GP GLS Løbet har efterhånden skiftet navn en del gange, men har nu fundet en hovedsponsor i GLS, der i sidste øjeblik trådte til og reddede løbet fra at blive aflyst. Sidste år gik løbet under navnet GP Herning, men i folkemunde er løbet bedre kendt som ”En forårsdag på heden”, kraftigt inspireret af tilnavnet til Paris-Roubaix, ”En forårsdag i helvede”.
Og det er ikke nogen tilfældighed, at tilnavnet ligger sig tæt op af
Paris-Roubaix for selve ruten har også fået sin inspiration fra det mægtige endagsløb i Frankrig, der altid afgøres på ufremkommelige brostensstykker. Omkring Herning er det ikke brosten, men til gengæld grusveje, der udgør løbets nøglepunkter og i alt skal rytterne passere 21 af disse sektioner, hvoraf særligt stykket ”Den gyldne middelvej” vil kunne få afgørende betydning for løbets videre udvikling.
Noget af det rytterne også skal kæmpe med vil være varmen for der er lovet solskin, hvilket blot vil gøre grusstykkerne endnu mere dramatiske, idet kun de forreste vil være sikret, at de overhovedet kan se noget for de støvskyer, der vil rejse sig. Der vil derfor være kamp om at komme først ind på stykkerne, hvilket vil presse tempoet op og gøre løbet svært udfordrende.
De sidste tre år har en rytter fra Team CSC vundet løbet og for mange vil det være en mindre sensation, hvis ikke det bliver til fire sejre i træk. Holdet stiller nemlig til start med vinderen af Paris-Roubaix 2006 og den regerende verdensmester i enkeltstart Fabian Cancellara. Schweizeren havde en lettere skuffende forårssæson, hvor han aldrig fik vist sit potentiale, men han må formodes at være i form, idet han i næste uge stiller til start i Giro d’Italia.
Bjarne Riis har de sidste mange år gjort meget ud af at stille til start med én af holdets udenlandske stjerner, men faktisk har det i stedet været holdets danske ryttere, der har sat sig på løbet. Allan Johansen var fuldstændig overlegen sidste år og han er ligesom Cancellara sulten, efter et forår hvor det ikke blev til mange resultater. Ligeledes må både
Matti Breschel og Kurt-Asle Arvesen betragtes som alvorlige bejlere til sejren og det skal i det hele taget blive spændende at se hvordan Team CSC vil gribe deres favoritværdighed an. I den forstand må unge
Anders Lund nok finde sig i en rolle som hjælper, men helt afvise ham i front skal man nu ikke, idet formen har været opadgående den senere tid.
Det kan være svært at få øje på de helt store trusler til CSC, men måske kan løbets andet ProTour-mandskab, Unibet.com, skabe en overraskelse. Særligt Erwin Thijs har tidligere gjort det glimrende i de danske løb og han bakkes op af blandt andre det danske stortalent Troels Vinther og svenskeren Jonas Ljungblad, der er en hurtig mand i en afslutning.
Udover Troels Vinther er der mange andre danske talenter, der står på spring for at vise, hvad de duer til. Særligt Alex Rasmussen må være ude efter at vise Bjarne Riis, at han skal have en kontrakt næste år og sidste års nummer 3 har den perfekte statur for et løb som GP GLS. Ellers må særligt Team GLS skulle vise sig siden deres hovedsponsor nu også står for løbet, men med Jacob Moe Rasmussen ude kan det være svært at tiltro det danske hold en hovedrolle i et så hårdt løb som GP GLS.
Team Designa Køkken har derimod både René Jørgensen og Michael Reihs til start og efter en glimrende periode i en række udenlandske løb må de forventes som minimum at kunne køre i top 10. Rutinerede Michael Skelde fra Glud & Marstrand kan ligeledes tænkes at køre med om topplaceringerne.
Der er ikke mange navne, der klinger af klasse blandt de udenlandske ryttere, men det skal da nævnes at den regerende tyske mester Dirk Müller er til start om end han ikke har vist noget siden sidste års forbløffende sejr. Det norske kæmpetalent Edwald Boasson Hagen er nok et af de bedre bud, men spørgsmålet er om han har råstyrken til det i længden.
Colliers Classic Dagen efter køres Colliers Classic, der ligesom GP GLS også har skiftet navn nogle gange siden det første gang så dagens lys i 1998. Løbet køres omkring Århus og indeholder en række stigninger og efter danske forhold må den siges at være ganske hård.
For selvom ruten efter internationale forhold ikke kan betragtes som voldsomt kuperet er løbet faktisk aldrig endt med en massespurt. Ikke desto mindre kan man måske formode at det vil ske i år for efter i et par år at have oplevet fiasko i dette løb, har Team CSC valgt at sende deres argentinske sprinter Juan José Haedo til start.
Med Kurt-Asle Arvesen, Fabian Cancellara, Matti Breschel, Kasper Klostergaard og
Lars Bak som den resterende del af holdet må man som udgangspunkt regne med at holdet stadig vil forsøge at skabe løbet, men lykkes dette ikke vil de formentlig ændre taktik og decideret køre for Haedo på de afsluttende omgange i Århus.
Haedo har vist glimrende form i foråret og han står nu overfor karrierens største udfordring, idet han stiller til start i Giro d’Italia. Der er derfor næppe tvivl om, at han er ved at være helt på toppen og såfremt dette er tilfældet virker det urealistisk, at nogen i dette løb skulle kunne røre ham i en massespurt.
Igen er Alex Rasmussen et godt bud for udover at have råstyrken til et løb som GP GLS har han også sprinterevnerne til et løb som Colliers Classic. Ingen forventer at Rasmussen skal kunne hamle op med Haedo, men mindre kan også gøre og kan han eksempelvis tage en podieplads til Team
Odense Energi vil der næppe være mange på holdet, der er skuffede.
Ellers er det formentlig mange af de samme navne fra dagen før, der vil gøre sig gældende dog med den tilføjelse, at en af sæsonens danske åbenbaringer, Jonas Aaen Jørgensen, stiller til start for Team GLS. Efter en sæsonåbning, hvor han flere gange har demonstreret sin evne som afslutter, skal det blive en oplevelse at se ham på hjemlige veje.