Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Giro d’Italia: Rutebeskrivelsen

Giro d’Italia: Rutebeskrivelsen

Når Giro d’Italia starter 9. maj, er det atter uden for støvlelandet, denne gang i eksotiske Belfast. Det er vanen tro årets mest sexede Grand Tour-rute, men bag de mange berusende etapeprofiler gemmer sig også historien om et løb, der forsøger at balancere ønsket om at begejstre publikum med et øget fokus på at gøre løbet slugeligt for rytterne.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Udover at det er første gang, at løbet starter i Nordirland, så er løbets opbygning temmelig traditionel og vil vække minder om de hidtidige udenlandske starter, ikke mindst den danske Giro-start i 2012. Løbet begynder med en kort holdtidskørsel. Der køres derpå nogle sprinteretaper i det kolde nord, hvorefter man holder en hviledag til at transportere feltet hjem til Italien. Siden følger en række mellemhårde bjergetaper, hvor man således får et indblik i, hvilke af favoritterne der faktisk har noget at skyde med, inden de vilde etaper begynder at komme umiddelbart efter den første uge.

 

Selvom ruten overordnet minder om hidtidige, så gemmer der sig samtidig også noget andet under overfladen: En bevidst og per design mere ’menneskelig’ Giro d’Italia-rute. Det var netop temaet, da ruten blev præsenteret, hvilket især udtrykker sig ved, at der i år er megen lidt transporttid mellem etaperne, en mildere sidste uge, og særligt i forhold til sammenlagte kilometer. Den gennemsnitlige etape er således kun cirka 183 kilometer lang og gennemsnittet i sidste uge falder endda til under 170 kilometer.

 

Alligevel er der masser af guf i vente og særligt masser af terræn, der passer bjergrytterne. Der venter hele ni etaper, der slutter på en stigning, hvoraf fem af stigningerne er defineret som ’høje bjerge’. Derudover indeholder ruten en holdtidskørsel, en klassisk, individuel flad enkeltstart samt en bjergenkeltstart op ad Cima Grappa. Derudover rummer ruten otte flade sprinteretaper, hvilket er nogle flere end i fjor.

 

Læs også
Optakt: 8. etape af Giro d’Italia

 

Der er altså tale om en særdeles balanceret rute, hvor der er noget at hente for alle. Hvis man savner noget, så er det flere etaper, der lægger op til længere angreb og taktisk spil med musklerne. Langt de fleste af bjergeetaperne slutter blot med et enkelt stigning, hvor der vil blive kørt eksplosivt, eller hvor næstsidste ligger lige lovlig langt fra sidste stigning, ligesom der ej heller er nogle etaper, hvor nedkørsler kan blive brugt til angreb. Måske arrangørerne alligevel har tænkt en smule for meget på rytternes velbefindende.

 

1. etape (9. maj): Belfast - Belfast, 21,7 km (TTT)

Dagens etape har start ved det smukke monument Titanic Belfast, og allerede på første etape vil der ske forskydninger i klassementet, når holdene skiftevis skal ud på en 21,7 kilometer lang holdtidskørsel rundt omkring i Belfast. Grundet den relativt korte distance og flade profil vil tidsforskellene mellem holdene være beskedne.

 

Bud på vinder: BMC Racing Team, Orica-GreenEDGE, Team Sky, Movistar

 

2. etape (10. maj): Belfast - Belfast, 219 km

Starten går atter fra Belfast. Herfra føres feltet nordpå mod den nordlige kyst. Fra det punkt går vejen langs den østlige kyst hele vejen tilbage mod Belfast. Blæser det til sidevind kan det blive en særdeles hård dag for feltet, hvor løbet kan tabes, men næppe vindes.

 

Bud på vinder: Marcel Kittel (Giant-Shimano), Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Ella Viviani (Cannondale),

Alessandro Petacchi (Omega Pharma-QuickStep),

 

3. etape (11. maj): Armagh - Dublin, 187 km

Selvom dagen starter i den lille nordirske by Armagh, så krydser feltet undervejs grænsen til Irland. Det oplagte er en massespurt i Dublins gader, selvom feltet atter en gang bliver ført langs kysten, hvorfor sidevindskørsel kan komme i spil. Det handler samtidig om at være opmærksom og vågen i Dublins smalle gader, særligt på disse hektiske første etaper.

