GP Herning afvikles for 23. gang - Feltet.dk live-opdaterer

06. april 2016 15:06Foto: Martin Nørgård

Lørdag den 23. april afvikles GP Herning i og omkring den midtjyske kulturhovedstad. Det er 23. gang, at løbet afvikles, og Feltet.dk vil være til stede og live-opdatere fra løbet.

GP Herning markerer for tredje år i træk begyndelsen på den danske Post Cup, men det er intet mindre end 23. gang, at løbet på de karakteristiske grusveje løber af stablen. Begyndelsen blev taget i 1992, hvor den senere udenlandsprofessionelle rytter, Claus Michael Møller, tog sejren. Siden er løbet blevet afviklet hvert år bortset fra 2008 og 2012.

Mens det i sine tidlige år og helt frem til 2007 var et UCI-løb og havde vindere som Frédéric Moncassin, Bjarne Riis, Michael Sandstød, Frank Høj og Kurt-Asle Arvesen, har løbet fundet sig til rette som et DCU-løb uden deltagelse af udenlandske hold. Sidste år endte løbet som lidt af en magtdemonstration af Kragh Andersen-brødrene, da Asbjørn og Søren kvaste al modstand og kom til mål sammen, hvor storebror Asbjørn tog sejren med tre minutter ned til nummer tre.

De er begge blevet professionelle i år, og derfor er det andre ryttere, der må forsvare Team TREFOR-farverne, når de liner op på startstregen og skal begive sig ud på de herningensiske grus- og landeveje.

Allan Johansen, der selv vandt løbet i 2006, fortæller til GP Hernings hjemmeside, at han gerne ser løbet vende tilbage til sin tidligere status, selvom han stadig mener, at det bærer høj prestige. Han har også ideer til, hvilke tiltag løbet ellers kan gøre for at blive mere attraktivt. Blandt andet har han en idé om, at man kunne invitere et ”mix-hold” bestående af danske udlandsprofessionelle.

”For løbets opmærksomhed ville det være spændende, hvis man kunne finde en sponsor, som ville smide lidt penge i at betale for, at man kunne samle et mix-hold af danske proffer til at komme hjem at køre. Dem ville publikum kunne kende, og det ville øge opmærksomheden gevaldigt,” siger Johansen, der også mener, at man bør tage ved lære af de store klassikere, hvor det først er i sidste halvdel af løbet, at terrænmæssige udfordringer prakkes rytterne på.

Johansen benævner sejren i GP Herning som værende unik og vurderer, at den største forskel på løbet fra de kronede dage i starten af 2000-tallet til nu er kvaliteten af feltet, mens alt andet fortsat er ved det gamle.

Blaudzun enig med sin tidligere kollega

Michael Blaudzun, der vandt løbet i 2005 og i år står i spidsen af Riwal Platform, er enig med sin gamle holdkammerat fra CSC-tiden, og han mener ikke, det er urealistisk, at GP Herning kan komme tilbage til sin tidligere status. På trods af degraderingen har han dog ikke noget at udsætte på underholdningsværdien af løbet, som han mener måske endda er steget.

”Ruten er heldigvis den samme, men feltet var stærkere dengang. Nu er det nok mere jævnbyrdigt og seværdigt. Jeg mener helt sikkert, at løbet er godt nok til at opnå UCI-status. Og  jeg tror ikke, det er umuligt at finde pengene. Det kunne være sjovt med et endnu stærkere felt, hvis UCI-statussen kom tilbage. Hele setuppet er jo næsten klar til det, men jeg ved godt, at man har arbejdet forgæves for det,” lyder det fra Blaudzun, der har nogle af favoritterne til løbet hos sig på Riwal Platform.

2014-vinder vil vinde igen

En af de ryttere, som Blaudzun kan sætte sin lid til, er Morten Øllegaard, der i 2014 havde en forrygende sæson, hvor han først i sidste afdeling af Post Cuppen blev henvist til den samlede andenplads af Magnus Cort. Øllegaard tog blandt andet sejren i GP Herning, og det ser han gerne gentage sig i denne sæson.

Øllegaard regnes normalt som en sprinter, men han ser sig selv som en mere hårdfør type, end det prædikat indikerer. Han anerkender dog også, at holdets interesser kommer forud for hans egne, blandt andet forbi løbet er det første af de såkaldte udtagelsesløb - dem, holdene vurderes på baggrund af i forhold til invitationerne til PostNord Danmark Rundt.

”Det betyder meget for mig og holdet at gøre det godt, da det er et prestigefyldt løb og et meget specielt løb at køre, da en stor del af det foregår på grus. Endvidere er det det første af de såkaldte udtagelsesløb. Succeskriteriet er, at holdet vinder. Jeg vil selvfølgelig godt selv vinde, men hvis det ikke er muligt skal en her fra Riwal vinde,” lyder det fra Øllegaard, der er klar til at revanchere sig oven på en mindre succesfuld sæson i 2015, end hvad præstationerne fra 2014 havde givet anledning til at håbe på.

Feltet.dk er klar med en omfattende dækning af løbet, hvorfra der blandt andet vil blive live-opdateret.