Villumsen fik endelig sit verdensmesterskab

22. september 2015 22:44Foto: Sirotti

Den danskfødte newzealænder Linda Villumsen var hurtigst, da verdens bedste kvindelige cykelryttere skulle køre om VM-medaljer på enkeltstartscyklen. Efter fem podieplaceringer i karrieren tog Villumsen endelig et verdensmesterskab.

Verdens bedste kvinder på cykel var her til aften i ilden i Richmond, hvor de skulle køre om titlen som verdens bedste enkeltstartsrytter.

Fra start blev der sat et pejlemærke, som de bedste ryttere skulle slå. Den tilbagevendende veteran Kristin Armstrong (USA) satte nemlig bedste tid som anden rytter på ruten, og selv ikke tempostærke folk som Trixi Worrack (Tyskland) og Ellen van Dijk (Holland) kunne gøre noget ved den.

Første til at slå den var den tidligere dansker Linda Villumsen (New Zealand), som var 20 sekunder bedre end Armstrong, og det viste sig, at ingen kunne slå hende. Anna van der Breggen (Holland) var under tre skunder fra guldet, men måtte tage til takke med sølvmedaljen, mens den forsvarende verdensmester Lisa Brennauer (Tyskland) tog bronzen blot fem sekunder efter den nye verdensmester.

Dame elitens enkeltstart var programmet denne sene aften dansk tid, hvor verdens bedste kvindelige cykelryttere skulle dyste om guld, sølv og bronze på de aerodynamiske cykler. 42-årige Kristin Armstrong var vendt tilbage fra pensionisttilværelsen til det professionelle felt med ét mål for øje, nemlig dagens enkeltstart.

Amerikaneren var den anden kvinde på ruten, og den tidligere dobbelte verdensmester og olympiske mester satte ikke overraskende bedste tid fra start. 40 minutter og 50 sekunder var hun om de 30 kilometer, og de første ryttere i mål efter hende var langt fra den imponerende tid.

Den stærke tyske tempokører Trixi Worrack, som har vundet VM i holdtidskørsel med Velocio-SRAM de sidste fire udgaver, var den første, som kunne nærme sig Armstrong, og hun var blot tre sekunder efter ved første mellemtid. På anden omgang måtte hun dog for alvor give fortabt, og selvom hun var næstbedst i mål, var det 59 sekunder dårligere end Armstrong.

Dansker på banen

Heller ikke verdensmesteren fra 2013, Ellen Van Dijk (Holland), kunne true Armstrong. Hun fik en dårlig start, men tabte kun 13 sekunder til amerikaneren på de sidste tre fjerdedele af ruten, hvorfor hun kunne køre over stregen på en foreløbig andenplads. Tara Whitten (Canada) var hurtigst på de første syv kilometer, men kom til kort på anden omgang og kørte ind som nummer fire.

Imens var eneste danske deltager, Camilla Møllebro, kommet ud på de amerikanske veje. På første mellemtid holdt hun sig i top 20, men halvvejs på ruten var hun faldet til 23.-pladsen. Ved tredje mellemtid, netop som de bedste ryttere blev sendt ud på ruten, var Møllebro nede som nummer 29, hvilket også blev hendes foreløbige placering, da hun kørte over målstregen.

Oppe i den sjove ende var Martina Sablikova (Tjekkiet) i sit tunge, tunge gear den første rytter længe til at true de tre bedste, men hun rundede stregen to sekunder fra podiet, og Trixi Worrack kunne derfor beholde sin plads i hot seat som en af de foreløbigt tre bedste i mål.

Kanonerne køres i stilling

Den sidste startgruppe med de 11 største favoritter blev nu sendt af sted, og Linda Villumsen (New Zealand) viste allerede ved første mellemtid, at hun ville lege med om medaljerne, da hun var den første under ni minutter på de første syv kilometer, tre sekunder hurtigere end Tara Whitten. Halvvejs på ruten fortsatte hun tendensen og var 11 sekunder bedre end Armstrong.

Bag newzealænderen forbedrede Anna van der Breggen (Holland) tiden ved syv kilometer-mærket, mens den forsvarende verdensmester Lisa Brennauer (Tyskland) og Evelyn Stevens (USA) begge skuffede og placerede sig i bunden af top ti. Katrin Garfoot (Australien) ville til gengæld lege med og var tredjebedst.

På halvvejen havde Anna van der Breggen tabt tid, mens Stevens modsat var kørt ind på Villumsen og nu kun var syv sekunder efter. Lisa Brennauer fortsatte med at ligne en, der ville tabe sin regnbuetrøje, da hun satte yderligere tid til. Der var altså stadig tæt kamp om medaljerne ud på sidste omgang.

Endelig guld!

Den tidligere dansker Linda Villumsen havde inden aftenens enkeltstart i alt fem medaljer fra VM i enkeltstart, men intet verdensmesterskab. GPS-tiderne sendte dog efterhånden regnbuetrikoten kraftigt i hendes retning, og da hun kørte over målstregen, gav hun som den første på dagen Armstrong baghjul og kørte ind i bedste tid, 40 minutter og 30 sekunder. Det lignede om ikke andet en sikker medalje.

De resterende favoritter nærmede sig målstregen, og Katrin Garfoot var den første til at true Villumsen, men australieren var lige netop langsommere og kørte ind på en foreløbig andenplads foran Armstrong. Evelyn Stevens var den næste i mål, men hun måtte tage til takke med en foreløbig fjerdeplads og var dermed ude af medaljekampen, hvorfor amerikanerne efter en hel dag i hot seat måtte tage tomhændede fra enkeltstarten.

Anna van der Breggen så ud til at være den sidste, der kunne true Villumsen, men tiden løb ud på de sidste meter, og hollænderen var to og et halvt sekund langsommere. Den forsvarende verdensmester Lisa Brennauer var sidste kvinde på ruten og havde kørt sig voldsomt op, hvorfor hun lige netop klemte sig ind på tredjepladsen godt fem sekunder efter Villumsen, som er ny verdensmester i enkeltstart i en fantastisk tæt afgørelse, hvor de første fire ryttere var inden for ni sekunder. Villumsen tog dermed sin sjette VM-medalje og første verdensmesterskab i karrieren.