 

Bud på vinder: Marcel Kittel (Giant-Shimano), Francesco Chicchi (Nero Sottoli), Ben Swift (Team Sky), Tyler Farrar (Garmin-Sharp)

 

4. etape (13. maj): Giovinazzi - Bari, 112 km

Mandagen er en blandet hvile- og transportdag, hvor hele Giro-caravanen føres tilbage til den italienske halvø. Samtidig er etapen en halv hviledag, hvor feltet kun skal køre 121,  overvejende flade kilometer, inden feltet når Bari og en næsten uundgåelig massespurt.

 

Bud på vinder: Elia Viviani (Cannondale), Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), Alessandro Petacchi (Omega Pharma-QuickStep)

 

Læs også
Chokeret vinderkandidat taber flere minutter

 

5. etape (14. maj): Taranto - Viggiano, 203 km

Efter fire lette etaper er der endelig stigninger på programmet. Årets Giro starter roligt med en kuperet etape fra Taranto til Viggiano (7,5km, 4,1 %). Feltet kører mod vest og skal undervejs over en stigning i kategori 3 og to i kategori 4, hvor der er mål på toppen af den sidste. Da stigningen ikke har de vildeste stigningsprocenter, vil favoritterne formentlig blot holde sig til særligt med tanke på, hvad der venter dagen efter.

 

Bud på vinder: Enrico Gasparatto (Astana), Daniel Moreno (Katusha), Moreno Moser (Cannondale), Diego Ulissi (Lampre-Merida)

 

6. etape (15. maj): Sassano - Monte Cassino, 247 km

Trods det faktum, at arrangørerne generelt er blide ved rytterne i 2014, så har sjette etape længde som en stor forårsklassikker. Etapen er ikke specielt kuperet, men slutter på en 8,6 kilometer lang stigning op til Montecassino (5,2 %), som er indlagt på ruten til minde om 60-årsdagen for Slaget Ved Montecassino under 2. Verdenskrig. Selvom det næppe bliver de store tidsforskelle, vil det formentlig blive første gang, vi rigtig ser favoritterne udfordre hinanden.

 

Bud på vinder: Joaquim Rodriquez (Katusha), Damiano Cunego (Lampre-Merida), Cadel Evans (BMC), Dario Cataldo (Team Sky)

 

7. etape (16. maj): Frosinone - Foligno, 211 km

Dagens startby er Frosinone, der ligger lidt sydøst for Rom. Fra Frosinone kører feltet nordpå hele dagen. Der er tale om en klassisk mellemetape, hvor det sagtens kan tænkes, at et udbrud holder hjem. Omvendt vil sprinterholdene stadig være ret friske, og mulighederne for disse hold bliver straks sjældnere fra dette punkt, så en massespurt er klart oplagt.

 

Bud på vinder: Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Ben Swift (Team Sky), Luka Mezgec (Giant-Shimano)

 

8. etape (17. maj): Foligno - Montecopiolo, 179 km

Årets første rigtige bjergafslutning til Montecopiolo. Etapen afsluttes med to stigninger adskilt af tre kilometers nedkørsel. Stigningsprocenterne er svingende de sidste 6,3 km, men opløbsstrækningen stiger med 13 %, og det er her, vi for første gang vil se, hvilke ryttere der kan vinde Giro d'Italia.

 

Bud på vinder: Daniel Moreno (Katusha), Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep), Cadel Evans (BMC), Nairo Quintana (Movistar)

 

9. etape (18. maj): Lugo - Sestola, 172 km

Endnu en afslutning opad venter rytterne på niende etape, men selvom den sidste stigning er 16,5 kilometer lang, så bliver den ikke voldsomt afgørende. Sestola er stejlest midtvejs, mens de sidste fire kilometer stiger med 4,5 % i gennemsnit. Forvent en stor favoritgruppe, der skal spurte om sejren, eller måske en tidlig udbryder.

