Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Tour of Turkey-analyse: Sejrherren, ingen ville have
14. oktober 2018 15:15 af Emil AxelgaardFoto: Mario Stiehl

I disse dage køres Tour of Turkey, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 6. etape.

En af moderne cykelsports mest berømte historier er fortællingen om, hvordan en ung Chris Froome lignede en færdig mand som professionel, da han i 2011 stillede til start i Vueltaen. Med et snarligt kontraktudløb og et Sky-mandskab, der ikke havde i sinde at forlænge med det stagnerende britiske talent, kom han til Spanien med det halvdesperate håb, at han måske med en god præstation kunne puste ny tlive i karrieren.

 

Resten er, som man siger, historie. I løbet af tre uger rejste Froome sig på bemærkelsesværdig vis og overgik langt de forventninger, selv de mest optimistiske Sky-folk måtte have haft, da de hentede ham til holdet. Efter en medrivende kamp med Juan Jose Cobo sluttede han på en imponerende andenplads, og det virker meget sandsynligt, at han faktisk havde vundet, hvis han ikke på de tidlige bjergetaper havde slidt sig selv halvt ihjel for Bradley Wiggins. Efterfølgende blev han belønnet med en meget lukrativ kontrakt med Sky, der nok på lønchecken kunne se, at de skulle have slået til inden Vueltaen, og vi ved alle, hvordan det ægteskab siden succesfuldt har udviklet sig.

 

Så langt kommer Eduard Prades helt sikkert ikke, men alligevel er der visse ligheder mellem Froomes og spanierens skæbne. For præcis et år siden kæmpede dagens sidstnævnte nemlig desperat for sin karriere, da han efter tre år hos Caja Rural stod uden kontrakt. Han var ellers kommet ganske lovende fra start med sejr i Coppa Sabatini og Philadelphia Classic samt etapesejr i Volta a Portugal i de første to år, men efter et skadesplaget 2017 tabte det førende spanske prokontinentalhold tålmodigheden med den ellers så lovende puncheur, der i en alder af 30 år vel blev anset som en mand, der aldrig ville nå de helt store højder.

 

Det så længe ud til, at Prades måske ville ende som en af de mange spanierne, der i en tid med meget få spanske professionelle hold har måttet ende karrieren alt for tidligt. Heldigvis faldt hans truende karrierestop sammen med en opblomstring, der betød, at de ambitiøse kontinentalhold Euskadi-Murias og Burgos stod foran en opgradering til prokontinenlniveau. Det betød, at der pludselig åbnede sig nye pladser, og førstnævnte valgte at give en chance til Prades.

 

Det fortryder de helt sikkert ikke i dag. Forud for sæsonen var der ellers ikke de helt store forventninger til baskerne, der bestemt ikke kunne præsentere en trup, der gav megen grundlag for optimisme. De har imidlertid i en sæson, der har budt på etapesejr i Vueltaen og samlede sejre i Tour of Norway og nu ogsp Tour of Turkey, haft et år, ingen kunne have spået, og helt centralt i holdets succes står Prades. Ganske vist var det ikke ham, der tog den helt store triumf i Vueltaen - det var sensationen Oscar Rodriguez - men derudover har der stået Prades på det meste.

 

Prades har altid været kendt som en god afslutter, særligt på korte stigninger, men han har mere været kendt for sine placeringer i udkanten i top 10 end for sine sejre. Det har ændret sig i år, hvor hans deltagelse i massespurter er blevet langt mere sporadisk, men hvor han til gengæld har forbedret sin holdbarhed meget markant, og nu udviklet sig til en sand puncheur, der kan true selv de allerbedste.

 

Det startede med en lovende præstation i Baskerlandet Rundt, der blev fuldt op af en samlet 3. plads og to podieplaceringer i Vuelta a Castilla y Leon. Det helt store gennembrud kom imidlertid i det meget eksponerede Tour de Yorkshire, hvor han blev nr. 2 bag en vis Greg Van Avermaet, inden han efter en medrivende kamp med Alexander Kamp tog den samlede sejr i Tour of Norway. Senere blev det til en samlet 4. plads i Tour de Luxembourg inden sommerpausen.

 

Desværre kom han ikke helt så stærkt tilbage til anden del af sæsonen, hvor han trods en enkelt 4. plads havde en halvskuffende Vuelta. Derfor var jeg da heller ikke voldsomt optimistisk på hans vegne inden denne uges Tour of Turkey, selvom han på papiret kunne se frem til en rute, der passede en puncheur som ham.

 

Med en 3. plads på kongeetapen fik Prades imidlertid vist, at hans stærke forår ikke bare var en engangsforestilling, og man kunne derfor ikke undgå at føle lidt med den solide spanier, da Nathan Haas med sin flotte kørsel i går så ud til at stjæle hans podieplads. Bare 24 timer senere indtraf miraklet imidlertid, da Prades med en fremragende præstation i dagens tekniske finale i Istanbul helt iventet tog den samlede sejr og karrierens i særklasse største triumf.

 

Sejren er særligt bemærkelsesværdig, fordi det hører til de absolutte sjældenheder, at en prokontinetalrytter vinder et WorldTour-løb. Vi skal helt tilbage til Enrico Gasparottos sejr for Wanty i 2016-udgaven af Amstel Gold Race for at finde seneste eksempel på noget sådant, og selvom den sny italieners sejr i den hollandske klassiker naturligvis er af en helt anden kaliber, siger det en del om, hvor stort et resultat Prades i dag leverede.

 

Forud for etapen var der ellers ikke meget, der tydede på, at Prades ville komme i spil til den samlede sejr. Ganske vist var Lutsenkos førsteplads truet, men det skyldtes først og fremmest Haas. Det var klart, at den eksplosive finale passede Prades glimrende, men i en afslutning, hvor meget handler om positionering inden svinget i bunden af bakken, så det umuligt ud for den ellers så stærke spanier, hvis hold ventedes at komme til kort i kamp med WorldTour-holdene.

 

Euskadi-Murias viste imidlertid deres intentioner, da de med fremragende kørsel bragede frem og tog fronten kort inden løbets helt afgørende sving. Til sidst blev de ganske vist ikke uventet overmatchet af Bora og Quick-Step, men Prades sad helt fremme, da de endelig drejede ind på bakken. Herefter var han heller ikke uheldig, da gruppen først gik i stå flere gange, så der atter var tid til at komme frem, ligesom Justin Jules’ sene styrt skabte forvirring for flere af de på papiret hurtigere folk, men mens Haas og Lutsenko aldrig havde styrken til at komme frem, sad Prades konstant i en god position, inden han med imponerende lethed spurtbesejrede den hurtigere Jempy Drucker og sikrede sig de seks bonussekunder, han manglede.

 

Mens Prades jubler, har Lutsenko formentlig lidt svært ved at forstå, hvad der skete. Det var nelig regulær skødesløshed, der kostede kasakken karrierens første sejr i et WorldTour-etapeløb. Han og Prades endte i samme tid, og derfor var det summen af etapeplaceringer, der blev afgørende. Her havde Lutsenko i de første dage sikret sig en lav score, men i går, hvor han vel følte sig halvsikker på den samlede sejr, dummede han sig. Ved at rulle over stregen som bare nr. 45, næsten fordoblede han en total, der efter de første fire dage var bar 57, og det skulle vise sig at blive fatalt i kampen mod Prades, der bevarede koncentrationen lige til allersidst. Mon ikke Lutsenko har lidt røde ører, når han i aften går til køjs?

 

For Haas endte etapen som en lille skuffelse. Australieren viste med Katushas føringsarbejde gennem hele dagen, at han vitterligt troede på, at han kunne vende det hele rundt, men i finalen spillede han aldrig en rolle. Det har da også været tydeligt, at Haas trods den klare formfremgang ovenpå sine mange helbredsproblemer slet ikke er på sit gamle niveau endnu. Især på kongeetapen hang han teods modvinden kun med som det tynde øl, men i det mindst har de sidste uger bragt ham tilbage på rette kurs. Forhåbentlig kan denne tredjeplads være det, der giver ham troen på, at han endelig kan indfri det potentiale, vi alle ved, han har.

