Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Tour de Suisse-analyse: Veteranen der var en ung komet

Tour de Suisse-analyse: Veteranen der var en ung komet

13. juni 2021 13:45Foto: EF Pro Cycling

I disse dage køres Tour de Suisse, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 7. etape.

Annonce

SÆT DIT TOUR-MANAGERHOLD - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KRONER!

 

Forleden måtte man ryste lidt på hovedet, da man så 41-årige Alejandro Valverde bryde halvandet års sejrstørke på WorldTouren med en suveræn triumf i Alperne under Criterium du Dauphiné. I den situation var det svært at lade være med at tænke tilbage på 2003, hvor vores unge komet bragede gennem lydmuren. Efter en pæn, men ikke prangende debut i 2002 viste spanieren sig lynhurtigt som et uhyggeligt talent, da han i løbet af første del af sæsonen vandt ikke færre end seks sejre - herunder en prestigiøs triumf i Baskerlandet - inden han i Vueltaen brød igennem i den bredere cykeloffentlighed med to etapesejre og en samlet førsteplads. Det var næsten svært at forstå, at man sad og så på den samme rytter hele 18 år senere det gennembrud i en Vuelta, hvor rivalerne var navne som Roberto Heras, Isidro Nozal, Igor Gonzalez de Galdeano, Francisco Mancebo, Manuel Beltran og Michael Rasmussen - ryttere, der i dag nærmest føles som noget, der hører stenalderen til.

 

Lidt samme følelse kunne man få i dag, da den med spænding imødesete bjergenkeltstart i Tour de Suisse endelig blev afviklet. Da røgen havde lagt sig, havde Rigoberto Uran nemlig leveret en gedigen magtdemonstration, der med ét sendte tankerne tilbage til den suveræne enkeltstartstriumf, som i 2014 bragte ham så tæt på Giro-sejren. I den situation var det ret svært ikke at tænke tilbage på, at det var netop i samme løb, at vi for hele 14 år siden lærte colombianeren at kende.

 

Dengang kom det ret meget ud af det blå. Ganske vist havde han kort tid forinden vundet en enkeltstart i det lille Euskal Bizikleta, og jeg husker derfor, at jeg skam havde noteret mig navnet på den 20-årige Unibet-rytter, men der var intet, der tydede på, at han skulle spille en hovedrolle i et af sportens allerstørste løb. Derfor var der helt sikkert mange, der skulle tjekke navnet en ekstra gang, da en Unibet-rytter pludselig overspurtede alt og alle med en tidlig forcering i en puncheurspurt i Schwarzsee og tog en stor sejr for det hårdt trængte svenske ProTour-hold.

 

Dengang var det en ret vild bedrift. I dag har vi jo vænnet os til, at man helst skal have vundet en grand tour og en stor klassiker, inden man har rundet de 22, men i 2007 var det alt andet end hverdagskost at se en 20-årig vinde på højeste niveau. Uran endte endda løbet som en samlet nr. 9 i en tid, hvor han skulle slås med navne som Vladimir Karpets, Kim Kirchen, Stijn Devolder, Damiano Cunego, Vladimir Efimkin, Frank Schleck og Andreas Klöden om den samlede sejr.

 

Det skabte selvsagt en masse hype om Uran, der i sit korte ophold hos Caisse d’Epargne fulgte op med en podieplads i et monument, Il Lombardia, som 21-årig, men Uran blev aldrig helt den verdensstjerne, han lignede dengang. To andenpladser i Giroen og en 3. plads i Touren er skam resultater, der kan få enhver til at skule misundeligt efter ham, men dengang var hans gennembrud så kraftfuldt, at mangen en colombianer utvivlsomt havde håbet på mere.

 

I de senere år har det endda set ud til, at det skulle blive ved det. Da Uran for et uge siden stillede til start i Schweiz for blot tredje gang i karrieren - hele 11 år siden sidste deltagelse og 14 år siden den vilde debut - stod hans sejrstæller stadig på 13. Det havde den endda gjort i tre år, siden han vandt kongeetapen i det relativt svagt besatte Tour de Slovenie som optakt til en skuffende Tour i 2018, og hans seneste større sejre ligger helt tilbage i 2017, hvor han havde sin drømme-Tour med etapesejr og podieplads og rundede året af med at vinde et stærkt besat Milano-Torino og spurte om sejren i Il Lombardia, hvor han endte som nr. 3, hele 9 år efter første podieplacering i løbet.

 

Uran har nemlig lignet en mand, der var blevet overhalet indenom af alle kometerne. Jovist, han havde skam en pæn Tour i 2020, hvor han endte som nr. 8, ligesom han blev en pæn nr. 7 i 2019, men colombianeren har mest af alt levet en anonym tilværelse som en anden Haimar Zubeldia, der uden videre synlighed i al stilhed har sikret sig en top 10. Det skyldes naturligvis også den passive kørestil, der alle dage har kendetegnet ham, men også at niveauet altså ikke var, som da han udfordrede Chris Froome i 2017 eller kæmpede med Nairo Quintana om den samlede sejr i den kontroversielle Giro i 2014.

 

I år er der heller ingen, der har talt om Uran. Faktisk var det et mysterium, hvorfor han i foråret blev fjernet fra startlisterne i alle ardennerklassikerne, indtil det i maj kom frem, at han var blevet ramt af en slem gang covid-19 i foråret. Faktisk beskrev han sin form som værende helt på nulpunktet, da han genoptog træningen i maj, hvor det faktisk var planen, at han og Hugh Carthy skulle have gjort fælles front i Giroen.

 

Forventningerne til Uran forud for det schweiziske løb var derfor beskedne, men han har overrasket igen og igen ved at levere på et stabilt og højt niveau, der fik hans ord om nulpunkt og formkrise til at klinge en anelse hult. Derfor var det også indlysende, at Uran ville køre en god bjergenkeltstart over Oberalppass i dag. Den slags har nemlig altid passet ham ganske udmærket, og selvom han i 2014 faktisk led det måske endelige knæk i Giroen på netop en bjergenkeltstart på Monte Grappa, hvor Quintana bare viste, at han var i sin egen liga, har Uran alle de karakteristika, der skal til. Efter en mildt sagt svingende tempokarriere har han i de seneste år genfundet sin gode enkeltstart, han klatrer godt, og han mestrer kunsten af pace sig selv. Det var ikke noget tilfælde, at han blev nr. 3 bag Quintana og Fabio Aru den dag på Monte Grappa for syv år siden.

 

Alligevel skal man nok lede grundigt, hvis man skal finde dem, der havde regnet med, at Uran ville vinde enkeltstarten med 40 sekunder ned til nr. 2 og med næsten et minut ned til nr. 3. Bevares, årets Tour de Suisse mangler igen de stjerner, man oftest finder i Dauphiné på denne tid af året, men det er svært at benægte, at Julian Alaphilippe og Richard Carapaz ikke er typer, der burde kunne fyre et brag af en bjergenkeltstart af. De gjorde det skam også ganske pænt, men at sige at de var i stand til at yde Uran ligeværdig modstand må betegnes som en journalistisk stramning.

 

Selvfølgelig betyder det ikke, at Uran pludselig er kandidat til Tour-sejren, ej heller at han er en sandsynlig podiekandidat. Dette var en speciel disciplin, der passede colombianeren som fod i hose, men det rejser en berettiget forventning om, at han kan tage sin tredje top 10 i træk. Og som minimum har det pustet lidt ny spænding ind i et Tour de Suisse, der ellers meget vel kunne have været helt afgjort efter i dag.

 

Det blev nemlig bjergenkeltstarten, hvor de fleste klassementsryttere skuffede. Selvom han forsvarede trøjen og vandt tid på alle rivaler på nær to, havde jeg i hvert fald regnet med mere fra Carapaz. Ecuadorianeren er i særklasse løbets bedste klatrer, og en bjergenkeltstart passer altid godt til rene klatrere. Det er ikke uden grund, at to af de seneste tre bjergenkeltstarter på WorldTouren er vundet af Egan Bernal og Quintana, og på den sydamerikanske liste ville navnet Carapaz have passet fint ind.

 

Det kom det bare ikke til. Carapaz kørte ganske vist en uhyre stærk afslutning, men det var overraskende at se Uran slå ham med 50 sekunder på stigningen. Men det skal nok forklares med, at bjerget alligevel var lidt for let og endnu mere velegnet til kraftfulde typer, end man kunne have antaget. Noget Monte Grappa var det i hvert fald ikke, når hele to tunge specialister i form af Søren Kragh og Stefan Küng ender i top 10.

 

I det lys var det måske meget godt af Carapaz at ende som nr. 4 i en top 10, der næsten udelukkende udgjordes af ryttere, der har enkeltstarter som et speciale. Han tog i hvert fald et gigantisk skridt mod den samlede sejr, for nu er det kun Uran, der holder sig inden for et minut af ecuadorianeren.

