Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Mads Pedersen er verdensmester

29. september 2019 17:01Foto: Sirotti

For første gang nogensinde har vi fået en dansk verdensmester i herrernes landevejsløb, da Mads Pedersen slog alt og alle ved det krævende verdensmesterskab i regnvåde Yorkshire.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mads Pedersen er historiens første danske verdensmester i landevejsløb for herre elite!

 

I et løb der fra start til slut var præget af danskerne, viste Mads Pedersen sig så stærk, at han ganske overlegent slog italienske Matteo Trentin i den afsluttende spurt.

 

Pedersen var kommet til mål efter 261 kilometers kørsel med Trentin og schweiziske Stefan Küng, og selvom erfarne Trentin lå i en perfekt position, viste danskeren, at man aldrig skal undervurdere hverken ham eller hans sprint.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour de Romandie

 

Pedersen lukkede øjeblikkeligt Trentins angreb, og i stedet kunne han med ti meter køre alene over målstregen. For at gøre det hele mere suverænt med danske briller, kørte Michael Valgren sig ind på en sjetteplads, mens Jakob Fuglsang blev 12'er i et løb, hvor kun 46 af de 197 startende ryttere gennemførte.

 

 

Løbsreferat:

De 197 ryttere vågnede søndag op til ganske typisk nordengelsk efterårsvejr, og knapt havde de spist deres æg og bacon, før vejret var skyld i et par ganske markante ændringer af årets rute.

 

Den forkortede og ændrede rute havde med undtagelse af en mindre forsinkelse ingen indflydelse på starten i Leeds, hvor rytterne efter en ganske lang neutral start blev sluppet løs lidt efter 10:30 dansk tid.

 

På de regnvåde veje i Yorkshire var der allerede fra start angreb, og specielt Jan Polanc var meget aktiv. Sloveneren fik ikke i første omgang hul, og i stedet var det irske Dan Martin, der højst overraskende forsøgte. Det skulle dog blive mere overraskende, for selvom landsmanden Polanc ikke havde fået lov, forsøgte selveste Vuelta a España-vinderen, Primoz Roglic sig, og sammen med Tom Wirtgen (Luxembourg) fik han kontakt til Dan Martin.

 

Tremandsgruppen fik dog aldrig for alvor lov at køre, og da de kort efter blev hentet, forsøgte Jan Polanc sig igen. Igen blev UAE-rytteren hentet, men det var tydeligt, at han var på en mission, og da han tredje gang forsøgte sig, var det med mere held.

 

Udbruddet dannes

Polanc fik lov at ligge alene og stege i front, men så satte den ecuadorianske Giro d’Italia-vinder sig frem, og sammen med tyske Jonas Koch og rumænske Eduard Grosu lykkedes det Richard Carapaz at få kontakt. Mens rumæneren hurtigt måtte opgive at følge med i fronten, begyndte en forfølgergruppe at danne sig bag udbruddet.

 

Heldigt for de danske muligheder i løbet var Magnus Cort en del af denne gruppe, der rummede ganske store kanoner. Primoz Roglic var igen med, og da Nairo Quintana (Colombia) også var at finde i gruppen, var der hele to Vuelta-vindere at finde i gruppen.

 

 

Læs også
Optakt: 8. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Også Maciej Bodnar (Polen), Silvan Dillier (Schweiz), Petr Vakoc (Tjekkiet), Hugo Houle (Canada) og Alex Howes (USA) var en del af gruppen, der efter 26 kilometers kørsel fik kontakt til fronttrioen, så der nu var et voldsomt stærkt 11-mands udbrud afsted.

 

Efter en time havde udbruddet tilbagelagt 45 kilometer og skabt sig et forspring på 2.40 ned til feltet, hvor specielt Australien, Holland og Frankrig med henholdsvis Rohan Dennis, Jos van Emden og Julien Bernard kontrollerede. I feltet havde Mathieu van der Poel (Holland) en punktering, og klog af nationens skade i fredagens U-23-løb, undlod forhåndsfavoritten at få hjælp af kortegen.

 

Lake Yorkshire

Efter ruteændringen tidligere på dagen ramte udbruddet efter 59 kilometers kørsel dagens eneste stigning - den knapt tre kilometer lange Cray-stigning, hvor rytterne foruden stigningsprocenterne skulle forcere en vandpyt så stor som en sø, der dækkede hele vejen.

 

 

Foruden våde tæer havde stigningen også den effekt, at feltet igen nærmede sig udbruddet, og specielt Rohan Dennis, der i dag helt åbenlyst kørte på en BMC-cykel, var aktiv forrest i feltet. Kort efter stigningen var forspringet helt nede på 1.40.

