Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Vuelta a Espana-analyse: Når katten er ude, spiller musene på bordet

31. august 2019 21:29Foto: Unipublic / PhotoGomezSport

I disse dage køres Vuelta a Espana, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 8. etape.

Naturligvis forstår man godt, at de små hold alle drømmer om at få et wildcard til Tour de France. Det franske løb er trods alt det eneste, der transcenderer cykelsporten og har en opmærksomhed, som ikke blot gælder sportens virkelige fans. Den omtale, sponsorerne kan få i Frankrig, er slet ikke sammenlignelig med den, de får noget andet sted, og alen presset fra bidragyderne gør, at Touren altid vil være den klare førsteprioritet.

 

Handlede det alene om det sportslige, ville det imidlertid have forholdt sig anderledes. Touren er nemlig så prestigiøs og dermed også kontrolleret, at der kun meget sjældent uddeles gaver. Det er i hvert fald ikke noget tilfælde, at det siden Europcars fantastiske Tour i 2012, hvor de vandt hele tre etaper, kun tre gange er lykkedes for en rytter fra et wildcard-hold at vinde en etape. Det skete for Stephen Cummings i 2015, Jarlinson Pantano i 2016 og Lilian Calmejane i 2017, men derudover har WorldTour-holdene siddet på flæsket. Og som regel er det de største hold, der tager for sig af retterne, som vi så det i år, hvor Jumbo, Movistar, Deceuninck, Bora og Mitchelton, der alle hører til blandt sportens mest succesrige hold vandt 13 af de 20 ikke-neutraliserede etaper og totalt ryddede podiet.

 

Helt anderledes forholder det sig i de to øvrige grand tours. I Giroen har vi ofte set wildcard-holdene snyde sprinterne, som særligt Bardiani har haft for vane at gøre det, og som Damiano Cima sensationelt gjorde det i år. Det er dog i særdeleshed Vueltaen, der har for vane at være gavmilde over for de små hold. Her betyder både den generelle træthed hos de store holds ryttere, det betydeligt mindre pres og ikke mindst den meget kuperede rute, der både skræmmer sprinterne væk og giver et hav af muligheder udbrydere for de små hold til at boltre sig, enten ved at vinde etaper eller få en dag i førertrøjen.

 

Sidste års Vuelta er et glimrende eksempel. Her lykkedes det det lille Cofidis-hold at vinde en etape med Nacer Bouhanni og få Jesus Herrada to dage i gult. Det succesfattige Dimension Data vandt sensationelt to etaper med Ben King, Oscar Rodriguez tog årets mest uventede sejr til Euskadi-Murias, et svagt Ag2r-hold vandt etaper med Alexandre Geniez og Tony Gallopin, FDJ fik mange dage i rødt med Rudy Molard og vandt to etaper med Thibaut Pinot, der dog som rytter må kaldes alt andet end en lille rytter, og det succeshungrende EF vandt med både Simon Clarke og Michael Woods. Faktisk sad store hold som Movistar, Deceuninck, Mitchelton og BMC kun på 10 af de 21 etaper, og hold som Astana og Ineos vandt overhovedet ikke noget som helst. Særligt er det førertrøjen, der ofte har været billigt til salg på en rute, hvor de store hold gerne vil spare på kræfterne, og vi udover Herrada og Molard i 2018 på det seneste har set ryttere som Darwin Atapuma og David de la Cruz køre sig i rødt via udbrud.

 

I år er tendensen næsten endnu mere udpræget. Nok har Astana og Movistar til sammen vundet tre etaper, ligesom det også er blevet til sejre til Bora og Deceuninck, men hele tre af de otte etaper er gået til hold, man ikke regnede som hørende til blandt de mest dominerende. Først levere Angel Madrazo en gigantisk sensation, da han og Jetse Bol sikrede Burgos - løbets suverænt svageste hold - en dobbeltsejr på den første bjergetape, siden tog Herrada en etapesejr, og i dag blev det så Nikias Arndt til at vinde for et Sunweb-hold, som bestemt ikke er kommet til løbet med en trup, man kunne have alt for store forventninger. Lægger man dertil, at Miguel Angel Lopez har gjort det til lidt af hobby at aflevere en trøje, han simpelthen ikke kan blive fri for, har der også været plads til yderligere succes til Sunweb, der havde Nicolas Roche i rødt, til Cofidis, der i dag fik Nicolas Edet i den eftertragtede trikot, og et profilfattigt Bahrain-hold, der fik en enkelt dag i rampelyset med Dylan Teuns.

