Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

ANNONCE

Elcykler: Kender du markedet? Se hvad du skal gå efter
15. oktober 2018 11:30 af Jesper Johannesen

Der er stor interesse for elcykler i Danmark, og efterhånden et ganske fornuftigt forhandlerudbud. Læs om de forskellige typer elcykler her.

Den elektriske elcykel bølge

Det er gået rigtig stærkt med elcykler herhjemme. Både gamle og unge, pizzabude og businessmænd, har taget elcyklen til sig, og imens Femke Van den Driessche bringer skam over cykelsporten med motordoping, sparer elcyklerne i stigende grad de danske byer for co2 udledning og presset fra bilkøer, uden at koste pendlerne andet end marginaler af rejsetid.
 

Elcykel markedet: En jungle, men med mange frugter!

Elcykel-markedet kan meget let skræmme folk væk - en elcykel er nemlig en investering med anseelige omkostninger. Dog er der i de danske cykelshops for det meste tale om rimelige priser, der hænger nogenlunde med det produkt man får mellem hænderne. Som med så mange andre varegrupper, er der dog gode penge at spare ved at handle online.
 

Hvad koster en elcykel?

Helt konkret ligger prisen på en ny elcykel mellem 10.000 og 40.000 kroner, alt efter hvilken model der er tale om. Køber du fra en dansk forhandler, er du i reglen sikker på at få et ordentligt produkt, men det hele afhænger selvfølgeligt af, at du køber en elcykel, der matcher dine faktiske behov.
 

Forskelle på de dyre og billige elcykler

Der vil være forskel på kvaliteten af så godt som alle dele og komponenter på en dyr og en billig elcykel, og man skal som køber selvfølgelig opveje, om kvaliteten af de forskellige komponenter (fks. gear, bremser, hjul) rent faktisk vejer op for en højere pris, eller omvendt; om en billig elcykel er pengene værd i sine enkelte dele. Dog er der især to ting der afgør sagen:


Motor og ydeevne

Det absolut mest væsentlige at holde øje med i forbindelse med en elcykel, er selvfølgelig det, der gør elcyklen til en elcykel; nemlig motoren.

Typisk kommer elcykler med et ca. 300W batteri som standard, hvilket giver en rækkevidde på 50-70 kilometer. Ønsker man længere rækkevidde, kan man som tommelfingerregel regne med nedenstående ydeevne:

400W = 80 KM
500W = 110 KM

Motorens fabrikat og kvalitet har selvsagt også rigtigt meget at sige for cyklens driftsikkerhed og levetid. Typisk anses Bosch elcykelmotorer for at være det mest pålidelige valg. Også Promovec elmotorer udmærker sig dog ved høj kvalitet og et lavt støjniveau, selv når motoren yder sit maksimale.
 

Center, forhjul eller baghjuls motor

Motorens placering har også en hel del at sige om cyklens driftsikkerhed. Både center motorer, front motorer og bag motorer findes, og der er betydelig forskel.

Center motor vil for de flestes vedkommende være det bedste valg, og giver cyklen en god balance og en behagelig styring.

Forhjuls motor giver en følelsen af at cyklen bliver trukket fremmad, og har således ikke "den rigtige" følelse af at cykle. Kvalitet og ydeevne kan dog være ganske udemærket.

Baghjuls motor ses også og giver udemærket stabilitet, om end at styringen vil ret føles anderledes end på en elcykel med centerdrevet motor. Baghjulsmotorer opleves som regel også temmeligt støjsvage.


Er der forskel på prisen på herre og dame elcykler?

Som nævnt tidligere i artiklen, er der i praktiske sammenhænge ikke stor forskel på herre og dame elcykler, udover selve stellets udformning. Heller ikke prismæssigt vil der være nogen synderlig forskel, og du vil kunne finde både herre og dame elcykler i adskillige prisklasser.

Oftest er det sådan, at producenterne både laver en herre og dame model af den samme elcykel. Således får du i begge cykler de samme tekniske egenskaber, kun med stellets ergonomiske udformning til forskel.
 

Elcykler til kvinder

Med en elcykel til kvinder menes for det meste i bund og grund en elcykel, hvor stellet er buet, således at der er fri passage for benene. Ofte kommer damemodeller med en blødere saddel. På en herrecykel vil der i stedet være den karakteriske lodrette bjælke i en lige linje med bunden af sadelpinden.

Udover stellets udformning, er der ikke afgørende forskelle på herre og damecykel. Der er således intet der forhindrer en mand i at bruge en elcykel til kvinder, og ofte foretrækkes damemodellerne af ældre, da de giver større sikkerhed og mere komfort.

Havde vi haft at gøre med en racercykel, ville den forskellige udformning af stellet have haft en lille betydning for cyklens holdbarhed og stabilitet, men når vi har at gøre med en elcykel, er der ingen nævneværdig forskel. I alle tilfælde, er du dækket af forbruger garantien på 5 år på dit cykelstel, uanset om du vælger at købe elcykler til kvinder eller mænd.
 

Elcykler til mænd

Elcykler til mænd er kendetegnet af den "lige stang under sadlen", og adskiller sig ellers ikke synderligt fra dame modeller.

Man fristes til at sige, at der næsten er mere afgørende forskellige på det mærke og den model man køber, end der er på herre og damemodellen af den samme elcykel. Herunder nævnes et par af de populære modeller du finder hos de danske cykelhandlere.


Populære modeller (gode anmeldelser!)


Den billige: Winter 840, 8,8 Ampere (316 Wh) 2017 (ca. 11.000 kr.):
Super velkørende cykel af det anerkendte Winther fabrikat. Let aluminumsstel og driftsikker Promovec Motor, som er meget støjsvag. Med det medfølgende batteri, har cyklen en rækkevidde på 50 km.

Det gode køb: Trek UM1+ Bosch Center (ca. 15.000 kr.):
abelagtig elcykel fra Trek med Bosch Center motor. Du får markedets bedste elmotor, sammen med et super godt stel. Cyklen kan køre 70 km. på standard batteriet og vejer kun 23 kg.

Luxus modellen: Trek Verve+ Bosch 400 Wh (ca. 18.000 kr.)
Pendlerens bedste ven. Super komfort, uovertruffen motor, og et rigtig pænt design. Alt i denne elcykel er state of the art: Du får både Shimano Alvio gear, hydrauliske skivebremser, og en kraftig Bosch Active Line motor moteret i center. Rækkevidden er op til 110 kilometer, så det er bare at komme afsted!
 

Speed pedelec: Toppen af poppen!

Skal det være helt vildt, så kan du også overveje at investere i en speed pedelec. Denne betegnelse dækker over en elcykel af en særlig høj kvalitet, med særligt robust stel og uovertruffen batteri styrke.

 

En speed pedelec elcykel kan køre helt op til 45 kilometer i timen, hvilket bringer den i liga med en scooter, når det kommer til hastighed. Forskellen er bare, at speed pedellec cyklen kører på el og er lydløs og grøn for miljøet.

 

Med sin høje tophastighed, store robusthed, og fantastiske batteritid, er speed pedellec det overlegne valg for pendleren med langt til arbejde. Den er også en luksuriøs fornøjelse for fritidscyklisten, der kan lide at komme vidt omkring.

 

En speed pedellec vil for de flestes vedkommende dog være en ganske anseelig investering. Priserne ligger på omkring 25-35.000 for en ny model af et anerkendt fabrikat, og det er hvis du køber speed pelelec online til lager priser.

 

Prisen er høj, men er man pendler og seriøs omkring grøn omstilling, vil man dog formodentligt hurtigt kunne regne sig frem til, at der stadig er tale om en fornuftig investering.

 

Vær opmærksom på at speed Pelelecs på nuværende tidspunkt kun er godkendt på forsøgsordning.

 

Er en elcykel pengene værd?

En elcykel kan virke dyr, men for de flestes vedkommende, vil regnestykket ved nærmere øjekast være ganske fornuftigt, især hvis man bruger cyklen til at pendle til arbejde.

 

Den store fidus ved elcyklen er selvfølgelig hvis det er muligt at erstatte en bil, og dermed slippe for at skulle betale for bilens forsikring, og slippe for de øvrige bekymringer og forpligtigelser, der er i forbindelse med at have bil.

 

Elcyklen er ligesom en bil ikke vedligeholdelsesfri, men det er meget, meget billigere - og meget, meget bedre for miljøet.


Kan det betale sig at købe en brugt elcykel?

At købe brugt er bedre for både pengepungen og miljøet, men når man har at gøre med ting som biler og elcykler, gælder det om at være forsigtig og kigge sig godt for, hvis man vælger at købe en brugt model.

 

Med brugte elcykler, er det især vigtigt at holde sig for øje, hvornår elcyklen er købt, og dermed hvor lang tid garantien varer endnu. I første omgang også, om der overhovedet er en gyldig garanti på cyklen. Det er jo surt at købe noget til halv pris, men kun have glæde af det i den kvarte tid!

 

Udover at holde sig garantiens udløb for øje, skal du også holde øje med:

 

- At elcyklen har sine originale dele, og ikke er blevet modificeret udenom forhandler

- At cyklens batterispænding er fornuftig

- At cyklen kommer med det udstyr du har brug for til dine behov, så du ikke skal ud og investere i ekstra

 

Der er afgjort gode penge at spare ved at købe elcykel brugt, men det må ikke være på bekostning af garantidækning og batteri levetid. En ny elcykel er som udgangspunkt det sikreste valg, og økonomisk overkommeligt for de fleste.

 

Opsummering

- Elcykler kommer i mange forskellige kvaliteter. Priserne hos danske forhandlere ligger på mellem 10.000 og 35.000 kr., men der er gode penge at spare ved at købe online.

 

- Det vigtigste på elcyklen er motoren, der kan være placeret på både forhjul, baghjul og center. Centertrukket motor er for de flestes vedkommende et godt valg.

 

- Batterier kommer i flere størrelser, og det er som udgangspunkt muligt at skifte dem ud. En tommelfinger regel er at et 300W batteri rækker 50 km, et 400W 80 km, og et 500W +110 km.

 

- Skal du købe en brugt elcykel, er det kritisk, at batteriet er i en god stand, og at garantien stadig gælder på cyklen. Med elcykler, er det anbefalelsesværdigt at købe nyt, med mindre man har god teknisk viden om cykler.

 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Halle Ingooigem(1.1) 26/06

Halle Ingooigem(1.1) 26/06

Sibiu Cycling Tour(2.1) 03/07-07/07

Giro d'Italia Internazion...(2.WWT) 05/07-14/07

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

TILMELD DIG TOUR QUIZ - VIND EN ŠKODA SCALA VÆRDI 244.800 KR.