 

Reduktionen var sket uden nogen form for forcering i feltet, og efter stigningen udbyggede udbruddet igen stille og roligt. Mads Pedersen havde med 190 kilometer til mål en defekt, og det samme gjorde sig kort efter gældende for stortalenterne Tadej Pogacar (Slovenien) og Pavel Sivakov (Rusland), mens også erfarne Imanol Erviti (Spanien) kortvarigt måtte af cyklen.

 

Stilstand midtvejs

Da rytterne med godt 170 kilometer igen kørte igennem byen Middleham og dermed var tilbage på den ’originale’ rute, signalerede Jos van Emden til Rohan Dennis, at han skulle sænke farten, og kort efter var hullet op til udbruddet øget til hele 4.20.

 

På lidt forunderlig vis var det lykkes fire af de største nationer; Belgien, Italien, Spanien og Tyskland at undgå at føre i feltet, og selvom de heller ikke var repræsenteret i udbruddet, var det efter 100 kilometers kørsel stadig Australien, Holland og Frankrig, der arbejdede i front.

 

Fra Middleham resterede cirka 50 kilometer til rundstrækningen i Harrogate, og selvom vejret ikke viste tegn på bedring, og rytterne trods adskillige regnjakker tydeligvis frøs, var det mest dramatiske i denne del af løbet en defekt til Alexey Lutsenko (Kasakhstan). Spanske Iván García Cortina udgik med maveproblemer, og dermed bestod også Valverdes hold af otte ryttere.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

På det sidste stykke ind mod Harrogate satte Van Emden, Dennis og Bernard farten lidt op, og trods udbruddets styrke, fik de hurtigt reduceret forspringet.

 

Rundstrækning i Harrogate

Med 125 kilometer tilbage af løbet kørte udbruddet ind på rundstrækningen, og bare 1.25 efter fulgte feltet med Jos van Emden i spidsen, og han havde endelig fået følgeskab af det belgiske hold, som satte Tim Declercq og Yves Lampaert frem.

 

På dette tidspunkt var tv-billederne meget mangelfulde. Tv-helikopterne havde været fraværende hele dagen, og billederne fra motorcyklerne var afhængige af et fly, der kredsende over Harrogate sendte tv-signalet videre. Flyet var dog nødt til at lande for at tanke, og i den periode, var der meget begrænsede tv-billeder.

 

Billeder var der dog rigeligt af, da belgiske Philippe Gilbert styrtede lige som feltet kørte ind på rundstrækningen. Umiddelbart så det ud til, at belgieren selv var skyld i sit uheld, men han så ud til at have slået sig, og med sig i faldet tog han også Nikias Arndt. Bag Gilbert kom Remco Evenepoel frem til sin landsmand, og løbets yngste rytter måtte hjælpe sin 18 år ældre holdkammerat frem.

 

Danskerne sætter pres på

Da der med 117 kilometer tilbage igen kom billeder igennem, var udbruddet blevet hentet. Magnus Cort var dog stadig at finde forrest i løbet, hvor han sammen med Kasper Asgreen, Mads Pedersen og Michael Mørkøv satte pres på. Også franskmændene havde sat sig frem med Rémi Cavagna og Anthony Roux, og det kunne tyde på, at Julian Alaphilippe havde gode ben.

 

Efter 150 kilometer rundede feltet målstregen for anden gang, og det var stadig med dansk-fransk samarbejde i fronten. Der var på dette tidspunkt stadig kun billeder fra fastmonterede kameraer på rundstrækningen, og et af dem fangede først Rohan Dennis, så Primoz Roglic og dernæst Dan Martin i målområdet - alle var de stået af.

 

Med 103 kilometer til mål kom der igen billeder, og de viste ’Traktoren’ Tim Declercq og Greg Van Avermaet (Belgien), der med danskerne på hjul lagde pres på. Den disponering så mere end almindeligt mærkelig ud, for bag feltet var hverken Philippe Gilbert eller Remco Evenepoel endnu kommet op.

 

På målstregen rullede Philippe Gilbert over sammen med Nairo Quintana, og det var med et minut og 50 sekunder op til feltet. Remco Evenepoel rundede hele 5.45 efter feltet, og kort efter så man billeder af en grædefærdig Philippe Gilbert, der måtte lade sig udgå, mens en tydeligt irriteret Evenpoel vinkede tv-kameraet væk, før han forsvandt ind i et telt eftermålstregen.

