Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Van Avermaet: Det er Sagan mod resten
21. marts 2018 21:55 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: RCS Sport - ANSA / PERI - ZENNARO

Greg Van Avermaet forudser ikke en den klassiske duel mellem ham selv og Peter Sagan forud for Gent-Wevelgem, som køres på søndag. Han mener, at det er slovakken mod resten af feltet, og smider dermed den store favoritværdighed over på verdensmesteren.

Cykelsporten elsker de klassiske dueller, som i de sidste ti år primært har centreret omkring duellen mellem Tom Boonen og Fabian Cancellara. Mange har kigget i retning af Peter Sagan og Greg Van Avermaet for at løfte den arv.

 

Selvom duellen mellem Greg Van Avermaet og Peter Sagan var på alles læber sidste år, synes duellen i år at være mere neddæmpet. En konsekvens af at hverken Van Avermaet eller Sagan endnu har haft de helt store resultater.

 

Nu bidrager den belgiske klassiskerspecialist og sidste års vinder af Gent-Wevelgem til den dæmper.

 

”Peter Sagan har nærmest ingen dårlige dage. Han er så komplet, og han kan gå efter sejren nærmest overalt. Det vil derfor heller ikke være Peter mod mig selv. Det er snarere Sagan mod resten. Og dem er der altså mange af. Se bare Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot og Wout Van Aert,” udtaler Van Avermaet til den belgiske avis Het Nieuwsblad.

 

Allerede på fredag køres der E3 Harelbeke, som Van Avermaet vandt sidste år, ligesom han også vandt Gent-Wevelgem. Efter en træningstur på ruten onsdag udtaler belgieren, at han føler at formen er på plads, men at han ikke forventer at gentage den store succes fra sidste år.

 

”Det bliver lidt svært at gentage, ikke sandt? Det var virkelig udover det forventede sidste år. En drøm der gik i opfyldelse. Men mit mål forbliver stadig Flandern Rundt, selvom det selvfølgelig ville være rart med et resultat op til det løb. Næste søndag (Flandern Rundt-søndagen, red.) vil jeg virkelig gå hårdt efter sejren,” udtaler Van Avermaet, der endnu ikke har vundet hjemlandets største klassiker.

 

E3 Harelbeke køres fredag den 23. marts, men Gent-Wevelgem følger kort efter om søndagen den 25. marts.

Viviani får uventet kaptajnrolle i Gent-Wevelgem
21. marts 2018 21:10 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: Sirotti

Med Fernando Gavirias løbspause som følge af styrt, er den formstærke Elia Viviani udpeget til at sikre succes for det belgiske storhold Quick-Step Floors, når der søndag køres Gent-Wevelgem. Et løb italieneren end ikke havde på sit løbsprogram fra sæsonstart.

Quick-Step Floors kunne ved sæsonstarten fortælle, at man havde store ambitioner for den colombianske sprinter Fernando Gaviria, som for alvor skulle sætte sit præg på brostensløbene i 2018. Colombianeren har imidlertid været uheldig og er styrtet ved flere lejligheder. Seneste styrt var så dyrt, at det har kostet Gaviria deltagelsen i de belgiske løb.

 

Quick-Step Floors har dog plan-B klar. Formstærke Elia Viviani bliver sendt til søndagens Gent-Wevelgem, ligesom han også er udset til at køre den efterfølgende onsdags Dwars Door Vlaanderen og Scheldeprijs ugen efter.

 

”Jeg havde slet ikke alle de her belgiske endagsløb i mit program før Fernando Gaviria styrtede. Planen var, at han skulle køre alle de flamske klassikere, mens jeg skulle fokusere på Giro d’Italia. Men et hold som vores er nødt til at have en stor sprinter til stede ved sådanne løb,” udtaler Viviani, der tog sejren i klassikeren Tre dage ved Panne, ifølge Cyclingnews.com.

 

Viviani understreger, at han er yderst motiveret til søndagens Gent-Wevelgem, da han kom tomhændet fra hjemlandets Milano-Sanremo i lørdags.

 

”Jeg var virkelig skuffet over mit resultat i Sanremo. Jeg kom egentlig fint med henover Cipressa og Poggio, men jeg havde ikke benene til at køre en 200-meter lang sprint. Efter den oplevelse er jeg meget fokuseret på søndag. Jeg har allerede sagt, at jeg vil vinde alle de klassikere, som ligger godt til sprinterne. Så selvfølgelig er Gent-Wevelgem i mit hoved,” udtaler den hurtige italiener, der sidste år vandt klassikerne i Hamburg og i Ploauy.

 

Han er dog oppe mod historikken i Gent-Wevelgem, som de sidste par ikke har set det klassiske massespurtopgør, som tidligere har kendetegnet løbet. Således vandt Greg Van Avermaet en tomandsspurt over Jens Keukeleire sidste år, mens Peter Sagan vandt i en firemandsgruppe i 2016.

 

”Måske er det blevet mere vanskeligt, men det kan jeg også godt lide. Måske kan jeg ikke følge med, hvis fire-fem mand gør forskellen, men hvis vi er 10-15 mand, kan jeg være der med tanke på min gode form. Når jeg sætter mig et mål, er jeg virkelig determineret for at opnå det,” udtaler Viviani selvsikkert.  

Team Virtu håber på mere vind i Normandiet
21. marts 2018 20:40 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: Oliver Grenaa Visuals

På trods af angrebsivrig kørsel fra Torkil Veyhe på 3. etape af Tour de Normandie, rakte det kun til en ottendeplads for det danske Team Virtu Cycling, da Asbjørn Kragh spurtede med til sidst.  

Sportsdirektør på Team Virtu Cycling havde håbet, at dagens 3. etape i Tour de Normandie havde skabt større forskelle, hvor især holdets færøske rytter Torkil Veyhe imponerede med flere gode angrebsforsøg. Alligevel blev det samlet på målstregen.

 

“Det gik egentlig fint nok. Torkil var meget aggressiv og kørte super flot, men ellers var det en stille og rolig dag. Der mangler lige et par procenter i forhold til, hvad jeg havde forventet. Den var ikke svær nok, og der var medvind. Jeg tror egentlig, at løbet var hårdt nok i dag, men der skulle have været lidt mere vind for, at det rigtigt skulle blive splittet. Vi håber på, at vinden står rigtigt en af dagene, så vi kan prøve at få kørt noget cykelløb, og se hvad det rækker til,” siger Michael Skelde med henvisning til at vejret i Normandiet til tider kan være barskt med blæsende vejr.

 

Det danske hold fik dog en belønning med hjem for dagens anstrengelser, da Torkil Veyhe blev kåret som etapens mest angrebsivrige rytter.

 

Hollandske Johim Ariesen vandt 3. etape i Tour de Normandie.

Op- og nedtur for Yates-brødrene i Catalonien Rundt
21. marts 2018 20:20 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: A.S.O. / A.Broadway

På trods af en blandet dag, som både bød på optur til Simon Yates og nedtur til Adam Yates, er det australske hold Mitchelton-Scott klar til at gøre Catalonien Rundt hårdt i de kommende dage med øje på at tage den samlede sejr.  

Simon Yates viste strålende angrebskørsel, da han på dagens 3. etape i Catalonien Rundt tog andenpladsen efter udbryderen Thomas De Gendt. Det imponerer det australske mandskabs sportsdirektør Dave McPartland, der ikke lægger skjul på, at målet er at tage den samlede sejr.   

 

”Simon Yates havde en virkelig flot kørsel, så han kunne slutte på andenpladsen. Vi missede selvfølgelig etapesejren, men det er heller ikke vores førsteprioritet her. Vores primære mål er klassementet, og på et tidspunkt lignede det faktisk, at han ville tage tid på gruppen, hvor Valverde sad. Desværre lykkedes det lige præcist ikke, da gruppen akkurat nåede tilbage på målstregen,” udtaler Dave McPartland til holdets hjemmeside.

 

Det blev en blandet dag for Mitchelton-Scott, da broderen Adam Yates styrtede på den sidste kilometer og måtte udgå af løbet.

 

”Adam styrtede bare en kilometer fra målstregen. Vi forsøgte at overtale ham til at køre til målstregen, men det kunne han ikke. Han slog sin ryg, og han forsøgte at rette sig op, men måtte sætte sig ned igen, da han var i store smerter i sit bækken. Han er kørt på hospitalet,” udtaler Dave McPartland.

 

Han hæfter sig dog ved, at det australske hold fortsat har flere kort at spille ud i toppen af klassementet. Således ligger Daryl Impey på tredjepladsen, mens Simon Yates er samlet nummer fire. Begge med et tidstab på blot 29 sekunder til førertrøjen Thomas De Gendt, mens de har seks sekunder op til løbets favorit Alejandro Valverde.

 

”Vi er stadig i en god position, og vi har fortsat muligheder for at gøre løbet hårdt. Efter at de skar den hårdeste del af dagens sidste stigning væk, er vi bare nødt til at fokusere på det positive, som kom ud af etapen,” afslutter holdets sportsdirektør.  

Optakt: De to første halvetaper af Settimana Internazionale Coppi e Bartali
21. marts 2018 20:11 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Som det har været tradition i det senere år, indledes det i år så stærkt besatte italienske etapeløb med en dag, der er vigtig både for sprinterne og klassementsrytterne. Om formiddagen bydes der nemlig på en let kuperet etape, der trods en lille stigning undervejs traditionelt er endt i en reduceret massespurt, inden de første afgørende sekunder skal vindes i eftermiddagens holdtidskørsel, der byder på en flad rute skabt til de store specialister.

ETAPE 1A

Ruten

Som vanligt starter løbet med en første halvetape omkring byen Gatteo, hvor de hårdføre sprintere som regel har skulle slås om sejren. Etapen bød imidlertid sidste år på en overraskelse, da Laurent Pichon og Lilian Calmejane sneg sig væk, og da de øvrige hold havde et halvt øje på eftermiddagens holdløb, lykkedes det dem at holde hjem. Denne gang vil de hurtige folk imidlertid være opmærksomme og håbe på, at de skal spurte om sejren.

 

Sidste år blev der indført en ny, lidt lettere rute, og i år er der tale om en tro kopi. I alt skal rytterne tilbagelægge 97,8 km med både start og mål i Gatteo. Efter starten kører man først to omgange på en helt flad 19 km lang rundstrækning nordøst for byen, inden man efter anden passage af målstregen bevæger sig ud i bakkerne, der ligger mod sydvest. Her kører man tre omgange på en 14,3 km lang rundstrækning, der indeholder Longiano-stigningen (1400 m, 7,1%) med sine passager på helt op til 18%, som således skal passeres i alt tre gange, sidste gang med blot 17,1 km til mål. Herefter kører feltet tilbage til Gatteo, hvor etapen afsluttes med en omgang på en flad 8,7 km lang rundstrækning i centrum af byen. I finalen følger rytterne en lige vej frem til et højresving 250 m fra stregen.

 

Den gamle rute var meget selektiv, men den nye, der første gang blev benyttet i 2016, viste sig at være nemmere for sprinterne. Selv folk som Matteo Pelucchi- og Mattia Gavazzi kom med over stigningen, inden de begge blev slået af Manuel Belletti. Dermed ved sprinterne, at de sagtens kan være på denne etape, og derfor bør det ende i en massespurt. Sidste år så vi imidlertid, hvordan Pichon og Calemejane snød feltet, og er de store hold lidt for fokuserede på holdløbet, kan man ikke udelukke endnu en overraskelse.

 

Sidste år lykkedes det Calmejane og Pichon at snyde feltet med et angreb, inden sidstnævnte spurtede sig til sin anden sejr på bare få dage, mens Manuel Belletti vandt en massespurt, da denne rute første gang blev benyttet i 2016. Forud for det vandt Belletti, Ben Swift, Fabio Felline og Elia Viviani reducerede massespurter på den gamle, hårdere rute.

 

 

 

Vejret

Rytterne kan se frem til flot, men kølig start på løbet. Torsdag formiddag byder på høj solskin, men en temperatur på bare 4 grader. Samtidig vil det være blæsende med en frisk til hård vind fra nord. Det giver primært mod- og medvind på første rundstrækning og primært sidevind på rundstrækningen med stigningen, herunder på selve bakken. Derefter vil der primært være modvind på turen tilbage til Gatteo. På den afsluttende rundstrækning vil der først være modvind, så sidevind og til slut sidemodvind frem til de sidste sving, der atter leder ind i modvind

 

Favoritterne

 

Som sagt er der tale om en relativt ny rute til den indledende halvetape, og det er blot tredje gang, at den benyttes. Den gamle rute var meget selektiv, men den nye, der første gang blev benyttet i 2016, viste sig at være nemmere for sprinterne. Selv folk som Matteo Pelucchi og Mattia Gavazzi kom med over stigningen, inden de begge blev slået af Manuel Belletti. Dermed ved sprinterne, at de sagtens kan være på denne etape, og det vil anspore dem til at tro på det trods tilstedeværelsen af den ganske stejle stigning. Sidste år så vi imidlertid, hvordan Pichon og Calemejane snød feltet, og er de store hold lidt for fokuserede på holdløbet, kan man ikke udelukke endnu en overraskelse.

 

Det store spørgsmål er, hvilken indvirkning to forhold vil have. For det første er der det langt stærkere felt, der umiddelbart vil mindske risikoen for, at vi ser en gentagelse af sidste års udbrudssejr. Selvom de store hold vil spare så meget som muligt på kræfterne til holdløbet, vil de tage færre chancer, ikke mindst efter sidste års løb. Der vil være flere hold til at kontrollere og holde et vist greb om løbet, og der vil derfor være mindre plads til aggression.

 

Den anden væsentlige faktor er den kraftige vind. Netop vinden spiller ellers sjældent en rolle i Italien, men vi så sidste år, ganske vist på den flade 3. etape, at det i dette løb faktisk kan lade sig gøre at splitte feltet. Det vil de store hold alle være opmærksomme på, og derfor vil der formentlig være tale om meget nervøs kørsel.

 

I den indledende fase vil der primært være med- og modvind, og derfor vil vi formentlig se et udbrud blive etableret efter en del angreb forårsaget af det forhold, at udbruddet sidste år holdt hjem. Derefter er det interessant at se, hvem der tager ansvar. Tror sprinterne, at de kan overleve? Og hvem vil spare sig til eftermiddagens etape?

 

Der er ikke mange sprintere til start, men man må forvente, at i hvert fald fire hold vil tage kontrol. Det er en svær finale for Jakub Mareczko, men Wilier er næsten nødt til at gå efter sejren alligevel, når de er til start med en af deres største navne. Sangemini har den meget formstærke Paolo Toto, og er de ikke i udbrud, vil de formentlig arbejde for ham. Israel Cycling Academy må lure på en mulighed med enten Sondre Holst Enger eller Edwin Avila. Vigtigst er dog Nippo, der helt sikkert går efter sejren med Marco Canola.

 

Netop Nippo vil være nøgleholdet. Det har brug for et hårdt løb for at komme af med specielt Mareczko. Derfor venter vi, at de vil give den alt på stigningerne. Samtidig vil vinden være en væsentlig faktor, der vil skabe nervøsitet og muligvis også splittelse. Samlet set tror vi derfor, at etapen bliver betydeligt hårdere end i 2016 og 2017, og vi venter os derfor, at det hele skal afgøres i en reduceret massespurt uden deltagelse af specielt Mareczko.

 

Det får os til at pege på Chris Lawless som vores favorit. Den unge brite er et stort sprintertalent, der sidste år viste sig frem med etapesejr i Tour de l’Avenir og topresultater mod WorldTour-ryttere i Tour de Yorkshire, Tour of Britain og Volta ao Altentejo. Hidtil har han arbejdet som hjælper på Sky, men her burde han få sin chance. Han er som klassikerspecialist ganske hårdfør og var faktisk ikke langt fra at komme med de bedste hjem i Cadel Evans Great Ocean Road Race, der som bekendt er et stort WorldTour-løb. Derfor burde han kunne klare på stigninger og sidevind, og i finalen vil han formentlig fortsat have støtte af Luke Rowe og Leonardo Basso. Det er vigtigt i en finale, der byder på et sent sving, og da han samtidig meget vel kan være hurtigste mand i det reducerede felt, tror vi, at han tager sin første professionelle sejr.

 

En hård rival bliver Marco Canola. Nippo vil som sagt formentlig gøre alt for at vinde denne etape, og de vil derfor skabe udskilning. Canola kan ikke få løbet hårdt nok, og selvom han ikke er ren sprinter og foretrækker at spurte på en stigning, er han ganske hurtig i en flad finale. Det viste han senest med en top 10 i sidste massespurt i Tirreno, og i det hele taget har han ofte været helt fremme også i rene sprinterløb. Hans største fordel er dog, at han med Juan Jose Lobato, Nicola Bagioli og Simone Ponzi har tre hårdfre lead-out-folk, der alle kan sidde med i en finale som denne. Dermed har han måske det bedste tog, hvilket er vigtigt på en etape med et sent sving. Derfor har han fremragende vindermuligheder.

 

Michael Albasini har ofte vundet endda ret store massespurter i Tour de Romanie og vandt så sent som i efteråret Coppa Agostoni i en spurt i en ganske stor gruppe. På papiret ligner han derfor en af de helt store favoritter og er formentlig også hurtigere end Canola. Problemet er, at han netop er vendt tilbage efter sygdom, og han er primært til start for at komme i gang igen. Det er derfor usikkert, om han overhovedet vil blande sig, men sidder han med hjem, vil det være dumt ikke at tage chancen. Han har i Christopher Juul god støtte til sidst og er fremragende til at positionere sig.

 

Den store joker er Sondre Holst Enger. Den unge nordmand kom efter et sygdomsramt 2017 lovende fra start med en andenplads bag Degenkolb på Mallorca og senere et flot udbrud i bjergene. Siden da er det imidlertid gået galt, og han har ikke kørt løb, siden han måtte forlade Kuurne-Bruxelles-Kuurne før tid. Det har ikke været muligt at finde en forklaring på hans problemer, og der er derfor stor usikkerhed om hans form. I teorien er han imidlertid en meget holdbar sprinter og en af de hurtigste i dette felt med gode positioneringsevner, og selvom han ikke er i topform, burde han have gode chancer for at sidde med hjem på en ret kort etape uden store stigninger. Hvis ikke, vil Israel Cycling Academy satse på formstærke Edwin Avila, der netop har taget holdets første sejr i Taiwan, hvor han også blev nr. 4 samlet. Han er yderst holdbar, men det er tvivlsomt, om  han uden megen støtte kan vinde en flad spurt som denne.

 

En virkelig spændende kandidat er Paolo Toto, der imponerede stort ved at blive nr. 2 i det knaldhårde Trofeo Laigueglia, hvor han sad med fremme ved alle klassikerspecialisterne. En uge senere tog han en solosejr i GP Laguna Porec og var siden langt fremme i det kuperede GP Industria. Et løb som dette passer ham derfor perfekt, og han bør i teorien være en af de hurtigste efter et hårdt løb. Samtidig har han i Nicolas Gaffurini en hårdfør lead-out man til at hjælpe ham frem mod svinget.

 

Trek har to bud i Alex Frame og Fabio Felline. Førstnævnte er en ren sprintertype, der imidlertid er meget lidt holdbar, og vi tror ikke, at han kommer med hjem. Det vil åbne døren for Felline, der efter sin sygdom sidste efterår langsomt er ved at finde formen. Han viste lovende takter i Tirreno og Sanremo og må have mod på at gå efter et par bonussekunder her. Han elsker en teknisk finale og har i Baskerlandet vist, at han er hurtig nok til at vinde reducerede massespurter.

 

En joker er Jakub Mareczko, den på papiret hurtigste mand i løbet. Desværre er han meget lidt holdbar, og selvom han ikke længere er helt så tung som tidligere, vil sidevinden og stigningen formentlig være for hård. Skulle han endelig komme med hjem, er det sidste sving samtidig ikke en gave for den positioneringssvage italiener. Med Filippo Pozzato som lead-out man og i et ret svagt sprinterfelt vil han dog alligevel have en chance for at gøre brug af sin hurtighed, hvis han mod forventning kommer med hjem. Hvis ikke, vil Pozzato sikkert blande sig, men det er efterhånden længe siden, at han har vist noget i en spurt.

 

Androni har to hurtige folk i Francesco Gavazzi og Davide Ballerini, der ikke kan få løbet hårdt nok. Begge vil de helt sikkert sidde med hjem, og de vil sikkert begge køre spurten. Desværre er de næppe hurtige nok til at vinde en flad spurt.

 

Det samme kan siges om Enrico Battaglin. Italieneren viste god form med et angreb i Sanremo og skal håbe på et hårdt løb. En flad spurt er ikke ideel, og han får svært ved at vinde, men det sene sving giver ham trods alt en større chance, da han er ganske positioneringsstærk.

 

Fortuneo stiller med en stærk trio i Romain Hardy, Bram Welten og Michael Carbel. Welten er holdets hurtigste og viste med en 5. plads i det hårde GP Denain god form. Desværre er han meget tung og overlver næppe stigningen. Carbel har en større chance, men også han får det svært. Hardy vil helt sikkert være med hjem, men løbet skal være temmelig hårdt for, at han har en chance.

 

Vi vil også pege på Leonardo Basso, Emils Liepins og Nelson Soto. Basso skal formentlig køre for Lawless, men falder briten fra, vil han være manden, Sky satser på. Det er dog tvivlsomt, om han er hurtig nok til at vinde. Det er det lovende talent Soto, men han kan næppe overleve stigningen, specielt da han måtte skippe Catalonien som følge af sygdom. Hurtige Liepins er næppe heller holdbar nok.

 

Jerome Baugnies, Nicolas Tivani, Logan Owen, Karol Domagalski, Federico Zurlo, Jonas Koch, Jan Tratnik, Mauro Finetto og Casper Pedersen kan alle blande sig i en reduceret massespurt, men vil få svært ved at vinde. Etapen bliver formentlig for hård for de rene sprintere Nicolas Marini, Marco Maronese, Manuel Penalver og Davide Gabburo.

 

Feltet.dks vinderbud: Chris Lawless

Øvrige vinderkandidater: Marco Canola, Michael Albasini

Outsidere: Sondre Holst Enger, Paolo Toto, Fabio Felline, Edwin Avila

Jokers: Jakub Mareczko, Filippo Pozzato, Francesco Gavazzi, Davide Ballerini, Logan Owen, Enrico Battaglin, Leonardo Basso, Alex Frame, Romain Hardy, Bram Welten, Michael Carbel, Nelson Soto, Emils Liepins.

 

Gabburo, Bogdanovics, Gvaazzi, Ballerini, Pedersen, Kreder,Maronese, Soto, Koch, Tratnik, Finetto, Avila, Enger, Albasini, Marini, ZurloCanola, Lobato, Liepins, Domagalski, FAGGURINI, Toto, Owen, Hardy, Carbel, Welten, Battaglin, Lawless, Felline, Frame, Penalver, Tivani, Baugnies, Mareczko, Pozzato

 

ETAPE 1B

Ruten

Det første klassementsslag kommer på den 13,3 km lange holdtidskørsel i Gatteo, der vil blive afviklet på samme rute som i 2014, 2015. 2016 og 2017. I tidligere udgaver har man som sagt haft særlige regler, hvor holdene er blevet delt i to, men denne gang afvikles det som et klassisk holdløb. På så kort en rute er forskellene altid ganske små, men i et løb, der som regel afgøres med små marginer, er det en helt afgørende etape for klassementet.

 

Etapen er i alt 13,3 km og har både start og mål i Gatteo. Efter en meget teknisk start ved havnefronten, hvor der venter et hav af sving bevæger man sig gennem fladt terræn mod sydvest. Langsomt aftager antallet af sving, mens man fortsætter mod syd ind mod en mere kuperet del af området. Derfor begynder det efter 6 km at stige ganske svagt, men da man kun bevæger sig fra havniveau til 23 m over havet, er der reelt tale om en flad rute, hvis profil snyder. Den sidste del byder ikke på mange tekniske udfordringer, mens man gradvist drejer mod vest frem mod et sidste skarpt sving bare få hundrede meter fra stregen.

 

I et løb, der ofte afgøres med små tidsforskelle, kan afstandene i holdtidskørslen som sagt være meget vigtige. Da den er stort set helt flad, er den skabt til de store specialister, men den tekniske natur betyder, at der er svært at holde sammen på tropperne, og det bliver ikke lettere af, at man denne gang skal køre med fuldt hold. Overordnet set er det dog en etape, der vil blive domineret af de mest kraftfulde hold fra WorldTouren

 

Sidste år vandt CCC lidt overraskende med 2 sekunder ned til favoritterne fra Sky. I 2016 vandt Gazprom-Rusvelo 12 sekunder foran Rally, mens CCC også var bedst i 2015. Sky var hurtigst i 2014, Katusha vandt i 2013 og NetApp i 2012.

 

 

 

 

Vejret

Rytterne kan se frem til flot, men kølig start på løbet. Torsdag eftermiddag byder på høj solskin, men en temperatur på bare 6 grader. Samtidig vil det være blæsende med en frisk til hård vind fra nord, hvilket hovedsageligt giver med- og sidemedvind hele vejen.

 

Favoritterne

Etapen er som sagt kendt fra de seneste mange udgaver, hvor den ofte har budt på overraskelser. Det skyldes formentlig det gamle format, hvor man holdene blev delt i to firemandshold, der kørte hver for sig. Denne gang er der tale om en traditionel holdkørsel, og disse domineres altid af WorldTour-holdene, der i kraft af materiel og erfaring har en kæmpe fordel i denne disciplin. Derfor ligner det et opgør mellem de seks hold fra højeste niveau med CCC som en farlig outsider.

 

Etapen er helt flad, men ganske teknisk i starten. Det gør det vanskeligt at holde sammen på tropperne i den første del, hvor erfaring derfor spiller en stor rolle. Sidenhen bliver det en rute for specialister, og overordnet er det derfor en perfekt etape for hold, der normalt gør det godt i disciplinen. Det er dog vær at bemærke, at ingen af holdene kommer med mange tempospecialiser, og at hele tre af de seks hold fra WorldTouren stiller med færre end syd mand, hvilket er en stor ulempe. Det gør det til en temmelig åben etape, hvor alle de seks hold fra højeste niveau samt CCC reelt kan løbe med sejren.

