Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Cross klinger fra Wolf Tooth og AbsoluteBLACK

03. maj 2014 16:00Foto: A.S.O.

Det er moderne at gå fra fra mange til få klinger på terræncyklens kranksæt - også på cross cyklen. Det er måske ikke lige cross-sæson, men sommeren kan bruges til mange ting, heriblandt at afprøve udstyr og finde frem til det, der virker; inden en ny vintersæson er over os. Single-klingerne fra Wolf Tooth og AbsoluteBLACK, i bred-smal-design, fungerer upåklageligt - og så findes der tilmed råd for at holde kæden på plads i mudderet.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Stillet til rådighed af:

Wolf Toofth / Soigneur Cykler
AbsoluteBLACK


Introduktion:

Igennem nogle år har det været en tendens i terrændisciplinerne at reducere antallet af klinger på kranksættet og samtidig udvide spændet på kassetten, fra mindste til største tandhjul. Tendensen har været mest fremherskende inden for mtb, hvor man er gået fra tre til to og nu en enkelt klinge, men også cykel crossen er med på vognen. Flere ryttere, på forskellige niveauer, har droppet den ene klinge, og senest har Sram vist vejen og som på deres mtb-grupper lanceret et specifik cykel cross-gruppe med single-klinge.

Og det er netop cykel cross, vi her skal forholde os til, hvor klinge-producenter,udover til mtb også tilbyder klinger specifikt til cykel cross. Og i det særlige bred-smal-design, som er lavet til at holde kæden fast, så den ikke hopper af - og så en chain guard (og chain catcher) i princippet ikke skulle være unødvendigt, på nær måske i dyb mudder.

Det interessante ved single-klinge-opsættet er selvsagt de fordele og ulemper, det giver. Tager vi fordelene først, spares der naturligvis noget vægt, når en klinge, forskifter og noget kabel afmonteres - ligesom udvekslingen mellem store og lille klinge er noget, man slipper for at bekymre sig om. Et mere minimalistisk look er blot en appelsin i turbanen.

På den mulige negativliste er først og fremmest: spørgsmålet om kæden nu også bliver siddende, ikke mindst når mudderet begynder at sætte sig (og her skal man være opmærksom på, at bred-smal-designet kan gøre den en lille smule mere besværligt at få kæden på igen). Men også om man løber tør for gear på cyklen.

Det er alle disse ting, vi har testet hen over vinteren og det tidligere forår; på to cykel cross-specifikke klinger fra amerikanske Wolf Tooth og engelske AbsoluteBLACK.

Første indtryk:

Det er, trods alt, begrænset, hvad man danner sig af første og bærende indtryk af et par klinger. Men lidt bemærker man da, eksempelvis, at hvor Wolf Tooth-klingen ser ganske traditionel ud - og af solid kvalitet - har AbsoluteBLACK været mere kreative i designet. Flotte mønstre (og indpakning) præger den - et lille kunstværk eller ’fimset’, bedøm selv ...

Begge klinger holder vægten nede - i vores vejning giver de begge, efter at vi har afmonteret klinge, kabel og forskifter, en vægtbesparelse på over 100 gram på cyklen.

Om begge klinger, eller rettere om det at skifte fra to til en enkelt klinge, skal det også straks slås fast, at det ikke har været denne testers oplevelse, at der savnes flere gear på cyklen. Men naturligvis skal der med færre gear eksperimenteres mere med at finde frem til de rette kombinationer.

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation
Wolf Tooth cykel cross klinge

Feltet.dk's samlede vurdering:

Særlige features ved produktet:

- Bred-smal-designet klinge specifikt til cykel cross
- 7075 aluminum
- Duer til 10 og 11s kæder
- Fås i 110 bcd (36-44t) og 130 bcd (38-44t)
- Fås i sort
- Vægt (40t): 74 gram (opgivet 74 gram)


Vejl. pris: Kr. 499 (hos Soigneur Cykler - 79 $ hos producenten)

 

Test:

Klingen – i dette tilfælde altså med 40 tænder – blev monteret, som det forklares på producentens hjemmeside, næsten; nogle led blev taget af kæden, men klingen monterer vi yderst på kranksættet. Denne del af operationen går nemt, men det viser sig hurtigt, at testen med at sætte klingen yderst er en ’rookie’ værdig – den flyttes til indersiden af kranksættet, og kæden sidder nu langt (!) bedre til.

I tørt og almindeligt vådt føre kører det bare derud af. Dog kræver det en smule tilvænning ikke længere at koncentrere sig om venstre gearskifter, ligesom noget mental energi bliver brugt på konstant at ængstes ved og vurdere, om kæden er på vej af klingen. Det er den ikke, men bliver siddende, som den skal, og den stærke aluminium giver et kontant tråd.

Frygten for at tabe kæden viser sig dog begrundet, da der først ligger godt gammeldags mudder i sporet – og masser af det. Mudderet sætter sig på kranksæt, kæde og klinge, og der går ikke længe, førend kæden i vise gear begynder at hoppe af. Sandheden, i hvert fald denne testers erfaring, skal frem, og producenten advarer da også mod netop dette.

Resten slutter imidlertid ikke her; undertegnede vil ikke, som mange andre gør det, begynde at påmontere forskellige ’dimser’ for at afholde kæden fra at hoppe af, men fjerner i stedet et led mere fra kæden. Altså et led mere, end det anbefales – og det virker. Kæden bliver nu siddende, hvor den skal, men hagen er naturligvis, at bagskifteren strækkes helt ud, og der er utvivlsomt mere modstand og slid på kassettens mindste tandhjul, kæde og klinge end vanligt. Men kæden bliver bliver altså siddende uanset vejrlig og underlag.

Bemærkes skal det også, at Wolf Tooth laver klingen i en række forskellige størrelser, så alle kan finde en (eller flere), som passer i størrelsen.
 

Konklusion:

En enkelt udseende og stærk klinge, som lever fint op til de forventninger, man kan have. I alt andet end klistret mudder kører den ubesværet, sparer en for vægt og gearudvekslinger mellem store og lille klinge. Med et led mindre end anbefalet kan den dog også bruges i mudder.

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:


Se mere om Feltet.dk's testkriterier

AbsoluteBLACK cykel cross klinge

Feltet.dk's samlede vurdering:

Særlige features ved produktet:

- Bred-smal-designet klinge specifikt til cykel cross
- Cnc machined 7075 Txxx Aluminum
- Duer til 10 og 11s kæder
- Fås i 110 bcd (38/42t) og 130 bcd (38/42t)
- Fås i sort og metallic rød
- Vægt (110-38t): 59 gram

Vejl. pris: 68,50 - 75 €  (hos producenten)


Test:

Proceduren var også med den specielt udseende, men meget elegante klinge fra AbsoluteBlack (38t) i første omgang at tilpasse kæden, som det forklares på hjemmesiden. Herefter gik det ud i terrænet med fokus på udsætte cyklen for så hård en medfart, at hvis bred-smal-klingen fastholder kæden på plads, ja så var der intet mere at komme efter.

Det er der, desværre. Også her må det konstateres, at i alt andet føre end mudder bliver kæden siddende, præcis som den skal og fungerer helt upåklageligt – men det gør den ikke i mudder.

Derfor gør denne tester altså (igen) det, at der fjernes et led mere fra kæden, hvilket på ny viser sig at virke helt efter hensigten. Kæden bliver nu uden problemer siddende – selv på DM-ruten i Sorø, de fleste nok vil huske som pænt mudret …

Som beskrevet ovenfor kommer man dog ikke udenom, at den ekstra stamme kæde nok giver mere modstand og slid i letteste gear, hvor bagskifteren er trukket helt ud og kæden strukket (hvilket relativt hurtigt kan ses på klingens tænder), men kæden bliver altså siddende. Og man må så spørge sig selv, hvor meget man egentlig kører i cyklens letteste gear – om det ene opvejer det andet.

Vi testede klingen i sort, men den fås også i en fræk metallic rød, desværre - for begge farver - kun i få forskellige størrelser.
 

Konklusion:

Vi bliver nødt til at sige det: Klingen fra AbsoluteBLACK er flot - pivfræk for nu at være lidt overgearet. Og heldigvis kan den også andet end at se godt ud. Kvaliteten er der ikke noget at sætte en finger på. Som forventet kunne den ikke holde kæden på plads i mudderet, men kører ellers godt. Også her viste det sig dog, at demonteres et led mere på kæden, klarer den også det væreste mudderhelvede.

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:


Se mere om Feltet.dk's testkriterier

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?