Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Test: Livall Bling Helmet 60
29. september 2017 13:10 af Adam Aisen & Johan Eyrich

En almindelig og dog nytænkende hjelm med mange spændende features, der primært appellerer til de gadgetglade dele af markedet. Hjelmen egner sig til de mørke timer på vores breddegrader, men vil næppe føles som et oplagt valg for sportens æstetikere og feinschmeckere. Og så har den trods sit store udviklingspotentiale et stykke vej for at tage alle stikkene hjem.

Fakta:

Farver: fås i hhv. sort og hvid
Størrelser: One size (54-62)
Opgivet vægt: 279g ± 5% (hjelmen)
Ventilationshuller: 21
Vejl. pris: 1.695 kr. (for tiden på tilbud til 1.295 kr.)
Fjernbetjening vejl pris: 399 kr.
Kadencemåler vejl. pris: 299 kr.

Se flere specifikationer her.


Introduktion:
”Verdens første cykelhjelm til din smartphone.” Sådan promoveres Livall Bling Helmet 60 cykelhjelmen (Livall BH 60), som tidligere er beskrevet her på siden, og som vi modtog til test.

Med features som bl.a. lys bag på hjemlen, automatisk udsendelse af SOS-signal ved styrt, højtalere og mikrofon, der gør det muligt at modtage opkald og tale i telefon eller ’walkie-talkie’-kommunikere med andre med hjelmen på - og i bevægelse på cyklen - samt høre musik, har vi absolut at gøre med en usædvanlig hjelm.

Hovedparten af de indbyggede features fungerer efter installation af en app, som naturligvis også skal være tændt, før der er ’hul igennem’.

 

Samtidig giver app’en adgang til mange af de samme GPS-baserede data, man i forvejen kender fra andre tjenester. Vi modtog også Livalls fjernbetjening, der kan styre nogle af funktionerne (og som Livall anbefaler brugen af), samt Livalls kadencemåler, der ligesom et pulsbælte kan sende yderligere data til app’en.

I den forstand er der ingen tvivl om, at det er de elektroniske funktioner, det ekstra lag af et digitalt univers, som gør Livall-hjelmen ulig andre hjelme på markedet. Hvor den ikke udmærker sig nævneværdigt ved sit design, sin vægt - begge dele er dog i den acceptable ende - er den på andre områder ganske unik.

Test:

Lad os tage det fra en ende af, der er jo nok at skrive om. Allerede fra æsken pakkes ud, og hjelmen åbenbarer sig. Også de øvrige dele viser sig at være elegant pakket ind. Det lover godt.
 


Vi kommer naturligvis ikke udenom, at hjelmen med sit synlige kontrolpanel forrest på hjelmen fremstår anderledes end de fleste andre hjelme. Også små højtalere på hjelmens sider, dog ikke særligt synlige for andre, når hjelmen sidder på hovedet, gør, at hjelmen designmæssigt skiller sig lidt ud. Alligevel kalder vi den neutral i sit design. Og også i sin spændemekanisme og sin komfort.

 Det er en gedigen, men ret almindelig hjelm - når man altså ser bort fra de mange features, vi skal se på om et øjeblik. Yderligere at sige om selve hjelmen er blot, at den kun kommer i to farver og i én størrelse; one size fits all. Det første lever man med - og den hvide med perlemor glans giver ekstra elegance og ’bling’.

Det andet, størrelsen 54-62 cm, er mere problematisk. Hjelmen er stor og klodset, når den kommer på en rytter med et hoved i den nederste halvdel af spektret. Vi var to, som testede hjelmen, og hvor den passede rytteren, der normalt bruger hjelmstørrelse ca. 58, blev rytteren med normalt ca. 54 cm. ramt af noget, få cykelryttere bryder sig om - forfængelighed. (Foruden naturligvis en fornemmelse af, at den ikke sad ordentligt til.) 

Til de mange features, som i sandhed gør Livall-hjelmen nytænkende. Lad os starte med den, vi var mest spændte på - og til dels også imponerede over: At modtage telefonopkald og føre en samtale gennem hjelmens indbyggede mikrofon og højtaler.

For at kunne det - og for i det hele taget at kunne anvende hjelmens digitale funktioner - skal LivallRiding app’en downloades til mobilen. Det gik smertefrit på en én telefon og var lidt mere omstændeligt på en anden, hvilket kan have med indstillingerne på telefonen at gøre. Når app’en er installeret og aktiveret, kommunikerer ens telefon og hjelmen via bluetooth.

Alle dele skal desuden lades op (med kabel), før de er klar til brug. Og man kan med fordel udskifte det batteri, som allerede sidder i kadencemåleren, idet man ellers oplever, at det løber tør på de første par ture. Her er Livall forudseende og har vedlagt et ekstra batteri.

Modtage opkald over din mobiltelefon
’Telefontesten’ var overvejende positiv. Ved lav fart på cyklen var der god lyd i begge ender af røret, og funktionen synes smart og særdeles brugbar under de forhold. Ved opkald ringede det i hjelmen, og evt. musik blev afbrudt ved samme lejlighed.

Men allerede her viste der sig den første af flere udfordringer: Man kan ikke besvare opkaldet ved at trykke på fjernbetjeningen, hvad der havde været naturligt. Der skal trykkes på hjelmens frontpanel, eller telefonen skal være monteret på styret eller findes frem fra lommen/rygsækken. Her er et forbedringspotentiale.

Det samme gælder lydniveauet. Nu skrev vi, at der var god lyd, men det forudsætter, at man holder sig under ca. 20 km/t - i hvert fald i denne test -, og at der skrues helt op, hvilket også gøres på selve hjelmen og ikke som forventet på fjernbetjeningen.

Her afslører sig en yderligere udfordring sig. Ikke den, at det kræver lidt træning ’i blinde’ at betjene panelet på hjelmen, mens man kører - men at forskellen på lydniveau mellem telefonsamtale og musikafspilning er (for) stor.

Når telefonsamtalen afsluttes, og der automatisk skiftes tilbage musikafspilning (naturligvis kun såfremt man hørte musik), bliver systemet på den volumen, man benyttede til telefonsamtalen. Med det resultat, at musikken nu brager ud. Mere intelligent lydniveau, som skelner mellem musik og telefon, er at foretrække.

Hør musik via højtalerne mens du cykler - skift nummer via fjernbetjerningen

Nu gik vi i dybden med telefonopkaldsfunktionen og bevægede os også ind over det, som har med musikafspilning at gøre. Det gør, at der er mindre at skrive om her - også fordi denne funktion er mere end godkendt.

Bevares, lyden er noget flad i det, og ved høj fart på cyklen, skaber luften omkring hjelm og ører støj og forringer lydkvaliteten. Men det samme oplever man jo ved brug af høretelefoner. Overordnet fungerer musikafspilning godt og har endda den fordel, at man er lukket mindre ude fra omgivende, trafikale lyde end ved brug af høretelefoner. Samtidig støjer den ikke nævneværdigt for øvrige trafikanter, herunder andre cykelryttere, hvis evt. knirkende cykeldele afkræver mere opmærksomhed.

Og så skal det jo med, at man her, modsat hvad vi skrev om telefonopkald, kan benytte fjernbetjeningen. Til at skifte musiknumre i den playliste eller det album, man har valgt.

Åbn telefonens kamera - optag film og tag billeder under turen

Til endnu en af hjelmens smarte funktioner, eller det vil faktisk sige, at det som sådan ikke har med selve hjelmen at gøre (men med fjernbetjeningen) - nemlig at anvende mobilens kamera til at tage billeder og/eller filme. For at gøre dette, skal kameraet selvsagt være monteret på cykelstyret, og her er det smart, at fjernbetjeningen bruges til via app’en at udløse kameraet.

