Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Smerteterapeut, spansk vingård og DM-sensation: Tidligere dansk kæmpetalents vilde comeback

Smerteterapeut, spansk vingård og DM-sensation: Tidligere dansk kæmpetalents vilde comeback

31. oktober 2023 08:45Foto: Henrik Woer

Aksel Bech Skot-Hansen har kæmpet sig igennem et mareridt af en knæskade. Nu fortæller den 23-årige om sin to år lange vej ud af smerterne og tilbage til den danske elite.

Artiklen fortsætter efter videoen.

”Det er ikke noget, der er sket fra den ene dag til den anden, men det var en kæmpe befrielse ikke at skulle lægge så meget mærke til det.”

 

Nej, Aksel Bech Skot-Hansens knæsmerter var ikke ligefrem noget, der forsvandt henover natten. Meget længere fra sandheden kan man næppe komme.

 

Knæskaden daterer sig helt tilbage til november 2020. Og nej, heller ikke det er hele sandheden. For overbelastningsskaden var allerede den fjerde i rækken i corona-sæsonen, hvor danskeren desuden nåede at brække albuen ved U23 EM, et af de blot otte løb, han nåede i 2020.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour de Romandie

 

”Det er bare smerter. Det er ikke så voldsomt igen, men jeg rammer ligesom en mur efter en time til halvanden, hvor det går over en grænse for, hvor ondt det må gøre. Sådan har det været gennem hele vinteren,” fortalte Skot-Hansen om sit højre knæ i februar 2021.

 

Talentet nåede faktisk at blive klar til Pinse Cuppen i maj, men efter Fredsløbet blot et par uger senere oplevede han nok et tilbagefald. Han udgik af DM, og i september indså han, at også sæsonen 2021 var slut efter mindre end 10 løbsdage.

 

På dette tidspunkt måtte coloQuicks sportschef, Christian Moberg, beslutte, at der ikke igen kunne være plads til så skadesplaget en rytter, selv ikke når han betragtede vedkommende som et "kæmpe talent".

 

”Vi har sendt ham til alle de specialister, der findes. Han var oppe at køre tre-fire timer til træning på et tidspunkt. Men smerterne blev ved med at komme tilbage. På et tidspunkt begyndte han også at blive skadet i det andet knæ, fordi han havde trådt mere med det end med det skadede. Vi kan ikke blive ved med at presse en mand, der bliver skadet hele tiden,” sagde Moberg efter 2021-sæsonen.

 

Skot-Hansen blev nummer 18 ved junior-VM i 2018 - men først efter at være kørt ind i en mur og fået hjernerystelse. Foto: Tariq Mikkel Khan.

 

Skot-Hansen blev sat til at lave stabilitets- og aktiveringsøvelser før sine træningspas, og derudover styrketrænede han de stabiliserende muskler omkring knæet. Hvad der præcis var galt med knæet kunne ingen dog svare ham på.

 

”Der har været momenter, hvor man har mistet modet lidt. Jeg har måske set 10 forskellige specialister og behandlere, som alle sammen har været sikker på, hvad problemet har været. Og at deres behandling kunne løse det. Men det har aldrig rigtig været tilfældet.”

 

”Så når man ser den 11. behandler, og også han mener, at han har en løsning, så er man selvfølgelig mere skeptisk,” fortæller rytteren selv i dag.

 

I halvandet år havde han været plaget af skader, herunder næsten non-stop i de seneste 10 måneder. Han var uden kontrakt. Alligevel havde Skot-Hansen ikke tænkt sig at give op.

 

Læs også
Optakt: 8. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Det var selvfølgelig på nogle punkter en svær beslutning at stoppe sæsonen, men jeg tænkte aldrig, at jeg skulle stoppe helt. Det var et skridt tilbage, og så handlede det om virkelig at komme tilbage fra knæskaden.”

 

”Det blev en langsigtet plan. For tidligere havde der været noget stress med at skulle blive skadesfri og præstere noget i løbet af sæsonen for at kunne få forlænget kontrakten. Da jeg så ikke forlængede med coloQuick, besluttede jeg lige at tage to skridt tilbage og komme helt oven på igen.”

 

”Jeg havde ikke mistet modet og troen på, at jeg kunne blive skadesfri. Når man har været skadet i så lang tid, så kan det godt være svært at forestille sig, at man på et tidspunkt kan være uden smerter.”

 

”Det var bare blevet hverdag, at det gør ondt, når man træder. Men jeg havde altid troen på, at jeg kunne blive klar igen og komme tilbage på mit bedste.”

 

Smerteterapeuten

September 2021 blev skelsættende på flere måder. Det var ikke blot i denne tid, at Skot-Hansen satte karrieren på pause. Han begyndte også at snakke med en såkaldt ”smerteterapeut”.

