Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Knivskarp Würtz melder stærkt ud før Giro d´Italia

Knivskarp Würtz melder stærkt ud før Giro d´Italia

06. maj 2023 11:10Foto: Israel - Premier Tech

En formstærk Mads Würtz Schmidt er klar til sin fjerde Grand Tour og andet Giro d´Italia. Feltet.dk har talt med den velforberedte dansker, før det lørdag går løs i Fossacesia Marina.

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Det er rart. Jeg glæder mig helt vildt til at køre, også på baggrund af at jeg fysisk og mentalt bare står mega skarpt og har det godt, hver dag jeg sidder på cyklen.”

 

Efter et Grand Tour-løst 2022 er Mads Würtz Schmidt atter klar til den helt store rundtur. I vinter afleverede den nu 29-årige dansker sit ønske til Israel - Premier Tech om at køre Giro d´Italia, og det har han fået opfyldt.

 

En Grand Tour-deltagelse er dog ikke noget, man bare får foræret. Slet ikke på bagkant af en sæson, som var plaget af sygdom og heraf mangel på topresultater.

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Men i år har sygdom ikke været et tema for Würtz, og allerede ved februars sæsonstart i Spanien indikerede to top 15-placeringer, at danskeren var på vej tilbage mod den form, som sikrede ham en etapesejr i Tirreno-Adriatico og DM-titlen i 2021.

 

”Jeg synes, at jeg startede sæsonen fint og kørte nogle finaler. Det er der, hvor jeg gerne vil være. Det er egentlig mest det, som jeg tager med mig. At jeg kørte finaler. Nogle gange har man en sæson, hvor man slet ikke kører nogen finaler.”

 

Würtz iklædt den specielle trøje, som Israel - Premier Tech kører årets Giro d´Italia i. Foto: Israel - Premier Tech.

 

”Så bare at komme til at sidde i den spidse ende af cykelløbene er positivt. Jeg vil selvfølgelig gerne køre flere finaler og køre for at vinde. Jeg synes, at det ser lovende ud lige nu,” fortæller han få dage inden Giroen.

 

Würtz fortsatte sin sæson ved UAE Tour, Strade Bianche og dernæst Tirreno-Adriatico. Ved sidstnævnte var han i udbrud på 4. etape, men ingen af de seks linjeløbsetaper skulle blive vundet af en lykkeridder.

 

”Jeg var lidt ærgerlig over Tirreno. At det ikke lykkedes med noget der. Det var også et svært løb i år. Der var ikke rigtig nogen muligheder for udbryderne, i og med at etaperne ikke lå til det. Da vi kom i gang med løbet, kunne vi godt se, at der var for mange interesser i feltet. Men i det mindste kom jeg igennem og havde det godt på den anden side.”

 

Trods den manglende resultatmæssige succes kunne Israel - Premier Tech se, at Würtz var velkørende, og derfor gav de ham en plads til Milano-Sanremo den følgende lørdag.

 

”Jeg glædede mig til at køre det, men da jeg kom til Italien, var der noget allergi, der kørte mig helt ned. Jeg sov elendigt. Jeg havde det bare skidt, da vi kørte Sanremo.”

 

Fokus rettes mod Giroen

Würtz gennemførte monumentet, men var over 10 minutter langsommere end Mathieu van der Poel.

 

Læs også
Ineos-profil reagerer på samlet sejr og ser frem mod Tour de France

 

Halvanden måned senere har Israel-rytteren fortsat kun haft yderligere én løbsdag. Efter en kort pause rejste Würtz nemlig den 30. marts på højdetræningslejr i spanske Sierra Nevada, hvor han de følgende 22 dage forberedte sig til Giroen.

 

”De gik super godt. Det er ret simpelt at være på højdetræningslejr. Man skal bare passe på sig selv og bygge en masse timer. Så kommer formen af sig selv. Det fik jeg gjort. Jeg kom ned fra højden og havde det skide godt. Så højdetræningslejren var lige efter bogen.”

 

Nedstigningen fra bjergene blev noget brat. Würtz skulle oprindeligt have kørt Tour of the Alps fra den 17. april, men de planer blev skrottet for at forlænge tiden i højden. Og på falderebet af den blev planerne så atter ændret en smule.

 

”Da jeg var ude at træne den sidste tur, ringer holdet og spørger, om jeg kan hjælpe med Liege, fordi der er noget sygdom i truppen. Det ville jeg selvfølgelig gerne. Jeg følte, at jeg var i god form, så det var godt lige at få mærket, hvordan formen egentlig var, når der var nummer på ryggen.”

 

Würtz (nr. 2 fra venstre) som en del af udbruddet på 4. etape af Tirreno-Adriatico. Foto: Sirotti.

 

Og efter at være fløjet til Liege om fredagen, to dage inden løbet, skulle Würtz vise sig at være lige så stærk, som han fornemmede.

 

”Planen var, at jeg skulle hjælpe Mike (Michael Woods, red.) ind på La Redoute. Jeg kom med, da Quick-Step åbnede løbet. Jeg var ikke helt op i rødt felt, så jeg havde stadig noget at skyde med. Jeg var klar på kampen ind mod La Redoute,” forklarer Würtz, hvis løb dog reelt fik sin ende på toppen af Col du Rosier, godt 25 kilometer fra Cote de La Redoute.

