Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Critérium du Dauphiné 2016

Optakt: Critérium du Dauphiné 2016

08. juni 2016 11:00Foto: Sirotti

I dag påbegyndes Tourens vigtigste optaktsløb, Critérium du Dauphiné. Et stjernespækket felt er til start i det bjergrige etapeløb, heriblandt de to dobbelte Tour de France-vindere, Chris Froome og Alberto Contador.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Blot en uge efter Giroens afslutning går etapeløbssæsonen ind i sin næste fase. I dag indledes det otte dage lange franske etapeløb, Critérium du Dauphiné, som udgør den vigtigste optakt til cykelsæsonens højdepunkt, Tour de France, der indledes om blot fire uger. 

 

Critérium du Dauphiné blev første gang kørt tilbage i 1947 og tænkes ofte ind i en Tour de France-kontekst. Det skyldes flere faktorer: For det første arrangeres Critérium du Dauphiné af ASO (der også arrangerer Touren). For det andet ligger løbet så tæt på Tourens start, at det udgør en vigtig indikator for, om rytterne har ramt formen frem mod den franske Grand Tour.  For det tredje indeholder Critérium du Dauphiné ofte elementer fra samme års Tour-rute, og sidst - men ikke mindst - har løbet suverænt vundet kampen mod Schweiz Rundt om at være Tourens vigtigste optaktsløb, hvorfor arrangørerne igen i år kan byde på et stjernespækket felt inklusiv størstedelen af top-10-kandidaterne til årets Tour de France.

 

Ni ryttere har prøvet at vinde Critérium du Dauphiné og Tour de France samme år, heriblandt Chris Froome i 2013 og 2015. En anden interessant statistik fortæller, at i de sidste 14 år har den senere Tour de France-vinder hvert år kørt Critérium du Dauphiné som opvarmningsløb til Touren.

 

Læs også
Endnu en dansk junior-sejr i udlandet

 

Sidstnævnte mønster gentages måske i år. Det er ikke svært at forestille sig, at Touren anno 2016 vindes af enten Chris Froome eller Alberto Contador, som begge er til start den kommende uge i Frankrig. Enhver cykelelsker kan derfor godt begynde at slikke sig om munden ved tanken om, hvad der venter, når hovedparten af de forventede Tour-profiler skal dyste mod hinanden i et bjergrigt mini-Tour de France.

 

Ruten

Critérium du Dauphiné byder i år på en rute fyldt med bjerge, og faktisk kan bjergrytterne/klassementsfolkene forventes at være fremme på fem af løbets etaper. Det efterlader tre etaper til henholdsvis sprintere og klassikerryttere. Der skal hverken køres en holdtidskørsel eller en lang individuel tidskørsel i Dauphiné, hvorfor løbet skal afgøres på de mange stigninger, som venter rytterne.

 

Årets løb indledes med en meget interessant bjergprolog op ad Mont Chéry. Distancen er kun 3,9 kilometer, men til gengæld er den gennemsnitlige stigningsprocent hele 9,7 med ramper op omkring 20 procent undervejs. Der kan ikke vindes flere minutter på konkurrenterne, men prologen vil utvivlsomt skabe tidsforskelle mellem favoritterne, og den kan potentielt blive afgørende for det endelige udfald af løbet.

 

Første etape giver sprinterne en sjælden mulighed for succes, og vi kan forvente, at Nacer Bouhanni og Alexander Kristoff (og deres hold af hjælpere) vil gøre alt for at sikre en etapesejr. Dagen efter slutter anden etape på en lang og ujævn stigning, som dog ikke er hårdere, end at man kan forvente at se nogle af feltets bedste puncheurs kæmpe med om sejren. Bliv ikke overrasket over at se himmelstormeren Julian Alaphilippe med fremme.

 

Tredje etape køres i kuperet terræn, og den kan let vise sig at blive for vanskelig for løbets få deciderede sprintere. Den burde i stedet appellere til udbrydere eller til hurtige og bakkestærke ryttere, hvis etapen slutter med en spurt i et decimeret hovedfelt. Fjerde etape er sidste chance for sprinterne, men selvom terrænet på papiret er relativt fladt, er det bestemt ikke sikkert, at en sprinter løber med sejren på den teknisk svære og let stigende afslutning.

 

De sidste tre dage af Critérium du Dauphiné byder alle på bjergetaper med mål på en stigning. Femte etape er umiddelbart den mindst hårde af de tre. Den slutter på kategori 2-stigningen Vaujany (6,4 km, 6,5 %), som dog har nogle meget stejle passager undervejs. Stigningen vil ikke skabe kæmpe tidsafstande, men kan godt skabe splittelse mellem klassementsrytterne.

 

Derefter gælder det løbets kongeetape. Rytterne skal forcere en enkelt stigning i HC-kategori og tre i kategori 1 på denne sjette etape, herunder finalestigningen til Méribel (12,3 km, 6,6 %). Etapen kan skabe stor ravage og vil blive meget afgørende for løbets endelige klassement.

 

Critérium du Dauphiné slutter efter otte dages kørsel søndag den 12. juni. Den afsluttende syvende etape er ligeledes i højderne, og for tredje dag i træk afsluttes på toppen af en stigning - denne gang på Superdévoluy (3,8 km, 5,9 %). Syvende etape er ikke lige så hård som dagen forinden, men der kan alligevel forventes underholdende og aggressivt cykelløb, da det er sidste chance for at ændre på klassementet.

 

Etapevurdering

Prolog (05/06): Les Gets - Les Gets, 4 km (***)

1. etape (06/06): Cluses - Saint-Vulbas, 186 km (*)

2. etape (07/06): Crêches-sur-Saône - Chalmazel-Jeansagniére, 168 km (**)

3. etape (08/06): Boën-sur-Lignon - Tournon-sur-Rhône, 187,5 km (**)

4. etape (09/06): Tain-I’Hermitage - Belley, 176 km (*)

5. etape (10/06): La Ravoire - Vaujany, 140 km (***)

6. etape (11/06): La Rochette - Méribel, 141 km (*****)

7. etape (12/06): Le Pont-de-Claix - Superdévoluy, 151 km (****)

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Favoritterne

Den største favorit i 2016-udgaven af Critérium du Dauphiné er endnu engang Chris Froome. Årets løb skal afgøres i bjergene, og Froome er ganske enkelt feltets bedste bjergrytter. Chris Froome har i denne sæson gode muligheder for at gentage sin bedrift fra 2013 og 2015, hvor han vandt såvel Critérium du Dauphiné som Tour de France. Briten har bestemt ikke haft en optimal sæson indtil videre, men han plejer at nærme sig sit topniveau, når det franske optaktsløb begynder.

   

Froomes største udfordrer til Dauphiné-tronen kommer fra Spanien og hedder (naturligvis) Alberto Contador. Contador har virket stærk i år og er sluttet på podiet i alle de løb, han har stillet op i. Senest blev det til sejr i Baskerlandet Rundt. Det bliver uhyre interessant - især med årets Tour in mente - at se styrkeforholdet opad i Dauphiné mellem Froome og Contador.

 

Richie Porte er på sine bedste dage en af verdens bedste bjergryttere. Han har aldrig vist dette kontinuerligt over tre uger i en Grand Tour, men til gengæld tilhører han den absolutte verdenselite i de ugelange etapeløb. Porte har været velkørende (men ikke imponerende kørende) i indeværende sæson og kan sagtens komme i spil til den samlede sejr den kommende uge.

 

Sidste år sluttede både Fabio Aru og Mikel Landa på Giroens podie som holdkammerater på Astana. Vuelta-vinderen Aru er fortsat hos Astana, og skal i Dauphiné vise, at holdet gør klogt i at satse fuldt ud på ham til årets Tour de France. Mikel Landa er hos Sky nu og er i udgangspunktet hjælperytter for Chris Froome, men han er en af verdens bedste bjergryttere i topform (ligesom Aru er det), og han må være revanchesulten, efter at en skade kostede ham en topplacering i den netop overståede Giro.

 

Frankmændene har bestemt også noget at sætte deres lid til i deres eget etapeløb, idet deres bedste ryttere, Thibaut Pinot og Romain Bardet, stiller op i Critérium du Dauphiné. De to unge franskmænd skal vise, at de har flyttet sig yderligere et niveau op, så de kan begynde at true Froome og Contador. Pinot har på imponerende vis udviklet sig til en af verdens vel nok ti bedste enkelstartsryttere og er sandsynligvis ærgerlig over manglen på enkeltstartskilometer i årets løb, men den franske stjerne skal bestemt ikke udelukkes fra sejren af den grund.

 

Outsiderfeltet i Critérium du Dauphiné udgøres desuden af særdeles stærke ryttere som den tidligere vinder Andrew Talansky, Daniel Moreno i en sjælden kaptajnrolle, tilbagevendte Sergio Henao, altid stabile Bauke Mollema, stortalentet Adam Yates, franske Pierre Rolland, den spanske veteran Joaquim Rodriguez samt irske Dan Martin, der måske i højere grad kører efter etapesejre.

 

Tre danskere er til start i det franske etapeløb i skikkelse af Tinkoff-duoen Jesper Hansen og Michael Valggren, som begge skal forsøge at hjælpe Contador frem til samlet sejr, samt Michael Mørkøv (Katusha) i sin vante rolle som hjælper for Alexander Kristoff.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Chris Froome

****: Alberto Contador

***: Richie Porte, Fabio Aru, Thibaut Pinot

**: Romain Bardet, Mikel Landa, Bauke Mollema, Joaquim Rodriguez

*: Andrew Talansky, Pierre Rolland, Daniel Moreno, Sergio Henao, Dan Martin, Adam Yates

 

Husk, at du kan følge alle løbets etaper live på feltet.dk/live.

DEL
INFO
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?