Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

For nørder: Hvor dygtig er Emil Axelgaard egentlig?

For nørder: Hvor dygtig er Emil Axelgaard egentlig?

25. december 2021 12:00Foto: Sirotti

Har du læst alle Emil Axelgaards optakter til 2021-sæsonens cykelløb, så er du nået forbi 162 optakter til WorldTour-løb, og det er alle dem, vi skal dykke ned i nu. Det er endelig tid til at stille optaktsskribenten til ansvar for alle de gratis gætterier. Jeg advarer på forhånd: Der er mange tal.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Så skal vi til det! Den store evaluering af WorldTour-sæsonen anno 2021. Vi skal se på statistikkerne over, hvilke ryttere der var i førersædet, hvilke der var tæt på, og hvilke der var alt for meget tiltro til, selvom de slet ikke fortjente det.

 

Eller. Helt præcist skal vi se på, hvordan Emil Axelgaard klarede at forudse alle disse ting. Feltet.dks ekspert, optakts- og liveskribent har skrevet utallige optakter til herre elitens cykelløb gennem året, og mange brugere benytter hans forudsigelser til at sætte managerhold eller oddse på cykelløbene. Jeg har derfor fulgt lidt med i, hvordan han har klaret den på WorldTouren i år, så vi kan finde ud af, om vi egentlig kan bruge hans optakter til vores eget monetære formål.

 

Først og fremmest skal jeg sige, at det er første gang, jeg har gjort dette, så jeg har ikke noget at sammenligne med fra tidligere år. Jeg har ikke været dedikeret nok til at gennemtrawle optakter og resultater fra 2020 og 2019 for at sammenligne, så jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt det her var et godt eller skidt år for Emil - i hvert fald ikke objektivt. For det andet dækker statistikken KUN WorldTour-løb, ingen VM, EM eller OL eller løb på ProTouren, da pointen er at afdække Emils evne til at forudse løbene og holdene på WorldTouren, hvor de andre cykelløb med nationale eller prokontinentale hold kan have en noget anden dynamik.

 

Læs også
Giro d'Italia: Hovedudfordrerne (****)

 

Kald det ananas i egen juice, kald det selvpromovering af vores medie og vores ekspert - jeg hygger mig bare i min fritid med at se cykelløb og kigge på tal. Og allerede tidligt på sæsonen fortalte jeg Emil, at jeg havde tænkt mig at holde øje med hans præstationer.

 

“Jeg har glædet mig til at høre det. Nu har du jo teaset for det hele året til mig,” siger Emil, da jeg får fat i ham lige inden æbleskiverne i forældrenes hjem.

 

“Jeg tror, jeg ligger omkring 10-15 % rigtige,” gætter han. “Der er mange udbrudsetaper og klassikere, hvor jeg ramte helt ved siden af.”

 

Desværre er der ingen vej udenom, Emil. Let’s get started!

 

De overordnede tal

I 2021 var der 162 løb på herrernes WorldTour fordelt på 13 etapeløb, 134 etaper og 15 endagsløb.

 

Til hvert eneste løb har Emil lavet optakt, hvor han har gradueret favoritterne til enten fem, fire, tre, to eller én stjerne. I hver optakt har Emils favorit fået fem stjerner, to ryttere har fået fire stjerner, fem ryttere har fået tre stjerner, 6-15 ryttere har fået to stjerner, og et varierende antal ryttere har fået én stjerne afhængigt af, hvilken type løb det drejer sig om.

 

39 gange eller i 24,1 % af løbene er det lykkedes Emil at ramme rigtigt med sin femstjernede favorit, og 45 gange eller 27,8 % har det været én af de to firestjernede bud. 84 eller 51,9 % af løbene er altså blevet vundet af én af de tre ryttere, Emil har vurderet som de bedste bud på en sejrherre. Det kommer vi tilbage til.

 

“Det er jeg egentlig godt tilfreds med. Jeg troede, det var lavere. Den statistik må du godt have i overskriften,” griner Emil.


  

Oversigt over resultaterne. "Antal/andel x*" angiver, hvilken kategori Emil havde placeret løbsvinderen i på forhånd. 0* er de tilfælde, hvor en rytter, Emil ikke havde nævnt i optakten, vandt.

 

82 forskellige ryttere har vundet noget på WorldTouren i løbet af sæsonen, men Emil har faktisk kun haft 54 unikke vinderbud i løbet af sæsonen. Når man ser listen igennem, får man indtryk af, at Emil har en forkærlighed for mere kendte ryttere, mens både etablerede ryttere som Fernando Gaviria, Rein Taaramäe og Florian Sénéchal samt mindre kendte ansigter som Taco van der Hoorn, Julius van den Berg, Victor Lafay, Lorenzo Fortunato og Mauro Schmid ikke har fået samme opmærksomhed fra optaktsskribenten. Heldigvis tyder det på, at den kontrollerede moderne cykelsport stadig har plads til de store overraskelser.

