Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Test: Garmin Edge 840 Solar

Test: Garmin Edge 840 Solar

21. august 2023 10:00

Alt godt kommer til den der venter. Nu har de fede features fra Garmin Edge 1040 Solar fundet vej til de billigere modeller. Vi tester den (lidt) billigere Edge 840 Solar, og den er et rigtig godt alternativ til den helt dyre model.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion

Som opfølgning på at Garmin for godt et halvt år siden sendte en ny topmodel Edge 1040 på gaden, er det tid til at lade den nye teknologi drysse ned til de billigere modeller, og derfor er der nu kommet en række nye modeller af Edge 540 og 840 på gaden.

Edge 540 og 840 kommer, ligesom Edge 1040 i 2 forskellige modeller, med og uden solopladning dvs. Edge 540/Edge 540 Solar og Edge 840/Edge 840 Solar, hvor vi har fået lov at låne Edge 840 Solar til test. Denne model er en fuldfed erstatning for topmodellen Edge 1040 Solar, hvis du gerne vil have de samme funktioner, men ikke er villig til at betale den højere pris for topmodellen.

 

Fakta:
Producent: Garmin
Produkt: Edge 840 Solar
Vejl. udsalgspris: Kr. 4699,- 

 

Test
 

Brugerinterface

Brugerinterfacet er magen til interfacet på Edge 1040 Solar, hvilket ikke er en dårlig ting, da det er relativt nemt at finde rundt i. Ligesom på dens storebror, kan du øverst på siden vælge din rytter profil, og Edge 840 Solar kommer med 4 præ-installerede profiler, Road, Gravel, MTB og Indoor. Vælger man en profil, er der defineret de sider og felter med data som Garmin har fundet relevante for den profil. Men disse profiler kan man ændre de sider og data som man finder relevant til ens behov, og det kan gøres enten direkte på Garmin enheden eller fra din telefon via Garmins Connect App.

Når du tænder din Garmin Edge, forbinder den sig med det samme til din telefon, og alle ændringer du foretager i dine rytterprofiler, dukker op med det samme på din Garmin Edge. Det fungerer virkelig godt og uden besværlige tastekommandoer.
Garmin kan vise nærmest alle tænkelige data, og kunsten ligger i at vælge de data ud, der har relevans for dig. Min egen holdning er, at de informationer, der skal være tilgængelige, skal kunne vises på 2 sider, en side med kortnavigation og en side med køredata. På dem måde skal jeg ikke sidde og bladre mellem flere sider for at finde den information, jeg skal bruge. Men det er naturligvis individuelt, hvad man kan overskue under kørslen.


Generelt er brugerinterfacet let at bruge, og i daglig brug kan man bruge forsiden som en genvejs menu til de daglige funktioner, som valg af rytterprofil, valg af træning, hvis man bruger træningsfunktionen, navigation, hvor man kan vælge baner osv.

Garmin Edge 840 Solar kan betjenes både med fysiske knapper og touchskærm.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 


 

Batteritid

Garmin Edge 840 Solar har ligesom topmodellen 1040 fået en ordentlig opgradering på batteritiden. I den mest batteriforbrugende indstilling, med aktiv navigation, den mest præcise GPS-indstilling og flere sensorer tilkoblet, vil den kunne give dig 32timers batteritid, og helt op til 60 timers batteritid i sparetilstand i sollys, så den udnytter solens stråler til at oplade batteriet.

Ligesom Edge 1040 Solar har Edge 840 Solar solceller indbygget i skærmen, så den bliver ladet op, når du kører i sollys. Og det er ikke et ubetydeligt bidrag solen giver; hvis du cykler i klart solskin uden for meget skygge fra træer, er det min erfaring at den godt kan oplade 25-30 min på 2-2,5 timers kørsel.


Climb Pro

Med Climb Pro funktionen viser Garmin dig hvilke bjerge (i DK er det bakker), der kommer på din vej, også selvom du ikke kører efter en rutevejledning. Da kortene ligger præ-installeret inklusiv alle stigninger over en hvis størrelse, ved den altid hvilken vej/sti/spor du kører på, og kommer der en bakke forude, advarer den dig og viser ruteprofilen. Og samme øjeblik du starter på stigningen, viser den dig aktuelle data om stigningsprocent og hvor langt du har tilbage. Når du runder toppen, spiller den en lille fanfare og giver dig tiden for opstigningen.
Denne fanfare kan man gudskelov slå fra, da man hurtigt bliver træt af at høre på den.


Der hvor det bliver rigtigt smart (eller skræmmende...) er hvis vejen deler sig, eller du på anden måde skal foretage et rutevalg undervejs på stigningen. Her vil Garmin gætte på hvilken vej du tager, på basis af din historik på ruten, hvad vej andre Garmin brugere typisk vælger og hvilken type rytter profil du har valgt, Road, Gravel osv. I langt de fleste tilfælde gætter den rigtigt, men jeg havde dog den oplevelse, at jeg undervejs op ad en stigning på asfalt, kunne se at højdeprofilen på skærmen ikke matchede vejens forløb. Så viser det sig, at jeg havde startet min tur som en graveltur, og langs med vejen gik der en skovsti, med et noget mere kuperet forløb. Så Edge 840 Solar havde forventet, at jeg havde taget den sti i stedet for vejen.


For at en stigning dukker op i Climb Pro skal den være min. 500 m lang og have en stigningsprocent på 3 eller derover, eller også skal den have en stigningsscore på minimum 1500, hvilket svarer til en ikke kategoriseret stigning (En kategori 4 stigning har en score på 8000, kategori 3 har en score på 16000 osv.)


Climb Explore

Befinder man sig i et område man ikke kender, og er på jagt efter nogle stigninger, kan man bruge Climb Explore funktionen., som viser en liste med alle stigninger i din nærhed med længde, stigningsprocent og afstand til stigningen, og hvis du trykker på stigningen, viser den dig en grafisk ruteprofil på stigningen, og en "Kør" knap. hvis du trykker på kappen, vil den navigere dig til stigningens begyndelse.

 


Komoot ruter

Jeg er selv stor fan af Komoot appen til at planlægge ture efter, ligesom mange andre, og dette har Garmin taget til sig og har introduceret et interface til Komoot appen via deres Connect IQ funktion. Connect IQ fungerer lidt som Apples App store.


Hvis du opretter en rute i Komoot app'en på din telefon eller på din PC, og gemmer den, vil den helt automatisk dukke op i Komoot interfacet på din Garmin Edge GPS. Disse ruter ligger ikke samme sted som Garmins egne baner, men under Connect IQ menuen i hovedmenuen. Dette er ikke besværligt at finde, men man skal lige vænne sig til at ens ruter kan ligge 2 forskellige steder.


Sikkerhed

Cykling er en sport, der ikke er uden risiko, og jeg tror alle cykel-motionister har været ude en hændelse, hvor det var lige ved at gå galt, eller det rent faktisk gik galt. Garmin har derfor indbygget en hændelses registrering, hvor den automatisk sender en besked til de personer, som du har registreret som dine nødkontakter, i tilfælde at et styrt, Beskeden indeholder en GPS-position så de kan se, hvor du befinder dig.

Da Edge 840 Solar altid ved hvilken vej eller sti du kører på grund af de indbyggede kort, har den også en funktion, hvor den advarer dig, hvis du nærmer dig om farlige sving eller tæt trafik, hvilket kan være meget brugbart, hvis man kører i et område man ikke kender, eller hvis man sidder og er lidt ukoncentreret.


Træningsfunktioner

Her på Feltet har vi tidligere testet topmodellen Edge 1040 Solar (link til denne test), og i denne test beskriver vi grundigt de forskellige træningsfunktioner, som Garmin tilbyder. Edge 840 indeholder nøjagtigt de samme træningsfunktioner, bare i en mindre indpakning.

Man skal dog være opmærksom på at hvis man skal have det fulde udbytte af disse funktioner, så er det nødvendigt at ens cykel er udstyret med et power-meter, da Garmin bruger dine watt tal i relation til puls målinger til at beregne din træningsstatus.

 


Konklusion

Kan du leve med den mindre skærm og “kun” 32 timers batteritid, får du alle funktionerne fra topmodellen Edge 1040 Solar, til en pris der er ca. 1.200 kr. lavere. (og næsten identisk med Edge 1040-modellen).

Lynhurtig og super præcis navigation, masser af træningsrelaterede features, rigeligt batteritid, problemfri integration med en af de bedste ruteplanlægnings-app er blot nogle af de mange gode funktioner der er at finde i den nye Edge 840 Solar.
Hvid jeg skal finde håret i suppen, må det være at skærmen på Solar modellen er en anelse mindre lysstærk end modellen uden solopladning, samt den høje pris. For selvom du får de samme features som på topmodellen til næsten 6.000 kr. til en lavere pris, så er 4.699 kr. stadig mange penge for en cykelcomputer for mange mennesker.

Sådan har vi testet

Edge 1840 Solar er testet maj-juni 2023 - hvilket vil sige alt fra 12 grader og regn til 26-28 grader og høj sol. Testet på de nordsjællandske spor i Rude og Geels skov, samt på landevejene i Nordsjælland.


Stillet til rådighed af: Garmin

 

 

 

 

 

Feltet.dk's vurdering
DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?