 

”Der var en tilskuer, der sad lidt ude på vejen. Jeg var ude på kanten af vejen over mod venstre, og for at undgå den tilskuer kørte jeg ind i (Mattias) Skjelmoses baghjul og mistede to eger, så hjulet slog helt vildt.”

 

”Nedkørsel og et hjul, der slår - det er lidt noget hø. Og vores bil lå bagved nogle grupper, der allerede var sat. Det tog for lang tid, før bilen kunne komme op til mig med et nyt hjul. Der var løbet ovre.”

 

Læs også
Endnu en dansk junior-sejr i udlandet

 

Forberedelse, frihed og første chance

Uheldet kunne ikke røre ved det faktum, at Würtz havde følt sig ”sindssygt godt kørende”, og 10 dage senere er han da også i fuld balance før sin første Giro i fem år.

 

”Jeg føler mig rigtig godt forberedt. Jeg kan ikke se, hvad jeg skulle have gjort anderledes. Det er noget af den bedste forberedelse, jeg har haft inden en Grand Tour.”

 

”Jeg har det bare godt. Jeg har det fysisk godt. Mentalt er jeg ovenpå. Helbredet er godt. Jeg har gjort alle de rigtige ting. Nu må vi se, hvordan det går i cykelløbet. Jeg håber, at alt mit hårde arbejde i de seneste fire-fem uger giver pote.”

 

Würtz er en del af en trup, der blandt andre tæller den rutinerede klassementsrytter Domenico Pozzovivo og talentfulde klatrere som Sebastian Berwick og Matthew Riccitello. Samtidig er det en trup uden de helt store stjerner, hvilket åbner døren for danskeren.

 

”Jeg har faktisk en rigtig fri rolle i cykelløbet. Vi stiller op uden en sprinter, og Pozzovivo får lidt lov til at passe sig selv i forhold til klassementet. Der er rigtig mange medium-etaper i Giroen i år. Gode udbrudsmuligheder. Så jeg skal ud at søge heldet og forhåbentlig ramme det rigtige udbrud, der kører helt til målstregen,” siger Würtz, hvis bedste Grand Tour-etapeplacering er en sjetteplads.

 

Würtz triller ind på Tirreno-Adriaticos enkeltstart. Foto: Sirotti.

 

Også væk fra cyklen har Israel-rytteren gjort sig sine forberedelser. De mest oplagte udbrudsdage er skrevet ned. Udenad kan han dem ikke, men én etape står tydeligt frem.

 

”4. er den første (udbrudsmulighed, red.). I min verden er det en stensikker udbrudsetape,” fortæller Würtz, som vil forsøge, selvom han erkender, at etapens mere end 3.600 højdemeter vil kræve hans bedste klatreben.

 

”Ja, det er en hård etape. Det kan godt være, at der er 21 etaper i en Grand Tour, men lige pludselig er vi inde i den sidste uge af løbet, og så er der kun store bjergetaper tilbage. Så det er med at skyde på det meste, hvor jeg ser mulighed.”

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Flere af de seneste udgaver af Giro d´Italia har undervejs haft en outsider i førertrøjen. I 2022 var det Juan Pedro Lopez, i 2021 Alessandro De Marchi og dernæst Attila Valter, og i 2019 hed ejermanden Valerio Conti.

 

De gjorde det alle ved at ramme løbets første vindende udbrud, og Würtz har da heller ikke tænkt sig at smide tid frivilligt på hverken 1. etapes enkeltstart eller de kuperede 2. og 3. etape.

 

”Jeg har tænkt lidt over det (at kunne få førertrøjen, red.), netop fordi det er den første udbrudsetape.”

 

”Scenariet kan være, at Remco (Evenepoel) tager førertrøjen på enkeltstarten, men at Quick-Step selvfølgelig ikke vil føre og forsvare en hel Giro igennem, så når der kommer en etape, der er for hård for sprinterne, kører udbruddet væk, og så kan der være en lyserød førertrøje.”

 

Würtz´ stærke 2021 gav ham en plads på landsholdet til VM i Flandern. Foto: Sirotti.

 

Samtidig understreger danskeren dog, at en tur i pink er et sekundært mål. Det primære vil altid være at vinde en etape.

 

Det store mål føler han sig imidlertid også klar til, når det fra lørdag gælder den første Grand Tour siden Vueltaen for godt 600 dage siden.

 

”Fysisk kan jeg se på tallene, at jeg minimum er på samme niveau som i 21. Så nu gælder det om at få det til at spille ude i cykelløbene.”

 

”Jeg glæder mig til at køre Grand Tour igen. Det er specielt at køre Grand Tour. Man kommer ud som en anden cykelrytter på den anden side. Det bliver fedt. Det bliver rigtig fedt.”

 

Mads Würtz Schmidt kom ind på WorldTouren i 2017. Året efter fik han Grand Tour-debut ved Giro d´Italia. I 2019 kørte han så sit første og hidtil eneste Tour de France.

DEL
INFO
Mads Würtz Schmidt
Nyheder Profil Resultater Statistik
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?