 

Læs også
Giro d’Italia: Favoritten (*****)

 

"Det overrasker mig faktisk lidt, at jeg gætter på mere end 50 forskellige ryttere. I de forskellige løbstyper er favoritfeltet jo trods alt relativt begrænset, og derfor er det umuligt at undgå, at der vil være mange gengangere. Mine vinderbud optræder igennem en sæson altså i gennemsnit cirka tre gange, og jeg ville umiddelbart have troet, at gennemsnittet var en anelse højere på en sæson med så mange løb," siger Emil.

 

De forskellige løb

For at analysere Emils forudsigelser lidt nærmere har jeg opdelt de 162 løb i seks kategorier:

 

- Samlet: Det endelige klassement i etapeløb, både ugelange og Grand Tours

- Flad: Flade etaper, der har potentiale til at ende i en massespurt

- ITT: Enkeltstarter

- Bjerg: Etaper med mindst ét stort eller flere mellemstore bjerge, der gør løbet meget selektivt

- Puncheur: Etaper med ét eller flere mindre bjerge eller en stejl afslutning, der gør løbet mere selektivt end flade etaper

- Klassiker: Endagsløb

 

Det er værd at bemærke, at der er en del etaper, som kan falde lidt mellem to stole. Småkuperede etaper, som ikke er flade nok til at være Flad, men heller ikke kuperede nok til at være Puncheur, eller svært kuperede etaper, som måske er for meget til Puncheur-kategorien, men i underkanten til Bjerg. Her har jeg også kigget på, hvordan løbet er blevet kørt. Hvis det på forhånd lignede en Puncheur-etape med flad afslutning, men endte med at være 130 ryttere, der spurtede om sejren, så har jeg smidt den tilbage i Flad-kategorien. Det er derfor min helt egen opdeling, som er subjektiv og til diskussion.

 

Den opmærksomme læser vil tænke "jamen, hvad med holdtidskørslerne?", og det var faktisk også min forbløffelse. Der har ikke været én eneste holdtidskørsel på WorldTouren 2021 - eller i 2020 for den sags skyld. Når man tænker på 1990'erne eller starten af 2000'erne, hvor holdtidskørsler egenhændigt kunne afgøre etapeløb eller i det mindste meget af dynamikken i første del af en Grand Tour, så må man sige, at det er en anden tid.

 

Når man ser på, om Emil er bedre til nogle ting end andre, er der slet ikke ingen tvivl. Med en sikkerhed på 61,5 % formåede Emil at forudsige vinderne af etapeløb med ganske stor præcision. Kigger vi kun på de ugelange etapeløb hedder det 70 %, og hvis vi tillader os også at fjerne Paris-Nice, hvor Emil gættede på Primoz Roglic, der førte løbet på sidste etape, inden han styrtede og mistede tid, når vi helt op på 78 %! Der er altså god grund til at følge Emils råd, når det kommer til at bette på vinderen af ugelange etapeløb på WorldTouren.

 

Opaktsskribent Emil Axelgaard, da han var på besøg hos podcasten Bagerstop.

 

"Det er jo en ganske god hitrate, men lige netop på det område er verden også lidt nemmere i disse år. Når Tadej Pogacar eller Primoz Roglic vinder langt de fleste af de etapeløb, hvor mindst den ene er til start, har man i hvert fald en ganske god chance for at ramme rigtigt," siger Emil.

 

De andre kategorier kommer med noget mere svingende resultater. Måske ikke overraskende er enkeltstarterne Emils næstbedste kategori, hvor han ramte rigtigt i 6 ud af 18 løb, 77,8 % af gangene havde vindere blandt sine tre topfavoritter. Kun én gang var det en rytter uden for Emils otte bedste bud, der løb med sejren, da Alexey Lutsenko vandt 4. etape af Critérium du Dauphiné. Enkeltstarter er en løbstype, hvor tilfældighederne er færre, og hvor løbstaktik ikke spiller en rolle på samme måde, og det gør det naturligvis nemmere at forudsige.

 

Læs også
Hattrick-dansker tager stort hop

 

Taktik og tilfældigheder har måske allermest frit spil på Puncheur-etaperne, hvor udbrud kan boltre sig, og det aldrig er til at forudsige, om et hold vil jagte for at samle løbet til slut. Kun tre vindere eller 8 % lykkedes det Emil at gætte på de kuperede etaper, mens det hele otte gange eller på 21,6 % af etaperne lykkedes en rytter, Emil slet ikke havde på listen, at vinde. De flade etaper var heller ikke barnemad, men Emil ramte alligevel rigtigt på hver fjerde af dem, mens han på hver tredje flade etape havde vinderen blandt sine to firestjernede bud. Mange har nok bemærket, at hvis Emil veksler mellem to sprintere som sin favorit i massespurterne i et etapeløb, så er det oftest klogest at tage den, han ikke vælger som sin femstjernede favorit.

 

“Man skal altid tage nummer to på min liste, når der er massespurter. Det fandt vi vist ud af for nogle år siden i Giroen, hvor jeg konsekvent valgte Sam Bennett, når Elia Viviani vandt, og omvendt,” griner eksperten.

 

På de 40 bjergetaper havde han ni rigtige, mens han valgte rigtigt i 20 % af endagsløbene. I sidste kategori var 40 % af vinderne at finde blandt de firestjernede bud - én af disse var Kasper Asgreen i Flandern Rundt.

 

Det firestjernede bud viste sig at være det rigtige, da Kasper Asgreen brølede sig til sejr i Flandern Rundt. Foto: Sirotti

 

Emils aversion mod danske cykelryttere

Det var faktisk den eneste gang, at en dansker endte med at vinde et løb efter at have fået fire stjerner i en optakt. Mange læsere har fra tid til anden beskyldt Emil for nærmest at være antinationalist, hvor han taler danske ryttere mere ned end ryttere fra andre lande. Så lad os kigge nærmere på den påstand.

 

11 danske sejre blev det til på herrernes WorldTour i 2021 fordelt på fem forskellige ryttere, og kun én gang blev det forudsagt af Feltet.dks optaktsskribent, nemlig da Magnus Cort tog sejren på 12. etape af Vuelta a España. Tre gange fik en dansk vinder tre stjerner, én gang to stjerner, to gange én stjerne, og tre gange havde den danske vinder slet ikke fået en stjerne på forhånd.

 

Den oplagte direkte sammenligning er Australien, som også tog 11 WorldTour-sejre fordelt på fem ryttere. Her ramte Emil to rigtige, men til gengæld havde vinderen hele seks gange fået fire stjerner, og kun én gang fik vinderen mindre end tre stjerner. Det er dog værd at bemærke, at 73 % af de danske sejre er kommet i løbstyperne Puncheur og Klassiker, som er de kategorier, Emil har sværest ved at forudsige, mens de australske sejre fordeler sig mere ligeligt med overvægt af ITT og Flad.

 

Sammenligner vi gruppen af danske sejre med alle de ikke-danske sejre på WorldTouren, er der også stor forskel. Emil forudså 9,1 % af alle danske sejre, men 25,2 % af alle de andre rytteres sejre. 

 

"De tal viser jo, at jeg i hvert fald i år helt åbenlyst har undervurderet de danske ryttere. Det er dog værd at bemærke, at mange af de danske sejre på WorldTouren er kommet via udbrud fra blandt andre Mikkel Honoré, Andreas Kron, Mads Würtz og Magnus Cort, og de fire førstnævnte tog endda fire af deres tre sejre på dage, hvor al logik sagde, at en massespurt skulle afgøre sagen. I det lys viser statistikken for lige netop 2021 måske snarere, at de danske ryttere bare har været pokkers gode til at snyde sprinterne. Og jeg kan da trøste mig med, at Corts sejr på 12. etape i hvert fald ikke var den mest åbenlyse ifølge bookmakerne," forsvarer Emil sig.

 

Læs også
Giro d’Italia: Ruten, etaper og etapeprofiler

 

Jeg forsøgte også at lave reel statistisk analyse på tallene. Her er målet at afgøre, om forskellen mellem de to grupper (danske og ikke-danske korrekte vinderbud) er “statistisk signifikant”, eller om det kan være tilfældigt. Ved at udregne en odds ratio kan man afgøre forskellen mellem de to grupper, og den viser, at Emil gættede 70 % færre danske vindere end ikke-danske vindere. Eller sagt på en anden måde var der 2,7 gange større sandsynlighed for, at Emil forudså en ikke-dansk frem for en dansk vinder.

 

Jeg lavede en Fisher Exact Test for at teste, om der reelt forskel. Analysen viser, at der ikke er en statistisk signifikant forskel - altså kan det ikke afvises, at de 9,1 % rigtige versus de 25,2 % er fremkommet ved en tilfældighed.

 

"Den statistik betrygger mig lidt. Jeg sætter en stor ære i hverken at være biased i den ene eller anden retning i forhold til danske ryttere, og nu må missionen i 2022 være at bevise, at den mission er lykkedes. Forhåbentlig rammer jeg danskerne bedre til næste år, selvom det da vil være dejligt, hvis de kan snyde sprinterne lige så ofte, som de gjorde i den forgangne sæson," slutter Emil.

 

Yes, så blev det alligevel lidt nørdet til sidst. I morgen dykker vi mere ned i de enkelte løb og udvalgte ryttere, og så skal vi se nærmere på, hvad vi kan bruge alt det her til.

 

Du kan se alle mine tal og oversigter i mit Google Sheets-dokument lige her, og du er meget velkommen til at skrive til mig på lasse@feltet.dk, hvis du opdager fejl.

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Lister
Nyheder
WorldTour
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta España Femenina(2.WWT) 28/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?