Feltet.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart.
ACCEPTÈR COOKIES » LÆS MERE »

Nekrolog: ’Hønsefarmeren’ Hans E. Andresen - Danmarks første Tour-helt

Del på Twitter
Del på Facebook
Udskriv artikel

07.02.2014 kl. 14:20 af Henrik Elmgreen.

Danmarks første Tour de France-helt, Hans E. Andresen, også kaldet ’Hønsefarmeren fra Høsterkøb’, døde kort før jul i en alder af 86 år. Henrik ’Rico’ Elmgreen har skrevet nedenstående nekrolog.

Hans E. var i første halvdel af 1950’erne en af Danmarks allerbedste landevejsryttere. Han kørte for Lyngby CC, vandt sølv ved VM på landevej for amatører i Solingen i 1954, vandt det svenske 6-dagesløb på landevej 1951 og etapeløbet Ægypten Rundt i 1955. To gange, i 1950 og 1955, vandt han det danske mesterskab på landevej.

 

I oktober 1956 blev han professionel, primært for at køre 6-dagesløb, og det var i Forum, at speaker Erik Gutheil gav ham tilnavnet ’Hønsefarmeren fra Høsterkøb’, fordi han en kort overgang havde en hønsefarm. Af samme grund blev ’Den toppede høne’ hans kendingsmelodi under 6-dagesløbene. 

Tour de France-helt

’Verdenskendt’ i hele Danmark blev han i 1958, da han som den første dansker fuldførte verdens største cykelløb, Tour de France. Dengang kørtes Tour’en for nationshold, og der var også et mix-hold for de små nationer. På det hold stillede fire danskere op det år; foruden Hans E. var det Kai Allan Olsen, Eluf Dalgaard og Fritz Ravn, der alle tre som Hans E. havde en baggrund som glimrende landevejsryttere.

Men på et tidspunkt, hvor professionel landevejscykling i Danmark kun var noget, man læste om i farvestrålende, udenlandske cykelblade, var det noget af en opgave for fire nordboer at klare sådan en opgave. Én efter én forsvandt de ud af løbet, indtil Hans E. var alene tilbage. Men han bed tænderne sammen, og dag efter dag kørte han bedre og bedre. På løbets 17. etape kunne han endog placere sig som nr. 5 og i Paris sluttede han sammenlagt som nr. 62 blandt de 120 startende.

Stor hyldest
Hjemme i Danmark havde man med større og større interesse fulgt ham, og det er ikke for meget sagt, at han i de tre uger løbet varede, blev nationens helt. Da man efterfølgende præsenterede ham på cykelbanen i Ordrup, mødte 8.000 tilskuere op for at hylde ham.
 

Hans E. havde utvivlsomt talentet til at gøre en karriere som professionel landevejsrytter, men han havde på det tidspunkt rundet de 30 og fandt, at det var for sent at starte en ny karriere. Så han fortsatte som en populær og yderst habil 6-dagesrytter frem til 1961, hvor vinterbanerne lukkede i Danmark.

Hans bedste 6-dagesplacering var en 3. plads med fynboen Bendy Pedersen i Århus i 1960.

 

På billedet nedenfor ses det internationale hold i Tour de France i 1958. Fra højre er det Fritz Ravn, Kai Allan Olsen, Eluf Dalgaard og Hans E. Andresen.


 

SENESTE

Vis valgte

ONSDAG

Vis valgte

SENESTE: OPTAKTER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: GIRO D'ITALIA

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: FELTET.DK HOLDNINGER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: TOUR DE FRANCE

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: VUELTA A ESPAÑA

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM DE DANSKE KONTI-HOLD

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM WORLD TOUR HOLD

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: MATERIALE OG UDSTYR

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM DE DANSKE PROFFER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: FORÅRSKLASSIKERNE

Vis valgte | Se hele artikelarkivet
 

Der er pt. ingen aktive salgsannoncer i vores brugtmarked.

Feltet.dk

Åsvinget 5

9800 Hjørring

Tlf. 5155 8966

info@feltet.dk