Megatalentet Bernal vinder kongeetapen i Romandiet

27. april 2018 17:45Foto: Team Sky

Efter en tæt og spændende afslutning lykkedes det den stærke colombianer at tage sin første WorldTour-sejr.

Kongeetapen i årets Romandiet Rundt skulle køres i dag, da en 9,9 kilometer bjergenkeltstart fra Ollon til Villars var på programmet. Her viste Egan Bernal, hvorfor han af mange regnes som det måske største talent i cykelsporten, da han med få sekunder trak sig sejrrigt ud af kampen mod bjerget og uret.

Etapereferat

Tom Stamsnijder (Team Sunweb) var første gang mand ned af startrampen, men den første interessante tid blev sat af holdkammeraten Michael Storer i 28.44. Han bevarede bedste tid, indtil klatretalentet Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) skar 26 sekunder af den, og dermed var italieneren i front.

Det holdt dog ikke længe, da først Kristijan Durasek (UAE Team Emirates) slog ham med 13 sekunder, inden danske Jakob Fuglsang (Astana) forbedrede tiden med yderligere 7 sekunder. Heller ikke Fuglsang var længe i "hot seat", da han blev slået af Simon Spilak (Katusha-Alpecin med blot fem sekunder.

Flere af outsiderne til dagens sejr begyndte at nærme sig mål, hvilket Dan Martin (UAE Team Emirates viste ved at skære 15 sekunder af Spilaks tid. Ireren kunne dog slet ikke hamle op med Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), der i tiden 25.58, smadrede bedste tid med 40 sekunder.

Få minutter senere var det dog Richie Porte (BMC), der stjal billedet, da han hele 26 sekunder hurtigere end hollænderen på mellemtiden. Team Skys Egan Bernal passerede samme punkt kort efter, og her var det colombianske stortalent blot ti sekunder efter BMC-kaptajnen. Imens kom Rui Costa (UAE) i mål i næstbedste tid.

Porte fortsatte med at udbygge op mod målstregen dog i meget mindre grad. Han tog fire sekunder mere på Kruijswijk, og dermed satte australieren ny bedste tid med 30 sekunder. Nærmest samtidig skuffede en af dagens største favoritter stort ved mellemtiden, da Geraint Thomas (SkY) krydsede med et tidstab på hele 1.06 til Porte.

Bernal på vej mod sejr

Næste mand ved mellemtiden var Rohan Dennis (BMC), og den australske mester passerede som nummer seks, 38 sekunder efter. Dermed manglede der kun løbets førende rytter, Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), men også han måtte give fortabt til Porte. Den stærke slovener kom over i tredjebedste tid, og han var 18 sekunder fra den bedste.

På toppen af bjerget nærmede Egan Bernal sig målstregen mod stor fart. Han havde endda kørt så hurtigt på sidste halvdel, at han formåede at slå Porte, og han barberede hele 18 sekunder af bedste tid, så den nu lød på 25.10.

I mens toppen af klassementet kæmpede sig op ad bjerget, satte Pierre Latour (AG2R) femtebedste tid. Næste mand i mål var Diego Rosa (Sky), der dog skuffede med en 19. plads, men det kunne alligevel ikke måle sig med den skuffelse, som Geraint Thomas leverede. Waliseren var over to minutter efter sin colombianske holdkammerat, og han måtte tage til takke med en placering som nummer 25.

Kan Roglig true stortalentet?

Nu manglede kun to ryttere at krydse målstregen, og første mand var Rohan Dennis. Han var dog ikke for alvor i nærheden af Bernal, da han sluttede på sjettepladsen. Den gulklædte Primoz Roglic sørgede dog for alvor for spænding til allersidst, da han havde kørt ind på Bernal.

Det var alligevel ikke nok for sloveneren, der sluttede fire sekunder efter det store Sky-talent. Dermed tog Egan Bernal en kæmpestor sejr foran netop Roglic, mens Porte tog tredjepladsen. I klassementet bevarede Roglic dog førertrøjen, hvor han har seks sekunder ned til Bernal. Jakob Fuglsang blev bedste dansker som nummer 13, mens Jesper Hansen også var godt med fremme på 23. pladsen.