 

Udskilning bagfra

Ved tredje passage af målstregen var feltet reduceret til 97 ryttere, mens 60 ryttere lå spredt bag feltet, men da de 14 kilometer senere og med 84 kilometer til mål rundede stregen for fjerde gang, var feltet reduceret til 94 ryttere.

 

Læs også
Optakt: Famenne Ardenne Classic

 

Casper Pedersen var eneste dansker, der på dette tidspunkt ikke lå i feltet, men den unge dansker havde haft en defekt, og derfor rundede Sunweb-danskeren stregen 5.20 efter feltet, hvor han førte en mindre gruppe med blandt andre Pavel Sivakov og Carl-Frederik Hagen over stregen.

 

Dermed nærmede feltet sig så småt en halvering i størrelse, og specielt tabet af den forsvarende verdensmester Alejandro Valverde samt Bob Jungels og Matej Mohoric var markante, mens også Casper Pedersen forståeligt opgav at genetablere kontakten til feltet.

 

Med 77 kilometer igen var der endelig tv-billeder igen, og straks efter viste de Sam Bennett slippe bagerst i feltet. Også Kasper Asgreen måtte give fortabt, og det var tydeligt, at selv den mindste defekt ville koste deltagelsen i løbet. Det blev endnu mere tydligt få minutter efter, hvor Diego Ulissi på grund af en punktering måtte sige ciao.

 

Med 70 kilometer til mål krydsede det stadigt svindende felt målstregen for femte gang, og selvom det var med den aldrende hollandske Pieter Weening fra prokontinentalholdet Roompot-Charles helt i front, var  der stort set kun WorldTour-ryttere tilbage i feltet, der nu talte 93 mand.

 

USA spiller ud

Kort efter femte målpassage var det amerikanske Lawson Craddock, der som første mand angreb. Den 27-årige EF Education First-rytter fik følgeskab af Stefan Küng (Schweiz), og med 63 kilometer igen havde de fået opbygget sig et forspring på et lille halvt minut.

 

Harlow Road-stigningen, som havde sin top fem kilometer før målstregen, begyndte nu også at koste danske ofre, og mens duoen i front klarede sig over i flot stil, måtte Michael Mørkøv og Peter Weening slippe, mens også Alexey Lutsenko (Kasakhstan) og Grega Bole (Slovenien) få kilometer senere slap.

 

På målstregen med 54 kilometer til mål, var det Tony Gallopin og Benoit Cosnefroy, der 21 sekunder efter frontduoen førte feltet an. Mads Pedersen sad stadig med helt fremme i feltet, mens Jakob Fuglsang så småt begyndte at køre sig frem i feltet. Michael Valgren lå cirka midt i feltet, mens Magnus Cort lå næstsidst.

 

Christopher Juul-Jensen rundede stregen sammen med Michael Mørkøv 2.48 efter udbryderne, og sammen med sin danske landsmand og Luis Leon Sánchez, Geraint Thomas og Rémi Cavagna var arbejdsdagen herefter ovre for den danske Mitchelton-Scott-rytter.

 

Mads Pedersen angriber

Med 52 kilometer til mål angreb løbets eneste tilbageværende luxembourger, Alex Kirsch, og det fik Magnus Cort til at reagere. Også Dylan van Baarle (Holland) og Petr Vakoc (Tjekkiet) gik med, men nogen decideret forfølgergruppe fik de aldrig etableret.

 

Læs også
Lynhurtig dansker forklarer, hvordan leadout blev til ny sejr

 

Kort efter var det Petr Vakoc, der forsøgte, men denne gang lukkede Mads Pedersen ham ned. Udbruddet havde stadig godt 20 sekunder i spidsen, og mens Michael Albasini (Schweiz) styrtede på en nedkørsel, angreb Mads Pedersen forrest, og med et snuptag nåede han op til duoen foran ham.

 

 

Mads Pedersen fortsatte forbi de to udbrydere, og kun Küng kunne følge danskeren. Bag dem forsøgte Mike Teunissen (Holland) at komme med, men heller ikke han kunne følge Pedersens fremstød. Kort efter blev Craddock hentet af feltet, og samtidig angreb Gianni Moscon (Italien).

 

På målstregen havde Teunissen fået tilslutning, og også Moscon var tæt på at få kontakt, hvor der resterede godt 40 kilometer. Feltet fulgte 20 sekunder efter, og det var med en tydeligt lidende Oliver Naesen (Belgien) i spidsen. Kort efter fik Naesen følgeskab af hele den tilbageværende belgiske trup bestående af Tim Wellens, Dylan Teuns, Yves Lampaert og Greg Van Avermaet.

