Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Norsk-dansk WorldTour-eventyr: Uno-X vil bevare filosofien

Norsk-dansk WorldTour-eventyr: Uno-X vil bevare filosofien

11. juni 2021 11:00Foto: WordUp Projects

Uno-X er klar til at tage deres store ambitioner til det næste skridt. Med dagens udmelding om en WorldTour-ansøgning til deres herrehold, er der potentielt set udsigt til et norsk-dansk WorldTour-projekt for både herrer og damer i alle sportens største løb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Efter seks år i herrecykelsporten er organisationen bag holdet nu klar til et tage det sidste skridt op på cykelsportens største scene.

 

På et pressemøde, hvor Feltet.dk og en lang række norske medier deltog, præsenterede direktør for Uno-X og Uno-X Pro Team, Jens Haugland, i dag det næste skridt for det norsk-danske cykelprojekt: En ansøgning om WorldTour-licens, når næste ansøgningscyklus kan give licens i 2023.

 

”Hvis det lykkes, så tror vi, at vi ser et norsk-dansk, dansk-norsk cykelprojekt i Tour de France, Giro d’Italia, Paris-Roubaix, Flandern Rundt og så videre for begge køn, og det, synes vi, er utrolig spændende. Det er en drøm, der er modnet over tid,” fortæller han på pressemødet.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Sideløbende med deres damehold, som fra den kommende 2022-sæson kommer på WorldTouren, skal fundamentet lægges for et dobbelt WorldTour-projekt.

 

”Vi har til næste år haft det her hold i seks år. Tre år som kontinentalhold og tre år som ProTeam. Vi ønsker at bruge de næste 18 måneder til at bygge videre på fundamentet, som fører os ind på WorldTouren for både herrer og damer,” siger Haugland.

 

”Det er et stærkt ønske fra Uno-X-systemet at blive kendt på vores mærkevare og mobilitet, og cyklen har jo en speciel rolle, når det gælder mobilitet i samfundet. Det ønsker vi at være tydelige omkring. Det skal være en inspiration og skabe en masse opmærksomhed,” uddyber han.

 

Spår gode chancer for licens
UCI tildeler WorldTour-licenser for tre år ad gangen som resultat af en reform, der blev vedtaget i 2019. Det giver det norske hold mulighed for at ansøge nu for en licens, der gælder fra 2023-sæsonen.

 

Der er dog som udgangspunkt allerede nu 18 hold, der står klar til at ansøge om de 18 pladser, og dermed er det en hård kamp, som holdet træder ind i.

 

”Vi starter nu på en større ansøgningsproces, og som kritiske røster vil påpege, er der ingen garantier i sådan en proces. Det er også sådan, at det i dag er med fuldt hus på WorldTouren hos herrerne, ikke hos damerne,” siger han.

 

Selvom Haugland anerkender de resterende 18 hold på WorldTouren, er han alligevel optimistisk omkring det skandinaviske projekt, og ikke mindst den tilgang, som holdet har, der er helt unik.

 

”Vi tror jo, at vi har noget vældig spændende at præsentere, og vi har et stærkt økonomisk fundament, som vi tror, at UCI er interesserede i at knytte sig nærmere til i WorldTour-sammenhæng,” siger han og fortsætter på et spørgsmål om hans bud på deres sandsynlighed:

 

”Jeg tror, at Uno-X har en vældig god position. Vi kæmper for Skandinavien, og vi har en god historie med os. Vi er vokset naturligt, og vi er kendt for at have økonomien. Hvis jeg skal regne på sandsynligheden, vil jeg sige fifty-fifty,” fortæller han.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour de Romandie

 

Fortsætter med den norsk-danske base
Holdet er i dag rundet af en filosofi om at udvikle ryttere og sende dem videre i systemet, såfremt de ønsker det. Ikke at sidde på rytterne for enhver pris er afgørende.

 

Direkte adspurgt om, hvorvidt drømmene om en WorldTour-licens ændrer filosofien på holdet, svarer Haugland klart.

 

”Det er ikke nogen tvivl om, at vi skal tage vare på at udvikle vældig tydeligt den stemme, vi har. Samtidig skal man kunne stå med et hold til tre Grand Tours på WorldTour-niveau. Det vil betyde, at vi skal forstærke holdet yderligere,” siger han og påpeger, hvordan det gøres:

 

”Vi har refereret til Ajax-modellen [Fodboldholdet med udviklingsmodellen red.]. Vi skal bevare vores egen filosofi og identitet på den øverste scene også. Hvis nogen mener, at nu bliver Uno-X som alle andre på WorldTouren, så skal vi bevise det modsatte,” siger han.

 

Uno-X har haft masser af succes på det seneste, blandt andet i de belgiske løb, hvor holdet bød de bedste op til dans | Foto: Mario Stiehl

 

Derfor er det fortsat med målet om at udvikle ryttere og eventuelt sende dem videre, skulle de ønske det, at Uno-X Pro Team træder ind på WorldTouren, hvis processen lykkes.

