Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Dansker-optakter 2023: Jonas Vingegaard

Dansker-optakter 2023: Jonas Vingegaard

02. marts 2023 08:01Foto: Bram Berkien

Torsdag den 23. februar begynder Jonas Vingegaards sæson. Danskeren skal køre fire etapeløb inden Tour de France, og dem ser vi nærmere på her, særligt Paris-Nice, hvor en duel med Tadej Pogacar lurer.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Optakten er skrevet inden Gran CaminoSe alle vores dansker-optakter.

 

Jonas Vingegaard har vundet Tour de France.

 

Men det er også det eneste WorldTour-etapeløb, som den nu 26-årige dansker har stået øverst på podiet i.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Og selvom han har vundet det største af det største er det af stor vigtighed for Tour-kongen at få slettet 0´et ud for ugelange etapeløb. Det er i hvert fald det indtryk, som Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, har fået fra Vingegaards interview siden triumfen i Frankrig.

 

Jumbo-stjernen har tre andenpladser (bag Primoz Roglic i Baskerlandet Rundt 2021 og Critérium du Dauphiné 2022 samt bag Tadej Pogacar i Tirreno-Adriatico 2022), men Emil Axelgaard forventer, at 2023 bliver året, hvor thyboen udenfor juli sejrer i et etapeløb større end Coppi e Bartali.

 

”Hvis jeg lige nu bliver spurgt om, hvem jeg tror vinder Paris-Nice og Baskerlandet Rundt, så siger jeg Jonas Vingegaard. Det er klart, at han er en bedre Grand Tour-rytter end rytter til ugelange løb. Det er ikke tilfældigt, at han har vundet Touren, men ikke noget større ugelangt løb,” siger eksperten og fortsætter:

 

”Han skal lige bruge en dag eller to til at få gang i benene. Det kunne vi også se sidste år, både i den franske åbningsweekend og i Tirreno. Men han skal ikke op mod Pogacar eller Remco (Evenepoel) i hverken Paris-Nice eller Baskerlandet. Så hvis han finder sit niveau, så er han favoritten, og sådan set også til Dauphiné. Der skal han jo nok ikke køre sammen med Roglic.”

 

Men....

Som det fremgår af de ord er der bare ét problem. De blev sagt, før Pogacar i denne uge bekræftede, at han dropper Tirreno-Adriatico til fordel for Paris-Nice.

 

Det betyder naturligvis en del for Vingegaards favoritværdighed, men præcis hvad er endnu ikke helt simpelt at spå om.

 

”Der er jo et holdløb (3. etape, red.), og vi ved jo ikke, hvad de møder op med af hold. Desuden glæder jeg mig til at se, hvordan de griber det an, fordi det er et specielt holdløb, hvor alle ryttere får deres egen tid. Så Vingegaard og Pogacar kommer måske til at køre alene til sidst,” fortæller Emil Axelgaard, som dog allerede godt tør give Jumbo-Visma overhånden.

 

”Det er svært at forestille sig, at de ikke stiller op med et hold, hvor Vingegaard vil få en fordel. Jumbo er bare et bedre tempohold. Han får ikke Van Aert med, men med potentielt Vingegaard, (Christophe) Laporte, (Rohan) Dennis og (Tobias) Foss har de i hvert fald ikke noget dårligt hold. Og udover Pogacar underpræsterer UAE pt. på enkeltstart.”

 

Podiet i Tirreno-Adriatico 2022: Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar og Mikel Landa. Foto: Sirotti.

 

Læs også
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double

 

En større udfordring for Vingegaard kan blive sidevinden, som på 1. og særligt 2. etape, som så mange gange før i Paris-Nice, kan komme i spil. At sætte sidevindsstærke Pogacar kommer danskeren næppe til, men hans solide hold bør forhindre ham i at tabe kampen på vifterne.

 

Dermed forventer Emil Axelgaard, at Vingegaard vil ankomme til den første bjergetape på fjerdedagen med et forspring til Pogacar. Danskeren kan meget vel skulle forsvare en gul trøje, når de sidste 6,7 kilometer går op med 7,1 % i snit.

 

”Traditionen siger jo, at Pogacar er mest formstærk på dette tidspunkt af året, og det er svært at sige, at han har kørt langsomt i år. Og lagt sammen med, at Vingegaard i ugelange løb ikke har glæden af sin motor og restitution, så kan Pogacar godt køre fra ham her. Men det er ikke verdens sværeste stigning, så det vil sandsynligvis kun blive på bonussekunder.”

 

Efter et par halvkuperede etaper, der mere ligner udbrud end favoritkamp, køres kongeetapen på lørdagens 7. etape. Målbjerget Col de la Couillole er 15,7 kilometer med 7,1 % i snit.

 

”Jeg vil gerne se Vingegaard først, før jeg kommer med en favoritvurdering. Men hvis styrkeforholdet var, som det var i Tirreno sidste år, så kører Pogacar nok fra Vingegaard, men det er svært ikke at sidde med den fornemmelse, at Vingegaard udviklede sig sidste år.”

 

”Jeg har en forventning om, at han kører stærkere end i sidste forår. Så det er en meget åben og fascinerende duel.”

 

Vingegaard under finaleetapen af Baskerlandet Rundt 2022. Foto: Sirotti.

 

Om søndagen afgøres løbet med den klassiske kuperede finaleetape i og omkring Nice. Historien viser, at ét hold har svært ved at kontrollere den, og at sejr eller nederlag let kan blive et spørgsmål om få sekunder.

 

Med historien og sandsynligheden for en Vingegaard-føring ser Emil Axelgaard et underholdende scenarie som en reel mulighed lørdag den 12. marts.

 

Læs også
UAE-komet vinder efter fænomenal nedkørsel

 

”Hvis Pogacar er bagud, vil han sandsynligvis prøve at angribe allerede på Cote de Peille, som er næstsidste stigning, og lave et langt soloridt, som Contador har prøvet flere gange. Men det bliver vanskeligt, når Jumbo er stærke. Det er svært at sige noget om styrkeforholdet, men Pogacar skal være skarp, hvis han skal køre fra Vingegaard tidligt på den etape, fordi stigningerne er ret lette.”

 

I samme forbindelse bemærker Emil Axelgaard dog, at stigningerne ikke er lettere, end Simon Yates kunne bruge dem til at køre fra Roglic i 2022. Dengang foregik etapen i regnvejr, hvilket Pogacar tidligere har vist sig utrolig skarp i. Til gengæld taler det til Vingegaards fordel, at kongeetapen og Nice-etapen begge kommer langt inde i løbet.

 

De tre øvrige etapeløb

I modsætningen til Tirreno-Adriatico vender Vingegaard tilbage til Baskerlandet Rundt, hvor han i 2022 ifølge Emil Axelgaard lignede stærkeste mand, før det overraskende blot blev til en sjetteplads. Selv uden løbets ellers traditionelle enkeltstart er Vingegaard den tidlige favorit.

 

Det samme gælder for Dauphiné, som danskeren måske kunne have vundet i 2022, hvis han ikke havde ventet på Roglic på finaleetapen.

 

I år er det usandsynligt, at hverken Pogacar, som plejer at køre Slovenien Rundt, eller Roglic og Evenepoel, som begge kører Giro ugerne forinden, vil køre det franske etapeløb. Det efterlader Vingegaard som den naturlige favorit i også det løb.

 

Inden Vingegaard når til nogen af sine WorldTour-løb, skal han først igennem sin sæsonåbner, som i år bliver ved det fire dage lange spanske kategori 1-løb O Gran Camiño.

 

Og ja, også til det planlægger Emil Axelgaard at smide danskerens ansigt på forsiden af sine optakter.

 

Vingegaard og datteren Frida efter Critérium du Dauphiné 2022. Foto: A.S.O./Aurelien Vialatte.

 

”Gran Camino har en meget bjergrig rute og med en enkeltstart til sidst. Det er et perfekt løb for ham, ovenikøbet med et ret svagt felt. Når jeg ser startlisten af hold, så har jeg svært ved at se nogen bringe en rytter, der kan slå ham,” siger eksperten, som således ser gode muligheder for en helt fejlfri Vingegaard-optakt til Tour de France.

 

Læs også
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat

 

”Hvis alt flasker sig, så gør han rent bord ved etapeløb til og med Touren. Det er ikke umuligt. Det er faktisk relativt realistisk, dog med den store udfordring fra Pogacar i Paris-Nice.”

 

”Det siger lidt om, hvad jeg har af forventninger til ham. Han kører kun få løb, og i det lys kan man også godt have forventninger til, at han så er godt forberedt til dem. Han kører løbene for at vinde, ikke for at træne.”

 

Fortsætter han ikke, hvor han slap?

Vingegaard har i sit foreløbige løbsprogram helt valgt at droppe endagsløb, inklusive Ardennerne. Emil Axelgaard forventer ikke, at Jumbo-Visma pludselig vil melde ændringer eller tilføjelser ud, selvom de sidste år gjorde det med den sene inkludering af brostensløbet GP de Denain.

 

Efter sin Tour de France-sejr nåede Vingegaard aldrig de samme højder i den resterende del af 2022. I sit comeback-løb CRO Race kunne han ikke slippe af med den 19-årige Oskar Onley, og et par uger senere blev han sat på plads af Pogacar ved det store efterårsmål Il Lombardia.

 

Så skal de danske fans på den baggrund være bekymrede for, at billedet vil være det samme, når Pogacar og Vingegaard atter tørner sammen?

 

”Jeg synes det ikke rigtig,” svarer Emil Axelgaard og begrunder:

 

”Hvis du ser på, hvad der skete efter Touren i 2021. Så var det lidt det samme. Han sluttede stærkt i Touren og satsede på at formopbygge til de italienske efterårsklassikere. Han var da hæderlig i Emilia og Lombardiet, men han var jo ikke Vingegaard-god. Så mønsteret var lidt det samme begge år.”

 

”Om der er nogen god forklaring på det, skal man nok snakke med Jumbo om. Jeg vil dog tro, at han var på et højere niveau i 2022 end i 2021. Han kunne jo godt have lavet et bedre resultat i Lombardiet, end han gjorde. Han satsede hele butikken på at gå med Pogacar, og så eksploderer han.”

 

”Med en anderledes taktik havde han lavet en top 10, så han var ikke dårlig. Når mønsteret er så enstydigt det samme som i 2021, og når han ikke var dårlig, så er det ikke noget, der bekymrer mig voldsomt.”

 

Læs også
Ayuso er stadig mærket af kuldechok

 

Fejret i København. Foto: Magnus Andersen / Grand Depart Copenhagen Denmark 2022.

 

Måske bør den lunkne afslutning på 2022 ikke tillægges alt for meget værdi, når perspektiverne for 2023 diskuteres. Men hvad vil præstationerne i foråret så sige om, hvorvidt Vingegaard er på rette vej mod Tour-formen?

 

”Hvis det er sådan, at han flopper totalt, så er der grund til at være en lille smule bekymret. På den anden side blev han kun nummer seks i Baskerlandet sidste år. Det er jo ikke prangende for en mand, der efterfølgende vinder Tour de France.”

 

”Det viser, at der ikke er nogen grund til nogen store alarmsignaler, hvis det skulle gå sådan igen. Den Vingegaard, som vi så i Ardennerne sidste år, lignede jo heller ikke nogen Tour-vinder,” forklarer Emil Axelgaard og fortsætter:

 

”Jeg vil først blive bekymret, hvis han ser skidt ud i Dauphiné. Og selv det, der viser historien også, at man nødvendigvis skal være alt for bekymret for. Der skal meget til, før jeg bruger hans forår til at dæmpe Tour-forventninger. Jeg synes, at han har vist, at man ikke skal lægge for meget i hans forår.”

 

Efter Tour de France

To uger efter Tour de France er VM på menuen, men det forventer Emil Axelgaard endnu en gang bliver uden Vingegaards deltagelse. Mesterskabet afvikles mellem Edinburgh og Glasgow.

 

”Det er slet ikke hans rute, og han vil have meget lidt at komme efter. Det kommer på et tidspunkt, hvor han har været igennem en lang og opslidende periode i forbindelse med sit sæsonmål og vil kræve, at han skal strække sin form i yderligere to uger - formentlig uden at kunne bidrage med noget væsentligt på en meget flad rute.”

 

”Jeg vil tro, at han foretrækker at puste ud og i stedet satse på senere mål, formentlig de italienske klassikere.”

 

Dermed også sagt, at Feltet.dk´s ekspert vil blive lettere overrasket, hvis det er i år, at Vingegaard i en ”normal” sæson kører Vueltaen og to Grand Tours i samme sæson. I stedet kan Il Lombardia for tredje sæson i træk blive hovedmålet efter Tour de France.

 

Læs også
Tour de Romandie-analyse: Da det arabiske tempomirakel fortsatte

 

”Udover Vueltaen er der ikke mange bjergløb efter San Sebastian, så jeg tænker, at han skal prøve det samme i år. Lombardiet er et løb, som han bør kunne vinde, hvis han får flair for endagsløb.”

 

”Han mangler at peake på dagen, når de andre IKKE er slidt ned. Ja, han har droppet Ardennerne i år, men han har sagt, at han stadig satser på at blive en god endagsrytter, så jeg anser det som ret givet, at han satser på Lombardiet igen i år,” slutter Emil Axelgaard.

 

I 2022 blev Vingegaard en beskeden nummer 33 i sin sæsonåbner ved Faun-Ardèche Classic. Dagen efter vandt han Drome Classic. I Tirreno-Adriatico kørte han en skuffende indledende enkeltstart, men i bjergene var han næstbedste mand bag en dog suveræn Pogacar.

 

I december meldte Jumbo-Visma meldte, at Vingegaard i år dropper Tirreno-Adriatico til fordel for Paris-Nice, hvor han altså møder Pogacar i etapeløb for første gang siden Touren.

 

Du kan her læse om Jonas Vingegaards vinter og øjeblikkelige form forud for sæsondebuten i det nordvestlige Spanien.

DEL
INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?