Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Debatindlæg: Skal U13-ryttere køre på teams?

Debatindlæg: Skal U13-ryttere køre på teams?

07. marts 2016 12:14Foto: A.S.O.

Allerede i en meget tidlig alder organiseres de unge cykelryttere på teams, men er det overhovedet en god idé? I et debatindlæg på DCUs hjemmeside diskuterer en række af DCUs hovedpersoner, hvorvidt det er en udvikling, der skal støttes eller bremses.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Fra Cyklingdanmark.dk

 

Min søn bliver den næste Contador! Han skal køre på et team! Han skal have den bedste personlige træner! Han skal følge sine træningsprogrammer! De voksnes ambitioner overstiger nogle gange barnets ambitioner. Ambitioner der kan stå i vejen for en natulig udvikling.

 

Nogle gange dræber det lysten hos den unge til at køre cykelløb. Danmarks Cykle Unions MTB-udvalg har i det følgende gjort sig nogle tanker om, hvilken vej udvalget gerne ser udviklingen gå de næste år, til fordel for alle.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

ATK i DCU
Team Danmark har siden 2005 arbejdet med udvikling af aldersrelaterede træningskoncepter, i daglig tale kaldet ATK. Idéen er at tilpasse træningen efter talenternes alder, udviklingstrin og sportsgren. Og en af betingelserne for den støtte, vi modtager, er, at vi selv arbejder og bruger ATK i vores træning af børn og unge.

 

Klaus Bach, bestyrelsesmedlem i Danmarks Cykle Union og formand for DCU Distrikt Sjælland, udtaler:

 

”Det er et krav, der er nemt at leve op til. Jeg har selv i mine år i dansk cykling oplevet, hvordan den rigtigt træner og den rigtige træning kan gøre forskellen. ATK giver vores børn og unge en god oplevelse uanset niveau, alder og ambitioner. Dygtige trænere formidler sjov og inspirerende træning til alle. Og fordi vi tog det alvorligt, havde vi stor succes med blandt andet Team Webike DMK.”

 

DCU udgav i 2012 bogen ”Cykelsport - aldersrelateret træning”. Et af nøglebegreberne i bogen er det rigtige og stimulerende miljø, hvor klubben, trænere og forældre skaber et miljø for de yngste, hvor der i højere grad er opmærksomhed på udvikling af færdigheder - og et mindre grad fokus på konkurrenceresultaterne.

 

”Formålet med bogen har været at give vores trænere i både klub og på teams ny viden omkring den unge rytter, så vores træning bliver bedre og mere fokuseret på, hvordan den enkelte rytter er i forhold til alder og fysiske færdigheder. På sigt skal det også være med til at gøre cykelsportens talentudvikling både bredere og bedre. Formålet er, at de unge både beholder lysten til at træne, og at sporten går op i en højere enhed med familie, venner og skole.” 

 

At have fokus hele vejen rundt om rytteren og at tilpasse træningen børnenes alder gør, at talenterne får de bedste og mest forsvarlige udviklingsmuligheder. Forkerte træningsmetoder eller et for højt ambitionsniveau er nemlig ødelæggende og får de unge til at fravælge sporten.


For højt ambitionsniveau
Om netop et for højt ambitionsniveau udtaler U19-landstræner i Danmarks Cykle Union, Henrik Simper:

 

”Det er ikke til gavn for talentudviklingen at samle de bedste U17/15-ryttere på et team. Vi mener, at det er hensigtsmæssigt at bevare rytterne længst muligt i den lokale klub og træningsmiljø. Her kan de sammen med jævnaldrene fra lokalområdet og andre klubber mødes til fællestræning og andre sociale arrangementer.”

 

Billede fra Børne- og unge-DM i 2011. Foto: Reinhardt/DK

 

ATK i praksis

  • - Er der forskel på en 9 åriges og en 17 åriges mentale udfordringer/problemer?
  • - Er der forskel på en 16 åriges og en 7 åriges fysiske færdigheder?
  • - Er der forskel på en 8 åriges og en 16 åriges tekniske færdigheder?
  • - Er der forskel på drenge og pigers interesser?

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Det kan vi alle godt svare JA til - derfor er ATK’en opdelt i fire aldersfaser:

  •  
  • - Den legende fase 6-10 år
  • - Indlæringsfasen 11-13 år
  • - Automatiseringsfasen 14-17 år
  • - Overgangsfasen 18-21 år
  •  

Lige præcis derfor er det altafgørende vigtigt med ATK, fortæller alle, vi har snakket med. Hvis vi vil dansk cykelsport, vil en bred talentudvikling sikre glade børn og unge, der bliver ved med at elske cykelsporten.

”Vi har i DCU arbejdet med ATK," udtaler Henrik Fenneberg, formand for B&U-Udvalget, "hvilket vil sige, at der trænes på flere forskellige niveauer, hvor der tages højde for børnenes fysiske, taktiske og mentale kompetencer. Som børne- og ungdomsrytter skal det være sjovt at cykle. Det må gerne være hårdt, men at fokusere på teams med de krav, der følger med der, er ikke noget, vi ønsker."

 

DCU’s love og regler
DCU’s love og regler er ligeledes klare på området. Her må der først laves teams fra Juniorklassen/U19.


”Vi mener også, at teamdannelse på landevejen i U15/U17- klassen, vil flytte ”våbenkapløbet” nedad," mener Henrik Simper. "I U19-klassen er der stor konkurrence blandt U19-holdene om at tilbyde rytterne dyre cykler og et stort udlandsprogram. Det er tæt på at tage overhånd, og det er i hvert fald ikke en udvikling, som vil gavne talentudviklingen i de yngre aldersklasser.”

 

Henrik Fenneberg tilføjer:

 

”Vi mener ikke, at denne “professionalisering” skal foregå, før rytterne bliver U19-ryttere. Rytterne har en lang karriere foran sig, og de skal nok nå det. Vi mener heller ikke, det er sundt, hvis teams støvsuger de omkringliggende klubber for gode ryttere, helt ned i U13. Det kræver indsigt og viden at udvikle unge i den rigtige retning og tempo.”

 

DCU’s trænerteam er i skrivende stund på vej med generelle retningslinjer for arbejdet med børn og unge. Hvis ikke teams, hvad er løsningen så?

 

I mountainbikesporten arbejdes på en løsning, så man forsat kan løfte niveauet, men kan bibeholde og værdsætte værdierne i ATK-principperne. Man har længe haft succes med MTBTalent til U15-ryttere og op.

 

”For os er det utrolig vigtigt, at vi skaber fællesskaber, hvor de unge både kan udvikle sig rigtigt og samtidig har det sjovt og bliver hinandens bedste venner. På den måde fastholder vi dem bedst i sporten”, udtaler MTB-landstræner Mads Bødker.

 

Bedre samarbejde mellem klubberne

Den løbende udvikling af rytterne er afgørende for at give talenterne optimale udviklingsmuligheder. Der arbejdes derfor på tværs af klubberne med etableringen af regionale kraftcentre, med månedlige eller hyppigere samlinger. Det er til stor inspiration for rytterne at træne i andre områder med andre træningskammerater. Det er ligeledes udviklende for trænerene, at de kan udnytte hinandens kompetencer, og få en andens syn på rytterne.

 

”Jeg ved, at det med succes sker mellem enkelte klubber på nuværende tidspunkt, men et mere formaliseret samarbejde vil komme mange flere til gode. Samtidig giver det også trænerne fra de forskellige klubber mulighed for at mødes og udvikle sig. Så det er en win-win for sporten”, afslutter Mads Bødker med henvisning til, at ambassadørklubber i flere landsdele skal indbyde til fælles talentsamlinger og fællestræning for de lokalt omkringliggende klubber.

Klaus Bach er helt enig i initiativet.

 

”Den vej man søger i mountainbiken lige nu, er den rette vej. Her ligger en stor opgave, som vi meget håber, klubberne og trænerne vil tage op. Hvis ikke, risikerer vi, at unge ambitiøse mennesker søger andre veje, som ikke vil være befordrende for deres udvikling og dermed for cykelsporten. Lad mig understrege, at det her er et arbejde, der har bestyrelsens bevågenhed. Vi skal være med til at udvikle cykelsporten i Danmark. Vi vil arbejde for, at rammerne i cykelsporten gøre det attraktivt at blive og fortsat være medlem af DCU, uanset alder, køn, niveau eller cykeldisciplin," slutter Klaus Bach.

DEL
INFO
DCU
Nyheder
Mountainbike
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?