Van der Poel vinder guldet efter magtdemonstration

02. februar 2020 15:44

Mathieu van der Poel levede op til favoritværdigheden med en særdeles dominerende præstation ved dagens VM i Schweiz. Hollænderen kørte fra rivalerne på første omgang, og siden kom ingen i nærheden af den nu tredobbelte verdensmester. Tom Pidcock vandt sølv og Toon Aerts bronze.

Mathieu van der Poel var fuldstændig suveræn, da hollænderen i dag forsvarede sit verdensmesterskab og sikrede sig den tredje VM-guldmedalje i karrieren.

Hollænderen førte fra start til slut, og allerede på første omgang var den 25-årige rytter alene i spidsen. Derfra var der aldrig tvivl om guldet, og van der Poel kunne cruise en stensikker sejr i hus.

Bag verdensmesteren udspillede sig der et drama om de øvrige medaljer, som Tom Pidcock kom bedst ud af, da briten tog sølvet foran Toon Aerts.

Wout Van Aert og Laurens Sweeck blev henholdsvis firer og femmer.

Løbsreferat

Det var koldt, blæsende og vådt, da herrerne her til eftermiddag kørte om årets VM-medaljer i cyklecross.

Mathieu van der Poel var naturligvis løbets store favorit, og hollænderen lagde sig da også i spidsen fra start.

Den forsvarende verdensmester havde hele fire belgiere bag sig. Toon Aerts, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout og Tim Merlier var disse, men sidstnævnte tabte placeringer, da han gled på toppen af en trappe.

Wout Van Aert var nede i syvende position, men med relativt stor afstand mellem rytterne var han allerede et stykke efter de førende, hvor van der Poel og Aerts trak en smule fra midtvejs på første omgang.

Van der Poels kombination af styrke og teknik pressede dog også Aerts, og langsomt måtte også den tidligere belgiske mester opgive at følge van der Poel.

Ved første passage af målstregen havde Alpecin-Fenix-rytteren 12 sekunders forspring til Aerts, der allerede virkede mere interesseret i at spejde bagud efter Iserbyt, som var yderligere fire sekunder efter.

Vanthourenhout var firer på 22 sekunder, fulgt af Van Aert på 27, Tom Pidcock på 30, Laurens Sweeck på 32 og Corné Van Kessel på 38 sekunder.

Anden omgang

Intet så ud til at kunne stoppe van der Poel, der på under ti minutter virkede til at have afgjort løbet. På anden omgang fortsatte hollænderen da også med at øge til konkurrenterne, som på den anden side blev trukket sammen i kampen om sølv og bronze.

Aerts havde stadig et lille hul, men Iserbyt, Vanthourenhout, Pidcock, Van Aert og Sweeck kom nærmere. Særligt Pidcock kom stærkt bagfra, og tæt på målstregen var der kontakt mellem de tre forreste belgiere og briten.

Afstanden op til van der Poel var dog oppe på vanvittige 49 sekunder efter blot to omgange og 19 minutters kørsel. Sweeck og Van Aert var en lille håndfuld sekunder efter forfølgergruppen ved målstregen, mens resten af rytterne virkede ud af kampen om medaljer.

Tredje omgang

Sweeck og Van Aert fik hurtigt tilslutning til Iserbyt, Vanthourenhout, Pidcock og Aerts, og kampen om sølvet var således knivskarp.

Iserbyt og Vanthourenhout var toneangivende, mens særligt Sweeck kæmpede noget mere for bare at følge med. Omvendt virkede Pidcock stadig frisk, og han overhalede Aerts og var dermed oppe på fjerdepladsen.

I front var van der Poel uimodståelig, og hollænderen så allerede på dette tidspunkt ud til at køre mere sikkert velvidende, at forspringet var mere end solidt. Tv-producerne havde da også mere travlt med at filme kampen om andenpladsen end den suveræne hollænder.

Mod slutningen af omgangen angreb Pidcock med stor kraft, og kun Iserbyt kunne svare igen. Duoen var ét minut efter van der Poel, men ni sekunder foran Aerts, Vanthourenhout og Van Aert, der var yderligere fem sekunder foran Sweeck. Van Kessel fulgte som næste rytter.

Fjerde omgang

Pidcock var flyvende, og kort efter målstregen havde briten også smidt Iserbyt, der i stedet røg tilbage til de jagtende landsmænd, hvor Van Aert pludselig lignede stærkeste belgier.

Den tidligere verdensmester blæste forbi Iserbyt, der også blev passeret af Vanthourenhout og Aerts. Trioen var en håndfuld sekunder efter Pidcock.

Aerts så ud til at have fået ny luft, og på omgangens sidste meter kørte han væk fra Vanthourenhout og Van Aert. Pidcock var dog fortsat seks sekunder foran belgieren ved omgangens afslutning. Vanthourenhout og Van Aert var sat med henholdsvis yderligere ti og 15 sekunder.

Sweeck fulgte blot tre sekunder efter Van Aert, mens en udslukket Iserbyt nu var helt ude af medaljekampen.

Femte omgang

Ikke desto mindre manglede Aerts det sidste for at hente Pidcock, og i stedet begyndte briten atter at åbne hullet ned til belgierne. Bag Aerts havde Van Aert overhalet Vanthourenhout, men netop som Jumbo-Visma-manden var ved at fange Aerts, lavede han en mindre fejl på en stejl skråning.

Helt i front cruisede van der Poel videre, og for hollænderen handlede resten af løbet reelt kun om, hvor stor sejrsmarginen ville blive.

1.27 var afstanden ned til Pidcock med to omgange igen, mens Aerts var 1.33 efter. Van Aert kæmpede, men var nu 11 sekunder fra bronzemedaljen, mens Sweeck havde passeret Vanthourenhout, men manglede yderligere 13 sekunder.

Sjette omgang

Kampen om sølvet og bronzen så ud til at være reduceret til Pidcock, Aerts og Van Aert, og på næstsidste omgang begyndte briten langsomt at trække fra igen. Aerts så pludselig træt ud, og Van Aert fik kontakt.

Også Pidcock havde dog tydeligvis problemer med at holde tempoet, og mod slutningen af omgangen kom Aerts tættere på igen, mens Van Aert var i problemer.

Efter 58 minutter ringede klokkerne for sidste omgang, da van der Poel for sjette gang passerede målstregen i enlig majestæt. 1.36 senere nåede Pidcock stregen, og briten havde nu syv sekunder til Aerts.

Van Aert var definitivt løbet tør for kræfter og var næsten et halvt minut efter Aerts med én omgang tilbage.

Syvende omgang

Guldet og de tre medaljetagere virkede dermed til at være på plads, men kampen om sølvet var stadig åben.

Løbet havde været et benhårdt et af slagsen, og selv van der Poel havde nu problemer med at komme op ad de stejle og smattede skråninger.

Pidcock havde imidlertid et ekstra gear, og briten lagde afstand til Aerts, som dog lå til en sikker bronzemedalje.

I front gjorde van der Poel endnu et mesterstykke færdigt, og til sidst kunne han stige af og vise vindercyklen frem til fotograferne. Hollænderen var en suveræn verdensmester.

Pidcock holdt fast i andenpladsen og tog sølvet, 25 sekunder foran Aerts, der blev eneste belgier på podiet som treer. Van Aert blev firer foran Sweeck.