Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: Prolog til Tour de Luxembourg
29. maj 2018 19:07 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Hvert år markeres starten på cykelsommeren, når det onsdagen efter afslutningen på Giroen går løs med den klassiske aftenprolog i Luxembourgs brostensbelagte og tekniske gader. Det vil også være tilfældet i år, hvor der er lagt op til en flot indledning på hertugdømmets nationale rundtur samt et sandt syrebad, når de eksplosive og teknisk stærke sprintere kaster sig ud i en kamp med puncheurs og prologspecialiser om den første førertrøje i det fem dage lange løb.

Ruten

En af de mest ikoniske etaper på cykelkalenderen er aftenprologen i Tour de Luxembourg. Selvom arrangørerne synes at angive forskellige distancer fra år til år, er det den samme rute, der er blevet brugt i adskillige udgaver. For mange er dette aftenslag den første indikation inden for cykelverdenen på, at sommeren endelig er kommet.

 

Sidste år ændrede man faktisk ændret en anelse på den klassiske etape, der er blevet forkortet med 750 m ved at fjerne en del af det første flade stykke. I år er distancen atter forlænget med 150 m, så der skal tilbagelægges 2,3 km i landets hovedstad Luxembourg. Først spurtes der ned ad en flad boulevard, mens det falder ganske let, indtil man når en teknisk fase med flere skarpe sving samt et hårnålesving, hvorefter man kører ned til floden, som man følger, indtil der resterer bare 810 m. Her forlader man vandet for at køre op ad en stejl 490 m lang bakke, der stiger med 12,09% i gennemsnit og har 354 m med brosten. Herefter venter 400 m i fladt terræn med hele 4 sving i en teknisk finale.

 

Etapen byder på i alt 62 højdemeter trods den korte distance.

 

Det var kendt som Jimmy Engoulvents etape, idet franskmanden vandt i 2007, 2010, 2012 og 2013 samt blev nummer 2 i 2008, nummer 3 i 2011 og nummer 4 i 2015. Han er imidlertid nu gået på cykelpension, og i stedet har andre taget over. Sidste år vandt prologspecialisten Damien Gaudin med hhv. 1 og 4 sekunder ned til BMC-duoen Greg Van Avermaet og Jempy Drucker, og i 2016 slog Drucker Maurits Lammertink og Tom Bohli med hhv. 3 og 4 sekunder. I 2015 var det Adrien Petit, der sejrede foran Bryan Coquard og Arnaud Gerard. I 2014 vandt Danny Van Poppel foran Drucker og Alex Kirsch, og hollænderen blev i 2014 nummer 2 bag Engoulvent og foran Jonathan Hivert. Derudover har også Fabian Cancellara vundet i 2011 og 2008, Gregory Rast i 2009 og Kim Kirchen i 2006, hvor etapen gjorde debut.

 

 

Vejret

Der er ikke noget værre end enkeltstarter, der ødelægges af regnvejr. Det kan blive tilfældet ved årets prolog, hvor der efter en flot sommerdag med masser af sol, kun enkelte skyer og temperaturer på 27 grader er en risiko for, at det hele ender med et tordenbrag ved aftentide. Da prologen først starter kl. 19, er der derfor en risiko for, at nogle ryttere får våde veje. Der vil bare være en svag vind fra syd, hvilket primært giver modvind på første del, medvind på anden del samt side- og modvind fra bunden af stigningen og frem til mål.

 

Favoritterne

Prologen i Luxembourg er som sagt lidt af en klassiker, og derfor har de fleste en rimelig god fornemmelse af, hvem der kan gøre det godt i de snævre gader i det lille lands hovedstad. Ganske vist er ruten ændret en anelse, men der er i alt væsentligt tale om samme rute som i de seneste mange år. Det er en ganske speciel prolog, der ikke er skabt til enkeltstartsspecialister. Tværtimod er det en etape for puncheurs, stærke sprintere og eksplosive typer, der har power og fart til at spurte op ad en bakke og tekniske evner til at håndtere de mange sving.

 

Efter Jimmy Engoulvents store dominans er etapen i de senere år primært blevet vundet af sprintere. Danny Van Poppel, Adrien Petit og senest Jempy Drucker har trukket sig sejrrigt ud af spurten op ad bakken, og det er derfor nærliggende igen i år at pege på en hurtig afslutter. Sidste år blev etapen imidlertid vundet af den knap så eksplosive prologspecialist Damien Gaudin, og derfor kan også denne ryttertype gøre sig gældende.

 

Desværre kan etapen blive præget af risikoen for regn. Kommer der en tordenbyge - og risikoen er særligt stor for de sidst startende - vil det få afgørende indflydelse på udfaldet. Har man våde veje på så teknisk en rute, har man ikke skyggen af chance for at vinde, og derfor vil etapen i givet fald med statsgaranti blive vundet af en rytter, der har kørt i tørvejr. Vi baserer denne analyse på den antagelse, at alle har lige vilkår, men det kan som sagt meget vel gå anderledes.

 

Årets prolog synes at kunne blive en meget åben affære med flere gode bud på en vinder, men vi vil sætte pengene på Christophe Laporte. Som sagt er det ofte sprintere med et godt punch på stigninger, der kan begå sig på denne etape, og franskmanden passer som fod i hose på den beskrivelse. Samtidig har han vist gode evner som temporytter med sin choksejr på enkeltstarten i Belgium Tour samt den gode præstation i Besseges i februar på en rute, der også krævede punch på en stigning. Netop sejren i Belgien vidner også om god form, og da han samtidig er teknisk fremragende, tror vi, at den stærke franskmand tager sin anden sejr på en uge.

 

Løbets bedste temporytter er utvivlsomt Jan Tratnik, der har udviklet sig til lidt af en specialist. Han var i top 10 ved VM og vandt enkeltstarten i Coppi e Bartali i år, hvilket vidner om hans høje klasse. Han er mere ubeskrevet på prologer, men vandt dog prologen i Slovakiet Rundt sidste år, og da han er en eksplosiv type med punch på stigninger og en god spurt, burde han også være god på en rute som denne. Formen er god, men det hele afhænger af, om ruten trods alt bliver en anelse for kort for den meget alsidige slovener.

 

Sidste år vandt Damien Gaudin etapen, hvilket kom som en lille overraskelse. Han fremstår nemlig ikke som prototypen på en eksplosiv fyr til en rute som denne, men han har alligevel en imponerende evne til altid at levere på prologer, som han gjorde, da han fik sit gennembrud med sejren på en kort prolog i Paris-Nice for efterhånden mange år siden. Han er dog også en ret ustabil rytter, hvis form altid er uforudsigelig, og efter en lang pause og en DNF i weekenden er der usikkerhed om, hvor han står.

 

Vi glæder os som små børn til at se Andrea Pasqualon på denne etape. Italieneren blev sidste år nr. 10, men han er i dag en langt, langt stærkere ryttere. Det har han senest vist med sejren i puncheurafslutningen i GP de Plumelec i lørdags, og hans form er derfor fremragende. Han er som sprinter en eksplosiv fyr med et godt punch på stigninger og burde derfor være i stand til at gøre det godt på en rute som denne.

 

Adrien Petit er også en tidligere vinder af denne etape, der for en semisprinter som ham er en ganske god chance. Han har ikke kørt mange gode prologer i sin karriere, men lige netop denne burde passe ham. Som for holdkammeraten Gaudin gælder imidlertid, at hans form er usikker, efter at også han har haft en længere pause og udgik i weekenden.

 

Justin Jules burde være skabt til denne etape. Den franske sprinter er kendt som en hårdfør type med gode evner på korte stigninger, men særligt er han kendt for sine tekniske evner. Det betyder, at denne rute er nærmest skræddersyet til ham, og han burde derfor være i stand til at køre med om sejren.

 

Det samme er Jonathan Hivert, der tidligere er blevet nr. 3 på denne etape. Med sit punch på korte stigninger har ha nærmest skrevet sit navn med ged ud over en rute som denne, men som vi skrev i den store optakt til løbet, er franskmanden desværre altid lidt af en lottokupon. Hans form kommer, lige så hurtigt som den forsvinder, og efter en skuffende præstation i weekenden kan man frygte, at han ikke just er flyvende i øjeblikket.

 

Den lokale helt Alex Kirsch er tidligere blevet hhv. nr. 6 og 7 på denne etape, som passer ham ganske glimrende. Han har store ambitioner i klassementet og vil være opsat på at sikre sig et godt udgangspunkt. Han har ikke vist storform på det seneste, men han burde være helt skarp til et af sæsonens store mål efter en lille pause med hård træning

 

Skal vi fortsætte med den fjerde rytter fra Direct Energie? Vi må hellere også nævne Sylvain Chavanel. Egentlig skulle man mene, at han aldrig ville få gang i sit monstergear på en kort rute som denne, men han er faktisk glimrende på prologer. Det var ham, der kæmpede med Gaudin om sejren på den omtalte korte, tekniske Paris-Nice-prolog for et par år siden, så den teknisk stærke franskmand kan sagtens begå sig. Spørgsmålet er dog, om denne rute trods alt ikke er en anelse for kort.

 

Sport Vlaanderen har i Piet Allegaert og Benjamin Declercq to ryttere, der sidste år kørte i top 7, og som burde kunne gøre det fint igen. Desværre har ingen af dem vist storform på det seneste. Det har til gengæld Pim Ligthart, der bestemt ikke er tempospecialist, men som netop på en rute som denne burde kunne gøre det glimrende. Derudover er der en af de helt store favoritter til den samlede sejr, Eduard Prades, der burde kunne køre i top 10, men næppe kan vinde. Endelig burde Sean De Bie også have fine muligheder her.

 

Andre ryttere med potentiale til et fint resultat er Anthony Perez, Bert Van Lerberghe, Huub Duijn, Yannick Martinez, Joonas Koch, Enrique Sanz, Alexander Krieger, Nikodemus Holler, Amary Capiot, Olivier Pardini og Joeri Stallaert.

 

Feltet.dks vinderbud: Christophe Laporte

Øvrige vinderkandidater: Jan Tratnik, Damien Gaudin

Outsidere: Andrea Pasqualon, Adrien Petit, Justin Jules, Jonathan Hivert, Alex Kirsch

Jokers:  Sylvain Chavanel, Piet Allegaert, Benjamin Declercq, Pim Ligthart, Eduard Prades, Xandro Meurisse, Sean De Bie

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger