Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Ekspert: Tour-udmelding har vigtig symbolværdi

Ekspert: Tour-udmelding har vigtig symbolværdi

21. april 2020 21:06Foto: A.S.O. / Pauline Ballet / Alex Broadway / Thomas Maheux

Udmeldingen om Tour de France i august har givet fornyet håb i feltet, men planen er så langt fra mejslet i granit, som det kunne se ud. Verdenssituationen er fortsat usikker, og sæsonen bliver kaotisk uanset, det mener Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I ugevis har cykelfans og interessenter i sporten blot kunne se til, mens det ene cykelløb efter det andet er blevet aflyst. Sporten er lagt ned af covid-19, og håbet har haft trænge vilkår. Til gengæld er der nu fornyet håb at spore.

 

UCI har meldt skelettet til en ny kalender ud, og Tour de France skal nu køres 29. august til 20. september, hvis alt går efter planen. Netop det med planen er noget, som skal tages med forbehold, hvis man spørger Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard.

 

”Jeg tror, at det er en udmelding, der skal tages med en del forbehold. Selvom jeg hverken er virolog eller epidemiolog, har de seneste uger lært mig, at det er praktisk talt umuligt at komme med et kvalificeret bud på, hvordan verdenssituationen er sidst i august,” siger Emil Axelgaard.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Foruden de mange ubekendte i ligningen i forhold til, hvornår myndighederne tillader et event, er der de praktiske foranstaltninger som skal være på plads for at sikre rytternes sikkerhed. Det er endnu uvist, hvordan dette vil blive planlagt.

 

”Dertil kommer en masse praktiske foranstaltninger i forhold til, hvordan man skal håndtere de sygdomme, der uundgåeligt vil dukke på i feltet i løbet af en tre uger lang periode, og som i hvert fald forudsætter, at man har et effektivt testsystem, så man fra dag til dag kan udelukke eventuel smitte i feltet. Og hvad gør man, hvis det viser sig, at der et reelt udbrud i karavanen?” siger han.

 

Axelgaard: Et lille håb til nødlidende mandskaber

Aflysningen af Tour de France skete på foranledning af den franske præsident Emmanuel Macron, som på genkendelig vis styrer Frankrig og de franske myndigheder gennem den forestående krise. Anvisningerne kan laves om uden varsel, og det har ASO taget højde for.

 

”I sidste uge blev værtsbyerne bedt forhold sig til en afvikling fra slutningen af juli, men det er nu skubbet med en yderligere en måned. Det er formentlig for at gå med livrem og seler, men det viser også, at der formentlig på myndighedsplan hersker stor usikkerhed,” siger han.

 

Derfor er der også markant mere symbolværdi i udmeldingen end stålfast tro på begivenhedernes gang. Det skal tjene som et håb til de mandskaber, hvis sponsorer trækker i håndbremsen og overvejer at forlade sporten.

 

”Jeg læser derfor mere udmeldingen som et udtryk for et nyt udgangspunkt mere end en plan, der er mejslet i granit. Nu har rytterne og holdene en mere realistisk dato at forholde sig til, og samtidig får de nødlidende mandskaber et lille håb, som kan bruges til at betrygge sponsorerne,” siger han.

 

Hvad sker der, hvis sundheden ikke er sikret?
Det store spørgsmål er så: Hvad mon der sker, hvis krisen forværres igen eller der, frem for en stabil bølge over længere tid, pludselig kommer en anden aggressiv epidemibølge.

 

”Det bliver imidlertid også interessant at se, hvad der sker, hvis det i løbet af sommeren står klart, at det ikke er realistisk. Er man så villige til at rykke det igen?” siger han.

 

Den tøven om muligheden for at afholde Tour de France, som adskiller forløbet en smule fra aflysningen af EM i fodbold og OL eksempelvis, gør, at UCI virker til at være villige til at gøre næsten alt for at kunne holde Tour de France.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

”Holdene og UCI synes at være villige til at gøre hvad som helst for at køre en Tour, der er hele fundamentet for cykelsportens meget skrøbelige økonomi - om det så skal være årets eneste løb - men det er samtidig et arrangement, der kræver så meget planlægning, at det kan blive svært at skubbe det yderligere med relativt kort varsel, hvis behovet skulle opstå,” siger han.

 

Det bliver noget rod
Skulle man ende med den omvendte situation, hvor rytterne alligevel kan køre Tour de France, bliver efterårssæsonen et vaskeægte rod alligevel. Det skyldes en noget anderledes planlægning.

 

”Selv hvis Touren gennemføres som planlagt, bliver efteråret noget rod. Planen er at afvikle Giroen og Vueltaen i tiden efter det franske løb,” siger han.

 

Kigger man nøgternt på den planlægningsmæssige del af kalenderen, så ender sæsonen med at blive relativt lang, førend man har gennemført de tre Grand Tours.

 

”Der er VM d. 27. september, hvor UCI nok vil insistere på at friholde søndagen fra overlap med andre store løb, og derfor når vi helt frem til slutningen af november, inden alle tre løb er kørt - i hvert fald, hvis ikke de skal køres med overlap, hvilket både RCS og Unipublic formentlig vil gøre alt for at undgå,” siger han.

 

Dertil kommer der et sammenfald i starten på VM-ugen og Tour de France, ligesom der stadig er mange løb, som ikke har fået sin plads i kalenderen endnu.

 

”Læg dertil, at VM i enkeltstart skal køres samme dag, som Touren slutter, at man har planer om at finde nye datoer til alle fem monumenter og så mange øvrige WorldTour-løb som muligt (Strade Bianche, Tirreno, Dauphiné, Baskerlandet og Catalonien håber stadig at kunne afvikles),” siger han.

 

Touren vil trække opmærksomheden
Skal man atter kigge mod det sportslige aspekt, står det for Emil Axelgaard klart, at kalendersituationen efterlader de andre løb i en ubehagelig situation. Én ting er de risikerede overlap med store løb, men dertil kommer også en potentielt decimeret startfelt.

 

”Alle vil formentlig undgå at skulle konkurrere med Touren om opmærksomhed og derfor går efter en placering i begyndelsen af august eller i oktober og november, hvor der skal køres to Grand Tours, får man en helt uoverskuelig situation, selv hvis sundhedssituationen tillader fuld afvikling af UCIs ambitiøse planer,” siger han.

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Det kan betyde, at nogen ryttere kan ende med at få deres livs chance for at lade sig notere som vinder af en Grand Tour. Situationen er helt ekstraordinær.

 

”Dertil kommer, at det kun er Touren, der formentlig ikke vil lide under et stærkt amputeret startfelt. Særligt kan man godt frygte for kvaliteten af klassementsryttere i Giroen og Vueltaen, for selvom der kan være en relativt billig sejr til salg, hvis mange hold formentlig insistere på at sende de store navne til Touren for at sikre sig den maksimale eksponering i en tid, hvor alle lider under en mangel på netop det,” siger han.

 

Derfor er konklusionen også, at signalværdien er den vigtigste. Sponsorer, som ryster i bukserne over den manglende marketingsværdi, ved nu, at UCI er villige til at gøre det meste for at få Tour de France kørt af stablen.

 

”Det bliver under alle omstændigheder kaotisk, uanset om planen kan gennemføres eller ej. Men det er vigtigt, at vi nu ved, hvilke planer UCI arbejder med, at holdene og rytterne kan lave nogle foreløbige planer, og at sponsorerne har fået vished for, at man stadig tror på en afvikling af Touren. Det er det vigtigste i udmeldingen,” siger han.

 

Og enden på det hele? Som med alt andet covid-19-relateret ved vi først dette om nogen måneder. Spekulationerne er mange og specielt belgiske og italienske medier mener hver uge at kende til en ny kalender for løbene.

 

”Om planerne så bliver til virkelighed, ved vi først om nogle måneder,” siger han.

DEL
INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
ASO
Nyheder
UCI
Nyheder
Covid-19
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?