Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Når det danske og franske går hånd i hånd

 

De Sydfynske Alper, der er en af Fyns største naturattraktioner, er ikke blot et skønt bakkelandskab, der byder på smukke vandreture for almindelige gæster, men også et fantaktisk område for mountainbike- og landevejsryttere.

 

 

Af Thomas Christiansen

 

Vejen er smal og snor sig flot gennem landskabet, og med en stigningsprocent på lidt over 8 begynder det at give sved på panden. Varmen er høj, man kan høre græshopperne sitre, og øjeblikket giver associationer til franske landeveje, der kringler sig gennem små bjergbyer. Tydeligvis er jeg ikke den første med denne følelse, da vejen vi kører på, er blevet døbt ”Bjergevej”.

 

De Sydfynske Alper udgør et terræn, der er præget af mange bakketoppe og små dale – og uden at gå for meget i dybden med geografiske fagtermer, er området blevet dannet som et resultat af gletsjere fra sidste istid. De store masser af is, der kom fra nordøst, pressede sig ind over Fyn og skubbede terrænet sammen, og grundet det store pres, løftede området sig til vejrs som høje bakker. Flere steder når bakketoppene mere end 100 meter over havet, og det 128 meter høje Trebjerge øst for Håstrup samt det to meter mindre Lerbjerg omkring Faaborg er de to højeste. På toppen af Lerbjerg er der fantastisk udsigt over Faaborg Fjord og det Sydfynske Øhav, og i helt klart vejr kan man se til Odense.

 

Muligheder for enhver cykelinteresseret

Vi er på vej op ad Golfbakken, der har start i byen Svanninge. Med en længde på 1.250 meter, 66 højdemeter og en gennemsnitlig stigning på 5,3 %, regnes bakken for den hårdeste stigning i området, der også byder på en masse andre gode stigninger og det er derfor ikke overraskende, at flere cykelløb lægger deres ruter i netop dette smørhul. Det er de første cirka 800 meter af Golfbakken, der er de hårdeste, og hvor man får taget de fleste højdemeter, men herefter er resten af stigningen meget overkommelig.

 

Man skal ikke lade sig skræmme af navnet De Sydfynske Alper. Områdets afrundede bakker har betydet, at man nemt har kunnet anlægge veje, som ikke stiger mere end mellem 3 og 5 procent i gennemsnit. Området omkring Fåborg og Svanninge er derfor velegnet for det mere brede cykelpublikum, som ikke nødvendigvis har en lille bjergged gemt inde i sig.

 

Er man mere til mtb, byder Svanninge Bakker på et godt singletrack-spor ikke langt fra toppen af Golfbakken. Den cirka seks kilometer lange rute byder på små stejle opstigninger, et kuperet terræn, god afmærkning samt mulighed for et godt flow. Mtb-sporet er relativt smalt, men ikke specielt teknisk svært, så det kan derfor køres af ryttere på forskellige niveauer. Man skal dog være opmærksom på, at sporet krydser flere skovveje, men her er der god afmærkning.

 

Fynsk landidyl

Efter den berømte Golfbakke beslutter vi os for at cykle omkring nogle af de mange flotte søer, som findes i området. For blot at nævne et par af dem kan Arreskov Sø og Brændegård Sø klart anbefales. Omkring begge søer kører man tæt på vandet og på små utrafikerede veje. 

 

Flere steder på ruten kommer man omkring små boder, hvor lokale indbyggere sælger friske kartofler, kirsebær, jordbær og ærter, mens der over markerne flyver flotte og majestætiske rovfugle rundt. I de små landsbyer, man kommer igennem, er Dannebrog rejst, og man kører med en fornemmelse af at være med i en Morten Korch-film, hvor alt er idyl.

 

Afslutning med manér

Efter en god cykeltur kører vi ind på det nærliggende Falsled Kro, der klart er et besøg værd. Den gamle Kro, som ligger ved Falsled Havn, står idyllisk med fint stråtag, roser op ad murene og brosten der snildt kunne have brugt et vaterpas, men det er alt sammen med til at give stedet en helt unik charme.

 

Til trods for at Falsled Kro. startede som smuglerkro og samlingssted for fiskere, hvor de kunne mødes med deres familier, har kroen oparbejdet en position, som et af landets mest kendte spisesteder. Den relativt nye køkkenchef vægter en god kombination af det franske køkken samt det lokale almanakkøkken. Med den nye linje er mængden af ingredienser skåret ned for at kræse mere om de få udvalgte råvarer, som benyttes i de enkle og elegant arrangerede anretninger.

 

Kroen har i dag et yngre og mere bredt publikum end tidligere, hvor det mere var forbeholdt samfundets spidser, men man holder stadig et højt niveau. Folk kommer langvejs fra for at opleve kroen. Randi Smith, der er Falsleds chef, fortæller, at man netop er ved at gøre en landingsbane klar til de gæster, der ønsker at ankomme med vandflyver. 

 

Vi starter i gårdhaven med et glas champagne og små stykker skinke, hvorefter vi ledes ind i restauranten med udsigt til vandet. Her får vi serveret vores anden aperitif for dernæst at starte på den lækre fireretters almanakmenu, hvor vi blandt andet får smagt knivmusling, aborre, and grillet over åben ild samt en lækker sorbet lavet på den japanske citrusfrugt yuzu. Efter maden sætter vi os ned i haven, hvor kaffen og små delikate stykker kage nydes. Vi er enige om, at Falsled Kro må være det optimale sted at restituere efter en lang dag i De Sydfynske Alper.

 

Fakta om Falsled Kro

Adresse: Assensvej 513, 5642 Millinge

Telefon: 62 68 11 11

Hjemmeside: www.falsledkro.dk

 

Cykling i Svanninge Bakker

Cykelruter: www.visitfaaborg.dk

Mtb: www.fmk.dk

TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Skandinaviens førende portal for cykelsport besøges dagligt af tusindvis af mænd, kvinder, drenge og piger – i alle aldre. Mange af disse er selv aktive ryttere og søger mod spændende udenlandsk cykelterræn, hvor de ønsker at overvinde sig selv, klargøre sig til den kommende sæson eller blot få sig en cykeloplevelse med hjem.

I 1. januar 2013 lancerede Feltet.dk en Rejseguide for at gøre denne voksende gruppe opmærksomme på de tilbud og muligheder, som findes. Frem for at søge i timevis kan man her danne sig et overblik over spændende og attraktive cykelrejser/udbyder. Rejseguiden er inspireret af den Skoleguide, som allerede findes på Feltet.dk.

Feltet.dk har gennemsnitligt ca. 33.000 daglige besøgende, hvoraf 60% er i alderen 30-60 år og dermed blandt de mest cykelrejselystne. De får på Rejseguiden en unik mulig for at finde og læse om cykelrejser og – muligheder – samlet på ét sted.

Ønsker du at blive et del af Feltet.dks rejseguide - så kontakt Bjarne fra Feltet.dk på Mail: bjarne@feltet.dk eller 22 25 89 66

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?