 

”Når man har været skadet så lang tid, så begynder man jo også at passe på sit knæ. Som cykelrytter mærker man sin krop hele tiden. Så når man er skadet, er man hele tiden opmærksom på sit knæ,” forklarer Skot-Hansen og fortsætter:

 

”Det er naturligt, at man bliver overopmærksom på knæet. Det arbejdede vi med, og jeg fik en forståelse for, hvor meget det egentlig betyder for knæskader. Det er noget, som de fleste, der har været skadet længe, har bøvlet med, måske uden at de har vidst det.”

 

Skot-Hansen (bagerst) på Frederiksberg under afslutningen på PostNord Danmark Rundt 2019. Foto: Feltet.dk.

 

Skot-Hansen og smerteterapeuten Simon Kirkegaard talte i fem timer. Hele skadesforløbet blev vendt, og cykelrytteren blev introduceret til smertevidenskaben. Efter de fem timer blev Skot-Hansen bedt om squatte 100 kilo og undervejs lægge mærke til følelsen i knæet.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Resultatet var vildt.

 

”Smerten var mere eller mindre væk. Det var en klar øjenåbner for mig, hvor meget det egentlig har betydet,” fortæller Skot-Hansen, som derefter blev sat til at løbetræne.

 

”Det var noget, jeg i hvert fald ikke kunne. Kunne jeg ikke cykle, kunne jeg heller ikke løbe. Men det var for at bryde en mental barriere.”

 

”Efter jeg havde arbejdet med ham, kunne jeg lige pludselig godt løbe fem kilometer uden at mærke det store til knæet. Derefter løb jeg 10 kilometer. Det var en øjenåbner for, at der var noget om det. Det var helt klart noget, der har hjulpet mig tilbage.”

 

Vingården på Mallorca

Smerten på cyklen forsvandt ikke lige så pludseligt. Det tager noget tid at lære kroppen, at der ikke er noget i vejen.

 

Men langsomt gik det bedre og bedre henover vinteren 2021-2022. Efter snakken med Simon Kirkegaard havde Skot-Hansen en anden bevidsthed om, hvordan det måtte føles. Han var tæt på at kunne kalde sig skadesfri - lige indtil skæbnen atter ville det anderledes.

 

Danskeren blev ramt af kyssesyge, og cykelcomebacket udskudt. I stedet besluttede han sig for at rejse ud på et helt nyt eventyr.

 

Et eventyr, der startede ved et tilfældigt opslag på Facebook om et job på en spansk vingård.

 

”Det var en mulighed for at komme væk og prøve noget nyt. At komme ud af hamsterhjulet med hele tiden at prøve at blive skadesfri og blive slået tilbage gang på gang,” siger Skot-Hansen.

 

Læs også
Optakt: Famenne Ardenne Classic

 

Danskeren søgte jobbet, fik det, og i det tidlige 2022 satte han sig så på en flyver mod Mallorca, hvor han skulle arbejde på fuldtid.

 

Cykling blev der dog også både plads og tid til. Træningen var ikke så struktureret, som den havde været, men det betød åbenbart mindre.

 

”Dernede fandt jeg ret hurtigt ud af, at det gik meget godt. Overraskende nok, selvom jeg ikke arbejdede særligt seriøst. Jeg fik kørt nogle test, og lige pludselig så det meget godt ud.”

 

Skot-Hansen på træningslejr med coloQuick omkring Glyngøre i det tidlige 2021. Foto: Toke Hage.

 

Det bemærkede også den træningsgruppe, som Skot-Hansen kørte med. Ejeren af vindgården var tosset med cykling og styrede træningsgruppen, der var spækket med lokale supermotionister og tidligere professionelle.

 

Da Skot-Hansen blev spurgt, om han ville køre fire lokale criteriums, svarede danskeren ja. Han kørte dem mest for sjov og for træningens skyld, men formåede alligevel at vinde et af dem og blive toer i et andet.

 

”Det var selvfølgelig fedt. Det var en helt anden måde at gribe tingene an på. Det var mere afslappende at køre. Det var super fedt,” genkalder Skot-Hansen lidt mere end et år senere.

 

I løbet af opholdet på Mallorca var der igen forbedring at spore i knæet. Og fra sommeren anser Skot-Hansen sig selv som skadesfri, hvilket han har været siden. Hvad der præcis har gjort forskellen, er han usikker på. Smerteterapien i samspil med ny styrketræning af ryggen er hans bedste bud blandt flere ting.

 

Tilbage til Danmark og A-klassen

I februar 2023 rejste Skot-Hansen tilbage til Danmark, og fire måneder senere dukkede han ud af det blå op på resultatlisten ved A-løbet i Skive. Først selvsamme formiddag den 10. juni var han blevet annonceret hos DCU-holdet Team JS.dk.

 

Læs også
Se Tobias Lund spurte sig til sin tredje etapesejr

 

”Jeg var ude at træne med en kammerat, som kører for holdet. Han foreslår, at jeg skulle køre noget træningscykelløb hos VeloFit om onsdagen. Han sagde, at det var meget hyggeligt. Der kørte jeg et par onsdage og bliver egentlig bare kørt fuldstændig agterud.”

 

”Men de mangler en mand til et løb i Belgien i starten af juni. Jeg havde lige søgt licens, så jeg tænkte: ”Hvorfor ikke?”

 

Skot-Hansen afsted med Anthon Charmig under DM 2023 i Aalborg. Foto: Lars Bo Nielsen.

 

I sidste ende lykkedes det ikke for Aarhus-holdet at få Skot-Hansen til start i Belgien. Til gengæld blev den 22-årige ingenlunde kørt fuldstændig agterud, da han gjorde comeback i A-klassen efter næsten to års fravær.

 

Nummer seks blev han i Skive, og dagen efter sluttede han firer i Vejle, i øvrigt på sin 23-årsfødselsdag.

 

Comebacket skulle allerede kulminere to uger senere, da han med en 10. plads blev den første DCU-rytter i tre år til at køre top 10 ved DM. Senere på sommeren blev han udtaget til landsholdet ved PostNord Danmark Rundt.

 

”Det har været lidt en speciel sæson, hvor jeg kom lidt vingeskudt ind i det. I starten var det fra uge til uge, at jeg rykkede mig et nyt niveau. På den måde var det super motiverende. Det var også super fedt at komme ind på et hold som JS. Vi har bare haft det pisse sjovt med at køre løbene. Det var også med en lidt mere afslappet tilgang end konti-holdene.”

 

Retur til coloQuick

”Vi håber, at han starter med at køre igen. Måske er han tilbage om to år. Vi ved det ikke. Men den dag, han er tilbage og viser gode takter, så er han foran i køen for at få en plads på holdet igen.”

 

Måske Christian Moberg vidste mere, end han selv troede dengang i december 2021.

 

Læs også
Lynhurtig dansker forklarer, hvordan leadout blev til ny sejr

 

Egentlig havde Skot-Hansen lagt tankerne om et comeback til coloQuick til siden. Han troede, at hans tid hos midtjyderne var et overstået kapitel. Og han tænkte, at holdet var af samme opfattelse.

 

Men så faldt han henover sommeren i snak med sin tidligere træner og nuværende coloQuick-sportsdirektør Finn Madsen.

 

”Vi snakker om, hvordan det går og så videre. Vi aftaler så et møde en uge eller to efter i august. Jeg havde egentlig ikke i tankerne, at jeg skulle køre på coloQuick, men jeg syntes, at det gav super god mening. Jeg kender hele setup´et, og jeg ved, at det fungerer. Og at der er nogle super gode folk omkring holdet,” siger Skot-Hansen.

 

Skot-Hansen bagerst i en gruppe med Mattias Skjelmose, Andreas Kron og Søren Kragh under årets DM. Foto: Henrik Woer.

 

Jyden nåede at være skadet i to år. I det nye år starter han på en uddannelse i molekylærbiologi. Men drømmene om at blive professionel cykelrytter er stadig noget af det, der driver ham, og her er skiftet fra DCU- til kontinentalhold et skridt på vejen.

 

”Det har altid været planen, at jeg gerne ville tilbage og se, hvad jeg kan drive det til. Der var så mange skader og corona, som stod i vejen for, at jeg kunne præstere de første tre år på coloQuick. Så jeg er stadig nysgerrig på, hvad jeg kan drive det til,” forklarer Skot-Hansen.

 

Efter alt, hvad du har været igennem, hvad er så målene for din cykelkarriere nu?

 

”Det er svært at være konkret. For min sæson i år er ikke til at sammenligne med den, der kommer i 2024. Det bliver et andet setup.”

 

”Jeg går ind til den med en åbenhed, at det kan gå i alle mulige retninger. Men det er en nysgerrig for at se, hvad det kan blive til, der driver det, også fordi jeg ikke føler, at jeg har haft en sæson, hvor tingene er gået problemfrit. Det er mest det, der er målet. At få en sæson med noget stabilitet og så se, hvad jeg kan drive det til.”

 

Godt halvandet år efter de seneste smerter har Skot-Hansen endegyldigt lagt sit mareridt bag sig. Han er ikke bange for, at højre knæ atter vil volde ham problemer. Han har fået redskaberne til at holde sig fri.

 

”Det er super rart. Det er sgu godt at være tilbage. Det er en følelse af frihed lige pludselig ikke at være bundet til knæsmerterne.”

 

Aksel Bech-Skot Hansen kørte sine juniorår hos Team Mascot Workwear. I 2018 blev han udtaget til VM, hvor han kørte ind i en mur og pådrog sig en hjernerystelse samt grimme sår i ansigtet. Efterfølgende måtte han holde fire måneders pause. Alligevel gennemførte han løbet og blev nummer 18.

 

I sit debutår som senior udmærkede han sig med en stor hjælperindsats, da holdkammeraten Niklas Larsen sensationelt vandt PostNord Danmark Rundt. Derefter begyndte skadeshelvedet i 2020.  

 

Nu er det altså forbi, modsat tiden hos coloQuick.

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?