Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stortalents træner kritiserer DCU: Han var helt i kulkælderen

Stortalents træner kritiserer DCU: Han var helt i kulkælderen

10. september 2022 07:00Foto: Dorte Adelfred

Matias Malmberg er fortid på banelandsholdet og trods sin titel som dansk U23-mester fravalgt til VM-enkeltstarten. Brian 'Hellerup' Petersen kritiserer nu, hvad der i hans øjne har været mangelfuld kommunikation og kontakt fra DCU til rytter og hold samt beslutningen om at fravælge Malmberg til VM.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I de seneste fire år havde han kørt på det danske banelandshold. I den foregående oktober havde han været med til at sikre 4.000-meterholdet en overraskende EM-guldmedalje. Og hans øjne var nu rettet mod VM i Frankrig til oktober.

 

Men efter fjerdepladsen i 2021 bliver det heller ikke i år, at Matias Malmberg får en VM-medalje - eller nogen VM-deltagelse overhovedet. 

 

Det var nemlig ikke tilfældigt, at den 22-årige ikke var med ved årets EM i august. På et møde den 1. april havde Malmberg nemlig fået at vide, at han ikke længere er en del af banelandsholdet.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Det bekræfter både sportsdirektør hos coloQuick Brian 'Hellerup' Petersen og elitechef i Danmarks Cykle Union Morten Bennekou til Feltet.dk.

 

”Jeg og landstrænergruppen traf en sportslig beslutning i forhold til Malmbergs virke i baneprojektet. Det vidste vi godt var en drejning, han ikke ville bryde sig om. Det var ikke hans sportslige ønske,” siger Bennekou efter at have været i konsultation med banelandstræner Casper Jørgensen og tilføjer:

 

”Derfor ville vi gerne gøre, hvad vi kunne for at hjælpe ham igen. Det synes vi faktisk også, at vi har gjort.”

 

Bennekou begrunder blandt andet dette med, at han personligt foreslog Malmberg at tage en bisidder med til det møde, hvor beskeden blev leveret. Dette afslog rytteren ifølge Bennekou.

 

Derudover opretholdt DCU Malmbergs Team Danmark-støtte i tre måneder, modsat den statslige organisationens normale model på én måned. DCU tilbød også Malmberg lån af en wattmåler. Rytteren selv bekræfter endvidere, at unionen tilbød ham en træner, hvilket han valgte ikke at tage imod.

 

”Det er vores oplevelse, at vi har gjort, hvad vi kunne for at afbøde andre ubehag af den sportslige beslutning, som vi har truffet,” lyder det fra Bennekou.

 

Matias Malmberg under årets PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

”Helt i kulkælderen”

Beslutningen tager hårdt på Malmberg, som efter mødet ikke længere har kontakt til DCU.

 

”Der skal jeg samle en ung mand op, der har fået et ordentligt knæk. Han var helt i kulkælderen. Hold kæft, hvor har han været ked af det,” forklarer Hellerup, der, præcis som coloQuicks ledende sportsdirektør Christian Moberg, uvidende om mødet og beslutningen bliver ringet op af Malmberg, kort efter at det foreløbige punktum for rytterens tid på banelandsholdet var blevet sat.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour de Romandie

 

Hellerup anerkender, at DCU har gjort en hel del for at hjælpe Malmberg videre. Men unionens mangelfulde kommunikation til rytteren og coloQuick i forbindelse med landsholds-exitet ærgrer den erfarne sportsdirektør.

 

Han savner, at DCU forud for mødet havde kontaktet ikke bare Malmberg, men også coloQuick - både så holdet havde været informeret om beslutningen og kunne sende en bisidder med.

 

"Jeg synes, at det er lidt underligt, at vi ikke hører noget som helst om det, før jeg egentlig skal samle ham op. Men det er klart, at hvis han ikke selv har ønsket, at der skulle en bisidder med, så er det også svært for DCU at sige, at der skal."

 

"Hvis man bliver taget af et landshold, så ville det også være rart set fra DCU´s side, at der var en fra holdet med til mødet. Fremadrettet synes jeg, at man skal lære lidt af det og se, om man ikke kan gøre det bedre," siger Hellerup og tilføjer med hensyn til DCU´s manglende kontakt til Malmberg i tiden efter mødet.

 

”Jeg synes, at man skal sørge for, at rytterne lander ordentligt bagefter. I stedet for at sige: ”Nu er du ikke på landsholdet mere. Så er det dét. Slut færdig”. Man kan godt efterfølgende, i hvert fald i en periode, sørge for, at de lander ordentligt ved at holde en dialog med dem eller tilbyde dem noget mentaltræner, psykolog eller lignende."

 

"Om det så er Matias eller en anden, der bliver sat af banelandsholdet. Når man har de her projekter, så har man en eller anden forpligtelse til de her unge mennesker og til at hjælpe dem videre. Eller i hvert fald har noget dialog med deres folk eller hold og rytteren også efterfølgende.”

 

"Jeg ved godt, at det ikke er en børnehave. Det er en macho-sport, vi har. Men det er trods alt stadig unge mennesker, som vi skal samle op hver gang. Vi har brugt mange ressourcer på at få Matias tilbage på sporet."

 

Ifølge Bennekou blev der på mødet den 1. april ikke aftalt, at der skulle være et nyt møde eller yderligere kontakt mellem DCU og Malmberg indenfor en given fremtid. Hellerups udtalelser har han ikke nogen kommentarer til.

 

Hellerup bekræfter, at han efter mødet mellem DCU og Malmberg selv havde en god snak med banelandstræner Casper Jørgensen om baggrunden for beslutningen om at sætte Malmberg af banelandsholdet. 

 

Læs også
Ayuso er stadig mærket af kuldechok

 

Fra banen til enkeltstarten

Ovenpå landsholds-exitet beslutter Moberg, Hellerup og Malmberg under samtalerne de tre imellem at lægge den 22-åriges sæson helt om. Men de planer holder ikke mange timer.

 

For blot to dage efter banechokket kører Malmberg den første afdeling af DEMIN Cuppen: En 26 kilometer lang enkeltstart ved Næstved, hvor han med en fjerdeplads, 48 sekunder efter et af Danmarks største tempotalenter Adam Holm Jørgensen, får øjnene op for sit potentiale i en disciplin, han hidtil ikke havde satset på.

 

Oplevelsen betyder, at Malmberg får enkeltstartscyklen med hjem og for første gang helt frivilligt træner disciplinen. Nu med Hellerup som træner.

 

”Jeg laver en plan sammen med ham om, at han skal fokusere på enkeltstarten. Han skal blive dansk (U23-)mester og med til VM. For hvis han bliver dansk mester, kan de jo ikke komme udenom ham til VM,” udtaler Hellerup.

 

Brian 'Hellerup' Petersen er ikke begejstret for DCU´s behandling af Malmberg. Foto: ColoQuick Cycling.

 

U23 DM i enkeltstart afvikles den 18. juni og bliver en tæt affære mellem Malmberg og Holm. På sidste mellemtid efter 25 af de 32 kilometer er Bornholm-rytteren to sekunder bedre, men i mål er Malmberg, muligvis qua en fejl fra Race Marshall foran Holm, guldvinder med seks sekunder.

 

Sejren medvirker til at give Malmberg en af de to danske EM-pladser ved U23 enkeltstarten i august. Men oplevelsen og løbet i Portugal bliver ødelagt. Først af en defekt hometrainer, der forstyrrer opvarmningen, og dernæst af et sæt bremser, der støder på fælgene under selve enkeltstarten.

 

Malmberg slutter som en skuffende nummer 11, 1.29 efter guldvinderen, mens Holm punkterer og ender endnu længere tilbage.

 

Trods det langtfra optimale EM-løb er Malmberg fortrøstningsfuld om sin VM-plads.

 

Læs også
Tour de Romandie-analyse: Da det arabiske tempomirakel fortsatte

 

På PostNord Danmark Rundt-enkeltstarten slutter han på en 22. plads som den bedste rytter i ungdomskonkurrencen udenfor WorldTour-holdene. Han taber 40 sekunder til Magnus Sheffield over 12 kilometer.

 

Og selvom både Holm og Carl-Frederik Bévort forinden var sluttet i top 10 ved et elite-DM, som Malmberg ikke selv havde deltaget i, føler coloQuick-rytteren, at han fortjener en af de to billetter til Australien.

 

Tavshed og en skuffende mail

Men efter EM-linjeløbet, som afvikles tre dage efter enkeltstarten, hører Malmberg ifølge eget og Hellerups udsagn ikke mere fra landstræner Anders Lund eller fra DCU. I stedet bliver han onsdag aften den 31. august fortalt om en mail, som en holdkammerat har modtaget.

 

Af den fremgår det, at de to danske pladser ved U23 VM-enkeltstarten er gået til Holm og Bévort. En udtagelse, som Malmberg dagen efter kan genlæse på DCU´s hjemmeside.

 

”Jeg er så rystet. Vi arbejder med de unge talenter. Når de unge talenter gør det godt, så vil de (DCU, red.) gerne tage hele æren. Men det er os, der opfostrer dem og hjælper dem og gør det hele,” udtaler Hellerup og fortsætter:

 

”Så er der en ung mand, der kører så sindssygt stærkt. Og så negligerer man ham bare fuldstændig. Jeg forstår det simpelthen ikke. De har ikke engang ringet til ham og givet ham en forklaring, hvorfor han ikke skal køre.”

 

Matias Malmberg flankeret af Adam Holm Jørgensen (tv) og Mads Andersen på podiet efter U23 DM i enkeltstart. Foto: ColoQuick Cycling.

 

”Jeg er ked af det, fordi jeg synes egentligt, at vi har prøvet at hjælpe DCU masser af gange, både i forhold til når de har skullet have folk med til Danmark Rundt og l´Avenir. Vi har altid haft en god sparring om det. Men i forhold til Matias har der bare været ingen dialog.”

 

”Det er svært med fremtidigt samarbejde, når de bare fuldstændig negligerer de her ting. Han er trods alt dansk mester og har vundet en håndfuld løb i år.”

 

Læs også
UAE-dominans på regnfuld Romandiet-enkeltstart - dansker med topresultat

 

”I første omgang tænkte jeg: ”Okay, det er, fordi de har valgt en, der kan køre begge dele (enkeltstart og linjeløb, red.)”. Hvis de havde ringet og sagt, at Anders Lund skal bruge en mand, der både kan køre linjeløb og enkeltstart, og at de ikke troede på, at Matias ville kunne gøre nogen gavn til linjeløbet - så fair nok.”

 

”Men da jeg så hører, at det ikke var det, der var problemet (overfor Feltet.dk afkræftede Anders Lund, at udtagelse til linjeløbet var en præmis for udtagelse til enkeltstarten), så er det mig lidt ubegribeligt.”

 

Men, Brian, har I ikke også selv et ansvar som hold for, at dialogen med DCU kører?

 

”Tro mig. Tro mig. Jeg skrev til Anders Lund her den anden dag. Jeg har intet hørt fra ham. Jeg har prøvet at gå i dialog med ham. Jeg har også været i kontakt med ham i forhold til DM med Malmberg. Det virker, som om at de har sat en mur op.”

 

Landstræner Anders Lund har ifølge Matias Malmberg og Brian 'Hellerup' Petersen ikke givet DM-vinderen en forklaring på, hvorfor han er fravalgt til VM. Foto: Feltet.dk.

 

Landstræneren ringer

På datoen for interviewet havde Hellerup ifølge eget udsagn ikke været i kontakt med Lund siden juli. Men siden har han bekræftet, at landstræneren har haft ringet.

 

”Vi havde en god dialog. Vi er bare ikke enige. Jeg mener stadig, som jeg siger til ham, at han smider en sikker medalje på gulvet. Men jeg ønsker selvfølgelig de to andre, som skal køre den her TT alt det bedste,” siger Hellerup om den nylige samtale med landstræneren.

 

Holm og Bévort har, i modsætningen til Malmberg, VM-erfaring fra landevejen, og de bliver otte og ni til DM. Er det ikke fair, at det er de to, der kører?

 

”Jo, hvis man mener, at kriteriet for at komme til VM er, at man har været der før. Og hvis man mener, at man bare skal køre top 10 til DM. Så er det fair nok. Men i forhold til, at man har en dansk mester, så mener jeg, at det er den mand, der kører stærkest på daværende tidspunkt, der skal udtages.”

 

Læs også
Sådan vil Pogacar lave Giro-Tour-double

 

”Det er ikke for at forklejne de andres præstationer. Det er ikke det, jeg siger. De kører jo godt. Jeg mener bare, at han (Malmberg, red.) er bedre. Det synes jeg klart, at han har bevist i de hidtidige TT´er. Og hvor meget erfaring skal du have til TT´en? Der kører du jo selv, og ikke i et felt.”

 

Lund har fortalt, at han har udtaget udelukkende på baggrund af, hvem han mener er sportsligt bedst. Hellerup vil ikke spekulere i, om den danske mesters VM-fravær har forbindelser til bane-exitet eller den konflikt, som han ifølge sportsdirektøren tidligere har haft med banelandstræner Casper Jørgensen.

 

Feltet.dk har rettet henvendelse til Anders Lund for en kommentar på Hellerups udtalelser. Landstræneren har ikke ønsket at medvirke.

 

Til gengæld fastslår Morten Bennekou, at Malmberg ingenlunde er udelukket fra at køre på nogen af landsholdene i fremtiden. Elitechefen henviser til, at DCU udtog Malmberg til U23 EM-enkeltstarten så sent som i juli.

 

I sidste uge talte Feltet.dk med Matias Malmberg om VM-fravalget, men han har ikke ønsket at give yderligere oplysninger til brug i denne artikel.

DEL
INFO
Matias Malmberg
Nyheder
Brian 'Hellerup' Petersen
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?