 

”Hvis vi sidder med ryttere, der vil videre fra holdet for at sikre sig bedre økonomisk eller andet, så skal de få fuld opbakning fra os til det. Vi ønsker fortsat at tage udviklingstankegangen med op på den øverste scene,” siger han og peger blandt andet på Leicester i Premier League som en lignende pendant.  

 

Holdet har dog været i stand til at holde på en række unge profiler i en længere periode, og resultaterne i denne sæson taler deres eget sprog: Holdet har bygget gode cykelryttere, men projektet er så meget mere end det.

 

”Vi har en udviklingstrup klar. Det betyder, at som jeg sagde, at hvis vi skal drive det her i mange år, så har vi en tankegang, der ikke kun handler om at forsvare, det vi har. Vi skal være stolte over ryttere, der drager videre fra Uno-X,” siger han.

 

Læs også
Tour de Romandie-analyse: Da det arabiske tempomirakel fortsatte

 

”Vi skal være stolt over at sende mennesker videre. Det er vores position i det her uanset, om vi hedder ProTeam eller WorldTour-team; det spiller ikke så stor en rolle. Vi ønsker fortsat at bygge mennesker og et hold, hvor det er for hinanden,” siger han.

 

Forsætter med den norsk-danske base
Det unikke i Uno-X Pro Team og Uno-X DARE Development har været den norsk-danske base, hvor dansk cykelsport nyder godt af flere pladser til fremadstormende danske talenter.

 

Haugland bliver dog endnu mere konkret på ryttersammensætningen i et opfølgende spørgsmål. Der bliver for herreholdet ikke tale om, at det skal fyldes op med store internationale profiler.

 

”Vi har jo i antal ryttere allerede det rigtige niveau, så det handler om at finde den helt rigtige sammensætning,” fortæller han.

 

”For herreholdet ønsker vi at beholde den tanke [Norsk-dansk grundbase red.]. Det er nok også lidt mere unikt, at vi ønsker at repræsentere Danmark og Norge. Vi ønsker fodfæste hjemme, da det er de to lande, vi har virksomhed i,” fortæller han.

 

Han afslører dog, at det ikke i starten er en realitet på dameholdet. Der mangler ganske enkelt en omstændighed for, at holdet udelukkende kan bestå af norsk-danske ryttere.

 

”Når det gælder dameholdet, tænker vi lidt anderledes,” fortæller han.

 

”Det er vores vurdering, at vi må bruge lidt længere tid på at få en stærk nok rytterbase med norsk og dansk pas, før man kan se, at alle ryttere skal være derfra på WorldTouren med dameholdet. Det vil være europæisk sammensat med en norsk og dansk identitet,” siger han.

 

Netop dameholdet, som danske Lars Bak er i spidsen for, ser ud til at få en tidligere start på sportens øverste niveau, og Haugland er da også ganske tryg ved, hvad projektet kan blive til.

 

Læs også
Ayuso er stadig mærket af kuldechok

 

”Lars Bak har arbejdet med at sætte det her op i nogle måneder allerede, og det bliver meget godt. Licensen vil komme først for dameholdet,” fortæller han og fortsætter:

 

”Hvis vi skal snakke om Tour de France i 2022, så tror jeg, at chancen er størst for kvindeholdet, og så håber vi, at vi får overtalt nogle franskmænd til at invitere os til festen i København for herreholdet,” fortæller han.

 

Haugland garanterer dog, at der i 2022 udelukkende vil være norske og danske ryttere på herreholdet, og at målet er det samme i 2023. Man skal dog aldrig sige aldrig. Ligeledes afviser han heller ikke, at man kan hente allerede eksisterende WorldTour-ryttere fra Norge eller Danmark.

 

”Som jeg sagde om Kristoff [På et rygte om et skifte til Uno-X], så følger vi ryttere og forhører os hos dem, der har både norsk og dansk pas, og som er på det øverste niveau i dag,” siger han.

 

”Jeg vil ikke lægge skjul på, at der er ryttere, som vi ser muligheder med. Vi forhaster os ikke på det med ryttersammensætning,” fortæller han.

 

”Der er meget, der skal ske fremover, og vi har også mange fremadstormende ryttere på holdet i dag, som faktisk kører med hjertet ude på tøjet, kører som et hold, og som bliver anerkendt for måden, vi fremstår på og især med resultaterne på det seneste,” siger han.

 

At drive et WorldTour-hold er ikke en billig forretning, og Haugland afviser ikke, at der kan komme storsponsorer på bordet, selvom holdet kan bære projektet selv.

 

Han udtrykker et håb om, at andre vil være med til det skandinaviske eventyr, de har opbygget og udtrykker, at holdet søger efter partnere, der vil være med til at gøre holdet endnu mere robust, end det allerede er i dag.

DEL
INFO
WorldTour
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?