 

For den forsvarende vinder endte løbet som den helt store nedtur, da han trods sin status som storfavorit måtte se sig som taber i kampen om podiet. Desværre markerer det afslutningen på en trist sæson, der næsten har budt på lutter nedture for den ellers engang så lovende italiener, der blot glider længere og længere ned i et UAE-hierarki, der blot bliver tungere og tungere besat nær toppen. Heldigvis viste han i Tour de Suisse, at potentialet fortsat er der et sted. Nu skal han blot finde det frem på mere stabil basis.

 

Dagens anden store triumfator var naturligvis Sam Bennett, der fik den perfekte revanche for sidste års nedtur på præcis samme etape, hvor han til allersidst smed en næsten sikker sejr væk i et styrt i det sidste sving. Den slags fejl begik han ikke i år, hvor han og Bora-holdet leverede det nummer, alle drømte om at levere.

 

Caja Rural har alle to gange med Lluis Mas og Jose Goncalves vist, hvordan finalen skal gribes an, da de to gange i træk ved at ramme sidste sving først, udnyttede et talmæssigt overtal i front til at skyde kaptajnen afsted og sikre ham et forspring, inden de andre kunne reagere. Den lektie havde Bora lært, og da de skabte miraklet ved at sætte det ellers så suveræne Quick-Step-hold til vægs i positionskampen og ramme svinget med Aleksejs Saramotins foran Lukas Pöstlberger og Bennett, kunne den irske stjerne med sit kick gøre en afgørende forskel på bare få sekunder. Derfra var sejren aldrig i fare.

 

Dermed forlader Bennett igen i år løbet med et hav af sejre, og han kan nu se tilbage på to sæsoner, hvor han har vundet ikke færre end syv af 12 etaper. Vigtigst af alt var det dog, at han som sædvanlig fandt god form til sæsonafslutningen og derfor rejste sig efter en svær tid helt uden resultater. Især var det lovende, at han med dagens usædvanlige sejr fik bekræftet, at han nu om dage er meget mere end bare en ren sprinter. Det skal blive meget interessant at se, hvad den stadig mere lovende irer kan drive det til næste år, ikke kun i massespurterne.

 

Også Jempy Drucker sluttede med sin 3. plads godt af, inden han næste år skal agere arbejdshest for Peter Sagan på brostenene og dermed siger farvel til rollen som sprinter på et Bora-hold, hvor det virker helt umuligt, at han kan få mange personlige chancer. Det er egentlig lidt en skam, for efter at være gået totalt i stå har luxembourgeren i dette efterår været måske bedre end nogensinde, kulminerende med dagens flotte resultat, der bekræftede det positive indtryk fra årets sidste uger. Flere chancer vil der være til dagens nr. 4, Mike Teunissen, der sluttede en god sæson flot af med en 4. plads, og nu kan se frem til hos LottoNL-Jumbo at få en lederrolle på brostenene.

 

Det blev ikke til sejr nr. 72 for Quick-Step, der lidt overraskende tabte positionskampen. Zdenek Stybar ko ganske vist med det ventede angreb, men da var den irske fugl allerede fløjet. Dermed blev det ikke til mere end en 10. plads for den tjekkiske stjerne, der dog kan se tilbage på et efterår, der delvist har genrejst ham som en seriøs klassikerkandidat til 2019, hvor han i Niki Terpstras fravær skal løfte et endu større ansvar end tidligere. Og Quick-Step har fortsat chancer for at øge sæsonens score, når de i den kommende uge stiller til start med et ganske stærkt hold i Tour of Guangxi.

 

Måske skal de også gøre sig en overvejelse, om det er tid til at åbne tegnebogen. Prades fortalte i hvert fald at han trods årets flotte resultater heller ikke denne gang har sikret sig en kontrakt til den kommende sæson. Der må være et WorldTour-hold eller to, der har fået øjnene op for den solide spanier, der i den grad har fortjent en chance på den store scene. Han bør i hvert fald ikke ende som vinderen, ingen ville have.

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Halle Ingooigem(1.1) 26/06

Sibiu Cycling Tour(2.1) 03/07-07/07

Giro d'Italia Internazion...(2.WWT) 05/07-14/07

Tour de France(2.UWT) 06/07-28/07

Tour of Austria(2.1) 06/07-12/07

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

TILMELD DIG TOUR QUIZ - VIND EN ŠKODA SCALA VÆRDI 244.800 KR.