 

Vi vil alligevel pege på Trek som vores favoritter. Holdet har i banerytteren Alex Frame en fremragende motor til en flad etape som denne, ligesom Fabio Felline også er enkeltstartsspecialist. Derudover har Greg Daniel før kørt gode enkeltstarter, ligesom Bauke Mollema har forbedret sig en del. Den øvrige del af holdet er knap så stærkt, men de er umiddelbart det mandskab, der har den stærkeste kerne af temporyttere. Da de samtidig har syv mand, tror vi på sejr til amerikanerne.

 

LottoNL-Jumbo stiller med et ungt hold, der både kan overraske og skuffe. De har dog et ganske homogent mandskab med en stor motor i Talentet Neilson Powless og den solide temporytter Koen Bouwmann. Derudover består holdet af gode folk som Paul Martens, Pascal Eenkhoorn og Enrico Battagln i tillæg til to klatrere. Det er ikke et hold, der nogensinde vil vinde et stort holdløb, men i dette felt har de en glimrende chance.

 

Egentlig var det naturligt at gøre Sky til favoritter. Med specialister Jon Dibben som motor og stærke folk som Chris Lawless og Luke Rowe samt de to klassementsryttere Pavel Sivakov og Diego Rosa, der begge er solide temporyttere, har de nemlig en ganske stærk kerne. De har dog kun én decideret specialist og er til start med kun seks mand. Netop manglen på en 7. rytter kan koste dem sejren. Under alle omstændigheder vil de dog være blandt de bedste.

 

Mitchelton-Scott har på papiret det bedste tempohold til en flad rute som denne med de store motorer Svein Tuft, Sam Bewley og Christoffer Juul samt en stærk mand som Michael Albasini. Derfor burde de i virkeligheden være soleklare favoritter, men de er til start med bare fem mand. At mangle to ryttere vil formentlig være en anelse for meget, og derfor bliver det nok svært for australierne at vinde.

 

Heller ikke EF Education er i fuld opstilling og stiller med bare seks mand. De hører normalt ikke til blandt de store specialister i denne disciplin, men med Lawson Craddock og William Clarke som motorer har de faktisk et ganske fint mandskab. Desværre er resten af holdet nok for svagt til, at sejren er realistisk.

 

CCC har som sagt vundet denne etape to gange tidligere, og de har en chance igjen. Jan Tratnik har udviklet sig til en fremragende temporytter - bare se på VM og Giroen sidste år - og også Kamil Gradek, Adrian Kurek og Mateusz  Taciak er solide motorer. I et stort løb mod specialisterne ville de få bøllebank, men i dette felt med begrænset styrke blandt WorldTour-holdene har de bestemt en chance, specielt fordi de har arbejdet målrettet på denne disciplin.

 

Movistar er som bekendt blandt de bedste til at køre holdløb, men de får svært ved at vinde her. De har ganske vist syv mand til start, men holdet består hovedsageligt af klatrere. Victor De La Parte og Eduardo Sepulveda ganske vist gode temporyttere, og Jaime Roson har forbedret sig en del, men resten af holdet består af lette folk, der ikke vil være glade for denne rute. De vil stadig være blandt de bedste, men næppe vindere af etapen.

 

Endelig vil vi pege på Fortuneo-Samsic. Franskmændene vinder helt sikkert ikke, men de kan sikkert gøre det hæderligt. I Maxime Bouet har de en solid temporytter, ligesom Arnaud Gerard, Michael Carbel og Bram Welten har stor power på flad vej. De kunne meget vel ende som det næstbedste prokontinentalhold.

 

Feltet.dks vinderbud: Trek

Øvrige vinderkandidater: LottoNL-Jumbo, Sky

Outsidere: Mitchelton-Scott, EF Education, CCC

Jokers: Movistar, Fortuneo-Samsic

Optakt: Settimana Internazionale Coppi e Bartali
21. marts 2018 20:11 af Emil AxelgaardFoto: A.S.O.

Ugen efter Milano-Sanremo giver etapeløbsrytterne masser af muligheder for at jagte succes. Mens de fleste af de store stjerner er samlet i Catalonien til Volta a Catalunya, følger mange af de italienske ryttere et andet spor ved det mindre Settimana Coppi e Bartali, der har udviklet sig til et vigtigt forberedelsesløb til Giro d’Italia for mange af de lokale hold, og som med aflysningen af Criterium International synes at vinde mere og mere frem som et godt skridt på vejen frem mod den første grand tour. I år har løbet fået et voldsomt boost og kan præsentere den i særklasse bedste startliste i mange år, hvor et par etablerede navne skal op mod nogle af sportens allerstørste talenter.

Løbets rolle og historie

I Italien har det altid handlet mere om endagsløb end etapeløb, men alligevel har der været et par større flerdagesløb ud over Giro d’Italia. Den økonomiske krise og generelle nedtur i italiensk cykelsport har ramt begge typer løb hårdt, og den italienske scene er ingenlunde, hvad den var engang. Kun ganske få etapeløb har overlevet, og et af dem er det lille Settimana Internazionale Coppi e Bartali, der afvikles i ugen efter Milano-Sanremo.

 

Løbet blev første gang afviklet i 1984 og fandt sted på Sicilien frem til 1994. Efter to år på Sardinien flyttede det i 1999 til den kuperede region Emilia-Romagna, og her har det været holdt under dets nuværende navn siden 2001. Efter flere år med forskellige formater har man nu fundet en formel, man er tilfredse med, og løbet har udviklet sig til en solid test for etapeløbsryttere. Tidligere blev det holdt over fem dage, men på grund af økonomiske vanskeligheder har arrangørerne været nødsaget til at reducere det til et fire dage langt løb, der typisk består af to kuperede etaper, en helt flad etape og en førstedag, der er delt i to med en morgenetape for de mest holdbare sprintere samt en holdkørsel om eftermiddagen, der i de senere pr har været afviklet efter et helt særligt regelsæt, hvor holdene er inddelt i to. Dermed har man skabt et fint løb, der har lidt for enhver smag, og det har gjort løbet ganske populært.

 

Settimana Internazionale Coppi e Bartali afvikles i en meget travl uge, hvor der traditionelt har været Volta a Catalunya, Criterium Internatioanl samt tre store brostensløb på programmet, og det har gjort det vanskeligt at få megen international opmærksomhed. Af og til har man kunnet tiltrække nogle større navne, som da Cadel Evans vandt løbet, mens han var en af sportens allerstørste stjerner, men som regel har det været domineret af italienske hold. For dem er det imidlertid et vigtigt forberedelsesløb til Giro d’Italia, og det er samtidig en mulighed for andre til at få et godt etapeløb i benene under mindre bevågenhed, end man finder ved Volta a Catalunya i Spanien. I 2016 fik løbet således ekstra opmærksomhed, da det var rammen om Mikel Landas debut for Sky, efter at baskeren havde været ramt af helbredsproblemer i den første del af sæsonen. For etapeløbsrytterne på de italienske prokontinentalhold er det et af årets allervigtigste løb, da de ellers kun har Tour of the Alps (tidligere Giro del Trentino) samt Giroen til at vise, hvad de kan præstere i et løb over flere dage.

 

I de senere år synes løbet at have fået lidt større international anerkendelse, og eksempelvis er det nu blevet en fast del af Skys kalender. Siden sidste år har Criterium International endda været aflyst, og det har givet løbet endnu større appel. Sidste år havde man i Sky, Cannondale og Dimension Data deltgaelse af hele tre WorldTour-hold, og da man i år har Sky, EF Education, Mitchelton-Scott, LottoNL-Jumbo, Movistar og Trek til start, fortsætter løbet med at vokse og er i år det klart stærkeste i mange, mange år. Bauke Mollema stiller til start som løbets første etablerede grand tour-stjerne siden Landa for to år siden, og derudover kommer de mange WorldTour-hold med mange af sportens allermest spændende talenter, der ser frem til en chance for at jagte et personligt resultat.

 

Sidste år tog Lilian Calmejane det, der skulle blive hans anden af tre etapeløbssejre i den tidlige del af sæsonen, da det på sidste etape lykkedes at få skovlen under Toms Skujins, der ellers havde overrasket ved at vinde den første af de to hårde etaper, men som på den svære sidste etape blev sat tilbage af en punktering og derfor ikke var med, da Calmejane spurtede sig til både etapesejr og samlet triumf i en lille gruppe. Skujins måtte tage til takke med andenpladsen 16 sekunder efter franskmanden, mens Jaime Roson og Egan Bernal fuldendte en meget talentfuld top 4. Direct Energie skipper løbet i år, og derfor forsvarer Calmejane ikke titlen, og heller Skujins ikke Skujins er med denne gang. Efter et fremragende Tirreno-Adriatico fortsætter Roson også sin opbygning frem mod Giroen i det italienske løb, mens Bernal ligesom Skujins kører i Catalonien og derfor ikke er til start.

 

Ruten

Som sagt har arrangørerne fundet et relativt fast format til deres fire dage lange løb. Tidligere har man af og til haft en enkeltstart, men ikke siden 2013. I stedet er det nu helt fast, at man indleder løbet med en dag med to halvetaper, hvor man om morgenen kører en moderat kuperet etape, der passer de holdbare sprintere, og om eftermiddagen kører et holdløb, hvorefter man har en helt flad etape lørdag og to kuperede etaper fredag og søndag. Løbet har fået en del opmærksomhed for dets specielle regler for holdtidskørslen, som har været benyttet siden 2013 og betydet, at holdene er blevet delt i to firemandshold. I år har man dog droppet den regel, og i stedet er det en helt klassisk holdtidskørsel, der vil blive afviklet torsdag eftermiddag.

 

I år har man valgt at følge den klassiske skabelon, men der venter en markant ændring på sidstedagen, hvor søndagens kuperede etape for første gang siden 2013 er erstattet af en meget svær enkeltstart med en voldsomt stejl stigning, der stiger med næsten 10% over 1900 m. Det vil afgørende ændre balancen i løbet, da det vil være den i særklasse vigtigste etape, men klatrerne skal ikke være alt for desillusionerede, da den kuperede rute betyder, at det ikke er en etape for klassiske specialister.

 

Den øvrige del af løbet er fuldstændig den samme som sidste år, og den eneste ændring i de første tre dage er derfor de ændrede regler for holdløbet. Dermed kan det ventes, at sprinterne kommer i spil torsdag formiddag og på lørdag, og at klassementet skal afgøres på torsdag eftermiddags korte, flade holdløb, den kuperede ardenneretape fredag samt den afsluttende enkeltstart.

 

 

Etape 1a

Som vanligt starter løbet med en første halvetape omkring byen Gatteo, hvor de hårdføre sprintere som regel har skulle slås om sejren. Etapen bød imidlertid sidste år på en overraskelse, da Laurent Pichon og Lilian Calmejane sneg sig væk, og da de øvrige hold havde et halvt øje på eftermiddagens holdløb, lykkedes det dem at holde hjem. Denne gang vil de hurtige folk imidlertid være opmærksomme og håbe på, at de skal spurte om sejren.

 

Sidste år blev der indført en ny, lidt lettere rute, og i år er der tale om en tro kopi. I alt skal rytterne tilbagelægge 97,8 km med både start og mål i Gatteo. Efter starten kører man først to omgange på en helt flad 19 km lang rundstrækning nordøst for byen, inden man efter anden passage af målstregen bevæger sig ud i bakkerne, der ligger mod sydvest. Her kører man tre omgange på en 14,3 km lang rundstrækning, der indeholder Longiano-stigningen med sine passager på 10%, som således skal passeres i alt tre gange, sidste gang med blot 17,1 km til mål. Herefter kører feltet tilbage til Gatteo, hvor etapen afsluttes med en omgang på en flad 8,7 km lang rundstrækning i centrum af byen. I finalen følger rytterne en lige vej frem til et højresving 250 m fra stregen.

 

Den gamle rute var meget selektiv, men den nye, der første gang blev benyttet i 2016, viste sig at være nemmere for sprinterne. Selv folk som Matteo Pelucchi- og Mattia Gavazzi kom med over stigningen, inden de begge blev slået af Manuel Belletti. Dermed ved sprinterne, at de sagtens kan være på denne etape, og derfor bør det ende i en massespurt. Sidste år så vi imidlertid, hvordan Pichon og Calemejane snød feltet, og er de store hold lidt for fokuserede på holdløbet, kan man ikke udelukke endnu en overraskelse.

 

Forud for 2016 vandt Belletti, Ben Swift, Fabio Felline og Elia Viviani reducerede massespurter på den gamle, hårdere rute.

 

 

 

Etape 1b

Det første klassementsslag kommer på den 13,3 km lange holdtidskørsel i Gatteo, der vil blive afviklet på samme rute som i 2014, 2015. 2016 og 2017. I tidligere udgaver har man som sagt haft særlige regler, hvor holdene er blevet delt i to, men denne gang afvikles det som et klassisk holdløb. På så kort en rute er forskellene altid ganske små, men i et løb, der som regel afgøres med små marginer, er det en helt afgørende etape for klassementet.

 

Etapen er i alt 13,3 km og har både start og mål i Gatteo. Efter en meget teknisk start ved havnefronten, hvor der venter et hav af sving bevæger man sig gennem fladt terræn mod sydvest. Langsomt aftager antallet af sving, mens man fortsætter mod syd ind mod en mere kuperet del af området. Derfor begynder det efter 6 km at stige ganske svagt, men da man kun bevæger sig fra havniveau til 23 m over havet, er der reelt tale om en flad rute, hvis profil snyder. Den sidste del byder ikke på mange tekniske udfordringer, mens man gradvist drejer mod vest frem mod et sidste skarpt sving bare få hundrede meter fra stregen.

 

I et løb, der ofte afgøres med små tidsforskelle, kan afstandene i holdtidskørslen som sagt være meget vigtige. Da den er stort set helt flad, er den skabt til de store specialister, men den tekniske natur betyder, at der er svært at holde sammen på tropperne, og det bliver ikke lettere af, at man denne gang skal køre med fuldt hold. Overordnet set er det dog en etape, der vil blive domineret af de mest kraftfulde hold fra WorldTouren

 

Sidste år vandt CCC lidt overraskende med 2 sekunder ned til favoritterne fra Sky. I 2016 vandt Gazprom-Rusvelo 12 sekunder foran Rally, mens CCC også var bedst i 2015. Sky var hurtigst i 2014, Katusha vandt i 2013 og NetApp i 2012.

 

 

 

 

2. etape

Det første slag mellem klatrerne kommer på 2. etape, der altid slutter med et par omgange på den samme vanskelige rundstrækning omkring byen Sogliano al Rubicone. Ligesom sidste år er etapen kortere end tidligere, og rytterne skal kun tilbagelægge 130 km mellem kystbyen Riccione og Sogliano al Rubicone, men der er alene tale om, at man har fjernet en helt flad sektion allerførst på etapen, og der i alt væsentligt tale om samme klassiske etape, som i mange år har været en af løbets mest afgørende. En kombination af stejle stigninger i stærkt kuperet terræn samt en brostensmur op mod mål har gjort det til en perfekt etape for ardennerspecialister, der kan vinde vigtig tid efter holdløbet.

 

De 130 km indledes i Riccione ved Adriaterhavskysten og slutter i Sogliano al Rubicone i det kuperede område inde i landet. Efter en småkuperet start med et par mindre stigninger, hvor man snor sig mod vest væk fra vandet, starter løbet for alvor, når man rammer Vrucchio-stigningen (11,5 km, 2%), der har top efter 43,9 km, og kort efter skal man op over Torriana (2,2 km, 10,6%), der har top bare 6,5 km senere. Herefter ankommer de til den 22,1 km lange rundstrækning, hvor de lægger ud med næsten at køre næsten en hel omgang, inden de krydser målstregen for første gang.

 

Herefter skal der køres to omgange. Det er en hård sag, der kan inddeles i tre. Først er der en lang nedkørsel, der leder til bunden af Monte Tiffi (4,3 km, 7,7%, max. 16%). Toppen kommer med bare 8,7 km igen, og den sidste del udgøres hovedsageligt af en nedkørsel, selvom der er en mindre stigning undervejs. Finalen er imidlertid svær, da man slutter med en 280 m lang, meget smal og brostensbelagt stigning, der stiger med mellem 6 og 17%.

 

Denne etape spiller altid en helt afgørende rolle i det samlede klassement. Monte Tiffi er en hård stigning, og den kommer så tæt på mål, at feltet typisk er splittet til atomer, når man når den sidste bakke op til mål. Den afslutning gør det til en perfekt etape for ardennerspecialister og klatrere med et godt punch, der typisk har domineret etapen. Ofte er de bedste kørt væk på Monte Tiffi, hvorefter det som regel er endt i et hektisk forfølgelsesløb mellem en mindre gruppe og 2-3 ryttere, inden det hele er blevet afgjort på brostensbakken op til mål. Når de når stregen, ved vi under alle omstændigheder meget mere om, hvem der ender med at løbe med den samlede sejr.

 

Sidste år tog Tom Skujins en overraskende solosejr, da han nåede mål med 7 sekunder ned til en favoritgruppe på 8 mand, hvis spurt på bakken blev vundet af Arnold Jeannesson. I 2016 kørte Sergey Firsanov og Egan Bernal væk på Monte Tiffi, og efter at sidstnævnte var styrtet, tog russeren en solosejr 15 sekunder foran Mauro Finetto, der var første man i en lille gruppe af favoritter. I 2015 viste Ben Swift, at han er meget mere end en sprinter ved at tage en imponerende sejr. Peter Kennaugh var bedst i 2014, mens Diego Ulissi vandt i 2013.

 

 

 

 

3. etape

De rene sprintere får altid deres bedste chance på tredje etape, der er et helt enkelt og helt fladt rundstrækningsløb. Sidste år er ruten modificeret en anelse i starten af etapen, idet man nu både starter og slutter i Crevalcore, men langt det meste af etapen finder sted på en let justeret 12 km lang rundstrækning, der har været benyttet i adskillige år, og her vil de hurtige afsluttere se frem til at komme til fadet. Man skal dog tage sig i agt for vinden, der sidste år ganske overraskende splittede feltet.

 

I alt skal rytterne på årets længste etape tilbagelægge 171,4 km. Fra starten bevæger man sig ud på en lille tur nordøst for start- og målbyen Crevalcore gennem helt fladt terræn. Efter 41,4 km rammer man den afsluttende rundstrækning, og 13 km senere krydser man målstregen for første gang. Herefter består resten af etapen af 9 omgange på den helt flade rute, der heller ikke har mange tekniske udfordringer. Det sidste sving kommer 400 m fra mål. Etapen er helt identisk med 3. etape fra sidste år.

 

Der er mange sprintere til start, og de har alle udset sig denne etape som deres største mål. Derfor er der ingen tvivl om, at det hurtige rundstrækningsløb vil blive kontrolleret med hård hånd, inden det formentlig skal afgøres i en massespurt - hvis altså ikke vinden som sidste år splitter feltet.

 

Sidste år splittedes feltet som sagt overraskende, inden Direct Energie, der havde taget initiativet, spurtede sig til sejr med Thomas Boudat. Forhåndsfavoritten Elia Viviani var fanget i anden gruppe. De tidligere vindere inkluderer Jakub Mareczko (2016), Francesco Chicchi (2015) og Elia Viviani (2014), og det siger meget om, at det er de helt rene sprintere, der som regel .skal slås om sejren på denne etape.

 

 

 

 

4. etape

Løbet er som regel blevet afsluttet med en meget svær fjerde etape, der er varieret meget fra år til år, og som har givet klatrerne endnu en chance for at gøre en forskel. I år brydes traditionen imidlertid, idet man for første gang siden 2013 har en enkeltstart på programmet som afslutning på løbet. Klatrerne har dog ikke grund til at være alt for utilfredse, da der er tale om en ganske kuperet sag med en svær stigning, som betyder, at det vil være de klatrestærke og alsidige typer, der skal slås om sejren.

 

I alt skal der tilbagelægges 12,5 km mellem Fiorano Modenese og Montegibbio i udkanten af den ofte benyttede målby, Sassuolo. Fra starten kører man gennem fladt terræn mod øst, inden man efter knap 3 km drejer mod syd og sydøst for at køre ind mod bakkerne. På den lange, lige vej stiger det herefter ganske let, indtl man efter 8,7 km drejer ind på dagens svære stigning. Over de næste 1800 m stiger det med hele 9,8% i gennemsnit, inden man runder toppen med bar 1900 m igen. Herefter falder det let over 400 m teknisk nedkørsel, inden en flad, relativt lige vej leder mod nord. Med 300 m igen drejer man ind på en stejl brostensbelagt bakke, der stiger med 12% og leder op til målet ved Montegibbio-slottet.

 

Løbet har som sagt tidligere haft en enkeltstart og også ofte en ganske kuperet sag, men denne etape er helt ny. Den første del tiltaler specialisterne, men den sidste stigning er så svær, at de tunge folk ingen chance har. I stedet er det en fremragende etape for klassiske etapeløbsspecialister, der både kan klatre og køre enkeltstart, men det er også en god etape for eksplosive ardennertyper, der kan gøre en stor forskel til sidst. Under alle omstændigheder vil det være en etape, der vil skabe ganske store forskelle og formentlig være den allermest afgørende i kampen om den samlede sejr.

 

Man er ikke tidligere sluttet i Montegibbio, der ligger lige uden for den Sassuolo, som var ålby mellem 2003 og 2011 og igen sidste år. Her vandt Lilian Calmejane sidste år en spurt i en lille gruppe på en dag, hvor Toms Skujins efter en defekt tabte løbet til franskmanden. I 2011 vandt Giovanni Visconti en spurt i en relativt store gruppe, i 2010 tog Bartosz Huzarski en solosejr, Cadel Evans vandt en spurt i en gruppe på en håndfuld ryttere i 2009, og Emanuele Sella holdt akkurat 14 klatrere bag sig i 2008. Riccardo Ricco slog Michele Scarponi i en tomandsspurt i 2007, og i 2006 var han hurtigere end tre rivaler. Elio Aggiano tog en solosejr i 2005, Ruggero Marzoli vandt en spurt i 2004, og det samme gjorde Ruslan Ivanov i 2003.

 

 

 

 

Favoritterne

Med en rute, der i vidt omfang gør brug af de samme etaper som sidste år, ved vi i hovedtræk, hvad vi skal forvente af det italienske løb. Der er dog to helt afgørende forandringer, der på mange måder vil forandre udkommet af løbet.

 

Den eneste ruteændring er som sagt, at den afsluttende bjergetape er blevet erstattet af en meget kuperet enkeltstart, og det vil have en meget væsentlig effekt. Vi ved nemlig fra tidligere, at det på den kuperede 2. etape er muligt at gøre forskelle, hvis der er 2-3 ryttere, der er markant stærkere end resten, men derudover er forskellene mellem de bedste beskedne. Derfor giver enkeltstarten en langt bedre chance for at vinde tid end tidligere, og dermed fremstår det umiddelbart som løbets klart vigtigste etape. Det er imidlertid langt fra en klassisk tidskørsel for specialister, men en ganske kuperet sag, der vil blive domineret af klassementsrytterne. Stigningen er alt for hård for de tunge drenge og vil være god for eksplosive klatrere, der tit gør det godt på korte enkeltstarter som denne - bare se på Alaphilippes sejr på en lignende rute i sidste års Paris-Nice eller Tony Gallopins sejre i Besseges. Der er dog også så meget fladt i starten, at de rene klatrere stadig vil tabe en del tid, og det er derfor en rute for de alsidige, mere kraftfulde klassementsryttere med power og eksplosivitet.

 

Enkeltstarten bliver kun gjort endnu vigtigere af det forhold, at feltet i år er langt, langt stærkere end tidligere. Klatrefeltet er klasser over det, vi har set i de seneste år, men det vil formentlig betyde, at det blot bliver sværere end tidligere at gøre en forskel på 2. etape. Niveauet er så højt, at en fyr som Toms Skujins, der sidste år blev nr. 2, næppe vil kunne være med denne gang, og det virker lidt naivt, at Mitchelton-Scott tror, at Christopher Juul, der ellers er formstærk, kan køre klassement mod ryttere af denne kaliber. I år bør der ikke være megen plads til de halvtunge folk.

 

På forhånd tyder det på, at forskellene skal gøres på tre etaper. Først gælder det holdløbet, der vil være ganske vigtigt i et løb, hvor forskellene næppe vil være store. Forskellene her vil ikke være enorme, men man kommer ikke langt, hvis man er på et af de svage hold, der vil tabe en del tid. Dernæst er der den kuperede 2. etape, der er god for eksplosive ardennerryttere, men i år kan det som sagt blive sværere at gøre en forskel. Det kan derfor meget vel ende i en spurt i en lille gruppe på brostensrampen op til mål, hvor de mest eksplosive typer kan vinde lidt tid og ikke mindst bonussekunder. Endelig er der som sagt enkeltstarten, der fremstår som den vigtigste etape. De to flade etaper vil næppe spille en rolle, da der ventes flot, men køligt vejr uden megen vind. Vi vil derfor næppe se en gentagelse af sidste års sidevindsdrama på 3. etape.

 

På forhånd ligner det en kamp mellem Trek, Sky og Movistar, der alle stiller i ganske stærke formationer med specielt LottoNL og Mitchelton-Scott som outsidere. Umiddelbart vil de fem hold sammen med CCC være de stærkeste på holdløbet, og da de alle har stærke klassementsfolk, der kan gøre det færdigt, ser det svært ud for ryttere fra de mindre hold at indhente det, de måtte tabe på torsdagens tidskørsel.

 

Umiddelbart fremstår Bauke Mollema, Jaime Roson, Pavel Sivakov, Neilson Powless, Fabio Felline og Richard Carapaz som de bedste bud, og vi vil pege på hollænderen som vores favorit. Mollema er på papiret feltets bedste etapeløbsrytter og er en ganske alsidig type, der burde gøre det godt på en rute som denne. Han er en ganske eksplosiv klatrer med en god spurt på en stejle rampe, hvilket han senest viste, da han spurtede sig til en podieplads på toppen af Foia-stigningen i Algarve. I det portugisiske løb viste han også, at han har forbedret sine tempoevner ganske betydeligt, og han har endda altid gjort det ganske godt på kuperede enkeltstarter - bl.a. er han engang blevet nr. 2 på tidskørslen i Baskerlandet. Endelig stiller Trek med et stærkt hold til holdløbet, hvor Mollema Felline og kraftfulde Greg Daniel og Alex Frame vil kunne bringe dem langt.

