Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Jakob Fuglsang - Hvad kan vi forvente i 2022?

Jakob Fuglsang - Hvad kan vi forvente i 2022?

15. januar 2022 17:00Foto: Sirotti

2022-sæsonen banker for alvor på, og det bliver igen med mange danskere på WorldTouren. Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Jakob Fuglsang.

Artiklen fortsætter efter videoen.

En æra sluttede op til 2022-sæsonen. Jakob Fuglsang forlod efter ni sæsoner Astana-lejren, og skal fra den kommende sæson trække i trikoten fra Israel-Premier Tech. Inden 2021-sæsonen var Jakob Fuglsang at finde blandt verdens absolut bedste ryttere.

 

Feltet.dks ekspert, Emil Axelgaard, mener dog, at den seneste sæson afspejler en sværere tid for Fuglsang. Årsagerne hertil kan være flere, mener eksperten.

 

”I 2019 og 2020 leverede Jakob Fuglsang noget, der vel mest af alt kan betegnes som et lille mirakel. I en tid, hvor man i stigende grad dyrker cykelsportens ungdom, lykkedes det den erfarne dansker i en meget høj alder at bevæge sig fra subtoppen direkte ind i den absolutte verdenselite.”

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

”I løbet af to år vandt han det måske sværeste ugelange etapeløb samt to monumenter, og han endte endda på verdensranglisten 4. plads i 2019 og 5. plads i 2020,” fortæller Axelgaard.

 

Til marts fylder Jakob Fuglsang 37 år. Det niveau, danskeren har i en så sen alder, er sjældent for ryttere med den alder. En plads i den absolutte verdenstop er endnu sjældnere.

 

”Desværre har det også stået klart, at den succes ikke kunne vare ved i al evighed. Nok har han vist, at hans udløbsdato ligger betydeligt senere, end den gør for den gennemsnitlige udløbsdato, og når selv Alejandro Valverde åbenbart ikke holder i al evighed, gør Fuglsang det naturligvis heller ikke.”

 

”Derfor har vi alle vidst, at hans fantastiske successtime ville stoppe før eller siden,” mener Axelgaard.

 

Ser vi 2020-niveauet igen?
Kigger man nærmere på statistikkerne er det da også utvivlsomt, at 2021 ikke var som 2020 eller 2019, men kun at kigge på alderen er ikke nødvendigvis korrekt, mener Axelgaard.

 

”Desværre tyder meget på, at det skete i 2021. Fuglsang kom aldrig i nærheden af sit tårnhøje niveau fra de foregående sæsoner, hans sæsonmål fejlede, og efter to år i verdensranglistens top-5 var det kun med det yderste af neglene, at han som nr. 97 klemte sig ind i verdensranglistens top-100.”

 

”Derfor er det store spørgsmål nu, om 2021-sæsonen var udtryk for, at alderen omsider har indhentet Fuglsang, eller om der er andre forklaringer på skuffelserne,” siger han.

 

Selv pegede Jakob Fuglsang i løbet af sæsonen på en anden forklaring bag de svingende resultater.

 

”Fuglsang har selv peget på coronavaccinen som en mulig årsag til skuffelserne i Touren, men det er desværre næppe en forklaring, der holder hele vejen,” mener Axelgaard, der yderligere begrunder:

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart i Romandiet Rundt 2024

 

”I hvert fald kan den ikke forklare, hvorfor også foråret gik galt, og der er derfor en begrundet frygt for, at vi ikke kan drømme om at se ham tilbage på sit højeste niveau i det kommende år.”

 

Jakob Fuglsang har tidligere vundet Lombardiet Rundt.

 

Det betyder dog ikke, at 2022 ikke kan blive bedre for Fuglsang. Faktisk er der noget, der tyder på, at niveauet kan få et lille nøk opad.

 

”Der er imidlertid også håb for, at det i hvert fald vil gå bedre i 2022 - også selvom vi nok ikke skal forvente de samme højder som i 2019 og 2020,” siger Axelgaard.

 

”Forud for sæsonen eksperimenterede Fuglsang, der ellers har været kendt for sin uhyggelige stabilitet og sit tårnhøje bundniveau, nemlig med en mere rolig sæsonstart, der skulle gøre det muligt at toppe endnu bedre ved sine sæsonmål,” forklarer eksperten.

 

Netop den forandrede måde at gå til sæsonen på var afvigende fra, hvad Fuglsang normalt plejer at gøre i sin optakt til sæsonen, og konklusionen er klar fra Axelgaard:

 

”Den strategi fungerede slet ikke, og i 2022 vil han gå tilbage til den model, der altid har kendetegnet og fungeret så godt, nemlig at forsøge at komme blæsende ud af starthullerne fra sæsonstart.”

 

”Samtidig så vi i et ganske vist relativt svagt besat Tour de Suisse samt ikke mindst ved OL, at han fortsat kan være med helt fremme, også i de store løb,” fortæller han.

 

Kan blive del af giftig duo
Strategiændringen i tilgangen til sæsonen betyder også, at danske cykelfans allerede tidligt kan se frem til at se den nye Israel-profil i aktion.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

”Hele Cykeldanmark vil derfor håbe, at Fuglsang kommer flyvende ud til sine første løb i februar. Gør han det, kan vi håbe, at han igen kan spille en stor rolle i de store løb,” siger Axelgaard.

 

”Igen vil han i første halvdel af sæsonen primært koncentrere sig om de kuperede klassikere, der i karrierens efterår er blevet hans helt store potentiale. Målene ventes at være Strade Bianche, Amstel Gold Race, Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege,” fortæller han.

Løbene er blevet bekræftet som en del af Fuglsangs program.

 

Og netop de tre sidstnævnte løb i Ardenner-klassikerne kan vise sig at byde på muligheder for danskeren, der tidligere har vist fabelagtige evner i netop den slags løb. Det bliver dog ikke alene, han skal udgøre en trussel, mener eksperten.

 

”Vi skal ikke forvente, at Fuglsang bare kører fra hele verdenseliten, som han gjorde, da han vandt Liege i 2019. Til gengæld bliver han del af en uhyre lovende duo, når han slår pjalterne sammen med Michael Woods,” siger han.

 

”Den erfarne canadier har i de seneste sæsoner konsekvent været en af de bedste i de kuperede endagsløb, som vi senest så i Lombardiet og Liege samt ved OL, men indtil nu har han lidt under, at hans spurt har været for svag, og at han har været alene i finalerne.”

 

Foto: Sirotti.

 

Netop OL-niveauet er det, Fuglsang blandt andet skal håbe på. Michael Woods har, ligesom danskeren, vist evner i de store løb, og de to kan spille hinanden gode i afgørende situationer.

 

”Hvis Fuglsang når samme niveau som til OL, taler meget for, at han og Woods kan udgøre en taktisk stærk duo i finalerne,” fortæller Axelgaard.

 

”Kaster man eksempelvis Fuglsang ind i den femmandsgruppe, der afgjorde årets Liege, kunne der være kommet noget ganske interessant ud af, at han og Woods kunne have angrebet de andre isolerede kaptajner på skift.”

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Derfor mener Axelgaard heller ikke, at det er udelukket at se store resultater fra den danske profil. Han peger desuden på to løb, han mener, er bedre end andre til danskeren.

 

”Med andre ord er det bestemt ikke udelukket, at Fuglsang ikke kan lave et stort resultat i klassikerne, selvom han ikke har helt samme niveau som i sine bedste år. Chancerne vil nok være bedst i Liege og Strade Bianche, der passer ham bedst, men også et aggressivt Amstel ligger udmærket til ham,” siger han.

 

”Til gengæld vil meget tale for, at han i Fleche Wallonne kan få til opgave at iscenesætte Woods, der er en af verdens absolut største specialister til at afslutte på Mur de Huy,” siger han om fordelingen.

 

Tour-start i Danmark
Danske cykelfans vil naturligvis også spørge til, hvad Fuglsang kan komme med i Tour de France til sommer, som jo som bekendt har start i Danmark.

 

”Endnu større chance har Fuglsang dog nok i sæsonens andet store mål, nemlig Tour de France,” fortæller eksperten.

 

”Det er klart, at det nok ikke er ham, der bliver toneangivende ved den historiske start i Danmark, hvor de tre etaper slet, slet ikke passer ham, men som etapejæger senere i løbet burde det ikke være helt umuligt at jagte den forløsende etapesejr og måske endda en bjergtrøje,” siger han.

 

Der har i den seneste sæson været flere bud på, om Fuglsang kan forventes at fortsætte med klassementsjagten, som han tidligere har prøvet sig med, men det er ikke fokus i 2022.

 

”Det er klart, at det kræver et andet niveau end i 2021, men med de ben, han havde i Schweiz og ved OL, er det bestemt ikke umuligt,” mener han.

 

”Han har ganske vist ikke helt lukket døren for, at hans nye hold kan bede ham fokusere på klassementet, men det vil være overraskende, hvis ikke de efterkommer hans ønske om at jagte etapesejre. Det er også Woods’ ambition, og hvis Chris Froome stadig ikke finder sit niveau, vil de to få al mulighed frihed til at satse 100% på etapesejr,” siger han desuden.

 

Læs også
Belgisk stjerne usikker til Touren

 

Tour de France er dog langtfra det eneste, Fuglsang kommer til at prioritere. Særligt et andet, men ugelangt, etapeløb har danskerens fokus.

 

”Fuglsang har også fortsat ambitioner i de ugelange etapeløb, hvor han før har haft stor succes. Han har særligt betonet, at han drømmer om at vinde Tour de Suisse, som han har et særligt forhold til.”

 

”Om han stadig er stærk nok til faktisk at vinde så stort et etapeløb, er måske tvivlsomt - særligt fordi han fortsat har nogle mangler på enkeltstarten - men som vi så i 2021, kan han stadig drømme om fine resultater både i Schweiz og i andre af sportens store løb,” mener Axelgaard.

 

Se Fuglsang vinde Liege-Bastogne-Liege i 2019.

 

Naturligvis er der ligeledes perspektiver for Fuglsang i slutningen af sæsonen. Australiens VM-rute har en hårdhed, der kan være særdeles tiltalende for Fuglsang.

 

”Efteråret tegner sig også ganske interessant. VM-ruten er betydeligt hårdere, end det i første omgang blev meldt ud, og nu ligner ardennerspecialisten Fuglsang pludselig et af de bedste danske bud,” forudser eksperten.

 

”Finalen er lidt for let til, at løbet er ideelt, men det tegner til at kunne blive hårdt nok til, at Fuglsang kan drømme om at køre et flot VM, også selvom det nok trods alt er svært at se ham sikre sig en medalje,” siger han og peger ligeledes på, at de italienske klassikere og særligt Lombardiet kan blive gode løb for danskeren.

 

Summeres hele analysen op er der altså på ingen måde grund til at afskrive Fuglsang med et aldersmærkat endnu. Mulighederne og perspektiverne er flerfoldige for danskeren, der kan fortsætte med at skrive endnu et kapitel i en fantastisk karriere.

 

”Det kan godt være, at vi ikke skal forvente at se ham i 2019-form igen, men heldigvis kan mindre også gøre det. Det handler alt sammen om at bevise, at han på mere stabil basis kan genfinde sit højeste niveau fra 2021,” siger Axelgaard.

 

”Gør han det, er han stadig stærk nok til at køre finaler i de største løb, og med det rette held og den rette timing er det derfor ikke udelukket, at der ikke kan gemme sig flere store resultater i de nu snart 37-årige ben,” slutter Feltet.dks ekspert.

DEL
INFO
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?