Van Dijk suveræn europamester - Mathiesen otter

08. august 2019 11:44Foto: Sirotti

Ellen van Dijk vandt klart, og Lucinda Brand sikrede hjemmebanefavoritterne to medaljer, da kvindeeliten i dag kørte enkeltstarten ved EM. Lisa Klein blev nummer to, mens danskerne var langt fra medaljerne. Pernille Mathiesen sluttede otter, mens Cecilie Uttrup Ludwig fik krampe undervejs og sluttede i den dårligste halvdel af feltet.

Denne formiddag skulle Cecilie Uttrup Ludwig og Pernille Mathiesen forsøge at vinde Danmarks første medalje ved EM, da elitedamerne dystede på de 22,4 flade kilometer omkring Alkmaar.

31 ryttere var til start, og favoritterne var spredt udover hele startlisten. Først afsted af de to danskere var Uttrup Ludwig, der startede som den niende rytter, mens Mathiesen startede umiddelbart før forhåndsfavoritten, Ellen van Dijk, som næstsidste rytter.

Potentielle medaljetagere i tyske Mieke Kröger og britiske Alice Barnes var imidlertid startet før Uttrup, og da danskeren passerede første mellemtid, var hun hele 22 sekunder efter briten, der havde bedste tid. En tid der kort efter blev matchet af Lucinda Brand.

Også Vita Heine havde fart i cyklen, og nordmanden slog med 14.43 Brand og Barnes med fem sekunder på mellemtiden. Gennemsnitsfarten var helt oppe på over 51 kilometer i timen på rutens første halvdel, som foregik i medvind.

Heines mellemtid var dog intet problem for Lisa Klein, som kørte i klart bedste mellemtid på 14.31, mens Brand tilbage i byen hamrede i mål som første kvinde under 29 minutter. Hollænderen havde undervejs overhalet Uttrup Ludwig, der slukøret trillede i mål som nummer syv af foreløbigt ni ryttere.

Brand havde kørt stærkt hjem, hvilket blev understreget, da Heine med 29.00 måtte se sig slået med blot ét enkelt sekund.

Med kun to ryttere tilbage på mellemtiden var Klein stadig bedst, og da Mathiesen blot var femtebedst i 14.49, lignede tyskeren en mulig vinder.

Det var dog kun indtil, at van Dijk passerede. Hollænderen kunne ved de 12,4 kilometer allerede se danske Mathiesen foran sig, og med 14.18 og 52 kilometer i timen havde hun smadret konkurrenterne i medvinden.

Klein var imidlertid i stand til at holde farten mod mål, og med 28.36 slog hun Brand med 23 sekunder og lignede en sikker sølvvinder.

Trods bedste tid i mål var tyskeren aldrig på vej mod guldet, for ude på ruten fortsatte van Dijk sin magtdemonstration ved at flyve forbi Mathiesen. Danskeren gjorde sit bedste for at holde den visuelle kontakt, men hollænderen var tydeligvis et niveau over alle andre.

28.07 og en sejrsmargin på 29 sekunder gav en populær og suveræn hollandsk hjemmesejr, mens Lisa Klein tog sølvet og Lucinda Brand bronzen.

Pernille Mathiesen kunne ikke leve op til sidste års femteplads og måtte nøjes med en placering som nummer otte, 1.14 efter vinderen og 22 sekunder fra bronze.