 

Når Mollema alligevel ikke er soleklar favorit, skyldes det usikkerhed om formen. Han var flyvende i Algarve, hvor han var en af de allerbedste på kongeetapen, men i hans første mål, Paris-Nice, gik det helt galt. Han har ikke selv haft en god forklaring, men det er nærliggende, at kulden har spillet ham et puds. I hvert fald kan formen fra Algarve ikke være forsvundet helt, specielt fordi han træner frem mod at nå en første formtop netop nu. Derfor forventer vi at se ham tilbage på toppen i dette løb, og det gør ham til vores favorit.

 

Hans værste rival må være stortalentet Jaime Roson, der sidste år blev nr. 3 i løbet, og nu stiller til start i en langt stærkere og mere moden udgave og med et stærkt Movistar-hold til at støtte sig. En samlet 8. plads i det stærkt besatte Tirreno-Adriatico var et gennembrud på WorldTour-niveau, og han sad med favoritterne på alle de tre svære etaper. Det vidner om hans høje klatreniveau, og han kan meget vel vise sig i dette løb at være stærkeste mand på stigningerne. Han er ikke specielt eksplosiv, men viste sidste år i Kroatien Rundt, at han kan afslutte på en stigning, og 2. etape passer ham derfor ikke skidt, selvom stigningerne gerne måtte have været længere. Problemet er tidskørslerne, men han har i både Tirreno og Algarve vist stor fremgang som temporytter. Han er ikke på Mollemas niveau, men på en svær rute som denne burde han være en af de bedste. Holdløbet er mere usikkert, da Movistar ikke stiller med deres største specialister, men de har dog i Eduardo Sepulveda og Victor De La Parte nogle motorer, der kan bringe dem langt i et løb, hvor de færreste hold har mange store tempokonger. Roson vil måske stadig tabe lidt tid, men er han lige så flyvende som i Tirreno, vil han kunne indhente det tabte på 2. og 4. etape.

 

Sky stiller med et meget stærkt hold med to kandidater, et talent og et etableret navn. Det etablerede navn er den altid ustabile Diego Rosa, der efter skiftet til briterne er endt som en temmelig anonym hjælper. Man må imidlertid ikke glemme, at han er blevet nr. 2 i Il Lombardia, som han to gange har været en af de allerstærkeste i. Desværre er italieneren meget ustabil, og vi ved derfor aldrig, hvad vi får. Han var heller ikke dybt imponerende i Paris-Nice, men han var dog på et fornuftigt niveau. Dette er en meget sjælden chance for at køre for sig selv, og den vil han være opsat på at gribe. På sine gode dage er han en fremragende klatrer, og han burde også køre en fornuftig enkeltstart på en kuperet rute, som han gjorde det i Valencia i 2015. Sky har også med specielt Jonathan Dibben som motor et fint hold til holdløbet, men de er hæmmet af kun at være seks mand til start. Det kan måske koste lidt tid, som Rosa skal finde især på sidste etape.

 

Holdets anden kaptajn er supertalentet Pavel Sivakov, der fremstår som tidens mest komplette etapeløbstalent. Sidste år vandt han tre af de fire store U23-etapeløb, herunder ikke mindst Baby-Giroen, og han var derfor sammen med Egan Bernal det helt store emne på talentmarkedet sidste år. Ligesom Bernal skiftede han til Sky, hvor han ganske overraskende først gør debut nu. Derfor aner vi ikke, hvor han står formmæssigt, men mon ikke han er opsat på at køre klassement i et løb, hvor han får sin egen chance. Han er en komplet etapeløbsrytter, der både kan klatre og køre enkeltstart, og da Sky som sagt har et fornuftigt hold til holdløbet, er ruten derfor perfekt for ham. Det er dog første gang, at han kører på dette niveau, og sammen med uklarheden om formen skaber det lidt usikkerhed.

 

LottoNL-Jumbo stiller med et andet af de helt store etapeløbstalenter. Neilson Powless fik sit gennembrud, da han allerede i 2016 kørte i top 10 i Tour of Californien, og han bekræftede potentialet med flere lovende præstationer i 2017. Han har også fået en fornuftig start på sin professionelle karriere med en fin præstation i Valencia, og nu står han foran et løb, hvor han burde køre som kaptajn. Han kørte Sanremo i lørdags og hævder, at han sad med overskud, indtil han blev sat tilbage af uheld. Han er decideret tempospecialist, specielt på en kuperet rute som denne, og derfor er det perfekt for ham, at enkeltstarten er så afgørende. Med Koen Bouwman på holdet har hollænderne også et fornuftigt hold til holdløbet, som de dog næppe vinder. Powless skal vinde lidt ekstra tid efterfølgende. Kan han holde sig til på 2. etape og brage en forrygende enkeltstart af, kan han ende øverst på podiet.

 

Trek kører som udgangspunkt for Mollema, men har i Fabio Felline en glimrende plan B. Italieneren var brølstærk sidste forår, men efter sygdom i efteråret har han hidtil jagtet formen i 2017, der har budt på den ene skuffelse efter den anden. I Tirreno og Sanremo viste han dog betydelig fremgår, og selvom han fortsat ikke er på toppen, er han nu på et ganske fint niveau. Trek har som sagt et fint hold til holdløbet, og stigningerne på 2. etape er ikke sværere, end at Felline kan sidde med, hvis formen er god. Det helt store våben er dog enkeltstarten. Han er fremragende på korte, kuperede enkeltstarter, men ruten er så svær, at han skal være i god form for at vinde, specielt fordi stigningen er en anelse for stejl til at passe ham optimalt.

 

Movistar har ud over Roson yderligere tre kandidater. Specielt stortalentet Richard Carapaz er meget lovende efter et Paris-Nice, hvor han på kongeetapen så ud til at være endnu stærkere end kaptajn Soler, der endte med at vinde løbet. Det vidner om, at topformen nærmer sig, og med tanke på, at han sidste år kørte i top 20 og blandede sig med verdens allerbedste på bjergetaperne i Vueltaen, er det skræmmende nyt. Ecuadorianeren er en af de allermest talentfulde klatrere, men 2. etape er desværre næppe hård npk, og selvom 4. etape er kuperet, vil han formentlig tabe for meget tid på enkeltstarten, der bestemt ikke er hans spidskompetence.

 

Det er den heller ikke for Rafael Valls, der er løbets joker. For et par år siden kørte han i top 10 i nogle af de sværeste ugelange etapeløb og vandt foran et hav af stjerner i Tour of Oman. Siden har han været ramt af et hav af helbredsproblemer, men er alligevel havnet hos Movistar. Her har han vist fin, men ikke prangende form. Efter en længere pause er usikkerhed om hans form stor, men i teorien burde han være en af de bedste klatrere. Desværre lider han også lidt under den knap så hårde rute og vil tabe en del tid på enkeltstarten.

 

En endnu større joker er Carlos Betancur. Netop som han lignede sig selv igen, da han fulgte Contador og Froome i Vueltaen, styrtede han og brækkede anklen. Det har taget lang tid at komme sig, og han gjorde først sæsondebut i Strade Bianche. Med tanke på hans vanlige overvægtsproblemer har han faktisk været overraskende god hidtil og sad blandt andet med længe i Milano-Sanremo. Vi tvivler på, at formen rækker til noget stort i dette løb, specielt fordi enkeltstarten er en hæmsko. Med supertalentet Betancur ved man imidlertid aldrig, og hans form er før kommet ud af det blå. Det kan den gøre igen i dette løb, hvor stigningerne på 2. etape passer ham perfekt.

 

Mitchelton-Scott kører egentlig for Christopher Juul, men han burde ikke kunne gøre sig gældende på denne kuperede rute. Langt bedre chance har stortalentet Lucas Hamilton, der ligeledes er blandt de mest lovende etapeløbstalenter efter en andenplads i Baby-Giroen og en 4. plads i Tour de l’Avenir sidste år. Han har hidtil arbejdet for holdet, men meldes at være i god form. Han er dog ikke tempospecialist, og selvom han ikke kører en dårlig enkeltstart, kan 5. etape blive lidt for vigtig. Derudover er holdløbet et problem. Mitchelton stiller med Juul, Svein Tuft og Sam Bewley med nogle af de største motorer, men med kun fem mand til start bør de tabe lidt tid, der kan blive svært at hente for den unge australier.

 

Ud over Powless har LottoNL-Jumbo to meget spændende navne i Koen Bouwman og Sepp Kuss. Specielt førstnævnte er meget interessant, fordi han kører en glimrende enkeltstart, og samtidig viste fin form i Ruta del Sol, indtil han blev ramt af sygdom. Hvor han står nu er usikkert, ligesom han kan få det svært mod de bedste på stigningerne, men er han stadig i spil inden enkeltstarten, er han farlig. Kuss er et meget stort klatretalent, der sidste år imponerede i de amerikanske løb, men som ikke har ramt formen hidtil i år og bestemt ikke er tempospecialist. Derfor er ruten ikke ideel, men hvis formen endelig er kommet, kan han måske alligevel gøre sig gældende.

 

EF Education stiller med Lawson Craddock. Amerikaneren har længe været betragtet som et stort etapeløbstalent, men sidste år betød overtræning og helbredsproblemer, at han røg ned i et hul. Nu er han langsomt på vej tilbage på sporet og kørte i Abu Dhabi og Paris-Nice meget bedre end længe. Han har fortsat langt at gå, men rammer han formen, er dette et perfekt løb for ham, da han er en god klatrer og en glimrende temporytter, hvilket han senest viste i Abu Dhabi. Desværre vil EF tabe en del på holdløbet, og vi tror ikke, at formen rækker endnu. Holdet har også Brendan Canty, hvis form dog er usikker efter en lang pause.

 

Amaro Antunes vandt sidste år kongeetapen i Algarve foran store dele af verdenseliten, og det sikrede ham en kontrakt med CCC. I Valencia bekræftede han potentialet, men desværre styrtede han ud af Ruta del Sol. Siden har han ikke været i aktion, og derfor er hans form usikker. Han slog sig dog ikke slemt i Andalusien og burde derfor være ganske godt forberedt. De eksplosive stigninger passer ham ganske glimrende, og CCC er klart det stærkeste prokontinentalhold til holdløbet. Desværre er han ikke tempospecialist og vil tabe tid på sidste etape.

 

Guillaume Martin og Giulio Ciccone er to af sportens helt store klatretalenter, og de har begge vist fornuftig og stigende form efter perioder med sygdom. Desværre er bjergetapen i dette løb for let til, at de for alvor kan gøre en forskel, og da de begge er ret svage temporyttere, vil de også tabe for meget tid på enkeltstarten. Endelig er deres hold ikke de stærkeste, og med yderligere et tidstab på holdløbet får de svært ved at være med helt fremme.

 

Androni stiller med et stærkt hold med hele tre gode klatrere i Mattia Cattaneo og Fausto Masnada. Ruten passer bedst til Cattaneo, der er den bedste temporytter af de tre, men han har desværre slet ikke været på samme niveau som sidste år. Stigningerne er samtidig for lette til, at rene klatrere som Masnada, der ikke er har kørt i nogen tid, kan gøre en forskel. Det største problem er dog, at de begge vil tabe alt for meget tid på de to tidskørsler.

 

Vi glæder os meget til at se Danilo Celano i dette løb. Sidste år fik han sit store gennembrud med en overbevisende sejr i det knaldhårde endagsløb Giro dell’Appennino, og i Tour of the Alps klatrede han side om side med nogle af verdens bedste. Det sikrede ham en kontrakt med Caja Rural forud for Vueltaen, men desværre blev efteråret ødelagt af sygdom. Han var langt fra formen i de tidlige løb, men viste bedre ben i Oman. Nu har han haft en lang pause, og har han udnyttet den til at fortsætte fremgangen, kan han blive farlig på 2. etape. Desværre vil han tabe for meget tid på de to tidskørsler til at køre med om sejren.

 

Delko stiller med Javier Moreno og Remy Di Gregorio, der befinder sig i hver sin position. Ruten passer perfekt til Moreno, der er bedst på relativt korte stigninger og kører en god enkeltstart. Han har til gengæld ikke været på toppen på det seneste, og efter en pause aner vi ikke, hvor han står. Di Gregorio har til gengæld vist storform med sejren på kongeetapen i Provence og en 3. plads på en svær etape i Paris-Nice. Han er til gengæld ikke skabt til eksplosive stigninger og vil tabe for meget tid på enkeltstarten.

 

Aqua Blue har de to talentfulde klatrere i de unge briter Mark Christian og Dan Pearson, der efter en svær 2017-sæson viste stor fremgang i Oman, hvor de gjorde det flot. De er næppe gode nok til at blande sig helt fremme, ligesom de vil tabe for meget tid på enkeltstarten, men med et glimrende hold til holdløbet, kan de måske få en buffer til nogle af rivalerne, der kan hjælpe dem ind i top 10.

 

Endelig vil vi pege på veteranen Ivan Santaromita. Efter at karrieren var gået i stå, har han i år pludselig vist livstegn. Han kørte fornemt på stigningerne i Tirreno, hvor han var med fremme på alle de svære etaper. Formen er derfor helt sikkert i top, og han vil gøre det godt på 2. etape. Desværre vil han tabe for meget tid på de to tidskørsler.

 

OPDATERING: Sky har meldt ud, at Pavel Sivakovs forsinkede start skyldes en knæskade. Han meldes i fornuftig form, men det er tvivlsomt, om det allerede nu rækker til at køre klassement.

 

OPDATERING: Jaime Roson har i sidste øjeblik meldt forfald.

 

***** Bauke Mollema

**** Diego Rosa, Pavel Sivakov

*** Neilson Powless, Fabio Felline, Richard Carapaz, Rafael Valls

** Lucas Hamilton, Koen Bouwman, Carlos Betancur, Lawson Craddock, Amaro Antunes, Guillaume Martin, Giulio Ciccone, Mattia Cattaneo, Fausto Masnada, Danilo Celano, Sepp Kuss, Brendan Canty, Javier Moreno, Remy Di Gregorio, Mark Christian, Daniel Pearson, Ivan Santaromita

* Maxime Bouet, Larry Warbasse, Mauro Finetto, Eduardo Sepulveda, Jan Tratnik, Victor De La Parte, Xandro Meurisse, Edoardo Zardini, Matteo Busato, Manuel Senni, Delio Fernandez, Sergey Firsanov, Odd Christian Eiking, Fabien Doubey, Thomas Degand, Marco Minnaard, Ivan Sosa, Jacopo Mosca, Alex Aranburu, Alexander Foliforov Christopher Juul, Colin Stüssi, Dimitri Peyskens, Pascal Eenkhorn, Nicola Bagioli,

 

Danskerne

Christopher Juul er blevet givet en kaptajnrolle på Mitchelton-Scott, men det synes naivt at tro, at han kan begå sig på så svær en rute i så skrapt et selskab, og han kan derfor ende som hjælper for Lucas Hamilton.  Michael Carbel er til start for Fortuneo, hvor han formentlig skal køre for Bram Welten på de to sprinteretaper, men han kan måske få sin chance specielt på etape 1a, hvis hollænderen falder fra på stigningen.  Casper Pedersen er til start for Aqua Blue, der er til start uden sprinter, og derfor kan han måske få lov at teste sig selv på det to flade etaper.

Optakt: 4. etape af Volta a Catalunya
21. marts 2018 20:00 af Emil AxelgaardFoto: Movistar Team

Med sin tredje etapesejr i løbet cementerede Thomas De Gendt sin status som kongen af udbrudssejre i ugelange etapeløb og går nu ind til løbets eneste bjergfinale som løbets førende rytter. Selvom La Molina-stigningen er ganske let, får belgieren dog svært ved at forsvare sin position på en etape, hvor Alejandro Valverde vil være meget ivrig efter at generobre sin førerposition og gentage sidste års sejr i en finale, der passer ham helt perfekt.

Ruten

Som det oftest har været tilfældet, følger de to store bjergetaper lige efter hinanden om onsdagen og torsdagen, og det vil også være tilfældet i år, hvor rytterne for femte år i træk kastes ud i den klassiske finale i skisportsstedet La Molina. Der er tale om den sidste bjergafslutning i løbet, men ogsåen bjergetape, der på ingen måde skal overvurderes. Målstigningen er nemlig ganske let og skabt til spurtstærke klatrere som Alejandro Valverde og Dan Martin, der kan se frem til at spurte om vigtige bonussekunder på en etape, der næppe vil gøre de helt store forskelle mellem de bedste.

 

Årets udgave byder på 4611 højdemeter (et tal, der virker højt sat) og 170,8 km, der leder fra Llanars i hjertet af Pyrenæerne til skisportsmekkaet La Molina bare få kilometer mod nordvest. I stedet for at køre den direkte vej mellem de to destinationer består etapen af en stor sløjfe id i fladlandet syd for Pyrenæerne. Fra starten kører man derfor mod syd og sydvest gennem let faldende terræn væk fra bjergene. Den første indlagte spurt kommer i Ripoll efter 21,2 km, hvorfra man fortsætter mod syd og sydvest op over en lille bakke til Perafita, hvor den anden spurt er placeret efter 50,8 km. Herfra man igennem ganske let kuperet terræn mod vest, inden man vender rundt for atter at køre mod nord op mod Pyrenæerne.

 

Klatreudfordringerne indledes med den lille kategori 1-stigning Port d’El Jou (4,8 km, 8%, max. 20%), der er usædvanligt stejl efter catalansk standard og har top efter 93 km. Derfra går det via en nedkørsel mod øst ned i dalen, hvor en let stigende dalvej leder mod nordøst frem til bunden af kategori HC-stigningen Coll de la Creueta (20,9 km, 5%, max. 12%), der har top i 1923 m højde med 33,7 km og er en klassiker i løbet. En lang nedkørsel leder nu mod nordøst ned gennem målbyen La Molina, hvor man få meter fra målstregen drejer til højre for at følge en vej ned til byen Alp, der går parallelt med den vej, der senere skal lede tilbage til mål. I Alp vender man rundt for atter at køre op mod La Molina, denne gang via den anden vej. Kategori 1-stigningen er i alt 11,6 km lang og stiger med 4,3% i gennemsnit samt har et maksimum på 15%.

 

Den sidste stignings data snyder en anelse, da toppen faktisk kommer med 3 km til mål. De næste 1000 m er let faldende, før det igen stiger i de sidste 2 km med 3,5% i gennemsnit. Der er adskillige bløde sving på de sidste 1500 m, men den sværeste udfordring er et U-sving bare 100 m fra stregen.

 

I 2014 viste Joaquim Rodriguez, hvorfor stigningen er skabt til eksplosive ryttere, da hans først besvarede Chris Froomes mange angreb, inden han lavede en af sine karakteristiske accelerationer og således sikrede sig sejren fem sekunder foran Alberto Contador, mens Nairo Quintana mistede yderligere fire sekunder. Ikke færre end 48 ryttere sluttede imidlertid inden for et minut af etapevinderen, og det siger en del om stigningens natur. I 2015 udnyttede Tejay van Garderen, at han var ude af klassementet, til at angribe fra bunden, og mens klassementsrytterne kæmpede om den samlede sejr, sikrede han sig etapesejren. Richie Porte var første blevet sat af Contador, men kæmpede sig tilbage og sikrede sig en andenplads på etapen. Heller ikke i 2016 kunne folk som Froome, Contador og Quintana gøre forskellen, og i stedet udnyttede Dan Martin sit antrit til at vinde to sekunder foran Contador, Romain Bardet og Tejay van Garderen, mens Porte og Quintana tabte ni sekunder. Sidste år vandt Alejandro Valverde spurten i en favoritgruppe foran Dan Martin og Adam Yates på en dag, hvor hele 20 mand sluttede inden for 15 sekunder af vindertiden. I 2001 vandt Santiago Blanco en udbrudssejr i Vueltaen, mens kun Jose Maria Jimenez havde held til at køre væk fra feltet og slutte fire sekunder foran en gruppe på 18 ryttere med alle klassementsrytterne.

 

 

 

 

Vejret

Forud for starten så det ud til, at det var denne etape, der var i fare for aflysning. Nu ser det imidlertid ud til, at torsdag vil byde på ganske pænt vejr. Der meldes om høg solskin, men dog kun en temperatur på 3 grader i byen Alp i bunden af sidste stigning. Den helt store forskel er, at den kraftige vind endelig har lagt sig, og der vil blot være en let til jævn vind fra nord. Det giver med- og sidemedvind på første halvdel af etapen og mod- og sidemodvind i anden halvdel, blandt andet på de to sidste stigninger og den sidste nedkørsel. På målbjerget vil der være sidemedvind helt frem til det sidste sving 100 m fra stregen.

 

Analyse af 3. etape

Det er ikke ukendt, at for mange kokke fordærver maden. Det gælder også i cykelsport, hvor der er talrige eksempler på, at for mange kaptajner har spændt ben for hinanden og dermed forhindret kollektivet i at vinde. Forud for denne sæson var det helt store tema i cykelverdenen da også, hvordan Movistar skulle forene de tre stjerner Mikel Landa, Nairo Quintana og Alejandro Valverde, der alle havde berettiget krav på støtte i de største løb.

 

Situationen blev ikke mindre anspændt af, at Landa hurtigt gjorde det klart, at han ikke igen ville vente på en holdkammerat i en grand tour, hvis han selv havde chance for at vinde, og at Quintana med et par temmelig beske kommentarer tydeligvis havde behov for ”at pisse territoriet af”. Efter de første træningslejre kom der dog hurtigt ro på, og de diplomatiske vendinger blev fundet frem, også da det blev meldt ud, at man endda havde planer om at møde frem med alle tre til årets helt store højdepunkt, Tour de France.

 

I den første del af sæsonen har konflikterne været begrænsede, og man har med nøje omhu sørget for at undlade at lade de tre kaptajner stille til start i samme løb. Først i denne uge i Catalonien har vi haft udset til den første test af holdånden, da holdet i denne uges vigtige hjemmebaneløb er mødt op med et veritabelt superhold anført af Valverde og Quintana om med formstærke Marc Soler som luksushjælper. Heldigvis så det på forhånd ud til, at spændingerne var begrænsede, da Soler med det samme erklærede sig som hjælperytter, og da Quintana meldte ud, at han formmæssigt ikke var på samme niveau som Valverde, der var holdets naturlige førstemand.

 

Alt så da også ud til at gå glat på de første to etaper, hvor Valverde med skræmmende styrke lagde løbet i et jerngreb. Med tanke på at bjergetaperne i løbet er skræddersyede til veteranen og slet ikke passer rene klatrere som Quintana og Soler, var det derfor helt oplagt at fastlægge et klart hierarki og benytte holdets enorme kollektive styrke til at kontrollere de resterende fem etaper, hvor Valverde i realiteten havde chancer for at vinde de fire.

 

Det valgte man imidlertid ikke at gøre, og det var i dag lige ved at koste dem sejren. På et tidspunkt, hvor det så ud til, at den hårde modvind havde kvalt alt initiativlyst, og Mitchelton-Scott, der var de eneste initiativlystne, syntes at være løbet tør for hjælpekræfter, kunne man med sindsro havde ladet Thomas De Gendt køre hjem til en solosejr og lade Valverde spurte efter de resterende seks bonussekunder.

 

Det gjorde man ikke. I stedet fik sportsdirektørerne det, der vel bedst kan betegnes som en kollektiv hjerneblødning, da man sendte Soler i offensiven. Det startede et ragnarok, der i sidste ende førte til skabelsen af en brølstærk kvintet, hvor Movistar havde Quintana med, men hvor man var oppe mod så stærke folk som Simon Yates, Thibaut Pinot og Mathias Frank.

 

Situationen kunne have udviklet sig katastrofalt. Det kan godt være, at Quintana på papiret var den bedste klatrer i gruppen, men de kommende etaper passer langt bedre til mere spurtstærke ryttere som Pinot og Yates. At lade kvartetten køre hjem og lade Yates og Pinot score bonussekunder og herefter stole på, at Quintana på de kommende ret lette etaper kunne sætte dem begge, var mildt sagt en satsning af de større, når man bagude havde løbets absolutte storfavorit.

 

Det tog lidt tid, inden Quintana tog den logiske beslutning at sætte sig på hjul, men da var situationen allerede blevet farlig. Gruppen havde allerede et forspring på 30 sekunder, og bagude var det meget overraskende kun Sky, der tog ansvar i jagten. Specielt Dan Martin og UAE spillede en solid gang poker, der meget vel kunne have kostet ireren dyrt, og havde Sky ikke troet så fast på Egan Bernal og endda ofret Sergio Henao i jagten, kunne det være endt helt galt for Movistar.

 

Det logiske havde været at sende Soler frem for at føre, men det gjorde man ikke. Det er svært at sige hvorfor, men det er meget nærliggende, at Quintana havde taget det ilde op, hvis holdet ligefrem havde kørt ham ind i et løb, han tidligere har vundet. Colombianeren er som bekendt ret sensitiv i forhold til sin interne status, og man kan sagtens forestille sig, hvordan holdets stjerne ville have reageret, hvis pressen efterfølgende havde stillet spørgsmålstegn ved hans position på holdet.

 

Heldigvis for Movistar gik det ikke så galt. Sky fik til slut hjælp fra det tøvende UAE-mandskab og Bahrain-Merida, og det lykkedes derfor akkurat at undgå katastrofen. Situationen viser imidlertid den sårbarhed, usikkerheden om hierarkiet skaber. Det er klart, at det i mange sammenhænge er en fordel at have flere kort at spille, og det vil det specielt være i Touren, når man er oppe imod et skræmmende stærkt Sky-mandskab. I et løb, hvor man har den suverænt stærkeste rytter, kan det imidlertid meget hurtigt blive en ulempe, og det var dagens etape et glimrende eksempel på.

 

I sidste ende betød modvinden og den omlagte rute imidlertid alligevel, at etapen stort set endte i status quo. Yates og Pinot fik livsvigtige bonussekunder, der kan vise sig at gøre forskellen mellem et podium og en sekundær placering i et løb, der ofte afgøres på sekunder, men derudover skete der ikke forskydninger. For anden dag i træk indså favoritterne nemlig hurtigt, at det i en så kraftig modvind ikke gav den store mening at bruge for mange kræfter, specielt ikke med en finale, der ikke just var indbydende for lette klatrere.

 

Kun Mitchelton-Scott viste initiativ, men det var lidt uklart, hvad formålet var. Med brølstærke Robert Power forsøgte man flere gange at skabe udskilning, men det fremstod ikke helt tydeligt, om målet var en spurtsejr med Daryl Impey eller angreb fra Yates-brødrene. Da Simon en overgang gik frem for at føre, så det ud til, at det var alle mand for sydafrikaneren, og det var formentlig også motivet. Ligesom i går indebar det dog den overhængende risiko, at man herved forærede etapen og de 10 bonussekunder på et sølvfad til Valverde.

 

Paradoksalt nok drog man måske i virkeligheden fordel af, at man løb tør for hjælpekræfter. I hvert fald var det Solers angreb, der blev lanceret netop som Power var tømt for energi, der igangsatte den offensiv som i sidste ende gav Yates de seks værdifulde bonussekunder. Dermed endte australierne med en fortjent belønning for, at de som de eneste turde køre cykelløb i den modvind, der efterhånden har lagt løbet i ruiner. Gamblingen var stor og gevinsten måske lidt uventet, men den var bestemt fortjent.

 

Helt godt endte det imidlertid ikke. Holdets stærkeste kort, Adam Yates, endte nemlig i asfalten. Det kostede ham desværre den videre deltagelse i løbet, og holdet har dermed mistet en helt afgørende brik i forsøget på at få skovlen under Valverde. Da Esteban Chaves synes at være indstillet på en hjælperrolle og tabte tid, da han stoppede for at vente på Adam, og da Simon Yates med dagens bonussekunder nu har alle Movistars øjne på sig, ser det pludseligt langt sværere ud for australierne at vinde. Det skal blive interessant at se, om de fortsat går efter den næsten umulige sejr, eller om de ser sig tilfredse med at køre efter en andenplads, der efter i dag i den grad ser ud til at være inden for rækkevidde.

 

Den store vinder var dog hverken Yates, Pinot, Valverde eller en anden klassementsrytter. Det var Thomas De Gendt, der atter viste, at han er KONGEN af udbrudssejre på WorldTour-niveau. Det startede, da han højst uventet vandt en etape i Paris-Nice i 2011, og siden da har han opbygget en imponerede liste. Det er blevet til nu tre sejre i Catalonien, en i Schweiz Rundt, en i Dauphiné, yderligere en i Paris-Nice og en i hver af de tre grand tours. Faktisk har han kun 12 sejre på cv’et, men 10 af dem er faldet i WorldTour-etapeløb og alle efter udbrud. Med tanke på, at det hører til sjældenhederne, at udbrud holder hjem i de ugelange etapeløb på højeste niveau, er det kun ét ord, der kan beskrive De Gendt: KLASSE!

 

Nu fører han så løbet, som han gjorde det i Paris-Nice i 2011 og i Dauphiné sidste år, hvor han også tog føringen i kraft af udbrudssejre. Selvom han er en glimrende klatrer, og de resterende etaper ikke er voldsomt svære, får han det dog svært. Movistars supermandskab ved, at De Gendt skal knækkes, og derfor skal der lægges pres på i de kommende dage. Havde der været modvind på La Molina, havde chancen måske været der, men med medvind vil det formentlig blive for hårdt for den ellers så stærke belgier. Og skulle han alligevel kunne hænge på, vil Valverde bare kunne spurte sig til sejren på 4., 5. og 7. etape og dermed tage sejren i kraft af bonussekunder - hvis altså Movistar kan få deres prioriteter og hierarki på plads!

 

Favoritterne

Efter aflysningen af dagens store bjergfinale er etapen til La Molina nu blevet endnu vigtigere. Forud for løbet var det onsdagens etape, der var ventet at ville gøre den største forskel, men nu er 4. etape den bedste mulighed for klatrerne. Der er stadig en del usikkerhed om, hvor svær fredagens etape vil være, og derfor er der næppe nogen, der tør vente længere. Torsdagens etape skal udnyttes maksimalt.

 

Heldigvis tyder alt i skrivende stund på, at der ikke vil være ændringer. Den kraftige vind lægger sig endelig - denne gang kan det derfor være, at rytterne måske ligefrem kan overholde bare den langsomste af tidsplanerne - og selvom det stadig vil være hundekoldt, er der ikke noget, der umiddelbart tilsiger en ændring af ruten. Det bliver stadig en rystende kold oplevelse at skulle ned ad Creueta for de skelettynde klatrere, men det vil også være den eneste vejrmæssige udfordring.

 

De Gendt er nu i førertrøjen, og dermed skal Lotto, der egentlig bare var her for etapesejre, pludselig på arbejde. Belgieren har erklæret, at han vil forsøge at forsvare trøjen, og det vil derfor være op til Lotto at kontrollere den indledende del af etapen. Det bliver ikke nødvendigvis let, da klassementet nu er sat, hvormed et udbrud har en større chance. Derfor vil vi formentlig være vidne til en aggressiv start.

 

Hvis Lotto er dygtige, lykkes det at etablere et udbrud uden farlige ryttere. Dermed vil de med glæde kunne lade udbruddet stjæle bonussekunderne, og de vil således blot kunne sætte et kontrollerende tempo. Det får de dog næppe lov til. Movistar kan i princippet satse på, at de bare kan sætte De Gendt på den sidste stigning, men det vil undre, hvis ikke de også går efter etapesejren i en finale, der passer helt perfekt til Valverde. Dan Martin fik efter sin sygdom i Paris-Nice også bekræftet sin gode form med et fint angreb på dagens stigning, og da han tidligere har vundet etapen, vil UAE formentlig hjælpe med at tage kontrol. Mitchelton-Scott ser ud til at tro på en samlet sejr til Yates, og det kræver et knaldhårdt løb. Derfor kan vi atter vente os, at også australierne er aktive.

 

I alt burde der derfor være masser af interesse i at jagte udbruddet, som ikke bør have mange chancer. Vi forventer derefter, at Mitchelton-Scott vil udnytte de første stigninger til at lægge pres på, og det vil skabe en første udskilning. Modvinden vil dog ikke inspirere til angreb, og derfor venter vi, at det hele skal afgøres mellem favoritterne på sidste stigning.

 

Den samme finale har været benyttet nu mange gange i træk, og vi ved derfor, hvad vi skal forvente, også selvom man har varieret første del af ruten fra år til år. Det har ikke gjort den store forskel, at man i de senere år har fjernet en sløjfe i dalen mellem de sidste to stigninger, og at der derfor intet fladt er i finalen. Den sidste stigning er ganske nem, da den reelle del ikke er særlig lang, og stigningsprocenten er lav, og historien viser klart, at det er en etape for eksplosive ryttere mere end for klatrere. Selvom de bedste klatrere gang på gang har forsøgt at angribe, er det som regel endt i en spurt i en lille gruppe. Denne gang vil der være medvind, og det vil heldigvis bidrage til at skabe større udskilning.

 

Det store spørgsmål er, hvordan Movistar griber etapen an. Er de kloge, bruger de Soler og Quintana til at kontrollere, og det er også det mest nærliggende efter dagens chokoplevelse, hvor de var tæt på at smide det hele væk. Der vil helt sikkert komme angreb fra favoritterne, men vi tvivler på, at Movistar kan rystes. Medvinden betyder, at forskellene nok vil være større end tidligere, men vi venter atter en spurt mellem en lille gruppe favoritter på toppen.

 

Det får os til atter at pege på Alejandro Valverde som vores favorit. Spanieren vandt etapen sidste år og er i særklasse verdens bedste i denne type finaler. Ingen kan betvivle, at han er i absolut storform, og med den autoritet og kliniske timing, han har vist i de seneste løb, synes det næsten givet, at han vil vinde, hvis der skal spurtes på toppen. Udfordringen bliver at holde det hele samlet, men hvis Movistar kører 100% for Valverde, bør de være stærke nok til den opgave. Valverde selv er også så stærk og klog, at han selv kan neutralisere de farligste offensiver. Derfor tror vi, at Den Ubsejrlige snupper endnu en triumf.

 

Hans værste rival må ligesom sidste år være Dan Martin. Ireren vandt etapen i 2016 og blev sidste år nr. 2 efter Valverde. Efter sin sygdom i Paris-Nice havde han lidt tvivl om formen, men han erklærer sig glad for dagens fornemmelse, da han testede benene med et angreb i modvinden. Dermed synes Martin at være klar til atter af spurte om sejren på toppen, og han er i de senere år bare blevet skarpere og skarpere på disse lange stigninger. Det bliver ikke let at slå Valverde, men Martin er formentlig den eneste, der har en reel chance.

 

Hvor der kan herske lid tvivl om Martins form, er der ingen usikkerhed om, hvor Simon Yates står. Briten har efter en lidt svag 2017-sæson for alvor fundet benene i dette forår. Den gode form fra Paris-Nice blev bekræftet med en ganske overbevisende præstation i dag, hvor han som nævnt ovenfor fik seks livsvigtige bonussekunder. Han er en ganske eksplosiv type, der elsker en finale som denne, men hans problem er, at han ikke er helt lige så hurtig som Valverde og Martin. Derudover vil han være en markeret mand, der næppe vil få megen frihed af Movistar, og hans eneste chance er derfor formentlig en spurt. Her har han gode chancer for en podieplads, men at slå Valverde er straks en anden sag.

 

Thibaut Pinot har meldt ud, at han er her for at køre for David Gaudu, men man skal ikke lade sig narre af franskmanden. Han viste i dag, at han er her for at køre cykelløb, og selvom han stort set ikke har kørt endnu i denne sæson, er han tydeligvis i ganske glimrende form. Han ligger nu til i klassementet, og det vil ligne ham meget dårligt ikke at gå efter en podieplads i den nuværende situation. Sammen med Gaudu og Sebastien Reichenbach udgør han en stærk trio, der kan angribe på skift, men det vil formentlig ende i en spurt. Her viste Pinot sidste år og i dag, at han er blevet meget hurtig på stregen, og selvom han er oppe mod hurtigere folk, bør han kunne blande sig i denne finale.

 

Egentlig er Egan Bernal ikke kendt for spurtstyrke, men det har han ændret på i denne uge. Han har nu to dage i træk været med fremme, og det viser, at han faktisk har et glimrende punch. Morgendagens etape passer ham langt, langt bedre, og derfor vil han formentlig kunne gøre det endnu bedre her. Det bliver ikke let at vinde, men har han samme ben som i Colombia Oro y Paz, bliver han farlig. Egentlig passer finalen måske bedre til Sergio Henao, men han har slet ikke fundet sine gamle ben og agerede i dag hjælperytter.

 

Michael Woods har netop som speciale at spurte på eksplosive stigninger. Desværre er det korte, stejle mure, der er hans absolutte specialitet, og denne type ”lette” spurter på toppen af en lang stigning passer ham dårligere. Vi aner ikke, hvor han står formmæssigt, da han ikke har kørt siden skuffelsen i Abu Dhabi, men meldingen er, at han er godt kørende. Han styrtede på dagens etape, og det skaber yderligere usikkerhed, men er han på toppen, bør han være med fremme.

 

Som nævnt i analysen ovenfor synes kaptajnhierarkiet på Movistar fortsat at være uklart. Derfor kan det sagtens være, at spanierne igen kører offensivt, og det vil kunne bringe Nairo Quintana i spil. Holdet viste i dag, at de ikke er bange for at sende colombianeren i offensiven, og gør de det, kan det ende med colombiansk sejr. Han vil næppe få lov til at slæbe andre med til stregen, men Quintana er så god, at han også på en let stigning som denne kan gøre forskellen.

 

FDJ har et af de stærkeste kollektiver og har Davud Gaudu som erklæret kaptajn. Etapen her passer bestemt ikke perfekt til den lille franskmand, der havde foretrukket en langt stejlere stigning, men han er faktisk ikke uden punch. Dette løb er et af forårets helt store mål, og han må ventes at være på toppen. Han er stadig en underdog, der måske kan få den nødvendige frihed, og han er stærk nok til gøre det færdigt.

 

Dette er en stor chance for Pierre Latour til at være kaptajn på Ag2r, og han burde passe fint til en stigning som denne. Han har ikke kørt løb i lang tid, men virkede stærk som hjælper for holdet sidst i februar. Han burde være tæt på topformen og er aldrig bange for at angribe, som han senest viste det på 2. etape. Samtidig har han et godt punch til en stigning som denne.

 

Bob Jungels og Enric Mas udgør en spændende duo for Quick-Step. Jungels var syg i Tirreno, men er kommet sig igen og har set stærk ud de første dage. Han er bestemt ikke klatrer, men denne lette stigning passer ham godt, da han er hurtig på stregen. Mas til gengæld havde foretrukket en langt hårdere stigning, men han kan til gengæld overraske med et angreb. Det spanske supertalent er skræmmende stærk, hvis han er i form, og kan skabe en overraskelse. Maximilan Schachmann, der også er hurtig, er en god dark horse, men finalen er nok lidt for svær.

 

Endelig vil vi pege på de to unge talenter Gregor Mühlberger og Bjorg Lambrecht. Mühlberger har fået et gennembrud i år, hvor han fulgte med Valverde og co. i de svære løb i Mallorca og fulgte kaptajn Sagan til stregen i et knaldhårdt Strade Bianche. Dette er hans store test i de høje bjerge på WorldTour-niveau, men han synes at være klar til opgave. Lambrecht er et af sportens allerstørste talenter og viste sit potentiale i Abu Dhabi. Han er samtidig ganske eksplosiv og derfor god i en finale som denne.

 

Feltet.dks vinderbud: Alejandro Valverde

Øvrige vinderkandidater: Dan Martin, Simon Yates

Outsidere: Thibaut Pinot, Egan Bernal, Michael Woods, Nairo Quintana

Jokers: David Gaudu, Pierre Latour, Bob Jungels, Enric Mas, Gregor Mühlberger, Bjorg Lambrecht, Sergio Henao

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Alejandro Valverdes sejr fra 2017, Dan Martins sejr fra 2016, Tejay van Garderens sejr fra 2015 samt Joaquim Rodriguez’ sejr fra 2014.

Utilfreds Pinot: Quintana spiller ikke spillet
21. marts 2018 19:50 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: LaPresse - Di Alberto / Ferrari / Paolone / Spada

Thibaut Pinot kritiserer den måde, som Nairo Quintana kørte på 3. etape i Catalonien Rundt.

Franske Thibaut Pinot viste med en tredjeplads på dagens 3. etape i Catalonien Rundt, at han efterhånden er ved at finde den form, der kan få ham til at køre med de allerbedste i bjergene.

 

Han er dog på ingen måde tilfreds med den måde, som konkurrenten Nairo Quintana kørte i dag.

 

Mod slutningen af etapen kom Pinot afsted i et udbrud med Simon Yates og Mathias Frank, men de blev indhentet af Movistars Nairo Quintana, som ikke ønskede at tage føringer, da han havde sin holdkammerat Alejandro Valverde siddende bagved i løbets førertrøje. Dermed blev udbruddet bremset.

 

En kørsel, som Thibaut Pinot ikke kan forstå.

 

”Min fornemmelse var virkelig god i dag, dog uden at være helt ekstraordinært. Det var temmelig koldt og med en hel del modvind, hvilket ikke gjorde det let at føle sig godt tilpas. Når det så er sagt, så er resultatet på målstregen tilfredsstillende. Jeg forstår bare ikke, hvorfor Quintana ikke gav den 100 procent, da han kom op til os. Hvis han havde taget føringer, havde vi uden tvivl taget en hel del tid på resten af feltet. I morgen venter der dog endnu en vigtig etape,” udtalte franskmanden ifølge Cyclismeactu.com efter etapen.  

 

Den franske Groupama-FDJ rytter ligger efter 3. etape på løbets femteplads med 31 sekunder op til den nye mand i førertrøjen, Thomas De Gendt. Nairo Quintana er nummer syv med et tidstab på 35 sekunder.

Følg torsdagens store bjergetape i Catalonien
21. marts 2018 19:45 af Emil AxelgaardFoto: Movistar Team

Mens en stor del af cykelverdenen drager mod Belgien for i de næste par uger at hellige sig kampene på de toppede brosten, er en stor del af verdens bedste etapeløbsryttere forsamlet i det bjergrige Catalonien til den næste store dyst for grand tour-eliten. Catalonien Rundt levede længe en anonym tilværelse som et vedhæng til Giro d’Italia, men har med en ny kalenderplacering oplevet en genfødsel, der har gjort det til et af de stærkest besatte etapeløb i foråret. Det er også tilfældet i år, hvor Movistar-duoen Alejandro Valverde og Nairo Quintana fører et helt forrygende felt af klatrere an i et løb, der som altid byder på en voldsomt bjergrig rute uden megen plads til sprintere. Fra mandag til søndag kan du hver dag følge løbet på Feltet.dk og undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard.

Foråret drejer sig hovedsageligt om klassikerne, men for grand tour-rytterne byder marts og april på en stribe ugelange WorldTour-løb, der som oftest udgør målene for den første del af sæsonen. Med sin bjergrige profil fremstår Catalonien Rundt som den bedste mulighed for klatrerne, der i den kommende uge vil tage kampen op med brostensstjernerne om det globale rampelys.

 

Selvom startlisten i år ikke inkluderer Chris Froome og ikke er helt så stærk som i tidligere udgaver, har den spanske begivenhed stadig tiltrukket en fabelagtig samling af verdens bedste etapeløbsryttere. Et felt med navne som Alejandro, Valverde, Nairo Quintana, Esteban Chaves, Simon og Adam Yates, Dan Martin, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Michael Woods,  Tejay van Garderen og Steven Kruijswijk gør det til et af de bedst besatte ugelange etapeløb.

 

Som vanligt testes de på en hård rute, hvor der er betydelige stigninger på menuen hver dag. Sprinterne burde på en chance på 1.  og 6. etape og måske også på 2. etape, mens klassementet hovedsageligt skal afgøres på onsdagens, torsdagens og fredagens store bjergetaper. Sidevind, bonussekunder og den kuperede 7. etape kan imidlertid også komme i spil i det store opgør mellem giganterne.

 

Feltet.dk vil opdatere fra løbet hver dag på www.feltet.dk/live, hvor du også kan stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard. Vi dækker efter følgende plan:


Følg etapeløbet således på Feltet.dk

Mandag d. 19. marts: Start kl. 15.45

Tirsdag d. 20. marts: Start kl. 15.45

Onsdag d. 21. marts: Start kl. 15.45 (undervejs vil vi også opdatere fra 3 Dage ved Panne)

Torsdag d. 22. marts: Start kl. 15.45

Fredag d. 23. marts: Vi opdaterer fra E3 Harelbeke, men vil undervejs også give opdateringer fra Catalonien

Lørdag d. 24. marts: Start kl. 15.15

Søndag d. 25. marts: Start kl. 12.30 (efter afslutningen ca. kl. 14.15 dækker vi Gent-Wevelgem)

 

Du kan læse en optakt til hele Volta a Catalunya og hver dag også til de enkelte etaper. Der vil også i løbet af ugen komme optakter til de tre belgiske endagsløb samt Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

Viviani: Glad for endelig at vinde i Europa
21. marts 2018 19:30 af Christian Lundtoft Nielsen Foto: Sirotti

Dagens sejr i Tre dage ved Panne markerer den første på europæisk grund for Elia Viviani i denne sæson, hvor han hidtil har taget sejre i Australien og Emiraterne.

Det er en yderst tilfreds Elia Viviani, som i dagens Tre dage ved Panne kunne tage en vigtig sejr for sin nye belgiske arbejdsgiver Quick-Step Floors på hjemmebanen i Belgien.

 

Dermed fortsætter det belgiske storhold den stime af sejre, som allerede er tikket ind på kontoen i de belgiske semiklassikere, hvor også Fabio Jakobsen, Alvaro Hodeg og Remi Cavagna har taget sejre på belgisk jord.

 

For Viviani markerer sejren den første i år på europæisk jord, da han forud for dagens semiklassiker allerede har taget sejre i Tour Down Under og Dubai Tour.

 

”Det er min første sejr i Europa i år. Jeg har vundet i Australien og i Emiraterne, hvorefter jeg havde nogle placeringer i Paris-Nice. Men min form er virkelig god. Jeg ville så gerne slutte min første del af sæsonen af på en god måde. Efter det vil jeg begynde at forberede mig til Giro d’Italia,” udtalte han efter dagens triumf.

 

Han er da heller ikke i tvivl om den betydning, som sejren har for hans nye arbejdsgiver Quick-Step Floors, som har et særligt forventningspres om at levere topresultater, når der køres løb på hjemmebanen i Belgien.

 

”At vinde i Belgien på et belgisk hold er smukt, og det markerer en god start til de næste par vigtige uger i Belgien for vores hold. Vi vil forsøge at fortsætte den stime, vi er inde i,” udtalte den italienske sprinter efter dagens klassikersejr.

Volta a Catalunya-analyse: Koster Movistar-magtkampen Valverde sejren?
21. marts 2018 19:24 af Emil AxelgaardFoto: Movistar Team

I disse dage køres Tirreno-Adriatico, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape.

Det er ikke ukendt, at for mange kokke fordærver maden. Det gælder også i cykelsport, hvor der er talrige eksempler på, at for mange kaptajner har spændt ben for hinanden og dermed forhindret kollektivet i at vinde. Forud for denne sæson var det helt store tema i cykelverdenen da også, hvordan Movistar skulle forene de tre stjerner Mikel Landa, Nairo Quintana og Alejandro Valverde, der alle havde berettiget krav på støtte i de største løb.

 

Situationen blev ikke mindre anspændt af, at Landa hurtigt gjorde det klart, at han ikke igen ville vente på en holdkammerat i en grand tour, hvis han selv havde chance for at vinde, og at Quintana med et par temmelig beske kommentarer tydeligvis havde behov for ”at pisse territoriet af”. Efter de første træningslejre kom der dog hurtigt ro på, og de diplomatiske vendinger blev fundet frem, også da det blev meldt ud, at man endda havde planer om at møde frem med alle tre til årets helt store højdepunkt, Tour de France.

 

I den første del af sæsonen har konflikterne været begrænsede, og man har med nøje omhu sørget for at undlade at lade de tre kaptajner stille til start i samme løb. Først i denne uge i Catalonien har vi haft udset til den første test af holdånden, da holdet i denne uges vigtige hjemmebaneløb er mødt op med et veritabelt superhold anført af Valverde og Quintana om med formstærke Marc Soler som luksushjælper. Heldigvis så det på forhånd ud til, at spændingerne var begrænsede, da Soler med det samme erklærede sig som hjælperytter, og da Quintana meldte ud, at han formmæssigt ikke var på samme niveau som Valverde, der var holdets naturlige førstemand.

 

Alt så da også ud til at gå glat på de første to etaper, hvor Valverde med skræmmende styrke lagde løbet i et jerngreb. Med tanke på at bjergetaperne i løbet er skræddersyede til veteranen og slet ikke passer rene klatrere som Quintana og Soler, var det derfor helt oplagt at fastlægge et klart hierarki og benytte holdets enorme kollektive styrke til at kontrollere de resterende fem etaper, hvor Valverde i realiteten havde chancer for at vinde de fire.

 

Det valgte man imidlertid ikke at gøre, og det var i dag lige ved at koste dem sejren. På et tidspunkt, hvor det så ud til, at den hårde modvind havde kvalt alt initiativlyst, og Mitchelton-Scott, der var de eneste initiativlystne, syntes at være løbet tør for hjælpekræfter, kunne man med sindsro havde ladet Thomas De Gendt køre hjem til en solosejr og lade Valverde spurte efter de resterende seks bonussekunder.

 

Det gjorde man ikke. I stedet fik sportsdirektørerne det, der vel bedst kan betegnes som en kollektiv hjerneblødning, da man sendte Soler i offensiven. Det startede et ragnarok, der i sidste ende førte til skabelsen af en brølstærk kvintet, hvor Movistar havde Quintana med, men hvor man var oppe mod så stærke folk som Simon Yates, Thibaut Pinot og Mathias Frank.

 

Situationen kunne have udviklet sig katastrofalt. Det kan godt være, at Quintana på papiret var den bedste klatrer i gruppen, men de kommende etaper passer langt bedre til mere spurtstærke ryttere som Pinot og Yates. At lade kvartetten køre hjem og lade Yates og Pinot score bonussekunder og herefter stole på, at Quintana på de kommende ret lette etaper kunne sætte dem begge, var mildt sagt en satsning af de større, når man bagude havde løbets absolutte storfavorit.

 

Det tog lidt tid, inden Quintana tog den logiske beslutning at sætte sig på hjul, men da var situationen allerede blevet farlig. Gruppen havde allerede et forspring på 30 sekunder, og bagude var det meget overraskende kun Sky, der tog ansvar i jagten. Specielt Dan Martin og UAE spillede en solid gang poker, der meget vel kunne have kostet ireren dyrt, og havde Sky ikke troet så fast på Egan Bernal og endda ofret Sergio Henao i jagten, kunne det være endt helt galt for Movistar.

 

Det logiske havde været at sende Soler frem for at føre, men det gjorde man ikke. Det er svært at sige hvorfor, men det er meget nærliggende, at Quintana havde taget det ilde op, hvis holdet ligefrem havde kørt ham ind i et løb, han tidligere har vundet. Colombianeren er som bekendt ret sensitiv i forhold til sin interne status, og man kan sagtens forestille sig, hvordan holdets stjerne ville have reageret, hvis pressen efterfølgende havde stillet spørgsmålstegn ved hans position på holdet.

 

Heldigvis for Movistar gik det ikke så galt. Sky fik til slut hjælp fra det tøvende UAE-mandskab og Bahrain-Merida, og det lykkedes derfor akkurat at undgå katastrofen. Situationen viser imidlertid den sårbarhed, usikkerheden om hierarkiet skaber. Det er klart, at det i mange sammenhænge er en fordel at have flere kort at spille, og det vil det specielt være i Touren, når man er oppe imod et skræmmende stærkt Sky-mandskab. I et løb, hvor man har den suverænt stærkeste rytter, kan det imidlertid meget hurtigt blive en ulempe, og det var dagens etape et glimrende eksempel på.

 

I sidste ende betød modvinden og den omlagte rute imidlertid alligevel, at etapen stort set endte i status quo. Yates og Pinot fik livsvigtige bonussekunder, der kan vise sig at gøre forskellen mellem et podium og en sekundær placering i et løb, der ofte afgøres på sekunder, men derudover skete der ikke forskydninger. For anden dag i træk indså favoritterne nemlig hurtigt, at det i en så kraftig modvind ikke gav den store mening at bruge for mange kræfter, specielt ikke med en finale, der ikke just var indbydende for lette klatrere.

 

Kun Mitchelton-Scott viste initiativ, men det var lidt uklart, hvad formålet var. Med brølstærke Robert Power forsøgte man flere gange at skabe udskilning, men det fremstod ikke helt tydeligt, om målet var en spurtsejr med Daryl Impey eller angreb fra Yates-brødrene. Da Simon en overgang gik frem for at føre, så det ud til, at det var alle mand for sydafrikaneren, og det var formentlig også motivet. Ligesom i går indebar det dog den overhængende risiko, at man herved forærede etapen og de 10 bonussekunder på et sølvfad til Valverde.

 

Paradoksalt nok drog man måske i virkeligheden fordel af, at man løb tør for hjælpekræfter. I hvert fald var det Solers angreb, der blev lanceret netop som Power var tømt for energi, der igangsatte den offensiv som i sidste ende gav Yates de seks værdifulde bonussekunder. Dermed endte australierne med en fortjent belønning for, at de som de eneste turde køre cykelløb i den modvind, der efterhånden har lagt løbet i ruiner. Gamblingen var stor og gevinsten måske lidt uventet, men den var bestemt fortjent.

 

Helt godt endte det imidlertid ikke. Holdets stærkeste kort, Adam Yates, endte nemlig i asfalten. Det kostede ham desværre den videre deltagelse i løbet, og holdet har dermed mistet en helt afgørende brik i forsøget på at få skovlen under Valverde. Da Esteban Chaves synes at være indstillet på en hjælperrolle og tabte tid, da han stoppede for at vente på Adam, og da Simon Yates med dagens bonussekunder nu har alle Movistars øjne på sig, ser det pludseligt langt sværere ud for australierne at vinde. Det skal blive interessant at se, om de fortsat går efter den næsten umulige sejr, eller om de ser sig tilfredse med at køre efter en andenplads, der efter i dag i den grad ser ud til at være inden for rækkevidde.

 

Den store vinder var dog hverken Yates, Pinot, Valverde eller en anden klassementsrytter. Det var Thomas De Gendt, der atter viste, at han er KONGEN af udbrudssejre på WorldTour-niveau. Det startede, da han højst uventet vandt en etape i Paris-Nice i 2011, og siden da har han opbygget en imponerede liste. Det er blevet til nu tre sejre i Catalonien, en i Schweiz Rundt, en i Dauphiné, yderligere en i Paris-Nice og en i hver af de tre grand tours. Faktisk har han kun 12 sejre på cv’et, men 10 af dem er faldet i WorldTour-etapeløb og alle efter udbrud. Med tanke på, at det hører til sjældenhederne, at udbrud holder hjem i de ugelange etapeløb på højeste niveau, er det kun ét ord, der kan beskrive De Gendt: KLASSE!

 

Nu fører han så løbet, som han gjorde det i Paris-Nice i 2011 og i Dauphiné sidste år, hvor han også tog føringen i kraft af udbrudssejre. Selvom han er en glimrende klatrer, og de resterende etaper ikke er voldsomt svære, får han det dog svært. Movistars supermandskab ved, at De Gendt skal knækkes, og derfor skal der lægges pres på i de kommende dage. Havde der været modvind på La Molina, havde chancen måske været der, men med medvind vil det formentlig blive for hårdt for den ellers så stærke belgier. Og skulle han alligevel kunne hænge på, vil Valverde bare kunne spurte sig til sejren på 4., 5. og 7. etape og dermed tage sejren i kraft af bonussekunder - hvis altså Movistar kan få deres prioriteter og hierarki på plads!

Brøchner firer i Normandiet - tre danskere i top ti
21. marts 2018 19:01 af Mathias Mundbjerg Foto: Dorte Adelfred

Både Nicolai Brøchner, Jonas Aaen og Asbjørn Kragh var blandt de ti hurtigste på dagens etape af Tour de Normandie, som blev vundet af hollandske Johim Ariesen.

3. etape af Tour de Normandie bød på endnu en massespurt, hvor danske Nicolai Brøchner (Holowesko) for tredje gang lige manglede det sidste. I stedet gik etapesejren til Johim Ariesen (Metec-TKH) foran Brøchners holdkammerat Fabian Lienhard, der med tredjepladsen forsvarede førertrøjen.

 

Dagens første angrebsforsøg stod Torkil Veyhe (Virtu), Theo Nicolas (VC Rouen), Pascal Treubel (Heizomat Rad Net) og Romain Bacon (CC Nogent Sur Oise) for. Feltet holdt dog udbruddet i stram snor, og et hav af angribere fik sjældent mange sekunder til feltet.

 

Anders Hardahl (ColoQuick), Jonas Gregaard Wilsly (Riwal) og Kasper Asgreen (Virtu) viste sig ligeledes I front i løbet af etapen, men til sidst endte det hele altså i en massespurt, som Ariesen tog sig af. Foruden Nicolai Brøchner blev Jonas Aaen (Riwal) og Asbjørn Kragh (Virtu) også godt placeret med henholdsvis en syvende- og ottendeplads, mens ColoQuicks Casper Folsach blev nummer 13.

 

Med etapesejren gik Ariesen forbi Brøchner i det samlede klassement, så danskeren nu er nummer otte med fire etaper tilbage. Pointkonkurrencen føres af førertrøjeindehaveren Lienhard, mens Brøchner her ligger helt oppe på andenpladsen lige bag sin holdkammerat.

Vind en cykelcomputer med videokamera - værdi 3.000 kr!
21. marts 2018 18:59 af Bjarne Albrektsen

Vi udlodder i samarbejde med Velomio.com en lækker cykelcomputer til en værdi af 3.000 kroner. 

Vi har lanceret en ny udstyrsportal Velomio.com. Her samler vi alle cykelprodukter fra de største cykelwebshops. Det betyder, at du nemt kan få overblikket og blive guidet til de nye produkter, som du måtte søge efter. 

"Vi har arbejdet hårdt for at lave aftaler og indhente produkter fra de største webshops. Vi har samlet næsten 500.000 cykelprodukter på et website. Vi giver dermed et unikt overblik. Du kan søge direkte efter et produkt, eller lade dig blive guidet frem til et bestemt udvalg," forklarer Velomio.coms CEO Jesper Johannesen. 

Portalen er ikke kun for webbutikker. Der er nemlig også mulighed for at blive listet op på varer, som kun er en fysisk butik. 
 

"Snart vil det nemlig også blive muligt for de fysiske butikker, at koble sig på portalen. Også selvom de ikke har en webshop," forklarer Jesper Johannesen. 

Prøv sitet og test det
Sitet er stadig under opbygning, men Velomio.com redaktionen ønsker feedback fra brugerne.

"Vi udlodder en lækker Xplova cykelcomputer med indbygget kamera til en værdi af 3.000 kroner. Besøg www.velomio.com og giv os noget feedback på sitet på [email protected] Vi trækker en vinder den 1. april 2018, som offentliggøres på sitet.Se mere om cykelcomputeren i Feltet.dks test af Xplova X5

De Gendt: Det var hårdt i modvinden
21. marts 2018 18:28 af Mathias Mundbjerg Foto: Unipublic / Photogomez Sport

Med vanlig ihærdighed fik Thomas De Gendt slæbt sig gennem en hel etape i modvind foran hele favoritfeltet, og det tærede på kræfterne.

Volta a Catalunyas 3. etape bød på et modbydeligt sidste stykke med 13 let stigende kilometer i stiv modvind. Normalt dødsdømmer sådanne omstændigheder de fleste udbrudsforsøg, men Lotto Soudals Thomas De Gendt holdt imponerende stand foran feltet efter at have gjort det af med de øvrige udbrydere.

 

”Vi havde ikke et stort forspring. Vi tog det roligt i modvinden og arbejdede sammen frem til den lange stigning. Det var så svært i modvinden. Det var så hårdt,” siger Thomas De Gendt, der altså alligevel formåede at holde et jagende felt med Sky-holdet i front bag sig.

 

Med sejren er belgieren ny mand i både førertrøjen og bjergtrøjen, og han er om nogen et symbol på, at initiativ og gåpåmod betaler sig, selvom missionen undervejs kan se temmelig håbløs ud.

 

”Det er fantastisk, at jeg holdt til mål. Jeg regnede ikke med det. Det er tredje gang, jeg vinder her, og jeg elsker løbet. Jeg nød etapen trods modvinden,” lyder det fra De Gendt.

 

Den nye mand i front af løbet kommer alvorligt på arbejde i morgen, når de ømme ben skal forsvare sig mod angreb fra hele den forsamlede skare af klatrere. Etapen er suverænt løbets hårdeste, og for mange ryttere er det den eneste mulighed for at kæmpe sig tilbage i klassementet.

De Gendt snød alle med solosejr og førertrøje i Catalonien
21. marts 2018 18:07 af Mathias Mundbjerg Foto: Unipublic

Thomas De Gendt er en af WorldTourens absolutte udbryderkonger, og på 3. etape tog han en smuk solosejr, da han akkurat holdt favoritterne bag sig.

Den forkortede etape i Volta a Catalunya blev dagen, hvor favoritterne endelig spillede ud. Ingen af dem formåede dog at fange Lotto Soudals Thomas De Gendt, som efter at have skilt sig af med de øvrige udbrydere tog en flot solosejr efter en hel dag i modvind.

 

Dermed overtog han også førertrøjen fra Alejandro Valverde, som akkurat undgik at tabe tid til de øvrige favoritter, da en farlig firemandsgruppe blev hentet på målstregen.

 

Etapereferat:
Alle 173 ryttere var med, da feltet tog en sen start på den forkortede etape på en solrig, kold og meget blæsende dag. Allerede i den neutrale zone var der et styrt med flere EF Education-ryttere og en enkelt mand fra Sunweb, og desværre tog det noget tid, inden Michael Woods kunne fortsætte. Etapestarten blev udskudt til 3 km-mærket, indtil canadieren var tilbage i feltet.

 

Modsat de tidligere dage var der mange angreb fra start, hvor først en kvartet kom fri. De blev hurtigt kørt ind, og i stedet kom Clement Chevrier (AG2R), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) og Lluis Mas (Caja Rural) afsted efter 8 kilometer. De fik efter en hård kamp et hul på et halvt minut, hvorefter tre mand satte efter. Dem ville Movistar dog ikke lade køre, og de blev hurtigt hentet igen. Samtidig fortsatte jagten på de forreste, og Ben Hermans måtte derfor bruge en del energi på at komme tilbage efter et cykelskifte.

 

Afstanden voksede til 50 sekunder, men Euskadi og Burgos fortsatte alligevel med at angribe. Movistar kørte dem ind - også et solofremstød fra Pablo Torres (Burgos). Han nægtede dog at give op, og da han angreb igen sammen med Mikel Bizkarra (Euskadi), lod Movistar dem endelig køre. Lynhurtigt lukkede de hullet til fronten, og derfor blev der skabt en kvintet i front.

 

Edward Ravasi (UAE) forsøgte sig med et soloangreb. Han lå længe på mellemhånd, men gav til sidst op. Samtidig kom Mitchelton-Scott frem for at give Movistar en hånd forrest i feltet.

 

Modvind og forvirrende rundkørsler
Den første spurt blev vundet af De Gendt foran Mas og Torres, men feltet tog absolut ingen chancer og lod kun langsomt forspringet krybe op på 2’45”. Movistar og Mitchelton-Scott holdt derefter afstanden i en lang række kilometer.

 

Etapen var generelt præget af modvind, hvilket gjorde det svært for udbruddet, som blev splittet på den næste stigning. De Gendt kørte fra sine følgesvende, og han tog sig dermed af bjergpointene på toppen. Mas og Bizkarra fik dog hurtigt kontakt igen.

 

På de næste kilometer satte Mitchelton-Scott et hårdt tempo, hvilket fik udbruddets forspring til at drosle ned. De stoppede dog meget pludseligt igen, hvilket var heldigt for De Gendt, som kort efter kørte forkert i en rundkørsel. Kompagnonerne i udbruddet ventede på ham, men han viste dem ikke meget taknemmelighed, da han kort efter valgte at køre solo.

 

Favoritterne åbner
Med 16 kilometer til mål gik Robert Power (Mitchelton-Scott) frem og satte tempo på det noget sløve felt. Det resulterede med det samme i en stor udskilning fra feltet, der dog fortsat var 2’15” efter De Gendt. Forspringet blev dog kort efter noget mindre, da Simon Yates (Mitchelton-Scott) højst overraskende selv gik frem og satte tempo.

 

Movistar var ikke længe om at svare på offensiven. De sendte Marc Soler afsted i et angreb, hvilket med det samme fik Dan Martin (UAE) til at gå efter. De fik selskab af Thibaut Pinot, David Gaudu (begge FDJ), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Hugh Carthy (EF Education) og Valverde.

 

Rytterne løb dog tør for stigning og tog hul på de 13 sidste, let stigende kilometer. Alligevel lykkedes det Simon Yates, Mathias Frank (AG2R), Nairo Quintana (Movistar) og Pinot at komme fri af favoritterne. Dermed svandt De Gendts forspring ind til mindre end et minut, mens firemandsgruppen havde godt ti sekunder til det cirka 30 mand store felt.

 

Team Sky havde ikke nogen folk med, og derfor satte de hurtigt Tao Geoghegan Hart og Kenny Ellisonde frem i front af feltet, da kvartettens forspring nærmede sig det halve minut.

 

Mitchelton-Scott var virkelig indstillede på at køre cykelløb, og Simon Yates forsøgte at slippe af med sine følgesvende. Quintana var dog hurtigt over ham, og det fik Frank og Pinot til at bevare tilslutningen. I feltet fik Sky ingen hjælp af hverken UAE, EF Education eller Bora-Hansgrohe, så de tog kun langsomt tid på de foranliggende grupper.

 

Det viste sig ikke at være nok. Udbryderkongen Thomas De Gendt kunne efter en lang dag i modvind køre alene over stregen. Et smart angreb fra Nairo Quintana fik forfølgergruppen til at gå helt i stå, så kaptajn Alejandro Valverde ikke mistede for meget tid i klassementet. Indtil videre må han dog overlade førertrøjen til Thomas De Gendt.

 

Forfølgergruppen blev til sidst helt hentet, men Simon Yates blev alligevel akkurat nummer to. Hans bror styrtede til gengæld alvorligt kort før stregen, og han lignede ikke en mand, som er klar til at køre videre i morgen.

Martin om etapeforkortelse: Det ændrer en hel del
21. marts 2018 17:21 af Mathias Mundbjerg Foto: UAE Team Emirates

Forkortelsen af dagens kongeetape i Volta a Catalunya betyder, at der nu kun er én reel mulighed for bjergrytterne for at skabe alvorlige forskelle i klassementet.

3. etape i Volta a Catalunya skulle være sluttet på toppet af Vallter 2000-stigningen, og dermed var etapen en oplagt kandidat til titlen som løbets kongeetape. Dårligt vejr betyder dog, at rytterne kun skal køre 153 kilometer frem for de oprindelige 199, og at etapens to sidste stigninger er sløjfede.

 

På grund af beslutningen får Alejandro Valverdes konkurrenter nu mere end svært ved at fravriste ham føringen. De sidste etaper indeholder ikke voldsomt meget angrebsterræn, men alligevel er en af spanierens største konkurrenter, UAE’s Dan Martin, enig i beslutningen.

 

”Helt klart. I disse situationer er ingen mere skuffede end rytterne - måske med undtagelse af den ene fyr, som bor på toppen af stigningen. Men i forhold til sikkerheden, respekt for rytterne og så videre, så synes jeg, arrangørerne har gjort det rigtige,” siger Martin til Cyclingnews.

 

Morgendagens etape til La Molina er nu den eneste etape, som med sikkerhed vil tynde ud i klassementet, så ruteændringen har gjort et alvorligt indhug i antallet af ryttere, som kan komme i spil til sejren. Løbet bliver nu i højere grad muligt at vinde for de lidt tungere folk, som måske ville have tabt terræn på Vallter 2000.

 

”Det ændrer en hel del på løbet. Jeg ved ikke, om der var mulighed for at finde en anden finalestigning i bytte. Nu ser det ud, som om hele løbet bliver afgjort på La Molina - forudsat at vi altså har mulighed for at køre derop,” lyder det fra Dan Martin.

 

Dan Martin vandt Volta a Catalunya i 2013, hvor Alejandro Valverde uheldigvis måtte udgå på fjerde etape iført løbets førertrøje. Movistar-kaptajnen har dog alligevel tegnet sig for otte etaper og to samlede sejr i det spanske etapeløb.

Legendarisk enkeltstart genindføres i Colorado Classic
21. marts 2018 16:59 af Mathias Mundbjerg Foto: ©Tim De Waele/TDWsport.com

Colorado Classic har som det første cykelløb i fire år valgt at lægge en enkeltstart op ad det berømte Vail Pass.

Når Colorado Classic i år løber af stablen fra 16. til 19. august bliver det med en gammel kending på programmet. 1. etape kommer til at bestå af en rundstrækning i Vails gader, men det mest interessante er, at 2. etape bliver 16 kilometer lang enkeltstart op ad Vail Pass-stigningen.

 

Vail Pass er lidt af en klassiker i amerikanske cykelløb, og vinderne af enkeltstarten tæller blandt andre Bernhard Hinault og senest Tejay van Garderen, som vandt der i 2014 på vej mod den samlede sejr i USA Pro Challenge.

 

”Professionel cykling er en del af Vails DNA. Vi er stolte af, at vi i år kan afholde to dage i Vail, inklusive den ikoniske Vail Pass-enkeltstart og den historiske rundstrækning i byen,” siger direktøren for løbsorganisationen bag Colorado Classic, David Koff.

 

Ruten for løbets to sidste etaper er endnu ikke offentliggjort.

 

Sidste år blev det amerikanske 2.HC-løb vundet af BMC’s Manuel Senni, mens Rigoberto Uran, som stillede op under stor mediebevågenhed kort efter sin andenplads i Tour de France, blev nummer 14.

Viviani vandt Tre dage ved Panne efter kaotisk spurt
21. marts 2018 16:42 af Mathias Mundbjerg Foto: Sirotti

Elia Viviani kom først over stregen i den første udgave af Tre dage ved Panne som klassiker, da han vandt spurten i et stærkt reduceret felt.

Forhåndsfavoritten Elia Viviani tog sejren i Tre dage ved Panne, som i år er blevet til et endagesløb. Lotto Soudal formåede at splitte feltet i sidevinden til sidst, så ingen havde mange hjælperyttere tilbage i spurten. Dermed blev det en rodet affære, men det håndterede Viviani bedst, da han henviste Ackermann til andenpladsen.

 

Løbsreferat:
146 ryttere tog starten på en solrig, men meget kølig dag i Brugge, hvor Mathew Hayman i sidste øjeblik var kaldt ind som erstatning for Roger Kluge, der havde ondt i armen. Som ofte i de belgiske løb var starten aggressiv med mange angreb, men efter 19 kilometer lod feltet David Boucher, Yiber Sefa (begge Tarteletto), Sean Bennett (Axeon), Conor Dunne (Aqua Blue), Adrian Hegyvary Putt (Unitedhealthcare) og Brian Van Goethem (Roompot) køre. Efter 33 kilometer havde de et forspring på to minutter, men det voksede lynhurtigt til hele 8’30”.

 

Det fik Quick-Step til at sende Remi Cavagna frem for at føre, og han fik med lidt hjælp fra Bora-Hansgrohe over de næste små 20 kilometer skåret halvandet minut af forspringet. Samtidig var der et lille styrt, der involverede Reto Hollenstein (Katusha), Fabio Jakobsen (Quick-Step) og Simon Sellier (Direct Energie). Førstnævnte måtte desværre udgå. Også Dimitri Clayes (Cofidis) forlod løbet.

 

På Kemmelberg angreb Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) og Nikolas Maes (Lotto Soudal). Da de ikke fik selskab, valgte de dog at falde tilbage til feltet, der med 100 kilometer igen var fem minutter bag udbruddet. Cavagna skar helt uden hjælp yderligere et minut af forspringet, inden Direct Energie pludselig accelererede voldsomt med Damien Gaudin. Da han slog ud og lod sig sætte efter at have reduceret afstanden til tre minutter, tog Lotto Soudal over. De holdt presset og trak feltet helt ud.

 

En af dagens favoritter, Kenny Dehaes (Veranclassic) var involveret i et styrt, men kom tilbage, netop som rytterne ramte rundstrækningen. Her lykkedes det Lotto at skabe yderlige splittelse, så kun cirka 30 mand var tilbage, da feltet nærmede sig første passage af målstregen.

 

Der kom enkelte angreb fra feltet, hvilket fik farten til at gå ned, og afstanden til udbryderne voksede derfor, inden Quick-Step atter angreb i sidevinden, mens Bora-Hansgrohe og Lotto Soudal gav en hånd med.

 

Da rytterne for sidste gang ramte sidevinden, formåede sidstnævnte at splitte feltet. Dermed var der kun omkring 20 mand i front.

 

Med fem kilometer igen blev udbruddet hentet. Quick-Step så særdeles stærke ud, da Elia Viviani stadig havde tre mand hos sig. De gik forbi Bora-Hansgrohe, netop som rytterne kørte under flamme rouge.

 

Quick-Step toget slog dog sprækker, og spurten blev en rodet affære. Det endte dog med, at Viviani tog sejren, selvom han absolut ikke var ideelt placeret. Pascal Ackermann tog andenpladsen, hvorefter der var et stort hul til Jasper Philipsen på tredjepladsen.

Minali: Glemte dedikation til Scarponi, så måtte vinde igen
21. marts 2018 16:24 af Mathias Mundbjerg Foto: Luca Bettini / BettiniPhoto

Astanas Riccardo Minali var suveræn i på dagens 4. etape i Tour de Langkawi. Han havde da også en ekstra motivation efter en forglemmelse tidligere i løbet.

Der er ingen tvivl om, at de to stærkeste sprintere i Tour de Langkawi hedder Andrea Guardini og Riccardo Minali. Inden dagens etape havde de taget sig af en etape hver, men Minali havde ingen problemer med at bringe sig foran i den interne konkurrence, da han forholdsvist let henviste Guardini til andenpladsen.

 

”Igen i dag ydede mit hold et godt stykke arbejde. Jeg gav alt, hvad jeg havde helt til stregen, og jeg er meget glad,” siger Minali ifølge Tuttobiciweb.it.

 

Astana-rytteren var dog lige ved at misse muligheden for at spurte for anden dag i træk, da Mitcheltons Callum Scotson satte et stærkt soloangreb ind i etapens finale.

 

”Han var meget stærk, og hvis vi ventede for længe ligesom i går, kunne vi risikere ikke at fange ham. Det blev tæt, men det er sådan, jeg kan lide det - så kan jeg yde mit maksimale,” lyder det fra Minali.

 

Sprinterne var formentlig sulte efter at komme til at spurte efter at være blevet frarøvet muligheden med gårsdagens udbrudssejr, men faktisk havde Minali endnu en grund til at være topmotiveret for at vinde sin anden sejr i løbet.

 

”Jeg kørte for flere ting i dag. I euforien over min første etapesejr glemte jeg en meget vigtig dedikation. Dagens sejr går ubeskåret til vores kaptajn, Michele Scarponi, som altid er med os deroppe. Den her sejr var for ham,” siger Minali.

 

I morgen går det indtil videre meget flade løb ind i en ny fase, når det gælder kongeetapen til Cameron Highlands, som formentlig er den eneste mulighed for at skabe større tidsforskelle. Dermed må Minali kortvarigt indstille sig på at hente vand til de lettere ryttere, inden de tre sidste etaper igen passer den italienske sprinter.

Nyt tiltag: FREDAGSTILBUD
21. marts 2018 16:20 af Bjarne AlbrektsenFoto: A.S.O. / Alex Broadway

Nyt tiltag giver vores brugere gode tilbud hver fredag. Vi startede i fredags med en bragende succes! På fredag kan du glæde sig til andet skud i pedalerne. 

Feltet.dk har lanceret en ny udstyrsportal, som hedder Velomio.com. Her samler vi alle cykelprodukter fra de største cykelwebshops. Det betyder, at du nemt kan få overblikket og blive guidet til de produkter, som du måtte søge efter. 

"Vi har arbejdet hårdt for at lave aftaler og indhente produkter fra de største webshops. Vi har samlet næsten 500.000 cykelprodukter på et website. Vi giver dermed et unikt overblik. Du kan søge direkte efter et produkt, eller lade dig blive guidet frem til et bestemt udvalg," forklarer Velomio.coms CEO Jesper Johannesen. 

Sitet er stadig i sin begyndelse, men der udvikles på sitet, og der er allerede lavet en del kommercielle aftaler.

"Snart vil det også blive muligt for de fysiske butikker, at koble sig på portalen. Også selvom de ikke har en webshop," forklarer Jesper Johannesen. 

Et knaldtilbud hver fredag
Der er mange nye tiltag på vej, og et af disse tiltag, er fredagstilbuddet, hvor der på sitet vil være et knaldtilbud hver fredag.

"Netop i samarbejde med Velomio.com og vores store netværk af kommercielle samarbejdspartnere, som f.eks. butikker, grossister, producenter, rejseaktører, motionsløb og lignende, vil vi hver fredag lave et tilbud, som er unikt. Det gælder kun den pågældende fredag og der kan være et begrænset antal, så det er med at slå til." 

På fredag starter vi med første tilbud. "Dermed bliver fredag bare endnu bedre, når man kan afslutte arbejdsugen, med en god handel lige før weekenden," smiler Jesper Johannesen. 

"SYNES GODT OM" VELOMIO.COM PÅ FACEBOOK, SÅ ER DU SIKKER PÅ AT FÅ TILBUDDENE FREMOVER

Test: Stages wattmåler
21. marts 2018 16:00 af Mads Søndergaard Jensen

Stages wattmåler fører sig frem som et godt og solidt produkt, der henvender sig til alle, som gerne vil træne efter wattmåler.

Fakta

Fås i flere varianter til Shimano, Sram, Campagnolo, FSA og Cannondale kranksæt

ANT+ og Bluetooth Smart kompatible
+-2 % måling
Batteritid 200 + timer (CR2032 batteri)

 

Producent: Stages Cycling

 

Vejl.Pris: 3900,- (Shimano 105, Black Edition) 

 

Introduktion

Stages er et ungt amerikansk mærke fra Boulder i den bjergrige stat Colorado. Med sig derfra, hævder de, har de taget en filosofi om, at hårdt arbejde er vejen frem. Det har de koblet sammen med en idé om, at wattmåling er væsentligt for cykelrytteres (og triatleters) træning, og at det skal være nemt, simpelt og billigt for alle at afprøve.

 

Stages bryster sig af, at såvel udvikling som samling og kvalitetssikring foregår på adressen, og de påpeger, at de i adskillige år (før dette powermeter) har udviklet wattmålere, blot til indendørscykler, som anvendes i fitnesscentre.

 

På Feltet.dk har vi tidligere testet 1. generation af wattarme fra Stages. Denne gang har vi foruden wattmåleren også testet Stages bud på en cykelcomputer, der skulle være ideel til træning efter watt. Læs testen af cykelcomputeren i morgen.


Test

Det var med stor forventning at vi modtog produkterne fra Stages. Først skulle venstrepedalarm skrues af og erstattes af wattarmen fra Stages. Dette gøres ved at bruge en simpel umbraconøgle og et lille værktøj, der skrues ind i pedalarmen, hvorefter man kan tage pedalarmen af.

 

Umbraconøglen var ikke noget problem, men det lille Shimano værktøj til ende cappen, måtte jeg låne ved den lokale cykelhandler. Ellers er det et værktøj, der kan erhverves for 16 kr. 

 

Wattmåleren vi har modtaget er modellen til Shimanos 105 serie, hvilket er en af markedets billigste wattmålere og pedalarmen fra Stages vejer ca. 20 gram mere end den originale pedalarm, hvilket heller ikke gør cyklen tungere på nogene måde.   

 

Efter montering var det tid til at teste. Første test blev på hometrainer i Zwift universet.

 

Stages er Bluetooth Smart kompatibel, hvilket gør, at den nemt parres med Ipad, Zwift og eventuelle Garmin eller andre enheder.

 

Nu skal dette ikke være en test af Zwift, men for dem, der ikke har prøvet det, er et online univers, hvor man kan køre mod andre. Man kan kobles op på tre måder:

 

 - En klassisk hometrainer eller rulle med Speed sensor i baghjulet og en ANT+ dongle i computeren.
 - En wattmåler der har ANT+ eller Blutetooth Smart.
 - En såkaldt smart trainer der har bluetooth smart eller ANT+ og kobles direkte til computer, Ipad.

 

Selve opkoblingen af wattmåleren, til de forskellige enheder, virker uden problemer og det var således nemt at komme til at træne efter watt. Begynder man først at træne med wattmåler, bliver man også for alvor bidt af de forskellige data wattmåleren viser.

 

Det kan denne tester skrive under på. Da denne tester ikke tidligere har trænet så meget efter watt, men mere efter puls, gav det således også en helt ny motivation til træningen. Specielt når meget af vintertræningen foregår på hometrainer. Her var det meget nemmere, at få kørt de intervaller man skulle.
 

Den første tur på landevejen blev med Garmin 520 som enhed og her fungerede opkoblingen også uden nogen problemer. Det var kun første tur med wattmåleren, der blev med Garmin 520 som computer, den resterende del af testen blev med Stages egen hovedenhed, Stages Dash.
  

Wattmåleren fra Stages sidder i venstre pedalarm og måler således kun i venstre side. Dog har Stages lavet et produkt, der måler i begge sider. Da vi skulle teste, var dette dog ikke muligt at få til test. 


Man kan diskutere, om en måling kun i venstre side er pålidelig nok, til at man kan regne med det og træne efter det. Min erfaring, og efter at have forhørt mig hos andre fagfolk, er at en måling i venstre side er udemærket til at komme i gang med wattmåling, hvis man ikke tidligere har haft nogle skader, der kunne have en betydning for styrken i begge ben.

 

Har man ikke nogle skavanker og kan leve med at den “kun” måler i den ene side, er Stages et rigtig fint produkt til prisen. 

   

Konklusion

Stages har efterhånden været på markedet i et godt stykke tid og etableret sig som en god, solid og forholdsvis billig wattmåler. Wattmåleren fra Stages har således klaret sig godt på alle testparametre og er en rigtig god løsning, hvis man vil til at træne efter wattmåler og ikke vil investere pengene hos de lidt dyre mærker.


At man installere wattmåleren i pedalarmen er også en god løsning. Har man flere cykler, for et eksempel sommer og vintercykel, er det ganske nemt og lige til, at flytte pedalarm fra cykel til cykel. Det eneste minus for nogen ville være, at den kun måler i venstre side, men kan man leve med det, kan man få rigtig meget glæde af denne wattmåler fra Stages.


Sådan har vi testet

Produktet er blevet testet på landevejsracer i perioden december-januar måned i alt slags vejr. Produktet er også blevet testet indendørs på hometrainer og opkobling til diverse enheder. Testeren har selv klaret alt installation.

Stillet til rådighed af

Stages Cycling

Følg ugens tre store brostensklassikere
21. marts 2018 15:22 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Efter lørdagens Milano-Sanremo rykker klassikercirkusset til Belgien, hvor der i de kommende uger står adskillige store brostensløb på programmet, inden Den Flamske Cykeluge kulminerer med Flandern Rundt om lidt under to uger. I denne uge gælder det de første tre store klassikere, og du kan følge såvel Driedaagse Brugge-De Panne som E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem på Feltet.dk samt undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard.

De vigtigste to uger for flamske cykelfans indledes med onsdagens 3 Dage ved Panne, der efter en tabt magtkamp til arrangørorganisationen Flanders Classic er reduceret til et endagsløb og har fået ny kalenderplacering. Ruten byder på en forsmag på det, der venter senere på ugen, da man undervejs skal passere kendte stigninger som Monteberg og Kemmelberg, men da de alle kommer langt fra mål, ventes det, at opvarmningsløbe til WorldTour-løbene senere på ugen skal afgøre si en massespurt.

 

Fredag gælder det E3 Harelbeke, der traditionelt har været betragtet som den helt store generalprøve til Flandern Rundt. Her vil alle de store stjerner for første gang være samlet til et slag på de belgiske brosten, og da ruten minder meget om det, der senere venter i Flanderns største løb, er det den helt store indikation på, hvem der er favorit til at vinde det vigtigste løb i serien.

 

Ugens brostensløb kulminerer søndag med Gent-Wevelgem, der er det største af de tre løb. Traditionelt har det givet sprinterne en større chance for at vinde en stor klassiker, men efter at man i 2016 lagde en sværere passage af Kemmelberg ind, har klassikerrytterne fået en større chance for at gøre en forskel. Sidste år lagde man endda lagt de såkaldte ”plugstreets” ind, en særlig type ikke-asfalterede veje, og det har givet mulighed for at skabe endnu større udskilning i det tredjestørste brostensløb.

 

Du kan følge alle tre på www.feltet.dk/live, og du kan undervejs stille spørgsmål til vores ekspert, Emil Axelgaard. Vi dækker efter følgende plan:

 

Onsdag d. 21. marts: Fra kl. 15.30 opdaterer vi fra Volta a Catalunya og vil undervejs også give opdateringer fra Driesdaagse Brugge-De Panne

 

Fredag d. 23. marts:  Fra kl. 14.30 opdaterer vi fra E3 Harelbeke (undervejs vil vi også give opdateringer fra 5. etape i Volta a Catalunya).

 

Søndag d. 25. marts: Umiddelbart efter afslutningen på sidste etape af Volta a Catalunya, hvilket ventes at være mellem kl. 14.00 og 14.30, opdaterer vi fra Gent-Wevelgem.

 

Du kan læse optakter til Driedaagse Brugge-De Panne og E3 Harelbeke samt senere også til Gent-Wevelgem

Matthews og Theuns i spidsen for Sunweb til Gent-Wevelgem
21. marts 2018 14:30 af Magnus Von Dreiager Foto: Sirotti

Sidste års nummer otte, Michael Matthews, håber denne gang på at gå hele vejen og vinde Gent-Wevelgem for Team Sunweb, der også har Edward Theuns med i en beskyttet rolle.

Klassikersæsonen er efterhånden kommet godt i gang, og nu står Gent-Wevelgem snart for døren, der de to seneste år er blevet vundet af Greg Van Avermaet og Peter Sagan. De stiller også til start i år sammen med en lang række af andre stærke ryttere, heriblandt John Degenkolb og Alexander Kristoff. 

 

Løbet køres på en rimelig flad rute, men det bliver altid påvirket af det skiftende belgiske forårsvejr, der kan vise sig fra mange sider med stærk vind og regn, som ofte har haft en stor indflydelse på udfaldet af løbene. Lige præcis Gent-Wevelgem foregår også i andet område end de øvrige løb i Flandern. Et afgørende moment bliver ifølge Team Sunweb ved Kemmel.

 

"Det bliver et afgørende sted i løbet, og vi er nødt til at komme ud disse sektioner med så mange som muligt for at være klar til at kæmpe for et godt resultat ud fra alle mulige scenarier. I dette løb har vi Edward [Theuns red.] og Michael [Matthews red.] som vores leder og et stærkt hold til at støtte dem og gå efter et godt resultat", fortæller holdets træner Marc Reef.

 

Team Sunwebs trup til Gent-Wevelgem:

Niklas Arndt, Roy Curvers, Lennard Hofsted, Michael Matthews, Tom Stamsnijder, Mike Teunissen og Edward Theuns.

Holm og Cavendish på slap line
21. marts 2018 13:45 af Magnus Von Dreiager Foto: Iri Greco / BrakeThrough Media

Siden Brian Holm og Mark Cavendish for første gang fik med hinanden at gøre på det tidligere T-Mobile, der skiftede navn af flere omgange, så har de to haft et meget tæt venskab, og det er stadigvæk på sit højeste, selvom de ikke længere har den samme arbejdsgiver.

Det internationale cykelsportsmedie Roleur har sat de to personligheder stævne for at komme lidt tættere på dem og deres unikke venskab. Mark Cavendish har været en del af den absolutte verdenselite i efterhånden ti år, og det er noget, der virkelig nikker anerkendelse hos hans tidligere sportsdirektør Brian Holm, som påpeger de fleste cykelryttere er på deres topniveau i fem til seks år. Mange vil nok mene, at Mark Cavendishs position som sprinterkonge efterhånden har været truet i flere sæsoner, men alligevel må han aldrig undervurderes. Det viste han også i 2016 i Tour de France, hvor han vandt fire etapesejre. Sidste år fik han sit Tour de France tidligt ødelagt af et styrt, der ødelagde meget af hele hans sæson.

 

For Mark Cavendish har det altid været utrolig vigtigt at vinde, og det har han også taget med sig ind i cykelsporten, hvor han er vant til, at der er et stort pres på hans skuldre.

 

"Jeg bruger det som en styrke. Det er hårdt, men jeg har det altid i hovedet. Jeg var nødt til at være den bedste til alt i skolen - jeg vandt ikke altid, men det skulle jeg bare. Uanset om det var stavetest eller fodbold, og det er sådan, at jeg også er nu," fortæller Mark Cavendish til Rouleur.

 

Venskab sat på prøve

Med to store personligheder i Brian Holm og Mark Cavendish, der begge går meget op i at vinde, så har de også haft deres kontroverser, men de har efterhånden også lært hinanden rigtig godt at kende igennem årene, hvor de har arbejdet sammen. For eksempel hjalp Brian Holm også Mark Cavendish under VM i Danmark, hvor det også lykkedes den britiske sprinter at gå hele vejen og vinde titlen. 

 

Et af deres minder sammen var under Giro d'Italia i 2013, hvor Mark Cavendish allerede havde vundet flere etapesejre, og så var der en etape på 230 kilometer til Cherasco. Etapen var flad det meste af dagen, men finalen havde flere kuperede stigninger. Et udbrud på 15 mand kom afsted, og Cavendish så frem til at have en dag fri, men det ville den danske sportsdirektør anderledes.

 

"Brian sagde over radioen: "Godt, så starter vi med at køre", og jeg sagde med det samme "nej, vi kører ikke. Jeg går ikke efter den i dag. Giv mig en pause og lade mig tage det roligt i dag". Han svarede ikke, men sagde bare over radioen "Julien [Vermote red.] og Iljo [Keisse red.] bare fucking kør nu". Han svarede mig ikke engang. De kørte hele dagen, endda selvom jeg ikke ville have det, og det var på grund af den nar," fortæller Mark Cavendish.

 

Historien endte dog lykkeligt, da han endte med at vinde sin fjerdeetapesejr i Giro d'Italia det år. Det var også en af de hårdeste dage nogensinde for briten, der med det samme efter at være kommet over målstregen måtte sætte sig ned langs barrieren for at hvile.

 

Symbolpolitik i cykelsporten

Noget de to gode venner er enige om, hvis snakken skal falde på cykelsporten generelt, så er det, at de synes hele snakken med motordoping, som de synes har taget overhånd, ligesom motorcyklerne i cykelfeltet spiller en for stor rolle. De påpeger begge, hvordan ryttere der falder af feltet får meget nemmere ved at komme op igen, hvis de får hjælp til at blive motorpacet op til feltet igen, mens en rytter der måske er faldet af kort forinden ikke får den samme mulighed. 

 

"Det er problemet. Mange løb, specielt ved enkelstarter, så kommer de med en iPad og scanner for motorer. De scanner den samme cykel, måske ni gange. På dansk kalder vi det symbolpolitik, bare for at vise, at man gør noget. Samtidig sidder halvdelen af feltet bag motorcykler," siger Brian Holm.

 

De seneste år har de to været adskilt, da Mark Cavendish nu kører for Team Dimension Data, mens Brian Holm er sportsdirektør for Quick-Step Floors.

Optakt: E3 Harelbeke
21. marts 2018 13:03 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Efter appetizeren 3 Dage ved Panne bliver det på fredag rigtigt alvor i den belgiske klassikersæson. Med en rute, der er nært beslægtet med den, der en uge senere benyttes i Flandern Rundt, har E3 Harelbeke opbygget et ry som den helt store test for de største klassikerspecialister, der er klar til at gave dybt en sidste gang inden det helt stor slag i Vlaanderen’s Mooiste. Det er med andre ord tid til den store generalprøve og tid til at finde ud af, hvem vi kan vente at se øverst på podiet i Oudenaarde om lidt over en uge!

Løbets rolle og historie

Mange af klassikerrytterne havde en chance for at genfinde rytmen på brostenene og de belgiske hellingen i onsdagens 3 Dage ved Panne, der indledte den vigtige tre uger lange brostenssæson, men når næste runde i serien afvikles fredag, vil der være meget mere på spil. Mens onsdagens nytænkte løb ser ud til at skulle udvikle sig til en sag for sprinterne, er alle de store stjerner klar til det første helt store slag i fredagens E3 Harelbeke.

 

Det belgiske løb er det andet i rækken af brostensløb i Belgien, der afvikles i løbet af en to uger lang periode, der strækker sig fra onsdagen efter Milano-Sanremo til onsdagen efter Flandern Rundt, og det er det af løbene, der ligner De Ronde mest. Da det samtidig afvikles ca. en uge før Flanderns vigtigste cykelløb er det blevet den helt perfekte test for favoritterne til det største flamske løb.

 

Under navnet Harelbeke-Anvers-Harelbeke blev løbet første gang afviklet i 1958, men man tog hurtigt navnet E3 fra E3-motorvejen (der nu kendes som A14), som blev bygget midt i 60erne. Straks fra start blev det tænkt som en kortere version af Flandern Rundt, der skulle give rytterne den perfekte mulighed for at teste formen til et af sportens vigtigste løb.

 

Selvom det blev domineret af belgiere i de tidlige år, fik det hurtigt masser af prestige, og listen over tidlige vindere inkluderer store navne som Roger De Vlaeminck, Rik Van Looy, Freddy Maertens og Jan Raas. Som tiden gik, fik det mere og mere international anerkendelse, og det er blevet vundet af de fleste af de største brostensspecialister. Johan Museeuw, Peter van Petegem, Andrei Tchmil, Tom Boonen, Filippo Pozzato og Fabian Cancellara er blot nogle af de ryttere, der i løbet af de sidste 20 år har stået øverst på podiet, hvilket tydeligt indikerer dets store betydning.

 

De flamske løb kan inddeles i to kategorier. Scheldeprijs, Kuurne-Bruxelles-Kuurne og Gent-Wevelgem er løb, som sprinterne kan have som realistiske mål, og som har et ganske fast format, der bestemmes af deres historie og deres navne.

 

I den anden kategori findes Flandern Rundt, Omloop Het Nieuwsblad og E3 Harelbeke, der er løb for de hårde drenge og klassikerspecialisterne. Dette er de sande flamske klassikere, der alle er designet på samme vis. Rutekortet er en kompliceret affære, hvor rytterne kører zigzag igennem et ganske lille område i De Flamske Ardenner, og hvor feltet ofte kører frem og tilbage ad de samme veje, der benyttes igen og igen. Alle de berømte hellingen, små brostensbelagte stigninger, der er kendt fra Flandern Rundt, findes på dette lille areal, og det er ganske let for arrangørerne at variere ruten fra år til år og ændre på de stigninger, der indgår.

 

Dwars door Vlaanderen falder imellem disse to stole, da ruten er designet på samme måde som løbene i anden kategori, men i midtugeløbet har sprinterne ofte haft en bedre chance end i de større løb.

 

I mange år blev E3 afviklet om lørdagen forud for Flandern Rundt, hvor det sammen med søndagens Brabantse Pijl udgjorde en vigtig chance for at fintune formen forud for det helt store slag den følgende søndag. Da det er opbygget efter samme formel som De Ronde og bruger mange af de samme stigninger, har det altid været en helt uundværlig del af kalenderen for enhver ambitiøs klassikerrytter, og kalenderplaceringen har gjort det til den perfekte mulighed for at grave dybt en sidste gang inden det løb, der betyder mest. Det har betydet, at niveauet stort set har været på højde med det, man ser i Flandern Rundt, og derfor var det kun naturligt, at UCI gav det WorldTour-status forud for 2012-sæsonen.

 

Opgraderingen kom som led i en større omstrukturering af klassikerkalenderen, der betød, at løbet blev flyttet til fredag, mens et andet WorldTour-løb, Gent-Wevelgem, overtog Brabantse Pijls position den efterfølgende søndag. De to løb udgør nu en solid blok af brostensløb på WorldTour-niveau, hvor man både kan score vigtige point, vinde en stor klassikersejr samt forberede sig til Flandern Rundt. Sidste år kom også Dwars door Vlaanderen på WorldTouren og er fra i år flyttet til onsdagen inden det flamske monument, og dermed byder ugen op til det største slag nu på hele tre løb på højeste niveau.

 

E3 og Gent-Wevelgem er imidlertid helt forskellige og behandles derfor helt forskelligt af klassikerstjernerne. Selvom Gent-Wevelgem historisk er nummer 3 i hierarkiet over brostensløb (efter Paris-Roubaix og Flandern Rundt), finder det sted i en anden del af Belgien og passer sprinterne bedre. De fleste af de store klassikerspecialister kører ganske vist begge løb, men hvor mange holder lidt igen i søndagens løb - bortset fra en lille test af formen på Kemmelberg - giver de den alt i E3, hvor det handler om at vinde. Gent-Wevelgem er ganske viste prestigefuld, men den virkelige generalprøve til Flandern Rundt finder sted fredag.

 

E3 var længe kendt som Tom Boonens løb. I sin glansperiode vandt han det hele fire gange i træk fra 2004 til 2007. I løbet af sin turbulente periode i 2010 og 2011 måtte han imidlertid afgive tronen til Fabian Cancellara, der med to imponerende solosejre begge år gjorde sig til den store Flandern-favorit. I sin magiske 2012-sæson var Boonen imidlertid tilbage på toppen, og det var derfor kun naturligt, at han sikrede sig en femte sejr som led i hans alterobrerende klassikerkampagne det år. I 2013 var Cancellara imidlertid igen i sit es, og dermed er også dette løb i de senere år blevet fuldstændigt domineret af de to førende brostensspecialister fra det seneste årti.

 

Efter Peter Sagans sejr i 2014, Geraint Thomas’ triumf i 2015 og Michal Kwiatkowskis lidt overraskende sejr i sin rædselsfulde 2016-sæson havde de fleste sidste år set frem til den første store duel mellem Peter Sagan og Greg Van Avermaet. Den udeblev imidlertid, da verdensmesteren styrtede ud af kampen, da en formstærk Philippe Gilbert tidligt åbnede op. Han fik selskab af Van Avermaet, Oliver Naesen, Luke Durbridge og Sagans løjtnant Lukas Pöstlberger i en kvartet, der endte med at afgøre løbet. De to sidstnævnte faldt begge fra, mens Naesen kom tilbage efter en krise i finalen, og det endte derfor i en spurt blandt tre mand. Her tog Van Avermaet den anden store klassikersejr i sin jubelsæson ved at slå den tidligere holdkammerat Gilbert og den nære ven Naesen. Van Avermaet vender tilbage for at forsvare titlen som start på den vigtigste del af sin sæson, mens Gilbert også er tilbage som del af et meget stærkt Quick-Step-hold. Det samme er Naesen, der fortsat jagter den forløsende gennembrudssejr.

 

Ruten

Som sagt følger E3 Harelbeke samme opskrift som Flandern Rundt, Omloop Het Nieuwsblad og Dwars door Vlaanderen. Med Flandern Rundt som undtagelsen har de alle en by i De Flamske Ardenner som deres naturlige centrum, og herfra zigzagger man sig igennem i et meget lille område med alle de berømte stigninger. Adskillige hellingen og brostensstykker er på menuen, før man ad lange, flade veje vender tilbage til målbyen. De smalle veje, stejle stigninger og det ubehagelige underlag får ofte løbet til at udvikle sig til en sag for de hårde drenge, da den gradvise udskilning betyder, at kun en håndfuld ryttere typisk er tilbage til at slås om sejren, når man langt om længe er tilbage i målområdet.

 

Efter et par år med en stort set uforandret rute gennemførte man i 2016 en række ændringer. Distancen blev reduceret med ca. 10 km, og antallet af hellingen gik fra 17 til 15. I de senere år har løbet været ramt af mange styrt, og arrangørerne ønskede med den nye rute at gøre den første del af løbet mere sikker. Finalen med de sidste fem stigninger blev imidlertid bibeholdt, og man fastholdt de ekstra 3 flade kilometer frem til målet ved E3 Arena, som blev indført i 2015. Derfor var det ingen overraskelse, at løbet udviklede sig, som det plejer. Sidste år kopierede man stort set 2015-ruten, og det gør man igen i år, hvor der atter er 15 hellingen på programmet. Wolvenberg overtager rollen fra Katteberg som den eneste stigning helt tidligt i løbet, men finalen med de sidste 14 bakker er præcis den samme som sidste år.

 

E3 Harelbeke er nært forbundet med byen Harelbeke, der fungerer som løbets absolutte centrum, og det er her, det 206,5 km lange løb har sit udgangspunkt. Herfra bevæger man sig efter starten ad flade veje mod øst direkte mod De Flamske Ardenner, men som det er tilfældet for de fleste af de store klassikere, er den første del af løbet helt flad. Det betyder, at rytterne holder sig fra de kuperede zone, mens man passerer gennem Flandern Rundts målby, Oudenaarde, og fortsætter mod nordøst hele vejen til byen Zottegem. Efter 27,9 km får de en første chance for at teste klatrebenene på Wolvenberg (666 m, 6,8%, max. 17,3%), men det er den eneste stigning på turen ud til vendepunktet. Der er et par flade pavéer, Holleweg og Paddestraat, efter henholdsvis 28,7 km og 40,5 km. Denne tidlige del af løbet imidlertid primært tjene til at gøre løbet hårdere og længere og give mulighed for at få det tidlige udbrud etableret.

 

Efter at have nået Zottegem efter ca. 45 km drejer rytterne til højre for at køre mod syd mod den berømte by Geraardsbergen, som de når efter 76 km. Man skal imidlertid ikke på ad den berømte Muur. I stedet drejer man igen til højre for at køre mod vest tilbage mod Harelbeke, og efter at have været oppe over La Houppe (3440 m, 3,32%, max. 10%) efter 91,2 km, når de frem til Ronse ved midtpunktet.

 

Herfra er det tid til at zigzagge sig op og ned af de mange hellingen nu, hvor løbet for alvor starter, og herfra vil nervøsiteten og positionskampen for alvor have sat ind. De er stadig for tidligt for de største favoritter at spille ud, men det er vigtigt at holde sig fremme, da et styrt på de smalle veje kan sætte dig tilbage og betyde, at du aldrig ser fronten igen. Det betyder, at farten automatisk går op, og at afstanden til udbryderne falder, og derfor ser man ofte folk forsøge at køre op til de forreste i denne fase.

 

Rækken af stigninger starter med Broeke (1400 m, 4%, max. 8%) med 98,9 km til mål, og den efterfølges af Knokteberg (1530 m, 5,3%, max. 13,3%) bare 10,1 km senere. Derefter er det direkte ind på Hotondberg (1200 m, 4%, max. 8%) med 84,9 km til mål, og 7,1 kilometer senere gælder det Kortekeer (1000 m, 6,4%, max. 17%). Herfra er der ingen mulighed for at komme sig, da stigningerne kommer hurtigt efter hinanden.

 

De første stigninger fungerer som benbrækkere, men den første reelle udskilning ventes at komme på den brostensbelagte Taaienberg (650 m, 9,5%, max. 18%), der er en af regionens sværeste stigninger og kommer med 72,8 km til mål. Blandt de mange hellingen er dette Tom Boonens favorit, og han har sjældent misset chancen for at ramme den fra spids og forcere voldsomt hele vejen fra bund til top, hvorved han har etableret en lille gruppe af favoritter. I de senere år har Sep Vanmarcke imidlertid ofte overtaget den rolle. Det er værd at bemærke, at Taaienberg igen i år kommer tættere på mål, end den tidligere har gjort.

 

Efter Taaienberg er det sandsynligt, at der vil ske en vis regruppering, idet der er 7,3 km frem til næste stigning, Boigneberg (2180 m, 5,8%, max. 15%). Den efterfølges straks af den brostensbelagte Eikenberg (1200 m, 5,5%, max. 11%), der også er en af regionens sværeste stigninger og vil skabe yderligere udskilning samt give outsiderne en mulighed for at angribe. Brostensstigningen Stationsberg (460 m, 3,2%, max. 5,7%) kommer herefter med 56,6 km igen, men når den er overstået, og rytterne har passeret pavéen Mariabrorrestraat kort efter, følger et nemmere stykke.

 

På dette tidspunkt er den store udskilning som regel startet, og herfra bliver antallet af mulige vindere bare mindre og mindre efter hver stigning. Det er samtidig et perfekt tidspunkt at sætte angreb ind, og derfor er det som regel en meget aggressiv fase. Mange favoritter er isolerede, og derfor er det et godt tidspunkt at forsøge at anticipere de store angreb fra hovednavnene.

 

Ofte sker der en vis regruppering, inden stigningerne igen starter. Finalen indledes med 46,6 km igen, når man rammer Kapelberg (900 m, 4%, max. 7%), hvorefter finalen er identisk med den, der været benyttet også før 2016. Det er imidlertid ikke her, at det store slag skal slås, men stigningen fungerer som appetizer forud for duoen Paterberg-Oude Kwaremont, der ofte afgør løbet og er nøglepunktet for favoritterne. De to stigninger er også de sidste i Flandern Rundt, hvor de kommer i den modsatte rækkefølge, og begge er de brutale.

 

Først gælder det den korte, meget stejle Paterberg (700 m, 12%, max. 20%), der er sidste stigning i Flandern Rundt, og det er ofte her, den afgørende gruppe er blevet skabt - eksempelvis skete det i 2014. Den starter med 41,7 km til mål, og efter toppen er der kun 2,8 km hen til brostensstigningen Oude Kwaremont (2200 m, 4,2%, max. 11%). Den er helt anderledes, da den er langt mindre stejl, men meget lang. Det var her Cancellara i 2013 satte sit afgørende angreb ind, og hvor den afgørende trio blev etableret i 2015.

 

Efter Kwaremont vil den afgørende udskilning være sket, og der er som regel nu ikke flere end en håndfuld ryttere i spil. De sidste 38,9 km består af en flad tur tilbage til Harelbeke, men undervejs er der et par muligheder for sene angreb. Den første af disse kommer med 31,1 km til mål, når man rammer Karnemelbeekstraat (1530, 4,9%, max. 7,3%), hvor Sagan og Kwatkowski angreb i 2016. Dernæst gælder det pavéen Varentstraat, der kommer med 23,5 km igen. Den sidste udfordring er Tiegemberg (1000 m, 6,5%, max 9%) med 20 km til mål, og disse tre forhindringer kan være ganske vanskelige efter et langt og hårdt løb.

 

Finalen blev introduceret i 2015 og er stort set helt flad, men mere teknisk end den, der tidligere blev benyttet. Efter at have fulgt en bred vej drejer rytterne til venstre lige før 5 km-mærket. Næste sving kommer med 3,4 km, og herefter er der igen sving med 2,8 og 1,5 tilbage. Det sidste venstresving kommer 600 m fra stregen. Meget ofte er en enlig rytter ankommet her, eller en meget lille gruppe har skullet afgøre det i en spurt i centrum af Harelbeke. Én ting er dog sikkert: efter 206 brutale kilometer i det hårdeste terræn i Flandern er det kun de stærkeste, der er tilbage.

 

 

 

 

Vejret

Vejret betyder altid kolossalt meget i de belgiske klassikere, og det er ingen undtagelse for E3 Harelbeke. Vind og regn gør det meget lettere at gøre en forskel, mens Tom Boonens sejr i 2012, at selv denne ellers meget vanskelige klassikere kan afgøres i en reduceret massespurt, hvis der er tale om en flot forårsdag.

 

Fredag får rytterne en blandet omgang bolsjer. Det vil være overskyet og køligt med en temperatur på 9 grader, og der vil være en konstant risiko for en byge, dog mest markant mod slutningen. Det vil være relativt blæsende med en jævn til frisk vind fra syd. Det giver sidevind det meste af dagen og alle mulige vindretninger, når man snor sig rundt i den kuperede zone. Der vil være sidemedvind på det sidste stykke hjem til Harelbeke, inden man til med ca. 5 km igen får modvind og sidemodvind. Med 1500 igen drejer man ind i sidevind, og til slut vil der være medvind på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Så er det nu! Modvinden i Milano-Sanremo betød, at den italienske klassiker endte i frustration for flere af favoritterne, og de vanskelige omstændigheder gjorde det reelt umuligt at vurdere formen hos de ryttere, der i de kommende uger skal dominere på de flamske brosten. De fleste skipper også onsdagens sprinterløb i De Panne, og derfor er fredagens løb i Harelbeke den helt store test, der vil give den første virkelige indikation på, hvem der har timet formen frem mod årets største løb i Nordeuropa.

 

E3 Harelbeke er efter Flandern Rundt klart den hårdeste af de flamske klassikere og dermed det bedste pejlemærke på, hvad vi kan forvente søndag d. 1. april i Oudenaarde. Historien viser, at det er næsten lige så selektivt, og det skyldes først og fremmest rytternes tilgang til løbet. Her er alle stjernerne for første gang i år samlet til et brostensslag, og de betragter det alle som den store generalprøve til Flandern Rundt. Det flamske monument afvikles på en meget lignende rute, og den største forskel er, at det er betydeligt længere, og at en stor motor og udholdenhed derfor spiller en større rolle i det helt store løb. Det forklarer bl.a., hvorfor en uopslidelig fyr som Alexander Kristoff altid er blandt de bedste i Flandern Rundt, men aldrig for alvor har blandet sig i E3 Harelbeke. Længden er den største forskel på de to løb og tipper balancen en anelse i retning af ryttere med stor eksplosivitet på stigningerne.

 

Netop det forhold, at løbet betragtes som den store generalprøve betyder, at det stort set altid bliver enormt selektivt, og at kun de stærkeste overlever. Som sagt kan det ske, at det skal afgøres i en reduceret massespurt, som det senest skete i 2012, men det hører til sjældenhederne. Det kræver ganske gode vejrbetingelser, og i år synes det usandsynligt. Vejret bliver ganske vist ikke så slemt som tidligere i dette meget kolde europæiske forår, men med relativt lave temperaturer, risiko for regn samt ikke mindst masser af sidevind hele dagen vil vejret kun bidrage til at gøre løbet svært. Derudover er der sidemedvind på stykket hjem til Harelbeke, og det betyder, at små grupper har langt bedre muligheder for at holde hjem. Dermed får vi næppe en gentagelse af scenariet fra Omloop, hvor den voldsomme modvind slog alt initiativ ihjel frem til Muren i finalen.

 

Derfor kan vi også vente os, at løbet åbnes relativt tidligt, formentlig allerede på Taaienberg. Mange af favoritterne var dybt frustrerede over den manglende selektion i Omloop og vil for alt i verden undgå et lignende scenarium. Dertil kommer, at vi sidste år i både dette løb og Flandern Rundt så, at tidlig aggression betaler sig, og specielt Quick-Step vil være meget ivrige efter at udnytte deres hold til at køre offensivt. Specielt vil vi formentlig se Philippe Gilbert i offensiven ganske langt fra mål. Endelig har Bora overraskende nok ladet både Daniel Oss og Marcus Burghardt blive hjemme, og derfor stiller Peter Sagan med et meget svagt hold, hvor kun Lukas Pöstlberger vil kunne hjælpe sent i løbet. Derfor vil verdensmesteren have en interesse i hurtigst muligt at få skabt en gruppe af favoritter, hvor det er mand mod mand, så han undgår det klassiske ”alle-mod-Sagan-scenarium”, der ofte har kostet ham sejren som isoleret rytter i en gruppe på 15-20 mand.

 

Alt i alt forventer vi et klassisk flamsk løb, der bliver knaldhårdt, og hvor kun de stærkeste vil sidde tilbage. De første angreb vil formentlig ske allerede på Taaienberg, og herefter vil Eikenberg, Paterberg og Oude Kwaremont sørge for den vigtigste udskilning. Herefter vil de bedste skulle afgøre det på de sidste bakker og det flade stykke ind mod mål.

 

E3 Harelbeke har ofte været rammen om suveræne soloopvisninger - bare tænk på Fabian Canacellaras imponerende bedrifter i de senere år - og han var ofte i samme ensomme situation som Sagan. Han viste, at den bedste strategi for en isoleret stjerne er at køre offensivt, og det tror vi også, at Sagan vil gøre denne gang. Det bliver bestemt ikke let, fordi de sværeste stigninger her kommer længere fra mål, end de gør i Flandern Rundt, og det betyder, at det er nemmere at organisere en jagt.

 

Peter Sagan er imidlertid verdens bedste på disse stigninger, og når han er i topform, er der meget få, der kan følge ham i hans angreb på de toppede brosten. Det har han vist i utallige af disse flamske klassikere, og når det ikke er blevet til flere sejre, skyldes det ofte et overdrevent energiforbrug, taktisk dumhed og, specielt sidste år, uheld. I år synes Sagan at være mindst lige så stærk som tidligere. Milano-Sanremo kan ikke bruges som en indikation på hans form, da den hårde modvind betød, at han hurtigt valgte at satse på en spurt og derfor blot neutralisere Michal Kwiatkowskis angreb. Præstationen i Tirreno, hvor han med en fantastisk og næsten overmenneskelig jagt blev nr. 2 og næsten slog Kittel i spurten på 6. etape samt ikke mindst hans egen autoritative kørsel på stigningerne på den hårde 5. etape vidner om, at han er velforberedt.

 

Sagans store problem er som sagt det svage hold, men kan han fremtvinge en situation, hvor kun de stærkeste er tilbage relativt tidligt i løbet, vil han formentlig vise sig som stærkeste mand. Han er blevet bedre til at økonomisere med kræfterne og vil have den fordel, at han næsten med sikkerhed vil være hurtigste mand i en sådan gruppe. Samtidig er det i dag en fordel, at han flere gange er blevet spurtbesejret af Greg Van Avermaet, fordi belgieren ikke længere er bange for at spurte mod Sagan, der derfor vil have en allieret, hvis de er oppe mod et stærkt Quick-Step-hold, der kan sidde med flere kort i finalen. Samlet set har Sagan derfor gode betingelser for at sikre sig sin anden sejr i løbet og bryde sin klassikertørke, og derfor er han vores favorit.

 

Farligst for Sagan er i vores øjne Sep Vanmarcke. Belgieren fik sidste forår ødelagt af både styrt og sygdom, og derfor fik han kun en 3. plads i Omloop som udbytte af foråret. Alle tegn i sol og måne peger imidlertid på, at han i år er tilbage på 100%. Vanmarcke var klart den stærkeste i Omloop Het Nieuwsblad, hvor han kørte fra alt og alle på Muren, og havde det ikke været for modvinden kunne han meget vel være endt med sejren. Han var med sine mange angreb til sidst fortsat imponerende stærk på et tidspunkt, hvor de fleste var færdige og blev belønnet med en flot 3. plads. Siden da har han fortsat de imponerende takter i Strade Bianche, hvor han trods en punktering i finalen faktisk var ganske tæt på at komme tilbage, og I Tirreno, hvor han overraskede meget positivt på den hårde 5. etape, der burde have være for svær, og hvor hans form blev understreget af en for ham fremragende enkeltstart.

 

Vanmarcke skippede som så ofte før Sanremo for at være klar til de belgiske løb, og han finder ikke en meget bedre rute end i E3. Specielt de meget stejle Taaienberg og Paterberg passer ham, og på disse stigninger er det vel kun Sagan, der er på hans niveau. Vanmarckes problem er, at han ikke er så hurtig som Sagan og Van Avermaet, men han er bestemt ikke langsom efter et hårdt løb - bare tænk på, at han slog Boonen på stregen i Omloop i 2012, og at han har været mm fra at vinde Paris.Roubaix i en spurt. Vanmarcke har motoren til at være fremme i de helt hårde løb, hvor han i topform stort set altid kører på podiet. I år kan han meget vel med den nuværende form vise sig som allerstærkeste mand og derfor tage sin første store WorldTour-sejr.

 

Sammen med Vanmarcke og Sagan er det Tiesj Benoot, der synes at være mest formstærk. Den unge belgier har i de senere år fået sin klassikersæson ødelagt af uheld, men med 5. pladsen i sit allerførste Flandern Rundt og den flotte podieplads i Omloop året efter har han vist, at han er fremragende i disse løb. I år har en højdetræningslejr ligesom sidste sommer efterladt ham i en helt fantastisk form, ligesom han drager fordel af den udvikling, han gennemgik ved at gennemføre Touren sidste år. I år tog han en knusende solosejr i Strade Bianche, og i Tirreno chokerede han alle, specielt sig selv, ved at blive nr. 4 på en yderst bjergrig rute. Ingen kan derfor betvivle, at Benoot er i sit livs form.

 

Benoot vil drage fordel af, at løbet formentlig bliver åbnet tidligt, og her vil hans motor komme til rette. Han er ikke så eksplosiv som Vanmarcke og Sagan, men specielt den lange Kwaremont-stigning passer ham fremragende. Den kommer i den absolutte finale, og her vil der ikke være mange, der kan følge Benoot. Hans problem er spurten. Han er hurtig på stregen, men de fleste af rivalerne er hurtigere. Derfor skal han sikkert alene hjem, men da han er lidt af en underdog og en af de allerstærkeste, er det bestemt ikke umuligt. Det viste han i Strade Bianche, og en formstærk Benoot kan også vinde denne gang.

 

Greg Van Avermaet er forsvarende vinder og dominerede endda totalt de flamske klassikere sidste år. Derfor kan ingen betvivle, at belgieren er blandt de allerbedste i denne type løb, og E3 er sammen med Flandern Rundt det, der passer ham bedst. Han er en af de bedste på stigningerne, uopslidelig i en finale, god til positionering og tager ofte de rette taktiske beslutninger. Samtidig har han vist, at han kan slå alle i en spurt efter et langt og opslidende løb og er derfor sammen med Sagan den af vores fire største favoritter, der kan tillade sig at køre mest defensivt.

 

Desværre frygter vi, at han i år ikke har timet formen optimalt. Han var under niveau i Omloop og kørte et katastrofalt Strade Bianche, hvor den ellers normalt så stabile belgier var helt væk. I Tirreno skuffede han stort på 5. etape, der passede ham helt perfekt, og det fik ham efterfølgende til at indrømme, at benene ikke var gode. Siden har han erklæret sig tilfreds med formen, men det har endnu ikke vist sig i løbene. Sanremo kan som sagt ikke bruges som et pejlemærke, og derfor er det fredag, at vi får de sande svar. Vi frygter, at han ikke er på toppen, men selv en Van Avermaet på 90% vil altid være med fremme i et løb som dette. Spørgsmålet er, om det rækker til sejr.

 

Sidste år fik Oliver Naesen sit helt store gennembrud på brostenen, og han viste sig som en af verdens allerbedste i disse løb. I E3 kørte han finale mod Van Avermaet og Gilbert, og endnu mere imponerende var han i Flandern, hvor han sad sammen med Sagan og Van Avermaet, indtil det berømte styrt på Kwaremont desværre satte ham ud af spillet. Naesen har dermed vist, at han i topform er lige så stærk som Sagan og Van Avermaet, men hans form er et lidt åbent spørgsmål. Han er nemlig ikke en type, der jagter resultater i mange andre løb, og derfor har han primært kørt i holdets tjeneste. Han var god, men ikke knivskarp i åbningsweekenden, men en solid præstation på den svære sidste etape i Paris-Nice indikerer, at han er, hvor han skal være. Desværre er han ikke helt så eksplosiv som rivalerne, og derfor er han nok bedre i de mere opslidende monumenter, men han bør være med fremme. Hans problem er, at mange er hurtigere end ham, men som han viste ved de belgiske mesterskaber sidste år, kan han sagtens vinde en spurt efter et hårdt løb.

 

Vi glæder os som små børn til at se Matteo Trentin i dette løb. Vi så alle, hvor stærk han var sidste efterår, og nu er han endelig kaptajn i de store forårsløb. Trods et brækket ribben og en ødelagt vinter var han en af de allerstærkeste i begge løb i åbningsweekenden, og siden er han blot blevet endnu bedre. Det viste han med en overmenneskelig hjælperindsats for Simon Yates på sidste etape i Paris-Nice og med sit flotte angreb i finalen af Milano-Sanremo. Den store tvivl kommer af det forhold, at han endnu aldrig har kunnet følge de allerbedste i disse løb, og sidste år gik han eksempelvis ned i finalen i Flandern. Nu er han langt, langt stærkere, men er det nok i så hårdt et løb? Det ved vi meget mere om på fredag. Hans store fordel er hans spurt, da han sammen med Sagan er klart den hurtigste af de hidtil nævnte, og han kan meget vel have en brølstærk Luke Durbridge og måske også Jack Bauer til at hjælpe i finalen. Også i en spurt i en større gruppe er han en af favoritterne.

 

Quick-Step har som alltid det stærkeste hold, men ikke den stærkeste rytter. Deres bedste kort er formentlig Zdenek Stybar, der efter et par skuffende sæsoner synes at være tilbage. I Omloop var han sammen med Vanmarcke stærkeste mand, både på Muren og det efterfølgende flade stykke, og i Strade Bianche var han trods sygdom den eneste, der kunne matche Alejandro Valverde i finalen. Siden da har der været stille om tjekken, der ikke helt fik vist sig frem i Tirreno, men har han fastholdt niveauet og lagt lidt til, ved vi fra hans bedste år, at han er en af de allerbedste på disse stigninger. Også han kan afslutte, men som mange andre har han ikke store chancer i en spurt mod eksempelvis Sagan. Til gengæld kan Quick-Step fremkalde en overtalssituation, og tjekken har utallige gange vist, at han om nogen har evnen til at time et overraskelsesangreb.

 

Holdets andet superkort er Niki Terpstra, der synes at være i fremragende form. Hollænderen kørte chokerende godt på stigningerne i Oman, hvorefter den altid ustabile Terpstra havde en total offday i Omloop. Han fik sin revanche med en overbevisende solosejr i et knaldhårdt Le Samyn og har siden arbejdet på formen i Tirreno. Her imponerede han atter i bjergrigt terræn, der bestemt ikke er hans kop te. Terpstra er bedst i monumenterne, hvor hans store motor kommer til sin ret, specielt fordi han ikke er voldsomt eksplosiv på stigningerne. Har han ikke en af sine mange dårlige dage, er han imidlertid nu så stærk, at han bør være med helt fremme i et hårdt løb som dette. Hans problem er, at han er den langsomt af de hidtil nævnte, men som hans Roubaix-sejr viser, ved han, hvordan man kan udnytte Quick-Steps overtal.

 

Sonny Colbrelli kørte sidste år sin første fulde brostenssæson, og han viste sig at være meget lærenem. Allerede i april kørte han i top 10 i Flandern Rundt og viste dermed, at han er skabt til disse løb. I år tyder meget på, at han er endnu stærkere end tidligere, ikke mindst fordi han i Omloop for første gang kunne følge de bedste på stigningerne. Bronkitis satte ham tilbage i Tirreno, men i Sanremo så han ud til at være glimrende kørende på Poggio. Vi tvivler stadig på, at han kan følge de allerbedste, men skulle det blive samlet til en spurt i en gruppe, vil han være en af de helt store favoritter. Han kan håbe, at specielt en genfødt Heinrich Haussler kan hjælpe ham med at skabe et sådant scenarium.

 

Vi havde regnet med, at dette forår skulle blive det helt store gennembrud for Gianni Moscon, der ved VM sidste år og ikke mindst 3. pladsen i Lombardiet viste, at han allerede har motoren og evnerne til at spille en hovedrolle i de allerstørste endagsløb. Desværre frygter vi lidt, at han har mistimet formen. Efter en stærk start på Mallorca skuffede han i Valencia og Strade Bianche, og selvom han kortvarigt viste lovende takter på den hårde 3. etape i Tirreno, skuffede han atter dagen efter, hvor han var helt væk på kongeetapen. En flot enkeltstart gav håb, men vi så desværre ikke meget til ham i Sanremo. Meget tyder derfor på, at han endnu ikke er på toppen, men med disse supertalenter skal man altid passe på. Pludselig kommer formen, og når det sker, bliver Moscon livsfarlig. Han er skabt til disse løb, men mangler måske lidt erfaring til at holde hovedet koldt i finalen. Og selvom han er hurtig, er der mange, der er hurtigere end ham.

 

Dette løb har aldrig passet Alexander Kristoff. De hårdeste af de flamske løb er nemlig for svære for den store nordmand, og han er derfor altid væk i Omloop og E3. Det er kun i det længere Flandern Rundt, hvor hans kolossale motor gør ham konkurrencedygtig. I år er han sat yderligere tilbage af sygdom, men alligevel lykkedes det fighteren Kristoff at blive nummer 4 i Milano-Sanremo. Her viste han endnu engang, at hans spidskompetence er at spurte efter et hårdt løb, en evne, han viste sidste år, hvor han vandt spurter i både Sanremo og Flandern. I lyset af hans sygdom skal han håbe, at det bliver samlet til en spurt i en større gruppe, men lykkes det, vil han formentlig være manden, der skal slås.

 

Arnaud Demare plejer at skippe dette løb for at holde sig frisk til Gent-Wevelgem, men i år giver han løbet sit andet forsøg. Formen synes at være i top, efter at han tog en dybt imponerende sejr på 1. etape i Paris-Nice og senest sluttede på podiet i Sanremo, hvor han kørte med stort overskud på stigningerne. Demare bliver stadig bedre i brostensløbene og kommer stille og roligt tættere på de bedste, hvilket hans top 10 i Roubaix sidste år vidner om. Desværre er han ikke helt så god i de flamske løb, hvor han hidtil har manglet det allersidste for at kunne følge de bedste på stigningerne, og det vil desværre nok også være tilfældet i år. I stedet skal han håbe på, at en gruppe kan blive samlet til slut, hvor han vil være en af de helt store favoritter.

 

Sidste år kom formen ud af det blå for Philippe Gilbert, der med en andenplads i Dwars door Vlaanderen og E3 samt sejr i 3 Dage ved Panne og Flandern Rundt pludselig vendte en skuffende sæson til et decideret gennembrud som brostensrytter. Igen i år har der været meget stille om klassikerstjernen, der var syg under Tirreno og derfor helt anonym. Han følte sig dog klar til Sanremo, men her led han hele dagen i kulden, indtil han blev fanget bag Cavendishs styrt og aldrig kom tilbage. Han har derfor ikke haft den optimale forberedelse, men belært af sidste års erfaringer ved vi, at man aldrig skal afskrive Gilbert. Han viste sidste år, at offensiv kørsel belønner sig, og han vil formentlig være en af de første favoritter til at spilde ud. Han er næppe god nok til at følge de bedste til sidst, men kan han atter foregribe begivenhedere og lukrere på Quick-Steps styrke bliver han måske alligevel farlig.

 

John Degenkolb har været sat tilbage af bronkitis, og derfor vil han næppe være på toppen. Derfor er det op til Jasper Stuyven at vise flaget for Trek, og det burde han gøre pænt. I Kuurne, Tirreno og Sanremo gav han et ganske fint indtryk, og det kunne være blevet til mere i sidstnævnte, hvis ikke han var blevet lukket inde bag Colbrelli i spurten. Han har dog endnu aldrig kunnet følge de bedste på stigningerne i disse løb, og der er endnu ikke noget, der tyder på, at han har fundet de sidste procent. Selvom han er hurtig, får han det også svært mod Demare, Kristoff, Sagan, Colbrelli og co. i en større spurt, men i Omloop vandt han faktisk feltets spurt om 4. pladsen. Samtidig er han blandt de hurtige en af de mest holdbare, og derfor har han reelt en chance.

 

Quick-Steps fjerde kort er Yves Lampaert. I de store løb har han hidtil mest været hjælper, men sidste år viste han klassen ved at vinde Dwars door Vlaanderen efter flot samarbejde med Gilbert. I år var han fremragende i Kuurne, men det er hans præstationer på stigningerne i Paris-Nice, der viser, at han i år er langt, langt bedre end tidligere. Her sad han fremme i terræn, der er er alt for svært, og den gode form bekræftede han ved kortvarigt at splitte feltet og køre væk på Kemmelberg i sprinterløbet Handzame Classic. Han er ikke så eksplosiv på stigningerne, men han er nu så god, at han bør kunne køre finale. Her vil han være ”den lille” på Quick-Step-holdet, og derfor er det måske ham, der har den bedste mulighed for at lukrere på holdets kollektive styrke til at stikke af.

 

Michael Matthews er først ved at lære at køre de flamske klassikere, der ellers burde passe ham perfekt. I Omloop så han ganske stærk ud, indtil han desværre styrtede inden Muren. En brækket skulder ødelagde hans forberedelse, men han overraskede positivt i Sanremo, hvor han var en af de få, der faktisk angreb på Poggio. I det hele taget lignede han en mand med stort overskud, mens han manglende forberedelse og erfaring på brostenene vil gøre det svært i et løb som dette. Derfor er hans største chance nok en spurt i en større gruppe, men også her får han det svært mod folk som Kristoff og Demare. Efter et hårdt løb kan meget dog ske i en spurt, og da Matthews er holdbar, har han måske den ekstra friskhed til at tage sejren.

 

Astana dominerede Omloop med deres kollektive styrke. De havde ikke de stærkeste ryttere, men Michael Valgren, Alexey Lutsenko og Oscar Gatto var alle gode nok til at sidde med i finalen, hvorefter det taktiske spil faldt ud til Valgrens fordel. Formentlig vil det samme kunne gentage sig denne gang, hvor vi dog tror, at det bliver for hårdt for Gatto. Til gengæld bør både Valgren med sin store motor og Lutsenko, der i Tirreno efterlod et særdeles positivt indtryk og i det hele taget har været flyvende hele året, kunne sidde med langt inde i finalen. De er næppe de bedste og får sværere ved at udnytte overtallet i et løb, hvor benene i højere grad gør forskellen. Vi så dog i Omloop, at meget kan lade sig gøre. Valgren skal formentlig alene hjem for at have en chance, mens Lutsenko er ganske hurtig på stregen.

 

Endelig vil vi pege på Luke Durbridge. I de sidste to år har australieren udviklet sig til en sand maskine i disse løb, og i 2017 fik han sit store gennembrud i E3 og Dwars door Vlaanderen, hvor han kørte finale. I år har han været sat tilbage af et brækket kraveben, der betød, at han ikke var på toppen i åbningsweekenden, men efter en god enkeltstart i Tirreno meldes han nu at være på toppen. Hans motor og mangel på eksplosivitet gør, at hans er bedre i de helt lange løb, men han har vist, at han også kan køre finale i et hårdt løb som dette. Hans problem er, at han overhovedet ikke kan spurte og derfor skal alene hjem. Mens de fleste kigger på holdkammeraten Trentin, kan der dog måske pludselig blive plads til et angreb fra Durbridge.

 

***** Peter Sagan

**** Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot

*** Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Matteo Trentin, Zdenek Stybar, Niki Terpstra

** Sonny Colbrelli, Gianni Moscon, Alexander Kristoff, Arnaud Demare, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Yves Lampaert, Mihcael Matthews, Michael Valgren, Alexey Lutsenko, Luke Durbridge

* John Degenkolb, Magnus Cort, Dylan Van Baarle, Oscar Gatto, Jens Keukeleire, Søren Kragh, Lukasz Wisniowski, Jurgen Roelandts, Edvald Boasson Hagen, Tony Gallopin, Jack Bauer, Heinrich Haussler, Andrey Amador, Jasper De Buyst, Jens Debusschere, Bryan Coquard, Timo Roosen, Tony Martin, Benjamin Declercq, Baptiste Planckaert, Stefan Küng, Stijn Vandenbergh, Jose Goncalves, Alex Kirsch, Adrien Petit

 

Danskerne

Størst forhåbninger er der grund til at have til Michael Valgren, der sidste år gjorde det godt i løbet, og med sejren i Omloop har fået en ny status i disse løb. En top 10-placering er et meget realistisk mål. Også Magnus Cort har en chance, men han har endnu ikke kunnet blande sig i de hårde flamske løb og skal derfor håbe på en spurt i en relativt stor gruppe. Løbet er skræddersyet til Søren Kragh, der i fremtiden har potentiale til noget virkelig stort her, men efter at sygdom tvang ham ud af Tirreno og Sanremo frygter vi, at han ikke har formen til at gøre meget andet end at hjælpe Michael Matthews. Matti Breschel er i bedre form end i mange år og vil være en nøglehjælper for Sep Vanmarcke, ligesom Mads Pedersen efter den gode enkeltstart i Tirreno bliver en vigtig mand for Jasper Stuyven og John Degenkolb på Trek.

 

Tidligere udgaver af løbet

Du kan gense Greg Van Avermaets sejr fra 2017, Michal Kwiatkowskis sejr fra 2016, Geraint Thomas’ sejr fra 2015 samt Fabian Peter Sagans sejr fra 2014 og Fabian Cancellaras sejr fra 2013.

Produktnyt: Supersmart pigelinje fra Castelli
21. marts 2018 13:00 af Konny Overgaard

Det italienske design fornægter sig ikke i Castellis linje til piger. Og de mange kvinder, der lige nu strømmer ud på landevejen, har - med skorpionlogoet på ryggen - alle muligheder for at klæde sig både funktionelt og elegant op til den forestående overgangssæson.

Fakta

Forhandler: Virtu Cycling Gear

 

Pris

Alpha W jakke: 2.099 ,-               

Meno Wind bib-tights: 999 ,-

Superleggera vest: 639 ,-

Spettacolo handsker: 375 ,-

 

Flere undersøgelser - blandt andet fra det tyske Münster Universität - viser, at kvinder performer bedre i sport, når de ser godt ud. Et faktum, producenter af sportsbeklædning naturligvis skeler til, når en ny linje skal designes og lanceres. Og listen over sportsgrene, hvor outfittet stjæler en stor del af opmærksomheden, er lang - tænk bare på beachvolley, synkronsvømning og aerobic!

 

I takt med at flere og flere kvinder hopper i sadlen, er de forskellige topmærker inden for cykelbeklædning ekstra opmærksomme på de særlige krav, der nu stilles til tøjet. Ud over funktionalitet skal tøjet også besidde en særlig ”lækkerhedsfaktor”, der afhænger af, at pasform, farver, materialer og forarbejdning går op i en højere enhed.

 

På netop dét punkt er italienske Castelli helt fremme i skoene. Cykel-Motion Danmark har testet et overgangssæt bestående af en Alpha-jakke, et par Meno Wind-tights, en Superleggera-vest samt et par Spettacolo-handsker.

 

Faconsyet jakke med masser af features

Castellis nye og opgraderede Alpha-jakke kan det hele. Den er vindtæt, yder stor modstand mod regnvand, og så kan man ånde i den. Det gør Alpha til en allround-jakke, som både kan anvendes i regnvejr samt på dage med kold vind.

 

Alpha byder på al den funktionalitet, man kan forvente. En Gore-membran sørger effektivt for at holde kold vind ude, også på dage med høj chill-faktor, og tapede sømme samt en vandtæt lynlås gør jakken modstandsdygtig mod vand. Castelli kunne godt have valgt en løsning med 100 % vandtæthed, men så skulle man gå for meget på kompromis med komfort og pasform. Under en voldsom byge kan der trænge nogle dråber ind, men i praksis er det ikke noget, der vil få betydning.

 

Jakken består nærmest af to dele - en vind- og vandafvisende yderskal og en ekstra varmende vest, der sidder indenunder. Begge dele hænger sammen i én jakke, men de skal lynes hver for sig, og resultatet er en isolerende ”lomme” med varm luft, der dækker bryst og mave. Princippet er det samme, som man kender fra termoruder. Det er næsten overflødigt at nævne, men Alpha har naturligvis også ventilerende egenskaber, så man ikke overopheder indeni.

 

Pasformen er intet mindre end perfekt. Stoffet kan strække sig de rigtige steder, så jakken sidder tæt, uden at det føles snærende. Castellis designere har kælet for afslutningen ved ryggen samt for enden af ærmerne. Begge steder er indsat materiale, der lægger sig helt tæt til kroppen uden at stramme, men samtidig så effektivt, at der ikke slipper vind ind.

 

Der er tre baglommer på Alpha-jakken, og på siden - lidt under højre armhule - finder man en ekstra lomme med lynlås. En ting, som Castelli heldigvis er begyndt at fokusere på efter en periode, hvor mange modeller netop ikke havde lynlåslomme.

 

Og så er der alt det, som - måske især - betyder noget for os kvinder! Sjældent har jeg kørt i en jakke, der fremstår så smart og elegant i sit design. Den er faconsyet omkring hofterne, hvilket giver et feminint udtryk, og materialerne føles lækre at røre ved. Man har eksempelvis indsat et bredt stykke blødt stof, som lukker behageligt til omkring halsen og nakken, samtidig med at det varmer. Det visuelle design, der er renset for unødvendigt farvespræl og store logoer, udtrykker diskret elegance.

 

 

Let og effektiv vest

En vest er altid god at have med på cykelturen. Den er et fint supplement til jakken, når vejret byder på særlige udfordringer, og den er uundværlig i bjergene, når man drivende af sved har kæmpet sig op til et pas og skal i gang med nedkørslen. Castelli har udviklet en vest, der virkelig lever op til sit navn - Superleggera - for med sine blot 65 gram vejer vesten mindre end en plade Ritter Sport, og den kan pakkes, så den uden problemer kan ligge i en ryglomme.

 

Selv om der ikke er meget stof i Superleggera-vesten, giver den god beskyttelse mod både vind og vand, og da stoffet er åndbart, kan man komme af med overskudsvarmen.

 

 

Vindtætte tights

Et par Meno Wind bibtights fuldender sættet med overgangstøj, og også her har Castellis designere fokuseret på både funktionalitet og flot design. Først og fremmest giver bukserne den nødvendige varme - dels fordi yderstoffet er glat og vindafvisende, dels fordi indersiden er foret med et fleece-agtigt materiale, der føles behageligt og holder godt på varmen. Faktisk er kombinationen af buksernes vindafvisende og varmebevarende egenskaber så effektiv, at Castelli selv anbefaler brug fra 5 plusgrader og nedefter. Forrest på bukserne - altså i vindsiden - er stoffet ekstra vindafvisende, mens stoffet på bagsiden - hvor der er læ - har ventilerende egenskaber.

 

Bukserne er gennemført lækre at have på. Stoffet er elastisk, hvilket giver maksimal bevægelighed, selerne sikrer, at bukserne sidder perfekt uden at glide ned i ryggen, og ved anklerne lukkes benene tæt via en lynlås. Man har anvendt en Kiss Air-pude, som er en lidt billigere udgave af Castellis bedste pude Progetto X2, men puden føles komfortabel og absorberer fint, også efter mange timer i sadlen.

 

Kiss Air-pude har variabel tykkelse og beskytter ekstra de steder, hvor trykket er størst. Puden tillader luftgennemstrømning, så sveden kan komme væk, overfladen er sømløs, og materialerne har fået en antibakteriologisk behandling. Det samlede resultat er en pude, der er komfortabel, og hvor gnidnings-gener og stress på huden er holdt på et absolut minimum.

 

Også Meno Wind-tights’ene appellerer til det kvindelige segment. Samtidig med at bukserne er funktionelle, er de også smarte og sidder stramt til både bagdel og lår, uden at det går ud over bevægeligheden.

 

 

Vinterhandske med finger-touch

Castellis bud på en varm og solid vinterhandske hedder Spettacolo. Den har dobbelt lag stof og holder derfor ekstra godt på varmen, da der mellem stoflagene opstår en isolerende ”lomme”. Indersiden af handsken er beklædt med et blødt fleece-agtigt materiale, der føles behageligt og varmt, men da stoffet er åndbart, undgår man overophedning. På ydersiden har man anvendt et vandafvisende materiale, som holder fingrene tørre, og de zoner, der har kontakt med styr og bremser, er beklædt med silikone, som giver et godt greb.

 

En særlig feature er, at handskens pegefingerspids har touch screen-funktion. Denne detalje er ikke beregnet til skrivning af længere sms-beskeder, men hvis ens cykelcomputer betjenes via finger-touch, kan man skifte side og aktivere de forskellige funktioner uden at tage handsken af.

 

Da handsken er en unisex-model, er den ikke specifikt lavet til piger, men den er elegant og enkel i sit design, og farvemæssigt passer den 100 % til den øvrige pigelinje.

 

 

Holder hvad de lover

Mine testkørsler blev foretaget i overgangsperioden mellem vinter og forår. Som bekendt startede foråret med, at sneen væltede ned, så jeg havde rigelige muligheder for at tjekke sættets egenskaber i kulde og med høj chill-faktor.

 

Castelli, som blandt andet forsyner et af verdens stærkeste cykelhold, Team Sky, med tøj, hører til blandt topmærkerne inden for cykelbeklædning, så man kan godt tillade sig at have visse forventninger.

 

Min konklusion er, at Castelli virkelig holder, hvad de lover, for design og funktionalitet går op i en højere enhed. Man må ikke lade sig narre af, at Castelli putter mindre stof i deres tøj, end mange konkurrerende mærker gør, for det er lykkedes for Castelli at finde materialer, der - trods en mærkbar lethed - alligevel er effektive, når det kommer til vind- og vandafvisende samt varmebevarende egenskaber.

 

Og for os kvinder er det en udsøgt fornøjelse at trække i noget sportstøj, der ikke ”bare” er funktionelt, men også elegant, feminint og flot designet. Man føler sig simpelthen godt tilpas i det på alle måder.

Van Avermaet: Sæsonen starter for alvor på fredag
21. marts 2018 11:27 af Rasmus Mikkelsen Foto: A.S.O.

I årets første klassikere har Greg Van Avermaet ikke været nær så dominerende og synlig, som han var i sidste sæson. Belgieren er alligevel optimistisk frem i mod de kommende løb på hans løbsprogram, som indeholder både E3 Harelbeke på fredag og Gent-Wevelgem på søndag.

Efter nogle lidt anonyme præstationer i blandt andet Omloop Het Nieuwsblad og Strade Bianche har Greg Van Avermaet ikke virket lige så suveræn, som han gjorde i sidste sæson. BMC Racing Teams belgiske klassikerstjerne erkender dog også, at han er en smule skuffet over sine resultater hidtil, selvom han dog pointerer, at han faktisk har vundet cykelløb i denne sæson.

 

”Jeg har vundet tre cykelløb - to af dem er dog holdtidskørsler - men det er ikke dårligt. Min sæson starter for alvor på fredag med E3 Harelbeke. Jeg er tilfreds med min form, men må indrømme, at jeg havde forventet nogle bedre resultater,” erkender Van Avermaet til sporza.be.

 

I sidste sæson havde Van Avermaet stor succes i både E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem, da han endte med at vinde begge løb. Når løbene køres igen i denne weekend, håber belgieren at høste noget selvtillid inden hans store sæsonmål Flandern Rundt.

 

”Det ville være dejligt, hvis jeg kunne opnå nogle resultater i denne weekend. Det behøves ikke at være førstepladser, men jeg håber på at høste noget selvtillid inden Flandern Rundt, som er sæsonens største mål,” forklarer Van Avermaet.

 

Om Van Avermaet gentager sidste års sejre i E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem, må vi vente med at finde ud af indtil weekenden. Indtil da kan du læse vores fyldige optakt til E3 Harelbeke her.

 

Langvad fortsætter sejrstimen - Justesen og Bundgaard avancerer
21. marts 2018 11:14 af Jesper Johannesen Foto: Sportzpixs

Annika Langvad og Kate Courtney vandt for fjerde dag i træk ud af fire mulige i Cape Epic.

I dag fortsætte verdens største mountainbike etapeløb, hvor Annika Langvad og Kate Courtney igen viste klassen. Danskeren viser, at hun er verdens stærkeste kvinderytter på mountainbike i øjeblikket. Danskeren sat hele feltet under pres, hvor Kate Courtney kæmpede med at følge med danskeren, men parret fik sat konkurrenter og tog en stensikker sejr. 

Langvad og Courtney (Investec Songo Specialized) vandt med 5 minutter og 39 sekunder ned til Ariane Lüthl og Githa Michlels (Team Spur) og yderligere tre sekunder ned til Sabine Spitz og Robyn De Groot (Ascendis Health).
 

Samlet fører det danske/amerikanske par nu med 12 minutter og 10 sekunder ned til de nærmeste konkurrenter Ariane Lüthl og Githa Michlels (Team Spur)

Dagens etape var den længste i Cape Epic var på hele 122 kilometer med 1800 højdemeter. 12. plads til Bundgaard og Justesen
I herrerklassen gjorde det danske par, Benjamin Justesen og Thomas Bundgaard, det igen godt. Trods de starter fem minutter efter de pro-feltet på grund af en mærkelig fejl med deres UCI-registering, så lykkedes det parret at komme godt igennem årets længeste etape. 

Etapen blev vundet af Alban Lakata og Kristian Hynek (Canyon Topeak). Parret vandt med 1 minut og 11 sekunder ned til Jaroslav Kulhavy og Howard Grotts (Investec Songo Specialized). Tredjepladsen blev besat af Manuel Fumic og Henrique Avancini (Cannonale Factory Racing Team), som kom i mål 5 minutter og 47 sekunder efter. 

Thomas Bundgaard og Benjamin Justesen blev nummer 12. 16 minutter og 22 sekunder efter dagens vindere. 

Samlet betyder dagens resultater, at Jaroslav Kulhavy og Howard Grotts overtager føringen foran Manuel Fumic og Henrique Avancini. Specialized-parret fører med 2 minutter og 12 sekunder. 

Thomas Bundgaard og Benjamin Justesen indtager en 14. plads og er 32 minutter efter Kulhavy og Grotts. Målsætningen før løbet for Bundgaard og Justesen lød på en top 20 placering, hvilket de altså er godt på vej til at indfri. Hård etape venter igen i morgen
I morgen køres fjerde etape, som er 111 kilometer lang med 1800 højdemeter. Etapeløbet slutter søndag. 

Se alle resultaterne fra Cape Epic

Minali først over stregen i Langkawi
21. marts 2018 10:37 af Rasmus Mikkelsen Foto: Bettiniphoto

I dag blev fjerde etape af Tour de Langkawi kørt. Etapen blev præget af et morgenudbrud, inden det hele sluttede i en massespurt, hvor Astanas Riccardo Minali slog Andrea Guardini (Bardiani CSF).

Efter et udbrud på gårsdagens etape snød sprinterne, var det i dag tid til revanche for feltets hurtige herrer. Den mission lykkedes, og etapen endte i en massespurt i målbyen Pekan. Inden da havde feltet tilbagelagt 183,8 kilometer, efter starten var gået i Dungun.

 

Etapen blev præget af et seksmandudbrud, som relativt hurtigt blev etableret. Udbruddet bestod af Rustom Lim (7 Eleven - Cliqq Roadbike Philippines), Ar-Jay Peralta (7 Eleven - Cliqq Roadbike Philippines), Zhang Zheng (Hengxiang Cycling Team), Seung Woo Choi (KSPO Bianchi Asia Procycling), Muhammad Nur Aimin Mohd Zariff (Team Sapura Cycling) og Sarawut Sirironnachai (Thailand Continental Cycling Team).

 

Udbruddets forspring stabiliserede sig hurtigt på omkring 5 minutter. I feltet var det Bardiani CSF holdet og Rally Cycling, der satte tempoet. Da finalen så småt nærmede sig, blev tempoet dog sat op i feltet, og forspringet blev reduceret til omkring 2 minutter og 30 sekunder. CCC Sprandi Polkowice satte sig frem i feltet, og satte et hårdt tempo, som betød, at en hel del ryttere blev sat fra feltet. Med cirka 15 kilometer til stregen blev udbruddet hentet af feltet.

 

Herefter forsøgte Callum Scotson (Mitchelton-BikeExchange) sig med et fremstød med godt 10 kilometer til stregen. Australieren nåede op og have 25 sekunder til feltet, og lå stadig alene i front med 5 kilometer til mål.

 

Scotson endte dog også med at blive hentet af feltet, og derfor var der lagt i kakkelovnen til en massespurt. Her var Riccardo Minali (Astana) hurtigste mand, da han slog Andrea Guardini (Bardiani CSF) med en cykellængde. Podiets nederste trin blev besat af den lokale Mohd Hariff Saleh (Terengganu Cycling Team).

 

Etapen rykkede ikke noget i klassementet, hvor Adam De Vos (Rally Cycling) fortsat er i førertrøjen.

 

Danske John Ebsen (Forca Amskins Racing) blandede sig ikke med fremme på dagens etape. Danskeren endte således som nummer 99 og satte 4.42 til.

 

Chaves afskriver sig selv til klassementet i Catalonien
21. marts 2018 09:43 af Rasmus Mikkelsen

Mitchelton-Scott er til start i Catalonien rundt med mange gode kort til klassementet. Nu melder Esteban Chaves dog ud, at han ikke kører efter klassementet.

Med Esteban Chaves, Simon Yates og Adam Yates er dog nok at tage af, når det kommer til klassementskandidater på Mitchelton-Scott holdet ved Catalonien rundt. Nu fortæller Chaves dog, at det kommer til at handle om de to Yates-brødre.

 

”Vi har to kaptajner til løbet, og det er Yates-brødrene. Holdet vil støtte dem under Catalonien Rundt, og vi vil køre efter klassementet med dem. Det er ikke kun Movistar, der er favoritter. Der er mange hold til stede med gode muligheder i klassementet, og vi er bestemt et af dem,” forklarer colombianeren til Cyclingnews.com.

 

Chaves, der i år satser på klassementet i Giro d’Italia, vandt sæsonens første sejr under Herald Sun Tour i januar. Senest stillede han op i Paris-Nice, hvor han leverede en af sine bedste enkeltstarter nogensinde inden han pludselig eksploderede fuldstændig på en senere etape, og endte uden for tidsgrænsen. På trods af det føler Chaves sig dog ovenpå igen, om end han regner med, at Catalonien Rundt bliver en hård omgang.

 

”Jeg har det godt, men det er også kun anden etape, så spørg mig igen på søndag. Catalonien Rundt er altid et hårdt løb, fordi alle er super motiverede. For mange ryttere er det det første klassements World Tour løb, så alle er meget sultne,” beretter Chaves.

 

 

Bahrain-Merida har snøren ude efter Van Avermaet
21. marts 2018 09:15 af Rasmus Mikkelsen Foto: Muscat Municipality / A.S.O. / K.D. Thorstad

Greg Van Avermaet har i de seneste sæsoner kørt spandevis af flotte resultater ind for BMC Racing Team. Holdets fremtid er dog usikker, og det er stadig uklart om holdet også findes i næste sæson. Skulle holdet lukket, står Bahrain-Merida klar i kulissen til at kapre den belgiske superstjerne.

Van Avermaet er i øjeblikket i gang med sin ottende sæson på BMC Racing Team. Det kan dog vise sig at blive hans sidste, eftersom holdet muligvis lukker og slukker efter denne sæson. Sidste års Paris-Roubaix vinder har tidligere fastslået, at hans klare førsteprioritet er at blive på holdet, og at han ikke har travlt med at finde en ny arbejdsgiver til trods for rygterne om en lukning efter denne sæson.

 

Skulle det alligevel blive aktuelt at finde et nyt mandskab, bliver det dog næppe et problem for den sejrsvante belgier. Et af de hold der gerne vil have fat i Van Avermaet, er Bahrain-Merida. Det fortæller holdets sportsdirektør Rik Verbrugghe.

 

”Han har modtaget et forslag fra os. Jeg ved, at Greg gerne vil blive på BMC - det giver god mening - men hvis han kommer til at lede efter et nyt hold, så står vi klar på første række,” forklarer Verbrugghe ifølge sporza.be.

 

Netop Verbrugghe har måske gode mulighed for at lægge nogle gode ord om Bahrain-Merida hos Van Avermaet. Bahrain-Merida sportsdirektøren er nemlig gift med Van Avermaets søster og er dermed svoger til OL-guldvinderen.

Forudbestil: Rolf Sørensens nye bog - SPAR 60 kroner i dag!
21. marts 2018 07:15 af Jesper Johannesen Foto: Henrik Elmgreen

Rolf Sørensen udgiver, den 4. april, en ny bog på 500 sider, hvor du som cykelfan får hele pakken. Bogen er den perfekte bog til cykelentusiasten. Forudbestil i dag - og SPAR 60 kroner!

​Rolf Sørensen kender alt og alle i cykelsporten. Han har, til denne bog, udvalgt sin tids største cykelryttere og eksperter, for at få deres gode råd til, hvordan man som cykelentusiast disponerer cykelåret  - både på landevejen og/eller hjemme i sofaen. Danmarks mest vindende professionelle rytter guider dig igennem sportens mange facetter og cykelåret måned for måned med fortællinger, interviews og tips til både tv-tid og træning.

 
BOGEN INDEHOLDER:

Løbskalender
De 110 væsentligste profløb beskrives måned for måned og anmeldes med analyser, erfaringer og fortællinger.

Tips og Tricks
Gode råd til bike fitting, vedligeholdelse, køb af udstyr, træningsmæssige grundregler og meget mere.

Fotoserie
Smukke billedreportager fra Toscana og Lombardiet og inde fra både Pinarellos og SIDI’s ellers utilgængelige fabrikker.

Træningsprogrammer
Skræddersyet, unikt træningsprogram i tre niveauer baseret på professionelle rytteres og verdensstjernetræneren Luigi Cecchinis systemer og erfaringer. Træningsprogrammet strækker sig over 12 måneder og er niveauinddelt til henholdsvis begyndere, mediumerfarne og øvede motionister, så det kan bruges år efter år.

Interviews
Rolf Sørensen fortæller og taler med toneangivende aktører om cykelsporten og dens udvikling over tid. Blandt de medvirkende er toptræneren Luigi Cecchini, brostensherskeren Tom Boonen, enkeltstartsfænomenet Fabian Cancellara, puncheuren Michele Bartoli, vejkaptajnen Michael Rogers, de unge stortalenter Mads Pedersen og Michael Valgren, sprinterkongen Mario Cipollini, opfinderen Uli Schoberer og den legendariske mekaniker Christophe Desimpelaere.

Bogen er skabt i samarbejde med den prisvindende journalist og forfatter Jonas Nyrup og topfotografen Flemming Gernyx. Bogen koster 349,95, men i dag kan du spare 60 kroner!

BESTIL BOGEN I DAG - OG SPAR 60 KRONER!

Hver uge fremadrettet vil Feltet.dk i samarbejde med cykelproduktportalen Velomio.com have gode fredagstilbud. Der vil være tale om knaldtilbud, store rabatter og begrænset sortiment. Ens for alle tilbud er, at de kun gælder den pågældende fredag. Tilbuddene vil blive lanceret på Velomio.coms Facebookside. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatkoder. 

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Driedaagse De Panne-Koksijde(1.WWT) 22/03

E3 Harelbeke(1.UWT) 23/03

Le Tour de Langkawi(2.HC) 18/03-25/03

Classic Loire Atlantique(1.1) 24/03

Settimana Internazionale ...(2.1) 22/03-25/03

E3 Harelbeke(1.UWT) 23/03

Classic Loire Atlantique(1.1) 24/03

Gent-Wevelgem In Flanders...(1.WWT) 25/03

Gent-Wevelgem In Flanders...(1.NCUPJW) 25/03

Gent-Wevelgem(1.UWT) 25/03

Gent-Wevelgem(1.NCUP) 25/03

Dwars door Vlaanderen(1.UWT) 28/03

Route Adélie de Vitré(1.1) 30/03

Gran Premio Miguel Indurain(1.1) 31/03

Volta Limburg Classic(1.1) 31/03

Ronde van Vlaanderen / To...(1.WWT) 01/04

Ronde van Vlaanderen(1.UWT) 01/04

Grand Prix Bob Jungels(1.1) 01/04

La Roue Tourangelle Régi...(1.1) 01/04

Ronde van Vlaanderen(1.1) 01/04

Vuelta Ciclista a La Rioja(1.1) 01/04

Tour of Thailand(2.1) 01/04-06/04

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »