Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT

Værdierne bag talentudvikling i verdensklasse

Værdierne bag talentudvikling i verdensklasse

03. april 2021 08:00Foto: Toke Hage

Vi bringer her fjerde kapitel i historien om samarbejdet mellem det danske kontinentalhold ColoQuick og WorldTour-mastodonterne Team Jumbo-Visma. Denne gang forklarer hovedpersoner fra begge mandskaber om de særdeles sammenlignelige værdier, som støber fundamentet for deres respektive hold.

Annonce

Du får her den fjerde artikel i vores nye store artikelserie, hvor sportsdirektører, sportslige ledere og ryttere vil tage dig helt tæt på talentudviklingsarbejdet hos ColoQuick og Team Jumbo-Visma.

Du finder her første, andet og tredje kapitel.


Siden Julius Johansens VM-triumf i Bergen i 2017 har ColoQuick og Team Jumbo-Visma været i tæt dialog om alt fra ryttere til de bedste træningsruter i udlandet.

 

Overfor Feltet.dk har begge mandskaber udtrykt stor tilfredshed med samarbejdet, men hvordan og hvorfor har to mandskaber fra forskellige lande og vidt forskellige niveauer formået at drage fordel af hinanden?

 

Svaret skal findes i en fælles forståelse, vidensdeling og kerneværdier indenfor talentudvikling.

 

”Vi har meget de samme filosofier om, hvordan vi skal udvikle rytterne, så der mødes deres egenskaber med vores. Vi er meget ens. Deres midler er bare meget større. Der er en rigtig god korrespondance, hvor vi kigger på de enkelte rytteres personligheder, test og træning”, siger ColoQuicks ledende sportsdirektør, Christian Moberg.

 

Og den udlægning er Head of Development hos Jumbo-Visma, Robbert de Groot, helt enig i.

 

”Christian har den samme mening som os. At være hurtig på cyklen tager tid. Det er en proces hele tiden uanset alder. Ting ændrer sig i øjeblikket i cykling. Vi har unge ryttere, som gør det virkelig, virkelig godt. Det er lidt sammenligneligt med, hvad der er sket i fodbold i de seneste år”, forklarer de Groot og uddyber:

 

”Unge ryttere skubbes frem af agenter og managere. De glemmer bare, at de fleste af rytterne har brug for en langsigtet udvikling. Ikke alle er ligesom Remco Evenepoel eller Egan Bernal. De fleste unge gode ryttere har stadig langt at gå”.

 

Med ColoQuicks begrænsede midler skulle man være tro, at hollænderne udelukkende får ryttere ud af samarbejdet, men sådan forholder det sig ikke ifølge Moberg.

 

Tværtimod føler danskeren, at det lille kontinentalhold har hjulpet WorldTour-giganterne på vej mod sejre i Vuelta a Espana, Milano-Sanremo, Liege-Bastogne-Liege og Strade Bianche.

 

”Vi har en helt masse værdier, som de bruger nu, og som har været med til at udvikle dem fra et lavt-rangerende WorldTour-hold kun bestående af hollændere til nu at være tæt på Ineos. Qua deres talentudvikling”, fortæller Moberg, inden han sætter konkrete ord på disse værdier.

 

”I stedet for, at det hele skal handle om watt og resultater, så kigger vi også på mennesket bag rytteren og hans udvikling. Selvfølgelig skal de være gode ryttere, men de skal også have de rigtige menneskelige egenskaber, og så prøver vi at præge dem, både som rytter og som menneske, som vi godt kunne tænke os. Jumbo gør det på samme måde, og derfor opstår der synergi mellem os”.
 

HAR DU HUSKET AT SÆTTE DIT MANAGERHOLD TIL BASKERLANDET RUNDT?


Artiklen fortsætter under billedet

ColoQuick under holdets preseason-camp i Glyngøre. Foto: Toke Hage.

Talentudvikling er ikke piece of cake

Ifølge de Groot, der kom ind på Jumbo-Visma i starten af 2019 efter flere år som fysisk træner i hollandsk fodbold, har hollændernes nye tilgang til talentudvikling været en nøglefaktor for at udvikle talenter til det højeste niveau nogensinde.   

 

”Jeg synes ikke, at det kun handler om tingene på cyklen. Det handler om det mentale, ens livsstil, modstandskraft, opbakning fra andre og at arbejde på ens svagheder over en lang periode. Det er værdierne, som vi deler, og som kræves for at blive succesfuld, fordi cykling er en hård sport. Christian og vi ved, at talentudvikling ikke er 'piece of cake', og det er meget vigtigt”, udtaler de Groot.

 

I selskab med Jumbo-Vismas sportsdirektør Grischa Niermann var Christian ’Gummi’ Andersen med til at starte samarbejdet i 2017, og den tidligere ColoQuick- og nuværende Uno-X-sportsdirektør er helt enig i de Groots syn på rytteren som helt menneske.

 

”Træning er vigtigt, men du kan ikke træne, hvis du ikke har ro omkring dig og ro på tingene. Du træner ikke ordentlig, hvis tingene ikke er i balance. Jeg skal sørge for, at rytterne er i mental balance. Så træner og præsterer de godt og har energi til at sprede glæde på holdet. Jeg synes, at det er spændende at arbejde med mennesket”.

 

Foruden at støtte rytterne i hverdagen væk fra cyklen gør ColoQuick, Jumbo-Visma og Uno-X også en stor indsats for at skabe et miljø af samhørighed mellem både ryttere, sportsdirektører, mekanikere, soigneurs, massører samt øvrige ansatte.

 

”Det handler om gensidig respekt. Vi går ikke så meget op i folks niveau. Ligegyldigt hvilken status vedkommende har, så skal du have respekt for det. Det betyder meget for, hvordan vi omgås hinanden og andre mennesker generelt. Jumbo har også mange af de samme menneskelige værdier. Så der var mange fælles værdier”, siger ’Gummi’ og tilføjer:

 

”Hvis vi kan løfte bunden, så kan vi også løfte toppen, og så skaber vi et fællesskab. Det har jeg arbejdet meget med på både ColoQuick og Uno-X, og det arbejder Jumbo også med. Det giver også rytterne glæde at opleve fællesskabet på holdet”.

VIL DU LIVESTREAME EN MASSE CYKELSPORT? KOM FORREST I FELTET MED DISCOVERY+

Artiklen fortsætter under billedet

ColoQuick under holdets preseason-camp i Glyngøre. Foto: Toke Hage.


Ingen over holdet

Men hvilke menneskelige egenskaber er det så præcis, som Moberg og ColoQuick leder efter hos nye ryttere, når kulturen på holdet skal bevares til den kommende sæson?

 

Det kan den mest erfarne ColoQuick-rytter i mandskabets nuværende trup, Alexander Salby, svare på.

 

”At man kan sætte sine egne ambitioner over styr for at hjælpe en holdkammerat. At holde den rigtige tone og vide, hvornår man må sige hvad til hinanden. Du skal også kunne følge holdets taktik og ikke være for egoistisk. Der er ingen, der er over holdet. Det er meget vigtigt,” forklarer Salby.

 

Hertil bekræfter Niermann, at det ikke blot er Jumbo-Vismas tilgang til talentudvikling, men også kulturelle struktur, som er bygget op omkring et lignende værdisæt til ColoQuicks.

 

”At holdet altid er stærkere end individet. Vi er åbne og ærlige overfor hinanden. Vi respekterer hinanden og arbejder sammen. Det er værdier, som er virkelig vigtige på holdet. Disse værdier får de unge drenge også at vide om på vores udviklingshold”, beskriver Niermann og tilføjer:

 

”På den anden side er vi også et meget innovativt hold. Vi har en masse diætister, trænere og en stor stab omkring holdet, og her skal du også være åben for forbedring. Du kan ikke sige, at du ikke vil have en træner eller tale med diætisten og så møde op til løb. Sådan fungerer det ikke på vores hold”.

 

Både de Groot og Niermann insisterer på, at Jumbo-Visma kun henter ryttere, som kan indordne sig under holdets værdier, og ifølge sidstnævnte betyder det, at man er klar til at afvise en rytter, selvom vedkommende skulle have et potentiale på størrelse med Remco Evenepoels.

 

”Jeg kan ikke sige, om lige præcis han (Evenepoel, red.) specifikt ville passe til vores værdier. Vi vil ikke skrive med en meget talentfuld rytter, hvis vi i snakke finder ud af, at han ikke passer til vores værdier. De er basen for vores hold, og hvis du har en rytter, som ikke arbejder som de andre 27 ryttere, risikerer kulturen at gå fra hinanden”, lyder det fra tyskeren.

Fra 2017 til 2020 er Team Jumbo-Visma rykket fra en 16. plads på WorldTour-ranglisten til en 1. plads på verdensranglisten, mens ColoQuick i samme periode har sendt hele 11 ryttere videre til professionelle mandskaber.

 

I næste afsnit af historien om ColoQuicks og Jumbo-Vismas store samarbejde kan du læse mere om ColoQuicks værdier og kultur, samt ikke mindst hvorledes disse har opleves under tre forskellige ledende sportsdirektører.

 

Endelig vil du senere i serien kunne læse om, hvordan det er at være på træningslejr med Team Jumbo-Visma, når Julius Johansen tager dig tilbage til sine oplevelser på hollændernes sommersamling omkring Innsbruck i 2019.

*I det foregående kapitel skrev vi, at dette ville inkludere, hvordan ColoQuick og Jumbo-Visma planlægger en rytters forløb på hollændernes træningslejr, samt hvor mange ryttere som Christian Moberg i øjeblikket forsøger at sende afsted på samlinger hos forskellige WorldTour-hold. Disse informationer vil i stedet følge i kapitlet med Julius Johansen.

Annonce

DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 21/04

La Flèche Wallonne(1.UWT) 21/04

Belgrade Banjaluka(2.1) 22/04-25/04

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 21/04

La Flèche Wallonne(1.UWT) 21/04

Belgrade Banjaluka(2.1) 22/04-25/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 23/04-25/04

E3 Saxo Bank Classic(1.1) 24/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 25/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 25/04

EPZ Omloop van Borsele(1.1) 25/04

Tour de Romandie(2.UWT) 27/04-02/05

La Coupe du President de ...(2.1) 30/04-03/05

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 30/04-02/05

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

MANGLER DU EN CYKELHJELM? VELOMIO.COM - SØGEMASKINEN FOR CYKLER OG UDSTYR