 

Fuglsang og Cort slipper - midlertidigt

Tidstagningen på målstregen afslørede desværre også, at Magnus Cort, der havde været så synlig løbet igennem, var lidt over et minut efter de forreste, og dermed lige ved siden af ham sad Jakob Fuglsang.. Fuglsang var kortvarigt blevet opholdt i forbindelse med Albasinis styrt, og det lod altså til at koste.

 

Michael Woods (Canada), Lawson Craddock (USA) og Simon Clarkes (Autsralien) navne blev tilføjet til listen over udgåede ryttere, men hverken Fuglsangs eller Corts navne figurerede på dette tidspunkt på denne liste.

 

Med 35 kilometer til mål angreb store Nils Politt (Tyskland), og det fik Dylan Teuns (Belgien) til at gå med. Bag dem fulgte Daniel Martínez (Colombia) og Lukas Pöstlberger (Østrig). Desværre for dem ville også italienske Matteo Trentin være med, og præcis som det var tilfældet i Tour of Britain, sad den helt store forhåndsfavorit, Mathieu van der Poel (Holland) lige i hjulet på Trentin.

 

Samtidig var Jakob Fuglsang kommet tilbage i feltet, hvor også Michael Valgren så ualmindeligt godt kørende ud. Fuglsang havde åbenbart haft en defekt, og han havde således lukket hullet på sin reservecykel.

 

Kvintet i front

Forrest fik Trentin og Van der Poel hurtigt kontakt til de fire foranliggende, og her kunne kun Martínez hænge på i jagten på Mads Pedersen-kvartetten. Da de kom op havde Martínez dog atter sluppet, mens også Teunissen havde måtte give fortabt.

 

Læs også
Tobias Lund laver fænomenalt hattrick

 

Derfor sad der med 20 kilometer igen en kvintet i front med Mads Pedersen, Gianni Moscon, Matteo Trentin, Stefan Küng og Mathieu van der Poel, og de havde lige opbygget et forspring å 45 sekunder. Op ad stigningen for næstsidste gang blev Gianni Moscon kortvarigt sat, men han kom dog tilbage, og dermed sad italienerne med to mand i front.

 

I feltet var Yves Lampaert sidste mand tilbage for belgiernes holdkaptajn Greg Van Avermaet, og bag ham sad både Jakob Fuglsang og Michael Valgren og så ganske upåvirkede ud.

 

Med 14 kilometer tilbage af årets VM rundede kvintetten i front målstregen for sidste gang efter seks timer og seks minutters intenst cykelløb. 48 sekunder efter fulgte det 24 mand store felt med Yves Lampaert i spidsen, og lige bag ham sad Jakob Fuglsang og Michael Valgren i feltets fjerde- og syvendeposition.

 

Van der Poel går kold

På et fladt stykke lige efter målstregen kom århundredets sukkerkrise for rullende kameraer. Storfavoritten Mathieu van der Poel slap ganske simpelt hjulet som sidste mand i femmandsgruppen, og krisen var ikke til at tage fejl af.

 

 

Udbrudskollegaerne ænsede nærmest ikke det prominente frafald, men få minutter senere gled en rullende Van der Poel forbi et måbende felt. Her havde franskmændene sat sig frem med tyskerne, men de tabte fortsat tid til udbryderne, som ramte stigningen med seks kilometer igen med et forspring på 1.20.

 

Selvom bakken ikke så sjov ud for nogen af de fire udbrydere, fik Stefan Küng sat så meget pres på, at Gianni Moscon blev sat. Mens Stefan Küng fortsatte sin føring med Trentin i hjulet, så Mads Pedersen ud til at lide bagerst som bagerste mand i trioen.

 

Finalen

Danskeren fik dog kæmpet sig med over stigningen, og nærmest straks efter satte han sig frem og tog en føring. I feltet angreb Peter Sagan, og minsandten om ikke Michael Valgren gik med den tredobbelte verdensmester, men det så ud til at være for sent.

 

Med tre kilometer igen var Gianni Moscon stadig ikke kommet op, og mens alle tre ryttere fik drukket og efterfølgende skilt sig af med dunkene, begyndte der at gå taktik i trioen.

 

Under flamme rouge var det Mads Pedersen, der førte an, men bag ham lignede Matteo Trentin den, der havde mest tilbage at skyde med. Det var da også Trentin der med 300 meter igen åbnede spurten, men Mads Pedersen svarede igen.

 

I fuldstændig suveræn stil overhalede han italieneren, og med endda flere cykellængder slog han italieneren til danmarkshistoriens største cykeløjeblik!

 

DEL
INFO
VM - Herrer
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?