 

På den baggrund kan man godt forstå, at mange af de små hold havde sat et fedt kryds ud for dagens 8. etape. Ikke blot betød en meget hård stigning til sidst, at det var næsten udelukket, at der ville være hold med mod på at gå efter en spurt, og da klassementsholdene samtidig havde brug for en let dag inden morgendagens gigantiske slag i Andorra, var det ikke svært at forudse, at en gruppe ville kunne holde hjem. Samtidig har Lopez de seneste dage nærmest tryglet om at blive fri for den røde trøje, og man skulle derfor ikke være den store taktiker for at lure, at man måske endda kunne komme på julekort med Astana-ledelsen, hvis man som velplaceret klatrer sneg sig med og befriede den stakkels colombianer for førertrøjens lænker.

 

Og man fristes næsten til at sige, at det naturligvis var Cofidis, der var de snu. Holdet har nemlig altid været som forvandlet, når de har krydset grænsen fra Frankrig til Spanien. Mens man skal helt tilbage til Samuel Dumoulins overraskende sejr i Touren i 2008 for at finde holdets seneste succes i en Tour, hvor de i de senere år har været næsten helt ligegyldige, har de altid vadet i succes i Vueltaen. Mest markant var det med David Moncoutie, der vandt etaper og bjergtrøjer efter behag, men derudover har holdet også haft succes med en bjergtrøje til Nicolas Edet, etapesejr til Rein Taaramae og nu altså for andet år i træk både førertrøje og etapesejr med to forskellige ryttere.

 

I dag gjorde holdet igen alt rigtigt. Faktisk så det længe ud til, at de kunne få både i pose og i sæk, da de fik sendt både Edet og Herrada med i det udbrud, der efter en gigantisk kamp fik lov at afgøre etapen mellem sig. Som forventet kørte Astana helt samme strategi som i forgårs, hvor de holdt udbruddet i snor undervejs for derved at give sig selv lov til at spare på kræfterne til sidst. Dermed stod det også lynhurtigt klart, at det kun var Mitchelton-holdet, som lidt overraskende havde misset udbruddet, og som havde Luka Mezgec til en spurt, der muligvis kunne forhindre Edet i at overtage trøjen. Naturligvis opgav australierne hurtigt at forsøge at hente 21 mand, og derfor kunne Cofidis reelt allerede midtvejs på etapen sætte flueben ved en førertrøje, de næsten ikke kunne miste.

 

Det gav plads til, at Herrada kunne forsøge at gå efter endnu en etape, og det gjorde han i den grad. Med stor autoritet viste han sig som stærkeste mand på stigningen, hvor han angreb i ét væk, inden han til slut fik slået et hul. Desværre vidste alle også, at han var i form, og særligt rivalen fra 6. etape, Dylan Teuns, havde ikke i sinde at give mange meter til spanieren. Samtidig måtte Herrada sande, at ikke alt går hans vej, for den relativt kraftige modvind gjorde det helt umuligt for både ham og Teuns, som klart lignede de stærkeste i gruppen, at gøre den forskel, de formentlig havde gjort med en anden vindretning.

 

Derfor blev det ikke til både pose og sæk for franskmændene, og da regnen til slut gjorde finalen til en isdans på to hjul, valgte de to ryttere klogelig at koncentrere sig om at sikre sig trøjen. I stedet var det Nikias Arndt og gruppens hurtige folk, der åbenbart havde haft held med at bede til vejrguderne, for hvor det fra start kunne se svært ud for dem at klare sig over en stigning, som burde være alt for svær for de fleste af dem, betød vindretningen og Herradas og Teuns’ opmærksomme udmanøvrering af hinanden, at det kun var Silvan Dillier, Nic Dlamini og Jorge Arcas - gruppens på papiret ringeste klatrere - som ikke kunne stå distancen.

 

Arndt sendte formentlig en tak til vejrguderne, da han begav sig ud på den hæsblæsende og livsfarlige nedkørsel, for nu stod han pludselig i en fremragende situation. På papiret var han i hvert fald gruppens hurtigste, også selvom han var oppe mod semisprintere som Tosh van der Sande og Jonas Koch, men der lurede stadig en trussel. En bakke på den sidste kilometer kunne blive lidt for meget for den holdbare, men ikke specielt eksplosive Arndt, som kunne komme til kort, hvis puncheurs som især Alex Aranburu, men også Zdenek Stybar åbnede for gassen.

 

Igen tilsmilede heldet tyskeren. Den urutinerede Aranburu blev åbenbart lidt for nervøs over udsigten til måske at kunne vinde en Vuelta-etape og smed alle sine kort væk med et lidt hovedløst angreb på nedkørslen. Her brændte han et hav af kræfter af, som kunne være bedre brugt, hvis han havde ladet holdkammeraten Jonathan Lastra arbejde for en spurt. Mod slutningen viste den eksplosive spanier nemlig, at han var præcis lige så god i den stigende finale, som man kunne forvente, og med en 2. plads satte han folk som Van der Sande og Koch til vægs. Nok var Arndt ganske overlegen, men man kan ikke lade være med at spekulere over, hvad det kunne være blevet til, hvis Aranburu havde stjålet lidt af den is, Arndt havde til overflod i sin mave.

 

I stedet blev det altså Arndt, der nu kan kalde sig både Giro- og Vuelta-etapevinder, og denne gang kom sejren endda på helt regulær vis modsat den kontroversielle gevinst i Italien, hvor han kun vandt sidste etape som følge af en deklassering af Giacomo Nizzolo, som skæbnen har set sig sur på, at han bare ikke vinde en etape i sit hjemlands grand tour. Det er en ganske imponerende bedrift af tyskeren, der egentlig mest er endt som Michael Matthews bodyguard, at han nu kan skrive sejre i to grand tours, Dauphiné samt i WorldTour-løbet Cadel Evans Great Ocean Road Race på sit cv. Og forud for løbet var der næppe mange, der havde spået, at Sunweb efter 8 dage ville have en etapesejr, tre dage i rødt samt en kaptajn i top 10.

 

I det hele taget var det musene, der spillede på bordet, mens katten var ude. Således skal vi helt ned på etapens 10. plads for i Sergio Henao at finde en rytter fra et af løbets stærkere hold. På 3. pladsen finder vi således også Van der Sande, der kom tæt på for tredje år i træk at sikre Lotto en etapesejr i et løb, hvor de ellers altid kommer med et hold uden hverken sprintere eller klassementsryttere. Det så ellers længe godt ud for den hurtige belgier, der med sejren på Mur de Thuin i Vallonien havde vist sine evner i en finale præcis af denne type, og som kan sende en tak til Carl Fredrik Hagen, der må betegnes som næsten eneansvarlig for, at det aldrig lykkedes for ryttere at snige sig væk. Desværre har Van der Sande bare slet ikke længere den hurtighed, han havde i sine unge år, og det blev nok engang stillet til skue, da han trods nordmandens hårde arbejde end ikke var i nærheden af at fuldføre missionen.

 

Det var Ruben Guerreiro til gengæld, og dermed var han meget tæt på at give Katusha noget højst tiltrængt succes. Portugiseren, der ellers længe har lignet et tabt talent, er virkelig blomstret op i sensommeren, hvor han først kørte et fremragende BinckBank Tour og i onsdags blev en overraskende nr. 15 på den første bjergetape. Desværre havde han en offday i går, som formentlig kostede ham den trøje, Edet i dag har, men i dag rejste han sig fornemt med et meget offensivt løb, som måske kunne have ført til sejr, hvis ikke Hagen til slut havde fået skabt samling. Trods sin aggressive kørsel endte Guerreiro nemlig som nr. 4, og det vidner om, at vi forhåbentlig kan se det engang så lovede puncheur endelig leve op til det potentiale, han engang viste.

 

En succes må det også siges at være for Jonas Koch. Nok kan man argumentere for, at en 5. plads er et svagt udkomme for en af løbets tre sprintere, men efter så hård en dag er det et stort resultat for en rytter, der først i Østrig i juli for alvor begyndte at levere lidt resultater. Også for CCC må det betegnes som lidt af en sejr, efter at det i forvejen svage polske mandskab med tabet af Victor de la Parte lignede et hold, som kunne være helt afhængige af Patrick Bevin og en god spurt af Szymon Sajnok i Madrid, hvis de skulle have et eller andet hjem fra et løb, hvor deres trup bestemt ikke er den stærkeste.

 

Man må også tage hatten af for Teuns. Nok lykkedes det ikke at vinde etapen, men man kan ikke lade være med at blive imponeret over, hvordan belgieren dag efter dag spiller en hovedrolle i dette løb. Sidste år endte han i top 5 på fem udbrudsetaper, og nu har han været i rampelyset tre dage i træk i årets løb, først med en 2. plads, så med en dag i førertrøjen og i dag med en 6. plads. Til gengæld skal Bahrain også være lykkelige for, at de har ham i en trup, der efter Mark Paduns lille sammenbrud bestemt ikke er det stærkeste. Og for at fuldende de små hold succes fik Caja Rural også Lastra ind som nr. 7, det svage FDJ-hold havde Tobias Ludvigsson som nr. 8, Euskadi fik unge Fernando Barcelo ind som nr. 9, og det svage Trek-hold var længe i rampelyset med Peter Stetinas offensiv.

 

Til gengæld blev de store hold kørt midt over. Stybar forsøgte sig flot med et sent angreb, som så ud til at kunne have båret frugt, hvis ikke det havde været for Hagen, men Luis Leon Sanchez, der ellers er en mester i at gøre det færdigt, var påfaldende svag og helt uden sin vanlige power. Han havde ellers vist stor styrke de seneste dage, ikke mindst i går, men formentlig har et par hårde dages arbejde i front af feltet for Lopez alligevel kostet for meget. På den baggrund kan man også undre sig over, at Astana overhovedet gav ham lov til at jagte en etape. Det var mere selvfølgeligt, at David De La Cruz fik den mulighed, men nok engang endte det med en nedtur for Ineos og ikke mindst spanieren selv, der dog heller ikke have en finale, som på nogen måde passede ham - slet ikke nu, hvor de regnvåde veje effektivt eliminerende en af feltets ringeste nedkørere.

 

For feltet blev det præcis den lette dag, de havde håbet på. Nok betød kampen om at komme i udbrud, at de for tredje dag i træk sprængte alle tidsplanen, og Astana fik brugt en del kalorier på at holde dem i snor, men det var trods alt kun Manuele Boaro og formsvage Gorka Izagirre, der for alvor var i aktion. Da Omar Fraile og Dario Cataldo til sidst tog over, lettede de nemlig foden fra gassen og sørgede for, at Cofidis nu kan blive en allieret i Andorra i morgen, og dermed kom kasakkerne relativt fornuftigt igennem. Det gjorde alle de øvrige favoritter også på en etape, der trods alt må regnes som den letteste af tre meget hurtige dage.

 

Let er imidlertid ikke det første ord, der melder sig, når man studerer søndagens etape. Hvis der var én dag, der for alvor fangede folks interesse ved rutepræsentationen, var det den ultrakorte bjergdag i Andorra, der på alle måder minder om den store etape, som Joaquim Rodriguez designede i 2015, hvor Mikel Landa og Fabio Aru sikrede Astana en dobbeltsejr med baskisk gevinst og italiensk førertrøje som resultat, og om sidste års afsluttende bjergetape, hvor Enric Mas og Miguel Angel Lopez satte Simon Yates under pres, kørte Movistar i sænk og knuste Steven Kruijswijks podiedrømme.

 

Hvis de to etaper skal bruges som målestok, bliver det et blodbad, som kun kan blive endnu mere dramatisk af de tordenbyger, som er varslet i en generel våd weekend. Alene frygten for Andorra-etapen har lagt bånd på mange de seneste dage, men den opsparede energi bliver der også brug for på en af løbets allervigtigste etaper. Det er trods alt ikke hver dag, at de små hold for lov at boltre sig. I dag fik musene lov at spille, mens katten var ude, men de må hellere skynde sig tilbage i hullerne, for katten står klar til at blive lukket ind igen på det, der kun kan blive en mindeværdig søndag.

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Race Torquay(1.1) 30/01

Trofeo Felanitx, Ses Sali...(1.1) 30/01

Trofeo Andratx Lloseta(1.1) 31/01

Cadel Evans Great Ocean R...(1.WWT) 01/02

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 01/02

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger