Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Portræt: Mathias Bregnhøj

Portræt: Mathias Bregnhøj

18. september 2023 16:00Foto: Anouk Flesch

For bare to år siden lå det ikke i kortene, at 27-årige Mathias Bregnhøj skulle blive professionel cykelrytter, men efter et forrygende 2023 virker det som det oplagte næste skridt i karrieren. Feltet.dk har taget en snak med vejlenseren om, hvordan han i en relativt sen alder har fået sit gennembrud.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Portættet bringes her som en genudgivelse. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 14. august 2023.

 

Mathias Bregnhøj er en mand med selvtillid.

 

Godt halvvejs gennem 2023 har den 27-årige vejlenser allerede 4 UCI-sejre, og det har været med at give ham en tro på egne evner, der godt nok er lidt underspillet og jysk, men ikke er til at overse.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour de Romandie

 

Nu står han midt i en gennembrudssæson på det dansk-luxembourgske kontinentalhold Leopard TOGT Pro Cycling, hvor der skal gå meget galt, hvis den ikke gør ham nyprofessionel i en alder af 27 år.

 

”Nu tror jeg på, at jeg kan lave en rigtig professionel hen over de næste syv-otte år,” siger Mathias Bregnhøj, da Feltet.dk møder ham til en snak om, hvordan han er kommet hertil.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Bregnhøj vandt i marts etapeløbet Olympia's Tour. Foto: Leopard TOGT Pro Cycling

 

De første år

Det har nemlig ikke altid ligget i kortene, at Mathias Bregnhøj kunne gøre en karriere ud af sin cykel. Han startede i Vejle Cykel Klub som 15-årig, da han og en kammerat, som så mange andre, så en masse Tour de France og spillede en masse Pro Cycling Manager, og derefter tænkte, at det ville de prøve på egen krop.

 

Bregnhøj havde fået en cykel i konfirmationsgave og var træt af fodboldklubben, og så fik cyklen et skud.

 

”Det var jo klassisk, at man cyklede hver tirsdag og torsdag med sine venner og lørdag og søndag om vinteren, og så cykelløb om sommeren,” fortæller han om, hvordan ugen så ud de første år.

 

Han var aldrig noget særligt talent på de danske landeveje, så det var ikke det, der holdt ham fast i sporten. Det var mere de venskaber, der opstod efter timelange samtaler på talrige træningsture, for selve cykelsportens natur lægger, måske mere end nogen anden sport, op til, at man snakker med hinanden.

 

Det skabte nogle helt særlige fællesskaber blandt de unge drenge i klubben, at de nærmest blev tvunget til at lære hinanden rigtigt at kende.

 

Potentialet på bakkerne

Da Mathias Bregnhøj blev junior, blev han i Vejle Cykel Klub, men som 2. års-junior blev han en del af det nystartede juniorhold Team Campus Vejle Middelfart, som i dag har udviklet sig til Team Mascot Workwear. Her mødte han blandt andet Kasper Asgreen, som i dag er en af hans bedste venner.

 

Læs også
Optakt: 8. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Bregnhøj var stadig ikke noget stortalent og turde ikke drømme om at blive professionel, men på en udenlandstur fandt han ud af, at det måske mere handlede om, at den danske natur ikke lå til hans statur.

 

”Vi var nede og køre et bjergløb i Østrig, hvor jeg nok fandt ud af, at jeg var bedre til at køre opad end mange af de andre danskere,” fortæller han.

 

Juniorårene er for mange potentielle topatleter en tid, hvor de afkald, der ligger i at dyrke elitesport, for alvor kommer på spil. Gymnasiefester har taget livet af mange karrierer, før de for alvor kom i gang, men Mathias Bregnhøj blev velsignet med at få placeret sig i en sportsklasse på Campus Vejle fyldt med primært fodboldspillere, så han ikke var endt i en klasse, hvor man stak ud ved at blive hjemme.

 

”Det kunne jeg jo se med mange af dem omkring mig, at de stoppede netop i gymnasieårene, fordi de følte, at de gik glip af for meget socialt,” siger han.

 

Tiden på Team Campus Vejle Middelfart bød også på en stigende seriøsitet. Den unge vejlenser fik sit første træningsprogram af sportsdirektøren Henrik Kragh - far til Søren og Asbjørn - og der lå også en vis prestige i at køre på et af de fire-fem juniorhold, der var i Danmark. Stadig var det dog uden konkrete drømme, at han skulle ende med et liv som professionel cykelrytter.

 

Bregnhøj bliver senior

Da juniortiden lakkede mod enden, rykkede Asgreen og Bregnhøj til Odder Cykelklub, hvor de startede i B-klassen. I det første løb i Hjørring står de begge af i snevejr, og dagen efter kører de over stregen som nummer et og to i Aalborg. Den dag fik Asgreen æren af at krydse stregen først, men et par måneder senere vandt Mathias Bregnhøj sit første cykelløb nogensinde, da han kørte først over stregen i B-klassens løb Silkeborg.

 

I 2015 bliver Mathias Bregnhøj student, og han får et job, hvor han tastede toldpapirer hos UPS

 

”Det var faktisk det perfekte job som cykelrytter, fordi man startede arbejde klokken 16 eller 17, og så varede det til 21 eller 22. Så var det hjem og sove bagefter, og så kunne man stå op igen og træne om formiddagen, inden man skulle på arbejde. Så det var faktisk et ret godt job som cykelrytter,” siger han.

 

Samtidig får Bregnhøj bidt sig fast i den danske A-klasse, hvilket fører til et skifte til Herning Cykle Klub i 2016, hvor flere placeringer omkring top 10 i de danske UCI-løb ender ud i en kontrakt med det danske kontinental-hold BHS-Almeborg Bornholm.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Bregnhøj under PostNord Danmark Rundt i 2019. Foto: BHS Almeborg Bornholm

 

I løbet af de første år på hos bornholmerne lægger han hele tiden niveauer på, før han i 2019 har et lille gennembrud med en 6. plads på en etape i UCI-løbet Alpes Isére Tour og ikke mindst en samlet 16. plads i et stærkt besat PostNord Danmark Rundt. Her begynder Bregnhøjs potentiale så småt at gå op for ham.

 

”Det var første gang jeg tænkte, at måske kan det lade sig gøre. Også selv sagt fordi Riwal blev professionel i 2019-sæsonen, så blev lidt som om, at der var noget inden for rækkevidde. En lidt nemmere vej til det der professionelle liv som dansker. Det var nok deromkring i 2019, at jeg faktisk troede på, at det kunne lade sig gøre,” fortæller han.

 

Mathias Bregnhøj har på det tidspunkt fået indrettet sig en hverdag, hvor han studerede Ernæring & Sundhed som fjernstudie, så da corona-pandemien lukkede verden ned, var det kun manglen på cykelløb, der ændrede sig i hans liv. Modsat mange andre skulle han ikke finde ind i en ny rytme, men kunne holde skruen i vandet indtil cykelløbene startede i en sammenpresset efterårssæson.

 

Niveauspringene

Netop i årene omkring corona var der flere afgørende faktorer, der har løftet Bregnhøjs niveau op på en helt anden hylde.

 

Den første var, at han i 2019 begyndte at studere Ernæring & Sundhed og derfor studie fik en markant bedre indsigt i, hvordan hans fysiologi fungerer. På kontinental-niveau er der nemlig sjældent ressourcer til diætister, og derfor ligger en stor del ansvaret for rytternes ernæring på deres egen kendskab til kost.

 

Men den største fordel ligger faktisk ikke i at vide, hvad man skal spise hvornår, men snarere hvornår det er vigtigt at lægge sin mentale energi på tallerkenen.

 

”Så er der selvfølgelig nogle tidspunkter, hvor du skal være ret konsekvent med tingene. Især under cykelløbene er det jo nødvendigt, at du er ret konsekvent med, hvor meget energi du får, og hvor meget væske du får,” forklarer han.

 

”Men til hverdag er der også nogle tidspunkter, hvor man skal sige, at mad bare er mad. Fordi ellers bruger man for mange kræfter på at tænke over, at ’det her må jeg ikke spise, og det her må jeg ikke spise’. Så gokker man sig selv oveni hovedet og får et svært forhold til mad.”

 

Læs også
Lynhurtig dansker forklarer, hvordan leadout blev til ny sejr

 

En anden faktor var, at hans træning gradvist blev forbedret. I 2017, hvor han kørte sit første år som kontinental-rytter, kørte han 19.000 kilometer, mens han kørte cirka 30.000 kilometer i 2022.

 

Derudover skiftede han træner frem mod 2021, og det skifte blev afgørende. Bregnhøj havde altid være bedre op ad bakke end på flad vej, men da han oftest kørte i Danmark, var træningen indrettet til at arbejde på hans svagheder. Med den nye træner blev den indstilling vendt på hovedet, så Bregnhøjs potentiale på stigningerne blev maksimeret.

 

Efter det skifte i træningen er der særligt ét spørgsmål, Bregnhøj stiller sig selv. Hvad nu, hvis han var taget til Italien for syv år siden for at prøve sig selv af i mere kuperet terræn? Hvad var karrieren så blevet til?

 

”Det har jeg tænkt over mange gange, men på den anden side nu står jeg også hvor jeg står nu og har haft et knaldgodt første halvdel året. Så måske skal man ikke spekulere for meget over det,” siger han.

 

Skiftet til Riwal

I 2022 skiftede Mathias Bregnhøj væk fra Bornholm efter fem år, og fra start gav den nye træning pote i etapeløbet Tour du Haut-Var, hvor han på den stærkt kuperede 2. etape bliver nummer 10 omgivet af WorldTour-ryttere.

 

”Vi tog direkte fra træningslejre i Spanien og op til Haut Var. Der var ikke så meget tvivl om, at Lukas Eriksson var kaptajn i mange af løbene, men jeg kørte lige op med ham på træningslejren, og så blev han så syg, så han kunne ikke tage med til Haut Var. Og fordi jeg havde kørt lige op med ham, så blev det jo så mig, vi kørte for, og det lykkedes jo så rimelig godt allerede der,” siger han.

 

Det løft til selvtilliden forsatte i resten af 2022, hvor Bregnhøj lavede en række top 10-placeringer i UCI-løbene og viste sig flot frem på hjemmebanen i Vejle under PostNord Danmark Rundt.

 

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter et langt udbrud, der tvang Geraint Thomas i arbejdstøjet, vandt Bregnhøj fighter-prisen på 5. etape. Foto: Dorte Adelfred

 

I november blev Bregnhøj blev færdiguddannet, og med den imponerende 2022-sæson i bagagen gav Riwal, der nu var fusioneret og blevet til Leopard TOGT, ham mulighed for at cykle fuldtid uden at skulle have en anden indkomst. Planen var, at 2023 var året, der skulle lancere Mathias Bregnhøj op på den professionelle scene.

 

Læs også
Optakt: Famenne Ardenne Classic

 

Det helt store gennembrud

Og så er vi tilbage ved det med den lidt nyfundne selvtillid. Allerede fra årets start havde han udset sig UCI-etapeløbet Circuit des Ardennes som et af sine store mål.

 

”Allerede inden sæsonen gik i gang, der havde jeg sagt til en af vores nye sportsdirektører, en tysker, at jeg kommer vinde i Ardennes. Og han var sådan lidt ’okay, helt sikkert’,” fortæller han.

 

Senere hørte Bregnhøj, at udmeldingen havde gjort stort indtryk på den nye sportsdirektør.

 

”That Mathias, he is quite confident,” fik han sagt på et møde.

 

Indtil videre har 2023 været et langt selvtillidsboost for Mathias Bregnhøj. Allerede i marts vandt han sin første UCI-sejr, da et taktisk spil på sidste etape vandt ham den samlede sejr i Olympia’s Tour. Blot to uger efter vandt han 2. etape i netop Circuit des Ardennes, og den etape vandt ham også den samlede sejr, før han i midten af maj vandt 2. etape af Fleche du Sud.

 

En resultatliste, som 27-årige Bregnhøj selv forventer at veksle til en professionel kontrakt fra 2024 og frem.

 

”Jeg var også meget inspireret af Elmar (Reinders, som nu kører for Jayco-AlUla, red.), min holdkammerat fra sidste år. Han har været professionel før, men sit rigtige gennembrud fik han først sidste år i en alder af 30. Jeg tror, han vandt fem sejre. Nu er jeg oppe på fire sejre, nu er mit mål pludselig blevet, at jeg skal tangere Elmars fra sidste år,” fortæller han.

 

Mathias Bregnhøjs næste mål starter allerede tirsdag, når han står i spidsen af Leopard TOGT’s hold til PostNord Danmark Rundt.

DEL
INFO
Mathias Bregnhøj
Nyheder Profil Resultater Statistik
Leopard TOGT Pro Cycling
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?