Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Vingegaards træner og ekspert forklarer: Derfor er han så stærk

Vingegaards træner og ekspert forklarer: Derfor er han så stærk

11. januar 2023 16:30Foto: KL Photo

I denne artikel beskriver Jonas Vingegaards træner og en af Danmarks førende humanfysiologer, hvorfor danskeren er så god en rytter.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Du finder her henholdsvis første, anden og tredje artikel med Nikolai Nordsborg.

 

I sidste års Tour de France var ingen rytter på planeten stærkere end Jonas Vingegaard.

 

Men hvad gør danskeren så stærk set fra et rent fysiologisk synspunkt?

 

Læs også
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog

 

Feltet.dk har spurgt humanfysiolog og institutleder for Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Nikolai Baastrup Nordsborg, og Vingegaards træner, Tim Heemskerk.

 

”Hvis jeg skulle pege på én ting ved Jonas Vingegaard, der gør, at han er så helt særlig, så bider jeg mærke i, at han er utrolig let, i forhold til hvor høj han er. Det ser ud til, at det er hans ting i fysiologisk henseende,” siger Nordsborg og tilføjer:

 

”Han har jo ikke en iltoptagelse, som slår (Miguel) Indurains. Slet ikke. Men han har bare en vægt, der er så lav (omkring 60 kilo, red.), så når de kommer i bjergene og skal køre om kap, så er det svært at sætte en rytter sammen, der er stærkere, end hvad han er.”

 

Foto: KL Photo.

 

Adspurgt til den fysiologiske baggrund for Vingegaards succes gør Heemskerk opmærksom på, at der er mange faktorer i spil, når det kommer til præstationsevnen.

 

Han udpeger dog gerne, at det er Vingegaards udholdenhed, både på den enkelte etape og over tre uger, der for alvor adskiller ham fra konkurrenterne.

 

”Selvfølgelig er Jonas´ VO2max og laktattærskel meget høj allerede. Så han har en stor motor, men det handler om alt det rundt om det. Så der er ikke én ting, der gør Jonas til den bedste.”

 

”Men vi har set i det seneste Tour de France, at når forholdene bliver hårde - hårdt tempo og oppe i højderne - hvor du ser andre ryttere tabe præstationsevne, at Jonas er i stand til at producere normale værdier. Dem, som vi ser til træning.”

 

”Jeg synes, at når vi forbereder os godt og topper på det rigtige tidspunkt, så har Jonas en virkelig høj "fatigue resistance". Det skyldes også, at mange mennesker er involveret og tager sig godt af Jonas.”

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

”Det ved vi altså ikke”

I kraft af Vingegaards lave vægt nævner Nordsborg danskerens habile enkeltstartsevner som det ene område, der overrasker ham, at den 26-årige kan excellere i.

 

Han sluttede så godt som nummer to på Tourens sidste enkeltstart, hvilket både Nordsborg og Heemskerk til dels tillægger, at danskeren, blandt andet takket været sin gode restitutionsevne, så sent i løbet var friskere end rivalerne.

 

Netop evnen til at bevare sit topniveau langt inde i et etapeløb har også Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, gentagende gange nævnt som Vingegaards største force. Men hvad ligger egentlig bag denne?

 

Nikolai, har du eller andre forskere nogen forklaring på, hvorfor nogle ryttere restituerer bedre end andre?  

 

”Glimrende spørgsmål, nej.”

 

”Strategierne kan være optimerede til den enkelte. Dem, der nørder mest, får mest ud af det. Det er det ene svar. Jeg ved ikke, om de har arbejdet med det hos Jumbo. Det ville være oplagt at gøre.”

 

”En anden vigtig ting er det hold, du kører på. Det er utroligt vigtigt, hvordan man bliver pakket ind og passet på. Ja, du kan restituere hurtigt, men alle skal restituere. Alle, der bliver belastet, har det hårdt. Alle vil være påvirkede af det dagen efter, også Jonas Vingegaard.”

 

”Måske er det vigtigste i den Tour, vi så i 2022, at hans hold simpelthen har været stærkt. De har pakket ham bedre ind og sparet på hans kræfter sammenlignet med de andre hold og deres kaptajner.”

 

Jonas Vingegaards estimerede watt per kilo som funktion af tid fra nogle af hans bedste præstationer i de seneste to år. Foto: Kārlis Ozols/Cycling Graphs.

 

Læs også
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

 

Ikke desto mindre erkender Nordsborg, at der ganske enkelt er ryttere, der kommer sig bedre end andre ovenpå en krævende indsats. Dette stemmer godt overens med den naturlige variation blandt mennesker, men forskerne ved endnu meget lidt om, hvorfor det forholder sig sådan.

 

”Det eneste, jeg kan sige, er, at man kan arbejde med det og måle og evaluere på det. Men at give en fysiologisk forklaring på, at nogen er hurtigere til at optage sukker og har en større base for at opbygge glykogen i et bestemt interval, det ved vi altså ikke.”

 

”Det kan være, at vi bliver klogere på det i fremtiden. Lige nu har vi ikke nogen rigtigt gode svar på, hvad de individuelle forskelle er på restitutionsområdet. Vi ved meget lidt om det og har meget dårlige tal på det. Jeg kender ingen laboratorieforsøg, der viser, hvad forskellen på restitutionskapacitet er hos forskellige atleter, og slet ikke hvorfor.”

 

Trænerens forklaring

Som tidligere omtalt fremhæver Heemskerk Jumbo-Vismas talstærke håndtering af Vingegaard. Det er også den, fremfor danskerens genetik eller fysiologi, som træneren direkte adspurgt til Tour-vinderens restitution vender sig mod.

 

”Vi har et helt hold, som tager sig godt af ham. Selvfølgelig er der også hans fysiologi. For os som hold har det været en fire år lang vej for at nå til et rigtig højt niveau. Jeg tror, at det er kombinationen af hele holdet.”

 

”Jeg synes, at vi er et af de bedste hold på ernæringsdelen pt. At udregne hvert et gram, som du får på tallerkenen. Der er et helt system bag det. Det tog os mange år at arbejde på.”

 

”Jeg har trænet i mange år, også som landstræner for mountainbike-rytterne, og ernæring er blevet forbedret meget. Personliggjort ernæring. Kulhydratindtag på cyklen har forbedret sig meget. Som at have strategier om at spise meget eller mindre kulhydrat - om du skal spise 60 eller 90 gram i timen.”  

 

Foto: A.S.O. / Pauline Ballet.

 

”Martijn (Redegeld), vores sportsdiætist, er meget involveret i, hvad der sker før, under og efter etapen. Vi planlægger også rytterens optimale vægt (før han begynder at tabe power, red.). Den tager år at opdage. Hvert år er vi blevet meget klogere på ernæringsdelen.”

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

”Så er der atmosfæren på holdet, den selvtillid, du får fra at have sådan et stærkt hold med ledere som Wout (Van Aert) rundt om dig. Ja, Jonas har de rigtige gener til at respondere på stimuli. Men det handler også om forberedelsen og holdet.”

 

”Jeg tror på, at når Jonas starter forberedelsen til Touren, så har han et mindset om, at han har de rigtige mennesker rundt om sig, som han fuldt ud stoler på.”

 

Højdetræner sig til succes

Under Tour de France blev Vingegaard og Van Aert spurgt, om man kan stole på Jumbo-holdets metoder. Duoen forsvarede sig mod dopingspørgsmålet, blandt andet ved at hævde, at hollændernes succes skyldes, at de har taget højdetræningslejre til et nyt niveau.

 

En udmelding, som Nordsborg ikke umiddelbart forstår.

 

”Vores data på højdetræningslejre viser, at man på en almindelig højdetræningslejr godt kan få en erytropoietisk effekt, altså en effekt på blodet. Vi har også en vis forståelse for, både i enkelte individers data, men også historisk, at der er nogen, der måske reagerer bedre end andre.”

 

”Man kan justere, hvor højt man er oppe og i hvor lang tid. Der ved jeg ikke, hvad de har gjort. Vi har selv et netværk under Team Danmark, som arbejder med at optimere danskernes brug af højdetræningslejre.”

 

”Vi fokuserer på, om vi kan blive stærke til at forudsige de individuelle respons, og kan vi hjælpe dem, der så har den mindste effekt til at få en bedre. Kan man arbejde med, hvor meget man træner, mens man er der, og hvordan man træner, når man kommer ned. Der er så mange ting at justere på.”

 

”Det er da muligt, at de har prøvet sig lidt frem og målt på den enkelte og fundet ud af, hvad der er godt for den enkelte. Det kan man ikke afvise. Ellers vil jeg sige, at højdetræningslejre har folk arbejdet med i mange år, så det er ikke tocifrede procenter, at jeg forventer, at man kan få mere ud af det.”

 

Foto: A.S.O. / Charly Lopez.

 

Læs også
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord

 

Feltet.dk har efter interviewet med Nordsborg forholdt Heemskerk de to stjernerytteres udtalelser, og trænerens forklaring flugter godt med den danske forskers antagelser.

 

”I hver en plan, som vi laver, er præstation selvfølgelig nøglen. Når vi starter planlægningen for sæsonen, for eksempel med Jonas til Touren, så kigger vi på hele forberedelsen. Jonas var tre uger i Sierra Nevada, derefter kørte han Dauphiné, og så var han igen på højdetræningslejr i Tignes.”

 

”Det er hele kombinationen af, hvad vi laver der (på lejrene, red.). Vi har stab der til at støtte rytterne. Og igen, vi har alt udregnet for ernæring og træning der. Jeg tror, at de (Van Aert og Vingegaard, red.) refererer til det.”

 

”Jeg tror, at hvis du spørger dem, om vi kunne have gjort noget som helst bedre, så ville de sige nej. Alt var virkelig, virkelig godt. Jeg som performance-coach ser nok lidt anderledes på det. Der er nogle ting at forbedre. Det giver selvtillid til rytterne at vide, at de har lavet så god en forberedelse.”

 

”Jeg er ikke sikker på, hvordan andre hold gør det. I begyndelsen af året er jeg for det meste i Tenerife på hotellet på toppen af bjerget. Der er mange hold der, men i de fleste tilfælde har vi ikke kun flere ryttere deroppe, men også mere stab til at støtte rytterne. Det giver også selvtillid til rytterne.”

 

Men virker det?

Højdetræningslejre har været en fast del af adskillige ryttere og holds træning siden årtusindeskiftet. Men kunne Vingegaard og Van Aert i virkeligheden have præsteret det samme uden at have været i højderne som forberedelse?

 

Ifølge Nordsborg giver forskningen ikke en endegyldig indikation.

 

”I alt det data, vi har fra højdetræning, har vi aldrig set, at det har haft en negativ effekt. Vi har set, at man kan få effekter, som burde være præstationsfremmende. Øget hæmatokrit og blodvolumen. Men vi har svært ved at måle præstationsfremgang. Hvad enten det har været med cykelryttere eller svømmere.”

 

”Men jeg tror, at årsagen er, at præstationen er påvirket af så mange ting, at selvom man har ét parameter, som går i en god retning, så kan der være så mange ting, der går i andre retninger.”

 

”Så på den måde er det svært at evaluere effekten af højdetræning udover de fysiologiske respons. Men der er ingen tvivl om, at man kan få et fysiologisk respons,” fortæller Nordsborg, der den manglende evidens for præstationsfremgang til trods har fuld forståelse for holdenes prioritering af højdetræningslejre.

 

”Hvis jeg var ansvarlig for et holds træning, så ville jeg også gøre det. Præstationen er kompleks, så det behøver ikke hænge sammen én til én.”

 

I det kommende kapitel vil Nordsborg vurdere Vingegaards troværdighed baseret på både danskerens historik som rytter og de estimerede powerdata, som hans hidtidige præstationer har været genstand for.

DEL
INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?