Men - og der er ikke bare et, men to men’er - i denne test lykkedes det os faktisk ikke at få fjernbetjeningen til at filme; kun til at tage billeder. Og for det andet, hvor stor mening giver denne funktion overhovedet, når mobilens display angiveligt anvendes som cykelcomputer, og mobilen dermed sidder i en skrå vinkel, hvorfra kameraet peget ned på forhjulet?

Mobilen kan i holderen naturligvis vinkles opad, når kameraet skal anvendes, men vi er fortsat i tvivl om anvendeligheden. Det skal også med, at Livall selv har produceret en mobilholder til styret, den har vi dog ikke haft mulighed for at teste.

 

LivallRiding App’en

Den allerede omtalte app er i sig selv ikke eksklusiv for hjelmen - den kan i princippet bruges af alle - og annonceres af Livall heller ikke som en af BH 60 hjelmens ”smarte funktioner”. Men den er så essentiel for brugen af hjelmens funktioner, at vi her giver den særlig plads.

Som nævnt ovenfor indeholder den mange af de gængse GPS-baserede funktionaliteter: Man kan oprette en profil og tilføje information om udstyr, opsamle alskens data og dele med venner og via sociale medier. Som cykelcomputer viser den hastighed, distance, køretid, gennemsnitsfart - og ved brug af disse værktøjer også puls og kadence.

App’en har integration til mobilens musikbibliotek, til kameraet og google maps, så man også hele tiden kan se, hvor man kører eller følge en på forhånd downloadet rute.

Alt dette er rigtig lækkert og anvendeligt og minder meget om apps, der på forhånd findes på markedet. Tilskyndelsen til at anvende denne app bliver dog sandsynligvis integrationen til hjelmen og fjernbetjeningen. For der synes lang vej, trods alt, for at tage kampen om med andre sociale medieuniverser som hos Strava, Endomondo, Garmin Connect osv.

Når det er sagt kunne man også ønske sig, at der i LivallRiding app’en indgik endnu mere integration til fjernbetjeningen. Noget, vi allerede har været inde. Et yderligere eksempel, når man nu har denne fjernbetjening, kunne være at være i stand til at navigere rundt i kortfunktionen vha. fjernbetjeningen.

Desuden var det vores oplevelse, at visningen af aktuel kadence og puls på displayet var i den meget lille ende. Måske en detalje, men det gør ikke desto mindre app’en mindre anvendelig i træningssammenhæng, hvor netop puls og kadence for nogle indgår.

 


Kadencemåling
Nu vi er ved kadencemåleren - heller ikke i sig selv en ’smart funktion’ ved BH 60 hjelmen, men et redskab, der kan tilkøbes - modtog vi en sådan og fik dermed mulighed for at teste den.

Det faldt positivt ud. Efter relativ nem installation på kranken kommunikerer den via bluetooth med app’en og viste sig helt nøjagtig i sin måling.

Fjernbetjerning til LIVALL's cykelhjelm via bluetooth 
Vi kommer ikke udenom fjernbetjeningen, som i realiteten er et tilkøb og i princippet ikke behøves for at benytte mange af hjelmens funktioner. Men den er et kardinalpunkt i rigtig meget af det, som gør Livall-hjelmsystemet særligt - og ’smart’. Og som sådan er den i sig selv interessant og nytænkende.

En god del af de udfordringer og mindre vellykkede løsninger, vi har beskrevet ovenfor, har imidlertid med netop fjernbetjeningen at gøre: Den manglende integration til flere af hjelmens og app’ens funktioner, såsom justering af lydstyrke og bevarelse af telefonopkald.
 


Hertil kommer, at vi ikke oplever den som sønderligt elegant, snarere lidt klodset stor (kræver derfor en stor hånd) og også svær at få til at sidde på en praktisk måde, ikke mindst på en racercykel. At betjene den skulle jo meget nødigt være besværligt og på den måde påvirke styreegenskaberne og dermed trafikstikkerheden …

Med andre ord - fjernbetjeningen er måske et nyttigt redskab for at få det maksimale ud af hele hjelmsystemet, men også et redskab, vi gerne ser udviklet videre på.

Styr LED-lys på hjelmen (via app) - Angiv vejbaneskift (via fjernbetjening)

Hermed er vi fremme - tilbage - ved noget af det, som i praksis har med hjelmen at gøre, nemlig de LED-lys, som er placeret på hjelmens bagside. Otte øverst og herunder tre i hhv. højre og venstre side.

At aktivere og indstille lys-funktionen gøres på app’en, men ved hjælp af fjernbetjeningen kan der angives, om venstre eller højre side skal blinke i 10 sekunder i forbindelse med sving. Alt sammen for at øge synligheden i både lys og navnlig mørke og dermed styrke rytterens sikkerhed i trafikken. Ved blink, skal det bemærkes, lyser også de øverste lyser konstant for at signalere for bagvedliggende trafikanter, at der bremses og foretages en manøvre.

Lyset er klart og stærkt, og i det hele taget er dette en absolut glimrende funktion. Ikke mindst i et land som Danmark, hvor cykling en del af året for mange foregår i helt eller delvis mørke. En mulig anke - for ’djævelens advokater’ som os - er dog, at den slags nyskabelser som lys på hjelmen er, kræver medtrafikanternes forståelse og medvirken. De skal tolke det korrekt, ellers bliver det nyttesløst. Det har vi til gode at se i praksis.

Ikke testede funktioner og features
Afslutningsvis skal det nævnes, at vi ikke har testet den interessante Walkie-Talkie funktion, hvor flere med Livall-hjelmen kan samtale på cyklen ved at trykke på fjernbetjeningen. Det ville have krævet mere end den ene hjelm, vi modtog, men vores oplevelser med lydsystemet gør, at vi i udgangspunktet er positivt indstillede overfor funktionen.

Vi har heller ikke testet hverken SOS-funktionen i praksis eller app’ens pulsmåling, da vi ikke havde et pulsbælte til rådighed, som kunne kommunikere med app’en.

 Konklusion:
Livall Bling Helmet 60 er essentielt en almindelig, men samtidig en nytænkende hjelm med mange spændende og velfungerende features. Den egner sig fortrinligt til dels de mange mørke timer på vores breddegrader, dels de gadgetglade dele af markedet; der hvor ny teknologi er velkomment, hvor man ser fordele i nemt at benytte og betjene sin telefon på cyklen samt øge sin synlighed og dermed (forhåbentlig) også trafiksikkerhed.

Men hjelmen opleves på mange måder som et 1. genererationsprodukt, og der er både funktions-,  betjenings- og designelementer at arbejde videre på. Navnlig vil der være meget at vinde på at øge anvendeligheden af den fjernbetjening, som fastgøres på cykelstyret. Men også af designet, som blot er én vægtig grund til, at vi næppe tror, hjelmen vil vinde hjerter blandt sportens mange æstetikere og feinschmeckere.

Samlet set er vi positive overfor Livalls futuristiske hjelm og kan se den blive brugt, primært i kraft af nytænkningen, den potentielt øgede trafiksikkerhed - og prisen, som alt i alt er rimelig de mange funktioner og muligheder taget i betragtning. Med andre ord: Et godt forsøg, men med plads til forbedring.

Sådan har vi testet:
Produktet har været testet i juni og juli måned, fortrinsvis i godt vejr, og på både racercykel og mountainbike. Som omtalt ovenfor har to personer været inde over testen, til både at teste og drøfte såvel features som oplevelser med produktet. 

 

 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

VM - herrer(CM) 23/09

VM - damer(CMW) 23/09

Famenne Ardenne Classic(1.1) 27/09

Famenne Ardenne Classic(1.1) 27/09

Tour of Almaty(2.1) 29/09-30/09

Tour de Vendée(1.1) 30/09

Ungdoms OL(JO) 01/10

Binche - Chimay - Binche(1.1) 02/10

Sparkassen Münsterland Giro(1.HC ) 03/10

Paris-Bourges(1.1) 04/10

Giro dell'Emilia(1.HC ) 06/10

Tour of Taihu Lake(2.1) 06/10-13/10

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »