Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Værkstedstema: Test af hjuloprettere og hjulbygningsudstyr

Værkstedstema: Test af hjuloprettere og hjulbygningsudstyr

12. december 2014 11:45Foto: A.S.O.

I denne uge sætter vi i værkstedstemaet fokus på hjulbygning og tester derfor en række hjulbygningsudstyr

Når man sætter sig for at bygge sine egne eller oprette sine cykelhjul, kan man enten tage den billige løsning, hvilket er at vende cyklen på hoved og oprette hjulet efter bremseklodsernes placering. Dette virker dog kun på cykler med fælgbremser og er ikke en ret så stabil løsning. Det ville derfor gøre arbejdet lettere og mere præcist at investere i en såkaldt hjulopretter også kendt som en truing stand.

 

I denne test vil vi se på to af de lidt billigere hjuloprettere på marked og samtidig teste lidt solidt hjulbygningsværktøj fra DT Swiss.

 

I denne uge tester vi:

  • - Minoura FT-1 truing stand

  • - ROSE 2-Zent.A:-XL truing stand

  • - DT SWISS Tensio tensiometer

  • - DT SWISS Spokey Pro nippelnøgle

 

Sådan testede vi: Vi testede begge hjuloprettere og det andet udstyr ved at bygge et hjulsæt. Således kom vi alle processer igennem, man kan, når man anvender udstyret. Standene og nippelnøglen havde vi et sammenligningsgrundlag med i henholdsvis en cykelforgaffel vendt på hoved og en række andre nippelnøgler. Tensiometeret står alene, men dette er testet ud fra lethed i anvendelse og gentagende præcision.

Minoura FT-1 truing stand hjulopretter

Feltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
HF Christiansen
 

Særlige features ved produktet:
Base af stål, ben af aluminium
Kan klare vertikal og horisontal indstilling af hjul
Vægt: 2,2 kg.
Vejl. pris: 699 kr.

 

Test:
Hjulopretteren fra Japanske Minoura er pakket fint og beskyttet ned i en papkasse, og er med det samme klar til brug. Standens bund og bøjler er i sort, benene er i aluminiumsfarve og målerne er i rød plastik. Opbygningen er meget simpel og lige til.

 

Benene kan flyttes til siden ved at trække i dem, så de kan tilpasses, efter hvilken størrelse nav man arbejder med. Minoura siger selv, at standen ikke er professionel og kun anbefalet til at lave små-opretninger på hjul, og der er da også en lille smule spil i benene på et par millimeter, hvilket ikke lyder af meget, men kan have en stor betydning når man bygger et hjul.

 

Da vi testede standen, valgte vi at sætte en quick release i navet, så det blev spændt ordentligt fast mod standen, og dette gjorde det meget lettere at få ens aflæsninger på hjulets horisontale bevægelser på standen.

 

Standen kan derfor sagtens anvendes til at bygge et hjul, det er kun dish (fælgens centrering på navet), som kan være et par millimeter skævt – man kan dog tilkøbe et værktøj, som kan måle hjulets dish.

 

Da standen er sort i bunden kan det være svært at se, hvor meget hjulet kører fra side til side, når vi taler finindstilling under 0,5 millimeter, men der er plads til, at man kan lægge et stykke hvidt papir på armen, som holder målerne, hvilket gør det lettere at se afvigelserne.

 

De horisontale målere kan skrues frem og tilbage på et lille håndtag, og det virker meget fint, det er muligt at flytte målerne så lidt, at man sagtens kan finindstille. Desuden kan man klikke den ene sidemåler væk, så den ikke er i vejen. Den vertikale måler fungerer også fint, den kan skrues op og ned alt efter lyst. Begge målere kan klappes væk, så man kan koncentrerer sig om en ad gangen.

 

Der sidder en lille sort bøjle under standen, som kan slås ud for at give standen stabilitet, den virker fint, selvom man godt kunne have ønsket sig, at den enten var centreret eller at der var to af dem, da standen lige mangler det sidste stabilitet, hvis underlaget er lidt skævt.

 

Alt i alt en fin hjulopretter, som kan løse opgaven lettere og måske lidt mere præcist end hvis man anvender en forgaffel vendt på hoved.

 

Man skal dog være opmærksom på, at der er lidt spil i standen, men så længe det punkt man indstiller mod holder sin stilling, så kan man fjerne de vertikale og horisontale bump, og det kan man fint gøre på denne stand.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Let at anvende, lige til og let at slå op og opbevare
- Spil i standen, materialevalget kunne have været mere massivt

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:


Se mere om Feltet.dk's testkriterier

ROSE 2-Zent.A:-XL truing stand hjulopretter

Feltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
Rose Bikes
 

Særlige features ved produktet:
Base af stål
Kan klare vertikal og horisontal indstilling af hjul
Vægt: 7,7 kg.
Vejl. pris: 1.015,63 kr.

 

Test:
Det første man lægger mærke til, når man har hjulopretteren fra Rose Bikes i hånden, er vægten. Det er en meget tung sag, primært fordi størstedelen er udført i stål. Det har imidlertid også den fordel at alt virker meget stabilt, og der ikke er spil i nogle af standens dele. Standen skal samles en lille smule inden den kan tages i brug, men det tager ikke mere end et par minutter.

 

Standen kan klare hjul i størrelsen mellem 16”-29” og dermed mere eller mindre alle slags cykelhjul. Benene, som er udført i stål, spændes fra eller mod hinanden ved at dreje på et håndtag. Hvilket også betyder, at navet ligger helt centreret hver gang.

 

Standen kan derfor sagtens anvendes til at bygge et hjul, og da der er både en højre- og venstremåler er det også overkommeligt at holdes hjulets dish under kontrol. Desværre kan man ikke klikke den ene måler fra, og hvis man holder ud i den, så bliver den anden måler også upræcis, hvilket er lidt ærgerligt, hvis man arbejder på hjul med en skæv dish.

 

Målerne kan skrues frem og tilbage på et lille håndtag, og det virker meget fint, det er muligt at flytte målerne så lidt at man sagtens kan finindstille. Man anvender også de horisontale målere til at måle vertikalt, det fungerer ok, men når de er spændt så meget sammen som det kræver, føles fjederen lidt slap i det, og her er de ikke 100 % præcise.

 

Hvis selve pladen, målerne sidder på, er tiltænkt til at skulle anvendes som vertikal måler, så er det lidt ærgerligt, at den er buet netop der, hvor den møder fælgen, men den kan nu stadig anvendes. Det vigtigste er som sagt, at der er et fast punkt man kan indstille ud fra – der findes dog smartere løsninger end denne.

 

Standen her vejer en del, og der medfølger to ben, som sikre at standen står stabilt, samtidig har benene huller til, at man kan spænde den fast på en værktøjsbænk eller lignende. Standen kan skrues lidt sammen, så den fylder en smule mindre, når den skal opbevares, men stadig en del mere end andre alternativer.

 

Alt i alt en god hjulopretter, som løser opgaven let og præcist. Den er rigtig god til at oprette horisontale bump og dish - det fungerer ok med den vertikale indstilling. Standens store force, dens stabilitet og vægt, gør den en smule besværlig at flytte rundt på, den er tung og vejer faktisk mere end næsten alle de arbejdsstande, som blev testet i sidste uge. Prisen er meget fornuftig for en stand af denne kvalitet.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Kvaliteten, præcisionen i armene, stabiliteten
- Vertikal indstilling er lidt besværlig

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:


Se mere om Feltet.dk's testkriterier

DT Swiss Spokey Pro nippelnøgle

Feltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
HF Christiansen
 

Særlige features ved produktet:
Vejl. pris: 275 kr.

 

Test:
Ud af pakken bliver man positivt overrasket over kvaliteten på nøglen, og hvor skarpt den er skåret. Den lille firkant, som er den man sætter ned over niplen for at spænde den, er helt lige og skarp – det lyder forventeligt, men denne tester, som har været en lang række nippelnøgler igennem, har ikke oplevet en nøgle, som er skåret så flot som denne fra DT Swiss.

 

Nøglen har to arme, som har en god bredte og længde, der gør at man kan få et godt moment på nøglen, når man kommer spænding på egerne. Ergonomien er god på nøglen, og den øvede hjulbygger, kan hurtigt få et godt momentum på sin hjulopretning med denne i hånden.

 

Samtidig har den et logo på den ene arm, så hvis man er nybegynder, så kan man brude dette til at være sikre på at man drejer nøglen i den rigtige retning.

 

Armene er ikke så lange at de skaber sammenstødsproblemer, hvis man arbejder på et hjul med tre kryds og aero-eger, og er nød til at anvende en holder, der holder egerne lige, imens man spænder den – ja det hænder faktisk.

 

Kvaliteten er helt i top, og der er ikke meget at udsætte på denne nøgle, udover prisen som for en nippelnøgle er ret høj. Til gengæld passer den perfekt til DT Swiss’ nipler og ligner en nøgle som ikke er til at slide op.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Kvalitet, anvendelse
- Prisen er lidt til den høje side

 

DT Swiss Tensio tensiometer

Feltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
HF Christiansen
 

Særlige features ved produktet:
Kan måle både DT Swiss almindelige runde eger og aero-eger
Vejl. pris: 3299 kr.

 

Test:
Tensiometeret kommer i en flot plastikæske, hvor det ligger beskyttet i skumgummi. Til tensiometeret medfølger der desuden en omregningstabel over alle DT Swiss’ eger, så man kan se hvilken kilo-spænding de enkelte eger har.

 

Hvis man anvender andre eger end DT Swiss’ egne, så skal man ud og se, om man kan finde en tabel hvor de findes – eller få kalibreret sit tensiometer efter disse. Derfor er DT Swiss tensiometer primært til DT Swiss egne eger, men kan anvendes af alle eger, hvis man kun bruger det til at se, om der er ens spænding på alle eger.

 

Vi testede både tensiometeret til hjulbygning og til opretning af et hjulsæt, som havde taget en del tæsk. Til både hjulbygning og opretning fungerer tensiometeret ret godt, det ligger godt i hånden og har en profil der gør, at det passer fint ind imellem egerne, også på et 36 egers hjul. Det er derfor let at sikre at man har en nogenlunde ens spænding i alle eger – og også ud fra en spændingsmåling se hvilke eger der er kritiske i en hjulopretning.

 

Målingerne er præcise og ens hver gang, og displayet er meget let at aflæse. Tensiometeret kommer kalibreret, og der følger en lille unbrakonøgle med til efterspænding, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

Alt i alt et super tensiometer, som bare virker og gør hvad det skal. Et rigtigt godt køb hvis man bygger mere end et par hjul om året og anvender DT Swiss eger, eller man vil have så tæt på perfekt et hjul en amatørbygger, kan komme.

 

Det er dog ærgerligt, at DT Swiss har valgt kun at have en tabel med for deres egne eger, og at det næsten ikke er til at opdrive omregningstabellerne for andre fabrikater (hvilket findes for andre produkter), hvilket begrænser produktet en smule.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Let at anvende, præcisionen, kvaliteten
- Virker kun til DT Swiss eger om end man kan måle om spændingen er ens på andre mærker

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:


Se mere om Feltet.dk's testkriterier

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Dwars door Vlaanderen(1.UWT) 01/04

Route Adélie de Vitré(1.1) 03/04

Giro di Sicilia(2.1) 01/04-04/04

Tour of Thailand(2.1) 01/04-06/04

Route Adélie de Vitré(1.1) 03/04

Volta Limburg Classic(1.1) 04/04

Ronde van Vlaanderen(1.WWT) 05/04

Ronde van Vlaanderen(1.UWT) 05/04

La Roue Tourangelle(1.1) 05/04

Itzulia Basque Country(2.UWT) 06/04-11/04

Circuit Cycliste Sarthe -...(2.1) 07/04-10/04

Healthy Ageing Tour(2.NCUPJW) 10/04-12/04

Ronde van Vlaanderen(1.NCUP) 11/04

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

NY RACERCYKEL? SØG, FILTRER, SAMMENLIGN OG FIND FORHANDLER