 

Læs også
Cavendish overgår legende

 

Bud på vinder: Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo), Daniel Moreno (Katusha), Diego UIissi (Lampre-Merida), Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) Pieter Weening (Orica-GreenEDGE)

 

10. etape (20. maj): Modena - Salsomaggiore Terme, 173 km

Efter løbets anden hviledag er der en pandekageflad sprinteretape på menuen. Den eneste terrænmæssige udfordring er placeret inden for de sidste fem kilometer i form af en blid bakke, men det skulle ikke afholde supersprinterne fra at tage endnu en gladiatorkamp.

 

Bud på vinder: Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Elia Viviani (Cannondale), Tyler Farrar (Garmin-Sharp)

 

11. etape (21. Maj): Collecchio - Savona, 249 km

Hele 249 kilometer skal rytterne igennem på Giroens længste etape. Etapen er ikke voldsomt kuperet, men alligevel hård nok til, at det ligner en oplagt udbryderetape, som kan ende lidt med hvad som helst. Sidste stigning har top 29 kilometer fra mål, og derefter er det nedad hele vejen. Man kunne håbe, at der opstår klassementskamp på den sidste stigning, men det er spørgsmålet, hvem der tør bruge kræfter på de få sekunder, der er at vinde, med den hårde sidste uge in mente, især når der ikke er en supernedkører som Nibali til stede.

 

Bud på vinder: Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Julián Arredondo (Trek Factory Racing), Winner Anacona (Lampre-Merida), Wout Poels (Omega Pharma-QuickStep), Moreno Moser (Cannondale)

 

12. etape (22. maj): Barbaresco - Barolo, 41,9 km (ITT)


Årets lange enkeltstart i Giroen er ikke helt flad; tværtimod er den faktisk ret kuperet, men den har dog et 22 km langt fladt stykke midtvejs, der ligger perfekt til de helt store tempomaskiner. Dette bliver en milepæl for de rene klatrere, der skal se, hvor meget tid de skal hente ind resten af løbet.

 

Bud på vinder: Cadel Evans (BMC), Adriano Malori (Movistar), Thomas De Gendt (Omega Pharma-QuickStep), Wilco Kelderman (Belkin), Tobias Ludvigsson (Giant-Shimano)

 

13. etape (23. Maj): Fossano - Rivarolo Canavese, 157 km

Efter enkeltstarten får klassementsrytterne en lille pause, når 13. etapes 158, hovedsagligt flade kilometer slutter nær ved floden Torrente Orco, og det er svært at se, hvordan etapen ikke skal ende i en massespurt. Medmindre en frisk udbryder tager fusen på de store sprinterstjerner.

 

Bud på vinder: Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Edwin Avila (Colombia), Roberto Ferrari (Lampre-Merida)

 

Læs også
Tempotalent bliver dansk mester

 

14. etape: 24. maj Aglié - Oropa, 164 km

Det er ikke længe, klassementsrytterne får lov at hvile på laurbærrene, da den hidtil mest alvorlige bjergetape står på menuen på 14. etape, der slutter på toppen af Santuario di Oropa. Det er langt fra den sværeste stigning i løbet, men som fjerde kategoriserede stigning på etapen skal den nok skabe udskilning.

 

Bud på vinder: Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing), Fabio Aru (Astana), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)

 

15. etape (25. maj): Valdengo - Montecampione, 225 km

Den sidste etape inden løbets tredje hviledag byder på næsten 200 kilometers kørsel på flad vej, inden etapen afsluttes i Plan di Montecampione efter en lang og hård opkørsel (18,7 km, 7,8 %). Afslutningen er dedikeret til den afdøde legende, Marco Pantani, der i 1998 vandt en etape der på vej mod sin samlede sejr.

 

Bud på vinder: Nairo Quintana (Movistar), Cadel Evans (BMC), Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale)

 

16. etape (27. maj): Ponte di Legno - Val Martello, 139 km

Dagen efter hviledagen byder på en kort 16. etape, der til gengæld indeholder tre lange stigninger undervejs. Først venter Passo di Gavia (16,5 km, 8 %), hvorefter rytterne skal forcere den 21,7 kilometer lange opkørsel til Passo dello Stelvio (7,2 %), også kaldet Cima Coppi. Derefter venter en længere nedkørsel og et fladt stykke inden målstigningen til Val Martello (22,3 km, 6,4 %). Løbets tunge ryttere vil frygte for tidsgrænsen på denne korte og intensive etape.

 

Bud på vinder: Nairo Quintana (Movistar), Pierre Rolland (Europcar), Julián Arredondo (Trek Factory Racing), Fabio Aru (Astana)

 

17. etape (28. maj): Sarnonico - Vittorio Veneto, 208 km

Selvom 17. etape er karakteriseret som en flad en af slagsen, byder etapens sidste halvdel på en del mindre stigninger, hvorfor det synes tvivlsomt, om de tilbageværende sprinterhold vil holde det samlet ind mod mål. Bliv derfor ikke overrasket, hvis et udbrud holder hjem.

 

Bud på vinder: Adam Hansen (Lotto-Belisol), Lars Bak (Lotto-Belisol), Moreno Moser (Cannondale), Ben Swift (Team Sky)

 

18. etape (29. maj): Belluno - Rifugio Panarotta, 171 km

18. etape er den første af tre etaper i træk, som afsluttes på toppen af en stigning. Der venter rytterne to bjerge undervejs, inden etapen skal afgøres på Rifugio Panarotta (15,9 km, 7,9 %).

 

Læs også
Pogacar destruerede rivalerne: Så hurtigt kørte han på målstigningen

 

Bud på vinder: Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Fabio Duarte (Colombia), Matteo Rabottini (Neri Sottoli), Dario Cataldo (Team Sky)

 

19. etape (30. maj): Bassano del Grappa - Cima Grappa, 26,8 km (ITT)

Tilskuerne har noget af en bjergenkeltstart i vente på 19. etape i årets Giro. De første 7,5 kilometer er stort set flade, men så påbegyndes opkørslen til Cima Grappa, som stiger med 8 procent over 19,3 kilometer. Den sidste halvdel af stigningen er hårdest (7,5 km, 8,9 %) med stigningsprocenter på op til 14 procent.

 

Bud på vinder: Cadel Evans (BMC), Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep), Nairo Quintana (Movistar), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)

 

20. etape (31. maj): Maniago - Monte Zoncolan, 167 km

Arrangørerne har gemt det bedste til sidst, idet løbets 20. og næstsidste etape afsluttes på Monte Zoncolan, en af Europas hårdeste cykelstigninger. Rytterne passerer undervejs på etapen to bjergtoppe, inden Giro d’Italia anno 2014 skal afgøres på Monte Zoncolan (10,1 km, 11,9 %). Den afsluttende stigning kan skabe betragtelige tidsafstande med stigningsprocenter på op til 22 procent og et utroligt hårdt stykke midt på bjerget (5,9 km, 14,9 %).

 

Bud på vinder: Nairo Quintana (Movistar), Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Pierre Rolland (Europcar), Fabio Aru (Astana)

 

21. etape (1. juni): Gemano del Friuli - Trieste, 172 km

Årets Giro d'Italia afsluttes med en traditionel sprinteretape, hvor løbets tilbageværende sprintere endelig kommer til fadet igen ovenpå tre hårde dage i bjergene. Etapen afsluttes i Trieste i det nordøstlige Italien, tæt på grænsen til Slovenien.

 

Bud på vinder: Nacer Bouhanni (FDJ.fr), Elia Viviani (Cannondale), Ben Swift (Team Sky), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour of Hellas(2.1) 15/05-19/05

Orlen Nations GP(2.NCUP) 15/05-19/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 16/05-19/05

Veenendaal-Veenendaal(1.1) 18/05

Antwerp Port Epic / Sels ...(1.1) 19/05

Ronde van Limburg(1.1) 20/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?