 

Det gør Alaphilippe jo egentlig også, men verdensmesteren har vigtigere ting at tage sig til på de franske fødegange de kommende dage. Han kan da også tage hjem med en god følelse efter en solid afslutning, hvor han trods den mangel på absolut topform, vi har set de seneste dage, var klart næstbedst på stigningen, hvor han var den eneste, der kom relativt tæt på Uran, inden han vist tog den med lidt forsigtighed på en nedkørsel, hvor hans planlagte exit gjorde det ret dumt at satse vildt og voldsomt. I hvert fald synes Alaphilippe at være et langt bedre sted, end han plejer at være det i Dauphiné, og han synes at have fin kurs mod den klassementssatsning i Touren, som synes at være på tegnebrættet.

 

Nej, det var ikke Alaphilippe, der skuffede. Det var næsten alle de andre. I første række vil man som dansker naturligvis fokusere på Jakob Fuglsang, men desværre kommer nedturen ikke som den helt store overraskelse. Danskeren har nemlig en overraskende ringe historik på bjergenkeltstarter, der ganske enkelt synes at være for korte til hans dieselmotor, og der er folk, der er langt bedre til at køre stærkt op ad bare én kort stigning, som end ikke varer en halv time. Det har vi set i Romandiet og Paris-Nice, og det så vi desværre igen i dag. Derfor er resultatet mere ærgerligt end alarmerende, selvom man da ikke helt kan undgå at huske, hvordan han tidligere i år havde nogle ret voldsomme kollaps til sidst i både Baskerlandet og Tirreno. Lad os håbe, at dette ikke er et varsel om en gentagelse.

 

SÆT DIT TOUR-MANAGERHOLD - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KRONER!

 

Meget bedre gik det bestemt ikke for Maximilian Schachmann. Modsat Fuglsang kunne tyskeren have en ambition om faktisk at vinde etapen, men det var han slet ikke i nærheden af. For tredje dag i træk leverede han et sløjt indtryk efter den ellers så lovende start, og enten viste han os igen, at hans klatreevner altså stadig har markante begrænsninger, eller også var det ikke et helt tilfældigt billede af formen, at han i går blev sat allerede på første stigning. Lad os håbe, at det er det sidste, for det har hele tiden været oplagt, at Schachmann, der skipper Touren og satser fuldt på OL, kunne være formmæssigt knap så langt fremme som Tour-rytterne.

 

I det mindste er både Fuglsang og Schachmann stadig inden for tre minutter af førertrøjen. Det er der nemlig ikke andre end de allerede nævnte, der er, efter at dagens etape nok engang viste, at bjergenkeltstarter skaber større forskelle mellem de allerbedste end de andre etapetyper. Resten af klassementets top 10 fik nemlig læsterlige klø ikke bare af Uran, men også Carapaz - dog med to væsentlige undtagelser.

 

Den ene er Domenico Pozzovivo, der som ren klatrer med speciale i at køre stærkt på ikke alt for lange stigninger, altid har været god på bjergenkeltstarter. Med tanke på det flotte comeback, han har leveret efter sit Giro-styrt, var der derfor grund til at have forventninger til den lille italiener, der nok engang viste, at han mestrer disciplinen, selvom han ikke har kørt en bjergenkeltstart siden 2014. Desværre har hans nedkørsel været frygteligt dyr i dette løb, for den kostede ham både væsentlig tid i dag, og ikke mindst satte dem ham mere end to minutter tilbage på de våde veje i mandags. Uden det ærgerlige tidstab dengang havde Pozzovivo lige nu være nr. 3 - med Alaphilippe ude af billedet - og dermed med kurs mod et comeback i stil med det, han leverede i Giroen sidste år.

 

Den anden undtagelse var Rui Costa, men heller ikke det var uventet. Portugiseren har altid været fremragende i denne specielle disciplin og sikrede sig endda den samlede sejr i 2013 ved at vinde den indtil i dag seneste bjergenkeltstart i løbet. At han i dag kun endte i udkanten af top 10, er blot en afspejling af, at niveauet bare ikke er, som det var engang.

 

For Michael Woods blev dagen nedslående. Canadieren er kendt for at køre enkeltstarter på et niveau, der må regnes som svært problematisk, men man kunne have et håb om, at netop hans type faktisk kunne gøre det godt på en kort, lidt eksplosiv bjergenkeltstart. Det viste sig imidlertid slet ikke at være tilfældet, og selvom det for ham er uhørt at ende som nr. 29 på en tidskørsel, var det et vidnesbyrd om, at han aldrig lærer den ensomme disciplin. Undervejs gik der rygter om, at han var styrtet på nedkørslen, men det har holdet i skrivende stund ikke bekræftet, og uanset hvad var han også kørt langt agterud på stigningen.

 

Det var Esteban Chaves også, og det er straks mere bekymrende. Colombianeren viste sig ellers ganske stærk i torsdags, men i dag var han ikke i nærheden af noget som helst. I den situation er det svært ikke at tænke på, hvordan Chaves i dag kun bliver ringere og ringere gennem et etapeløb, og derfor kan man frygte, at det går ham endnu mere ilde i morgen. Dagens resultat var i hvert fald ildevarslende.

 

Bedre var det bestemt heller ikke for Tiesj Benoot, der fik sig endnu en gedigen klatrelussing og forhåbentlig bruger dette løb som en chance til at genoverveje det lidt optimistiske grand tour-projekt, han har i tankerne. Heller ikke Sam Oomen var med helt fremme, men med tanke på den situation, han har været i siden sin operation, er dette løb stadig ganske opløftende.

 

Det er sværere at være opløftet, hvis man er Wout Poels. Hollænderens nedtur i torsdags var åbenbart forårsaget af en dårligt timet defekt, og derfor kunne man have haft større forventninger til en på papiret i denne disciplin stærk Poels. Det gik da heller ikke helt ilde, men han klatrede slet ikke, som man kunne håbet i en tid, hvor Bahrains ryttere ellers synes at overpræstere hvert eneste sekund.

 

Det så vi også igen i dag. At forsøge at finde et mønster i Gino Mäders form er i hvert fald helt umuligt. Schweizeren startede som lyn og torden på 1. og 2. etape, men faldt helt sammen på 3., 5. og 6. etape. I dag kørte han så en chokerende god enkeltstart på en etape, der ellers generelt syntes at passe lidt bedre til mere alsidige klatrere end de helt rene af slagsen. Så var det straks mere forudsigeligt, at formstærke Hermann Pernsteiner igen gjorde det pænt, selvom denne slags korte stigninger ikke er hans spidskompetence.

 

Lidt anderledes er billedet for Ineos. Ikke blot var Carapaz måske ikke helt så god som ventet, Rohan Dennis fejlede også eklatant på en rute, hvor hans type ellers syntes at være begunstiget. Det er endnu et bevis på, at han er milevidt fra Giro-benene, men det er nok meget godt for en mand, der altid har haft svært med at klatre godt i lang tid. Som bekendt startede han også sidste års Giro i dårlig forfatning, og vi husker alle, hvordan han så ud i uge 3. Ineos håber, at det gentager sig senere på sommeren.

 

Så gik det straks langt bedre for andre specialister. Det var i hvert fald en fornøjelse at se Tom Dumoulin sikre sig en top 5. Naturligvis viser resultatet, at han er milevidt fra fordums styrke - når man ser på, hvilke typer der dominerede, havde en formstærk Dumoulin været urimeligt svær at slå - og han kørte da også kun lige op med den lidt tunge Søren Kragh på bjerget, men resultatet giver lidt grund til optimisme. Det gør det i den grad også for Kragh, hvis form de første dage skuffede mig lidt - ikke mindst på 3. etape - men som i dag leverede en præstation, der langt overgik, hvad jeg havde forventet. I øvrigt var præcis det samme tilfældet for Küng, men det skyldtes nu ikke usikkerheden om formen. Snarere handlede det om manglende tiltro til klatreevnerne, men det står vist ret klart, at schweizeren er i fabelagtig form lige nu.

 

Fabelagtig er måske et stort ord, når det handler om Uran, men i hvert fald er schweizeren tilbage på et niveau, han ikke just havde kurs mod at genfinde, da han blev en anonym nr. 8 i Touren sidste år. Men som Valverde viste os i Dauphiné, er det aldrig for sent at vinde på WorldTouren igen, hvis man er en af de kometer, der bragede ind på scenen i en ung alder. Der er i hvert fald en smuk symbolik i, at Uran brød sin lange tørke netop i Tour de Suisse, hvor han som 20-året komet betog os alle fra 14 år siden - dengang han vandt foran Cristian Moreni og Andreas Klöden. I dag slog han Julian Alaphilippe og Gino Mäder, der uden problemer kunne have været Morenis børn. Der er sket lidt i mellemtiden - også for Uran!
 

SÆT DIT TOUR-MANAGERHOLD - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KRONER!

Annonce

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 04/08-15/08

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 04/08-15/08

La Coupe du President de ...(2.1) 05/08-08/08

Sazka Tour(2.1) 05/08-08/08

Aubel-Thimister-Stavelot(2.1) 06/08-08/08

Postnord UCI WWT Vårgår...(1.WWT) 07/08

Postnord UCI WWT Vårgår...(1.WWT) 08/08

Tour de Pologne(2.UWT) 09/08-15/08

Ladies Tour of Norway(2.WWT) 12/08-15/08

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka NextHash

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger