sikrede ham sejren på både den lange enkeltstart og kongeetapen, men det skal ikke tage noget fra danskeren. Skjelmose slog dem begge, og han kronede det hele med en fornem enkeltstart, hvor han kørte stort set lige op med to ryttere, der begge har vundet adskillige WorldTour-enkeltstarter.

 

I år skulle han så forsøge at gentage den bedrift. På papiret var det en lettere opgave. Fraværet af Ayuso og Evenepoel betød i hvert fald, at det var et felt uden nogen af de ryttere, der betegnes som fænomener. Til gengæld var favoritfeltet meget, meget bredere, og når man kunne præsentere Adam Yates og Joao Almeida, der begge endte på en 3. plads i en grand tour i 2023, og når man husker på, at Evenepoel og Ayuso jo altså ikke satte verden i brand for et år siden, så det ud til, at det sagtens kunne blive en vanskeligere opgave, hvis Skjelmose skulle vinde løbet for anden gang.

 

Det lykkedes som bekendt ikke. Da løbet i dag kulminerede med en bjergenkeltstart på det bjerg, hvor Skjelmose for et år siden tog karrierens første WorldTour-sejr, måtte danskeren se sig klart distanceret af netop de to ryttere, der for et år siden stod på podiet i en grand tour, nemlig Adam Yates og Joao Almeida. Den samlede sejr var aldrig for alvor inden for rækkevidde, og selv hvis man renser løbet for den totale offday, han havde i torsdags, må han sande, at han i denne uge var oppe mod den arabiske overmagt.

 

Alligevel har han al mulig grund til at rejse hjem med en styrket selvtillid. Meget taler i hvert fald for, at årets niveau var højere, end det var for et år siden, og alligevel var Skjelmose i stand til at slå næsten alle. Desværre skurrer den dumme offday i øjnene, fordi den fortsat indikerer, at han kan få problemer med stabiliteten fremover, men i forhold til den restitutionsevne, han også selv tidligere har problematiseret klarede han opgaven strålende.

 

Det gjorde han jo også sidste år, men her blev han hjulpet af, at Gino Mäders tragiske dødsfald reelt gav rytterne to hviledage, og samtidig var der en klart nedadgående tendens i hans præstationer på de tre bjergetaper. I år blev hans holdbarhed til gengæld testet på en helt, helt anden facon. Årets rute var det rene bjergvanvid og den i særklasse hårdeste, jeg kan huske, og alligevel holdt han stand hele vejen. Det hele kulminerede i dag med en fremragende bjergenkeltstart, hvor han ikke var alt for langt fra at køre lige op med løbets to altdominerende herskere.

 

Det var uhyre opløftende, at han kunne levere så fremragende en præstation på den sidste af fem vilde dage. Det sagde næsten sig selv, at Skjelmose måtte være skabt til kunsten at køre stærkt op ad én stigning, hvad han også har dokumenteret i dette løb, hvor han var fremragende på både 4. og 6. etape, der netop havde et sådant design. Spørgsmålet var, om han også kunne gøre det på 8. dagen, og det kunne han i den grad - endda så godt, at han endte på en podieplads, der efter den kedelige torsdag så ud til at være meget langt væk.

 

Det lover i hvert fald godt for fremtiden og gør turen til Vueltaen endnu mere spændende. På papiret er den spanske grand tour den, der passer ham bedst, og kan han undgå de offdays, der lurer som en bekymring, er det i hvert fald tilladt at drømme om et godt resultat til august og september. Denne uge har dog nok også bevist, at han stadig er bedst på de mere eksplosive bjergetaper som 4., 6. og 8. etape, men hvis bare han på de store bjergdage kan forsvare sig lige så fint, som han gjorde i går, er det jo i hvert fald ikke helt skidt. Og når man ender som nr. 3 i så stærkt besat en udgave af løbet efter forudgående topplaceringer i Paris-Nice og Baskerlandet, har man da som minimum bevist, at man hører til i eliten af klassementsryttere i ugelange løb.

 

 

Mod overmagten kunne han imidlertid intet stille op - men det var han jo ikke ene om. Ugens største vinder var Tadej Pogacar, der efter et trist Dauphiné, der kunne stille spørgsmål ved, om hans på papiret så skræmmende hær af klassementsryttere også ville være lige så god i virkeligheden. Nu ved han med sikkerhed, at i hvert fald to af hans løjtnanter er topklar, og når vi taler om to ryttere, der endte på et podium i en grand tour for et år siden, kan han også stole på, at de holder hele vejen.

 

Til gengæld kan man diskutere, hvem af de to der skal beskyttes mest. Yates endte ganske vist som løbets vinder, da han i dag viste, at også han naturligvis er skabt til at køre stærkt på ad én stigning, hvad han har vist talrige gange, men matche Almeida kunne han ikke. Det er jo ingen skam, for når vi taler om en mand, der kører enhver bjergetape som en enkeltstart, kan det jo ikke komme bag på nogen, at også han var nærmest designet til denne etape. Alligevel sidder man tilbage med indtrykket af, at portugiseren nok kunne have vundet, hvis ikke Yates havde været snu nok til at angribe først på den første bjergetape. Særligt på 5. etape, hvor han lignede en mand i sin egen liga, kunne han nok have gjort mere skade, hvis ikke han var blevet brugt som hjælper i den betragtelige modvind, der prægede en stor del af den stejle Cari-stigning.

 

Det giver i hvert fald lidt hovedbrud til UAE-ledelsen, når de skal finde ud af, hvordan der skal føres under Touren. Hvem skal tage over, når Nils Politt, Tim Wellens, Marc Soler og Pavel Sivakov er færdige? Det kan måske blive lidt lettere, hvis Ayuso ikke kommer sig efter sin skade, men valget mellem Yates og Almeida er i hvert fald ikke blevet lettere i denne uge. Med tanke på, at Yates historisk har været den mest svingende, og at Almeida i dette løb ligner en mand på et helt nyt niveau - ville jeg nok placere portugiseren øverst i hierarkiet af de to, selvom jeg tror, at det går anderledes.

 

De er imidlertid ikke de eneste, der kommer til løbets med et spændende hold. Det gør Ineos i den grad også efter et lovende Dauphiné, hvor Carlos Rodriguez og Laurens De Plus viste, at de i hvert fald er klar. Det er Tom Pidcock i den grad også efter et schweizisk løb, hvor han dag for dag bare er blevet bedre og bedre. Det hele kulminerede med en forrygende bjergenkeltstart i dag, hvor han satte en streg under, at han aldrig har været i nærheden af at stå så skarpt inden Touren. Nu er spørgsmålet så, om en stigende formkurve i et ugelangt løb kan oversættes til, at han er kommet af med de holdbarhedsproblemer, der har ført til to tredjeugeseksplosioner ud af to mulige. Det finder vi ud af om en måneds tid.

 

Ineos-hæren tæller også Egan Bernal, men desværre har han ikke kørt sig op på min Tour-favoritliste i denne uge. Det siger næsten sig selv, når jeg havde ham som forhåndsfavorit til at vinde løbet, men det er faktisk ikke selve resultatet, der gør mig mest bekymret. Han har vist, at han er tilbage på et højt niveau - selvom det ikke var mit indtryk, at han var helt så stærk som i Liege - men han har mindet mig om den lektie, jeg lærte sidste år, men helt havde svedt ud over vinteren, nemlig at Bernal i post-skade-versionen ikke restituerer godt længere. Det blev helt tydeligt i dag, hvor manden, der engang slog selveste Roglic i en bjergenkeltstart på netop denne stigning, kørte så langsomt, at han smed en ret sikker podieplads væk. Hvis den tendens holder i Touren, ender Ineos ikke med at have et firehovedet monster alligevel.

 

Han var endda ikke alt for langt fra at miste 4. plads. Israelerne fortsætter bare med at levere den ene komet efter den anden, hvilket er ret paradoksalt for holdet, der var kendt som cykelsportens aldersdomshjem. I foråret var det Riley Sheehan, der næsten gik i top 10 i sit første Flandern Rundt, og supertalentet Joe Blackmore, og for en uge siden var det Derek Gee, der chokerede en hel cykelverden. I dag var det så Matthew Riccitello, der endelig konfirmerede sit potentiale ved at sætte en streg under, at han er skabt til at køre bjergenkeltstart, som han jo allerede havde vist med sin sejr i Tour de l’Avenir og sin 11. plads i Giroen. I førstnævnte løb slog han sågar Isaac Del Toro suverænt, men det resultat står nu ikke i helt samme imponerende skær efter det andet WorldTour-etapeløb i træk, hvor det mexicanske vidunderbarn ikke har kunnet finde Tirreno-benene.

 

At Riccitello ville køre stærkt i dag, var meget logisk. Det er de helt rene klatrere, der typisk er bedst på bjergenkeltstarter, og det viste både den unge amerikaner og Lenny Martinez. I dag fortsatte den lille franskmand nemlig sin yoyokørsel ved at brage en fremragende præstation af og dermed cementere, at hans topniveau vitterligt er højt. Det begynder imidlertid at bekymre mig, at han synes at være bedst på de dage, hvor der ikke er for mange stigninger, og når han samtidig har en åbenlys mangel på stabilitet, er der i hvert fald noget at arbejde med, hvis han skal være grand tour-ryttere fremover.

 

Grand tour-rytter ved vi, at Enric Mas er, men spørgsmålet er, hvor meget vi vil se det i Touren. I hvert fald har dette løb været helt atypisk Mas, da han ikke er blevet bedre og bedre, men ringere og ringere. Nu var denne form for etape måske heller ikke alt for velegnet til hans dieselmotor, men det kan ikke slette det indtryk, at han i weekenden var langt fra det niveau, han havde for nogle dage siden. Den genfødsel, vi så i starten, er i hvert fald ikke så entydigt positiv længere - men så kan Movistar glæde sig over, at denne uge har været et gennembrud for Pelayo Sanchez, der pludselig har bevist, at han ikke blot er puncheur, men også kan begå sig i de høje bjerge.

 

På den måde deler han skæbnefællesskab med Oscar Onley. Faktisk har den lille skotte opført sig præcis modsat af det, jeg ville have forventet. Han burde ud fra sine tidligere resultater have været flyvende på 6. og 8. etape, men her havde han det svært. Til gengæld var han brølstærk på de store bjergdage, og det betyder, at jeg i hvert fald nok skal til at omkategorisere ham til en rytter med et betydeligt større grand tour-potentiale, end jeg tillagde ham inden løbet.

 

 

Samme grand tour-potentiale ved vi, at Felix Gall har. Det viste han sidste år, hvor han bare blev bedre og bedre under Touren, men denne uge har ikke givet alt for store håb om, at vi vil se det samme i år. Nok er det blevet bedre end i foråret, og nok kørte han i dag en hæderlig bjergenkeltstart, men den Gall, vi så sidste år, var altså ikke blevet nr. 14 på et bjerg som dette. Der er i hvert fald noget at arbejde med.

 

Det er der også for Kevin Vauquelin, der forsvandt så hurtigt, at han hurtigt blev glemt. Denne form for etape burde virkelig have passet ham, men en beskeden 19. plads indikerer, at han kan få en svær Tour, akkurat som han havde en svær Vuelta. Det var i hvert fald i dag mere opløftende at se, hvordan David de la Cruz, der altid har været særligt god til denne slags enkeltstarter, fandt et niveau, der ellers tilhørte en helt fjern fortid, at se gode, gamle Damiano Caruso nok engang vise, at han er skabt til de bjergenkeltstarter, han altid har elsket, når han selv i formsvag tilstand kan blive nr. 13, at se Jesus Herrada vise uventede livstegn i en horribel sæson, at se den uhyre spændende Frank van den Broek viste de første meget lovende takter på WorldTouren, og at se Maxim Van Gils runde løbet af med en stærk weekend, der indikerer, at vi måske alligevel får forårets komet til at skinne igen til juli, selvom han startede løbet så skuffende.

 

Det kan man ikke sige om Wilco Kelderman. Hollænderen skruede tiden tilbage til gamle dage med en fremragende start på løbet, og i går fik vi bevist, at det vitterligt var styrtet, der satte ham markant tilbage midt på ugen. Jeg havde ventet mig mere i dag, men han er med alderen blevet så meget en dieselmotor, at det ikke chokerer, at denne etape måske ikke var ideel for ham. Der er stadig enorme bekymringer for Cian Uijtdebroeks, der i dag konfirmerede sin sammensmeltning, men løbet har i forhold til Touren, der ikke er aktuel for den unge belgier, i hvert fald været opløftende for det hollandske storhold.

 

Problemet er bare, at de er oppe mod overmagten. Hvis Vingegaard vinder Touren igen, gør han det på trods af og ikke i kraft af sit hold. I denne uge har Yates og Almeida i hvert fald vist, at Pogacar ved sin side har to af de bedste vinderbud, hvis løbets to topfavoritter af en eller anden grund skulle forsvinde ud af billedet. Det kan for enhver cykeldansker virke nedslående. Til gengæld kan de så glæde sig over, at der i dag kom en herlig dansk opmuntring midt i UAEs arabershow - også selvom der ikke igen blev nået en milepæl i dansk cykling med samlede sejre i Tourens to store forberedelsesløb.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Vuelta a Castilla y Leon(1.1) 23/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

OL - Herrer (Enkeltstart)(JO) 27/07

OL - Herrer(JO) 03/08

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger