Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Boganmeldelse: På mestrenes asfalt - Den store cykelbog

Boganmeldelse: På mestrenes asfalt - Den store cykelbog

31. juli 2013 08:30Foto: A.S.O.

Udmærket og velskrevet bog, der glimrer ved sine interviews, men halter gevaldigt ved sin forestilling om at kunne rigtig meget på alt for lidt plads - et til tider rodet indhold og for meget fyld gør desværre også, at potentialet langtfra bliver forløst.

Artiklen fortsætter efter videoen.


”Du kan ikke køre på Formel 1-stjernernes baner, ikke spille fodbold på Camp Nou eller Wembley eller slå et par tennisbolde over nettet på Wimbledons legendariske anlæg. Men enhver motionist med mod på det kan køre på mestrenes asfalt - dagen før eller få timer efter bjergkongernes nervepirrende dyst.”

Således er bogen beskrevet på bagsiden. Ligeledes beskrives den som en hyldest til motionssporten, der netop er en sport, der giver muligheder for disse udfoldelser på de selvsamme arenaer som alle vores idoler færdes på i de store løb.

 

Bogens opbygning

Bogen er opbygget i kapitler, der lyder navnene på mange af de rigtig gode steder, hvor mange cykelmotionister rejser hen for at cykle, når bakkerne i lille Danmark er blevet for nemme at forcere. 


Kapitlerne bevæger sig fra Mallorca, over Toscana, Dolomitterne, Pyrenæerne, igennem Baskerlandet - for til sidst at ende i hjemstavnen, nemlig Danmark.


I alle kapitler er der beskrivelser af lokationerne, gerne krydret med en lille historie fra en af forfatterne om deres egne oplevelser - positive som negative - med de udfordringer, bjergene har budt dem i tidens løb. Kapitlerne er ligeledes forsynet med en eller flere sider med anbefalinger af lækre restauranter, gode hoteller eller lignende, der bare skal besøges, når man er i området.

 

Igennem hele bogen kan man også læse små kapitler, der omhandler træning, udstyr, tilpasning af udstyr, væskeindtag og meget andet i dén dur.

I slutningen af kapitlerne er der ligeledes forslag til cykelture i det nævnte område. Det kan både være anbefalinger fra en af de mange kendte personligheder, der interviewes i bogen, men det kan ligeså vel være anbefalinger fra en af forfatterne til netop de ruter, de kender og elsker i områderne.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Interviews

Bogen er spækket med interviews. Der er utroligt mange personligheder, der har stillet op til fortællinger om netop deres kærlighed til cykelsporten, og hvad der driver dem ud på cyklen gang efter gang. Det er befriende ikke kun at læse eks-proffernes beretninger om de mange tusinde kilometer, de har kørt i deres karierre. Bevares, der er også masser af ’rigtige cykelryttere’, der udtaler sig i bogen, men man hører også fra både Lars Løkke Rasmussen, Anja Fonseca, Ulla Tørnæs og Lars Bom.

Disse interviews er helt klart den bærende del af På mestrenes asfalt og beskriver malende, hvordan de omtalte personer er blevet introduceret til sporten, deres første (motions)cykelløb, deres holdning til udstyret og så videre. Det er meget bekræftende, og alle motionister vil nok kunne finde sig selv i op til flere af de udtalelser, man kan læse i de mange interviews. Alle skriver de nemlig med netop den glæde og passion ved og for cykling, vi sikkert alle kan nikke genkendende til.

 

Formålet med bogen?

Hvis du er blevet lidt overvældet og måske har lidt svært ved at finde hoved og hale i denne forklaring, ja så har du det meget ligesom anmelderen af denne bog. Det er uendeligt svært at finde ud af, hvad der helt præcist har været formålet med bogen.

På omslaget kalder forfatterne selv værket for: ’den store cykelbog’. Ud fra det udsagn kan man udlede, at det skal være en bog, hvori næsten alle aspekter af cykling vil blive berørt. På det punkt lever bogen op til forventningerne, for som det er beskrevet ovenfor, bliver læseren ledt igennem rigtigt mange forskellige kapitler, der spænder meget bredt i begrebet ’motionscykling’.

Desværre bliver hele opsætningen meget rodet og er nærmest uoverskuelig i strukturen. Herunder bringes en gennemgang af et tilfældigt valgt kapitel i bogen for at vise meningen med det ovenstående. Vi har valgt kapitlet ’Nice’, et kapitel på 22 sider, hvoraf de cirka ti sider er med billeder. Herudover ledes vi igennem de følgende underkapitler:


- Cykel-Nice - selve beskrivelsen af Nice som cykellokation
- Anbefalinger - anbefalinger af hoteller og spisesteder
- Du bliver bare bedre og bedre - Reimer Bo Christensens beretter om glæden ved cykling som motionsform
- Tre gode råd fra Bo Hamburger - interview med Bo Hamburger, herunder hans tre bedste tips til motionscyklister
- I trøjen - en diskussion om cykeltøj, herunder brugen af teamtøj som motionist
- Overtræning og restitution - et rigtigt fint, om end lidt overfladisk, kapitel om farerne ved overtræning og vigtigheden af korrekt restitution
- De fire pulszoner - en kort gennemgang af de fire pulszoner samt et forslag til en motionists træningsuge
- Ruter i Nice-området - forslag til cykelture i Nice


Som det nu skulle være tydeligt, så sker det utroligt meget på meget lidt plads. Det vil uvægerligt bevirke, at underemnerne kun lige akkurat får kradset op i overfladen, og der bliver ikke rigtigt gået i dybden med nogle af dem. Der bliver taget hul på utroligt mange spændende emner i bogen, men når de gennemgås så overfladisk, som de gør her, sidder man tilbage med en lidt tom følelse efter endt læsning.

 

Denne anmelder havde hellere set et mere dybdegående arbejde med nogle af kapitlerne, og en udeladelse af nogle af de andre - for det virker ikke ret godt på denne måde.

 

Billederne

Der er rigtigt mange billeder i bogen, og de er generelt meget flotte. Langt de fleste billeder er meget velvalgte og giver et flot og stemningsfuldt indtryk, der på fin vis hænger sammen med den fortalte historie, interviewet eller de mange andre kategorier, som bogen berører.

 

Andre steder virker valget af billeder desværre lidt ’søgt’. Billeder, der slet ikke passer i sammenhængen og blot lader til at være brugt som fyldstof. Af eksempler kan nævnes:
 

I Interviewet med Ulla Tørnæs, hvor det sidste billede i artiklen er af en SRAM RED forbremse. Der er ingen billedtekst, så man ved reelt ikke, om det er politikerens bremse, eller hvorfor den er endt, hvor den er. Og det samme sker i et kapitel, der omhandler anbefalinger af gode spisesteder og hoteller i Ticino. Det sidse billede viser en Shimano Di2 forskifter monteret på en TREK ramme, igen uden billedtekst. I nævnte kapitel er der intet som helst belæg for at vide netop dét billede.

 

Der er desværre flere af den slags eksempler igennem bogen, og det er lidt ærgerligt. Det er ikke direkte ødelæggende, for det er bestemt flotte billeder, men det virker altså bare ikke i en - i forvejen - lidt rodet bog.

 

For meget, på for lidt plads

Overordnet set er det en udmærket og meget velskrevet bog, der i høj grad bærer læseren i mål ved hjælp af de mange rigtigt gode og interessante interviews, der er bogen igennem.

 

Desværre virker det som om, at man har villet alt for meget, på alt for lidt plads med dette værk. Kapitlernes placering virker rodet, og til tider uovervejet. Det havde klart været at foretrække, hvis denne bog havde holdt sig til beskrivelserne af lokationerne, krydret med forfatternes og eks-proffernes egne historier fra regionerne, og at man så havde holdt sig fra alt for meget teknisk snak - dette kunne måske have været brugt i en anden bog?

Der mangler fortsat flere gode bøger på dansk, man som motionist kan slå op i, når man rejser til et sted med bjerge. En bog, hvor man kan se stigningernes procenter, se billeder af udsigten, få nogle gode anbefalinger til beboelse og i øvrigt klæde os grundigt på til en tur op af stigningerne i den region, man nu har valgt at tage på ferie i. På det sidste er der kommet bøger, der nøje beskriver valget af materiel, træning og alle de andre ting der rører sig i hovedet på en (motions)cykelrytter.

 

Denne bog bliver desværre bare ikke rigtigt nogle af delene, og det er ærgerligt - for potentialet er der.

På mestrenes asfalt - Den store cykelbog
Af Reimer Bo Christensen og Niels Christian Jung
Lindhardt og Ringhof, 2013
288 sider
Pris: kr. 349,95
 

DEL
INFO
Anmeldelser
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Bøger, magasiner og film
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?