Tysk fantomtid vandt VM foran storfavorit - syvendeplads til Larsen

22. september 2015 19:06Foto: A.S.O.

Tyske Leo Appelt vandt herrernes juniorenkeltstart med en suveræn tid, 17 sekunder bedre end favoritten Adrien Costa. Danske Niklas Larsen blev syver med 35 sekunder til podiet.

I dag var det juniorerne, der skulle have fordelt medaljer og regnbuestriber i individuel enkeltstart.

De 57 unge, talentfulde temporyttere blev sendt af sted fra klokken 15.30 (dansk tid), hvor russiske Sergey Rostovtsev, var den første, der trillede ned af rampen i Richmond, og ud på de 30 kilometers enkeltstart.

Anthon Charmig og Niklas Larsen var de danske håb, men ingen af dem kunne kæmpe med om medaljer, da de blev henholdsvis nummer 32 og nummer syv. I toppen satte tyske Leo Appelt en tidlig bedste tid, og det skulle vise sig meget svært at hente den stærke tysker.

Først da favoritten Adrien Costa (USA) trillede ud på hjemmebanevejene, opstod der spænding om VM-guldet, men amerikaneren kunne ikke holde kadencen på den sidste del af ruten, og det blev derfor til tysk guld og amerikansk sølv og bronze, da Brandon Mcnulty blev nummer tre.

Løbsreferat

To danskere stillede til start, heriblandt den danske juniormester, Anthon Charmig. Det var dog ikke den danske mester, som juniorlandstræner, Henrik Simper, havde de største forventninger til. Landstrænerens medaljedrømme skulle den lidt ældre og lidt tungere Niklas Larsen derimod indfri. Da Feltet.dk’s udsendte i Richmond, interviewede Simper, satsede han på en top fem-placering til Larsen, med drømmen om podiet, mens han spåede Charmig en placering mellem de 10-15 bedste.

Enkeltstartens første gode tid blev sat af kasakhen Ilya Gorbushin i tiden 39 minutter og 37 sekunder. Gorbushins tid var bedst i en halv times tid, indtil en tysk raket ved navn Leo Appelt smadrede kasakhens tid med hele et minut og 52 sekunder og dermed fik tiden 37 minutter og 45 sekunder.

Det var noget af en tid, førsteårsjunioren Charmig nu skulle køre efter. Den danske mester ramte desværre ikke helt dagen, og kørte i mål på en foreløbig 12.-plads, 3.11 minutter efter Appelt.

Det danske håb ud på ruten

I mellemtiden havde amerikaneren Brandon McNulty kørt en flot tid og var ny toer foran Gorbushin, 59 sekunder efter Appelt, der allerede var begyndt at ligne en verdensmester.

Da Niklas Larsen trillede ned af rampen, var en skuffet Charmig røget ned på  23.-pladsen, mens sydafrikaneren med det fantastiske navn, Keagan Girdlestone, var ny mand på tredjepladsen, 1.07 efter Appelt.

Larsen kørte virkelig stærkt og kunne ved første mellemtid glæde sig over udsigten til en bronzemedalje, da han lå treer, 19 sekunder efter Appelt.

Sidste rytter, der blev sendt af sted, var storfavoritten og hjemmebanehelten, Adrien Costa, af mange regnet som verdens bedste juniorrytter. Trods favoritværdigheden var Costa ikke hurtigere end Larsen ved første mellemtid, hvor Larsen var 12 sekunder bedre end amerikaneren.

Larsen gik ned

Ved anden mellemtid, der blev målt efter 15 kilometers kørsel, var der imidlertid sket ting og sager. Schweiziske Gino Mader satte næsthurtigste tid, 33 sekunder efter Appelt, mens Larsen, der måske havde lagt for hårdt ud, var røget ned som femmer med otte sekunder op til medaljerne.

Det var dog ikke længe, at Mader kunne køre og tænke på sølvmedalje, for da Costa passerede anden mellemtid, var han tilbage som toer.

Det gav amerikaneren blod på tanden. Costa øgede sin fart mellem anden og tredje mellemtid og kørte så stærkt, at Appelts forspring blev barberet ned til to sekunder. Der var lagt op til en utrolig spændende afslutning.

Tæt duel om sejren

Larsen kunne ved tredje mellemtid glæde sig over at have fjerdebedste tid, men bedre blev det ikke for danskeren. der kørte i mål som en foreløbig nummer fem, 1.34 efter Appelt. Larsen skulle nu håbe på, at der ville ske noget helt ekstraordinært, hvis han skulle beholde den femteplads, som landstræner Simper havde tippet ham til.

Det blev ved håbet, da Mader satte bedre tid end Larsen, mens alles øjne hvilede på Costa. Kunne amerikaneren hente de to sekunder på Appelt og blive verdensmester?

Det kunne amerikaneren ikke. Costa gik lidt ned i forhold til tredje mellemtid, og kom i mål 17 sekunder efter Appelt. Costa måtte derfor tage til takke med sølvmedalje, mens landsmanden McNulty tog sig af bronzen, 59 sekunder efter verdensmesteren.

Larsen sluttede på en fin syvendeplads, 1.34 efter Appelt, mens Charmig blev nummer 32, 3.11 efter.