Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 18. etape af Tour de France

Optakt: 18. etape af Tour de France

20. juli 2023 13:43Foto: A.S.O. / Pauline Ballet

Tadej Pogacar kollapsede, og selvom han viste menneskelighed, cementerede Jonas Vingegaard praktisk talt Tour-sejren på en højdramatisk kongeetape, der blev vundet af kometen Felix Gall. Den har efterladt et hav af sår, der skal slikkes, og det får rytterne heldigvis mulighed for, når løbets torsdag fortsætter med en af de allerletteste etaper, der på papiret lægger op til massespurt, men som meget vel kan blive svær at kontrollere for de få tilbageværende sprinterhold.

Artiklen fortsætter efter videoen.

DOWNLOAD FELTET.DK's TOUR-APP

SE TOUREN UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

 

Ruten

I gamle dage, hvor logistikken var knap så let at håndtere, var det ikke usædvanligt, at man sluttede bjergetaperne relativt tidligt og derefter havde et par lettere dage inden den sidste enkeltstart 24 timer inden finalen i Paris. Sådan har det ikke været i de senere år, hvor man i stigende grad har klumpet bjergetaperne sammen til allersidst i en meget svær tredje uge, men i år vender man tilbage til fortiden. Efter besøget i Alperne venter således to ganske nemme etaper inden lørdagens afsluttende bjergslag i Vogeserne, og det vil sprinterne i den grad sætte pris på. De må endda knibe sig i armen over det design, der er valgt til løbets sidste torsdagsetape, hvor rejsen mellem Alperne og Vogeserne indledes med en af løbets allerletteste etaper. Bare 1200 højdemeter er på programmet på en dag, hvor kun den midterste del er relativt kuperet, og selvom der er en blød lille bakke i finalen, bør det ikke kunne genere de hurtige folk. Det kan til gengæld tidspunktet i løbet, for sprinterne bliver ofte snydt af udbrud i den tredje uge, men er sprinterne kommet igennem bjergene, er chancen for en massespurt denne torsdag ganske god.

 

I alt skal der tilbagelægges 184,9 km, der fører feltet fra Moûtiers til Bourg-en-Bresse. Startbyen ligger midt i Alperne lige for foden af Col de la Loze, og derfor kunne arrangørerne have lavet en brutal start. Det undlader man imidlertid helt, da man forlader Alperne via dalen, og derfor er det i stedet en ganske let start. Således kører man mod nord ad en let faldende dalvej frem til skisportsbyen Alberville, der nås efter 9,2 km, og her drejer man mod sydvest for at køre ad en anden let faldende dalvej frem til byen Montmélan, der nås efter 44,7 meget nemme kilometer. Nu drejer man mod nordvest for nu at køre ad en kun ganske let kuperet vej frem til den store by Chambery, der nås efter 59,3 km.

 

Læs også
Sidste etape af Tour of Türkiye neutraliseret

 

Nu ændrer etapen karakter, da man har ramt den kuperede midtersektion, hvor de fleste af højdemeterne er koncentreret. Man forlader således med det samme dalen for at køre mod nord op ad kategori 4-stigningen Cote de Chambery-le-Haut (1,6 km, 4,1%), der er en jævn stigning med top efter 62,1 km, og derefter mod nordvest ad et fladt plateau. En lidt kringlet nedkørsel leder derefter videre mod nordvest ned til dalen, hvor man kortvarigt kører mod vest langs den flade bred ved den store sø Lac du Bourget. Umiddelbart herefter drejer man mod nord for at køre op langs søen via den ikke-kategoriserede Cote du Tunnel du Chat (4,0 km, 4,0%), der stiger med 3-4% over de første 3 km og med 5,3% over den sidste kilometer frem mod toppen, som rundes efter 77,9 km.

 

En nedkørsel leder nu mod nordvest ned fra højdedraget på vestsiden af Bourgetsøen og tilbage til fladlandet, hvor man kører ad let kuperede veje mod nord frem til Belley, der efter 103,5 km nås på toppen af en lille bakke. Her drejer man mod nordvest for at køre ad en nedkørsel, inden den går videre mod nordvest op ad kategori 4-stigningen Cote de Boissieu (2,4 km, 5,7%), der starter med 5-6% over den første kilometer, men derfra er ganske let frem mod toppen, som rundes efter 105,2 km

 

Herfra resterer 79,7 km, og nu er det slut med den kuperede midtersektion. Stigningen leder nemlig op til et fladt plateau, som følges mod nordøst ad let snoede veje. I byen Tenay, der nås efter 124,5 km, begynder det at falde let, og sådan fortsætter det, når man efter 132,9 km når frem til Saint-Rambert-en-Bugey, hvor man kører dagens spurt for enden af en lang, lige og let faldende vej, og hvorfra man kortvarigt kører mod sydvest ned til Torcieu, Her drejer man efter 137,7 km atter mod nordvest for at køre ad de let faldende veje frem til Ambérieu-en-Bugey, som passeres efter 140,8 km.

 

Nu bliver det igen stort set helt fladt, når det går ad en stor og lige hovedvej videre mod nordvest frem til udkanten af Bourg-en-Bresse. I stedet for at køre direkte ind til centrum ad hovedvejen slår man imidlertid et smut ind i bakkerne mod øst. Således kører man mod nordøst væk fra hovedvejen, inden det går mod nord op ad den ikke-kategoriserede Cote de Revonnas (2,0 km, 3,0%), der stiger med 3-4% over den første kilometer, 4,2% over de næste 500 m og slutteligt med bare 1,4% over de sidste 500 m frem mod toppen, som rundes efter 168,5 km.

 

Herfra resterer bare 16,4 km, som indledes med en nedkørsel, der kortvarigt leder mod nord ned til Jasseron, inden det går mod først vest og siden nordvest frem til udkanten af Bourg-en-Bresse, hvorfra man kører mod sydvest ind til mål. Det falder let ned til de sidste 1500 m, hvorefter det er helt fladt frem mod de sidste 500, der stiger med ca. 1,5%. Med 4600 m igen skal man igennem en rundkørsel, inden man med 3400 m igen drejer i endnu en rundkørsel. Endnu en rundkørsel passeres med 2700 m igen, hvorefter der er er et skarpt sving med 1300 m igen. Umiddelbart efter den røde flamme bugter vejen sig 90 grader til højre ind på den 750 m lange og 6,5 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 1216 højdemeter.

 

Bourg-en-Bresse blev senest besøgt af Touren i 2007, hvor Tom Boonen vandt en massespurt i den første uge fora Oscar Freire og Erik Zabel, og i 2002, hvor Thor Hushovd på en udbrudsdag i den tredje uge tog karrierens første Tour-etapesejr i en spurt mod Christophe Mengin og danske Jakob Piil. Dauphiné var forbi i 2012, hvor byen var mål for løbets 53 km lange enkeltstart, og hvor Bradley Wiggins fortsatte sin drømmesæson ved at sejre med 34 sekunder ned til verdensmesteren, Tony Martin, og 1.11 ned til holdkammeraten Michael Rogers. Derudover har byen meget ofte været mål for enten prologen eller en tidlig sprinteretape i Tour de l’Ain. Det gjaldt senest i 2021, hvor Alvaro Hodeg vandt 1. etape i en spurt foran Nacer Bouhanni og Bryan Coquard. I 2017 åbnede løbet med en prolog, som Johan Le Bon vandt foran Alexandre Geniez og Anthony Turgis, og det samme gjaldt i 2015, hvor Mike Teunissen sejrede foran Alexandre Geniez og Marc Sarreau. I 2013 vandt Leonardo Duque en massespurt foran Yannick Martinez og Romain Feillu, mens Wilco Kelderman i 2011 vandt en prolog foran Jan Barta og Jean-Christophe Peraud. I 2001 var Samuel Dumoulin hurtigst i en spurt foran Gregory Faghel og Frederic Gabriel, mens Linas Balciunas slog Stephan Petilleau, Bertrand Mercier og resten af feltet i en spurt i 2000, og også i 1999 var byen rammen om en massespurt, denne gang vundet af Artur Krzeszowiec foran Uros Murn og Saulius Ruskys. Undtagelsen fra reglen kom i 2004, hvor Jerome Pineau tog en udbrudssejr ved at vinde en firemandsspurt foran Leif Hoste, Jurgen Van Goolen og Franck Renier.

 

 

 

Læs også
Ineos-profil reagerer på samlet sejr og ser frem mod Tour de France

 

 

 

 

DOWNLOAD FELTET.DK's TOUR-APP

SE TOUREN UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

 

Vejret

Med et farvel til Alperne er det også et farvel til den ustabile luft, og selvom der venter en næsten helt skyfri torsdag - der vil kun være enkelte skyer i finalen - bliver det heller ikke rasende varmt. Det vil være 27 grader ved starten, hvorefter temperaturen hurtigt vil stige til ca. 29 grader, mens den vil være 28 grader i finalen. Vinden vil være let (8-14 km/t) og generelt tiltagende mod slutningen. Den vil komme fra nordvest i indledningen, men primært fra nordnordvest. Efter først et kort modvinds- og sidevindsstykke rammer man kort inden første stigning mod- og sidemodvind, som vil vare ved store set hele dagen. Man får sidemodvind på det sidste stykke frem til målbyen, og med 3,4 km igen får man sidemedvind, som varer ved resten af vejen.

 

Analyse af 17. etape

Her kan du læse min analyse af, hvordan fænomenerne pludselig blev menneskelige på en dramatisk kongeetape, der reelt sikrede Jonas Vingegaard den samlede sejr.

 

Favoritterne

Efter de seneste to dages vilde dramaer er der utvivlsomt mange ryttere, der er glade for, at vi kommer ned på jorden de kommende to dage. Det er jo ellers i moderne Tour-sammenhæng uset, at vi har hele to lettere etaper foruden Paris-etapen i den tredje uge, hvor man i dag i stigende grad forsøger at koncentrere bjergetaper, men måske er det et udslag af denne brutale udgave, hvor der har været spredt potentielle klassementsetaper ud over alle tre uger. I hvert fald er der utvivlsomt mange af de tungere folk, der har glædet sig over, at en brutal Tour har en usædvanligt let afslutning, når man også indregner, at tirsdagen jo for mange reelt var en halv hviledag.

 

Ned på jorden kommer vi i hvert fald torsdag. Dagen efter løbets i særklasse sværeste etape venter nemlig en af de absolut letteste. Sølle 1200 m kan det blive til og det endda, selvom etapen er relativt lang. Der er vitterligt ikke meget terræn at komme, selvom etapen jo starter lige for foden af Col de la Loze.

 

Det burde jo være en stensikker massespurt, og sådan havde det da også været, hvis vi havde været i uge 1, men det vi jo - desværre for sprinterne - ikke længere. Nej, vi er på det tidspunkt, hvor folk er allermest trætte, og hvor muligheden for at kontrollere etaperne er mindst. Vigtigst af alt er vi dog på et tidspunkt i løbet, hvor mange sprintere er forsvundet.

 

Læs også
Endnu en dansk junior-sejr i udlandet

 

Det gælder i den grad også i år. Ser man på de hold, der kontrollerede den seneste sprinteretape for en uge siden, kan vi fjerne to fra ligningen. I onsdags lagde Jayco, Alpecin, Soudal og Lotto løbet i et jerngreb, men i morgen vil de to sidstnævnte hold skifte rolle. I onsdags var de sprinternes allierede, men nu er det to af de hold, der vil gøre mest for at undgå en spurt.

 

Caleb Ewan og Fabio Jakobsen er nemlig væk, og det er de ikke alene om. I dag røg også Phil Bauhaus, og dermed kan vi også glemme alt om, at Bahrain, der jo med tyskerens store succes, kunne være en potentiel allieret for Jayco og Alpecin, skulle give en hånd med. Nej, nu vil også de efter alt at dømme forsøge at vinde fra et udbrud.

 

Hvem kunne tænkes at hjælpe Jayco og Alpecin, der med sikkerhed vil arbejde for en spurt? De mest oplagte er DSM, Trek og Intermarché, men hvor jeg tror, at der er en god chance for, at DSM fra start går efter en spurt - måske gør Intermarché - det også, vil jeg tro, at vi igen ser, at Trek først blander sig i udbrud, indtil de eventuelt måtte misse det. Sker det, vil de til gengæld formentlig gå ind i jagten, men når Jasper Philipsen har været så suveræn, er der en god chance for, at de hold, der har en sprinter, anser chancen for en udbrudssejr som værende større end chancen for en spurtsejr.

 

Er der andre hold, der vil jagte, hvis de misser udbruddet? Ja, der er bestemt kandidater. Der er Bora, Uno-X og Cofidis. Jeg vil endda slet ikke udelukke, at Jumbo vil gå efter en spurt, hvis der bliver problemer, nu hvor den samlede sejr er næsten sikker. Jeg tror bare ikke, at det er deres plan A. Jeg vil forvente, at Wout van Aert har fuld frihed til at gå i udbrud de to kommende dage, og jeg tror, at han vil regne det som sin største chance for at vinde - større end for at slå Philipsen i en spurt.

 

Der er tre ting, der taler for sprinterholdene. Det ene er, at vi taler om en lang dag med modvind. Den slags plejer at favorisere feltet, men det gælder mest, når sprinterholdene er stærke, hvad de ikke længere er, og når det lægger en dæmper på angrebslysten. Det sidste gælder næppe denne gang, for dette er for mange hold den næstsidste chance for at vinde en etape, og derfor vil de angribe fra start - modvind eller ej.

 

Den anden fordel er, at dagens etape er så hård. Det betyder ofte, at mange gerne vil have en lidt lettere dag, hvilket også hænger sammen med den tredje fordel, nemlig fredagens etape. Her er chancen for en udbrudssejr trods alt langt større, end den er det i morgen, og det taler for, at mange vil tøve lidt med at brænde krudtet af i morgen. Det er nemlig så pokkers ærgerligt at bruge en masse energi, hvis man alligevel ender med at blive hentet.

 

Man kan i hvert fald finde argumenter for både det ene og det andet i morgen, men jeg tror altså, at det kan blive svært for Jayco, Alpecin og de få allierede, de kan finde. Særligt hvis Van Aert også er aktiv i alle udbrud fra start - og det regner jeg med, at han er - bliver det vanskeligt. Så vil Mads Pedersen garanteret også være aktiv, og da det samme gælder for stort set alle tungere klassikertyper, er der altså noget at skyde med i angrebene.

 

Jeg er spændt på, hvordan Alpecin griber det an. Den farligste mand at få i udbrud er utvivlsomt Van Aert. Det kunne derfor være en god ide at lade Mathieu van der Poel eller Jasper Philipsen selv holde belgierens hjul. Skulle Philipsen på den måde havne i udbruddet og derefter sætte sig på hjul, har man i hvert fald sikret sig, at Van Aert nok ikke kommer i udbrud, for med en flad start er det en strategi, man kan praktisere. Dermed har man måske også sikret sig en allieret i Jumbo, der næppe lader endnu en chance for Van Aert-sejr gå til spilde.

 

Jeg kunne dog også godt se for mig, at de bruger Van der Poel i den rolle. Havner han i udbrud med Van Aert, vil jeg tro, at han får lov at køre sin chance. Det kan godt være, at chancen for en Philipsen-sejr er størst, men vi taler trods alt om en verdensstjerne, der har været pokkers loyal indtil nu. Hvis Van der Poel havner i et udbrud - med eller uden Van Aert - vil jeg forvente, at de lader ham køre sin chance. Han er for stort et navn til, at man holder ham tilbage.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Jeg kan i hvert fald ikke tro, at vi bare får et lille og svagt udbrud med samme hast, som vi gjorde i onsdags. Det betyder ikke, at det ikke kan lykkes for sprinterholdene, men det bliver svært. Selv hvis de får sendt et lille udbrud afsted, vil jeg tro, at der vil være folk, der forsøger at genåbne løbet senere. Særligt Soudal, Lotto og EF er så desperate efter succes, at de ikke bare kan lade et lille udbrud blive holdt i snor hele dagen, hvis de misser det.

 

Dermed kan vi sagtens ende med en situation som på 19. etape i 2021. Dengang kom der tidligt et lille og svagt udbrud afsted, men bedst som sprinterholdene havde kurs mod en spurt, åbnedes løbet igen, og det endte med solosejr til Matej Mohoric i stedet. Det kan bestemt ske igen i morgen, særligt på det kuperede midterstykke, men måske endda også så sent som på den lille og lette bakke til sidst, hvis en hård jagt betyder, at sprinterholdene er færdige.

 

Jeg er virkelig i tvivl om, hvor vi ender. Der er stadig mange potentielle hold, der vil jagte, hvis de misser udbruddet - særligt Jumbo, hvis det lykkes for Alpecin at neutralisere Van Aert - men der er godt nok også mange hold, de skal genåbne løbet, hvis de misser det. Og der er også mange hold, der ikke bare har lyst til at servere sejren for Philipsen igen.

 

Jeg vælger at tro, at sprinterholdene bliver snydt. Sikker er jeg bestemt ikke, men med Soudal og Lotto som mod- og ikke medspillere burde det blive svært, når der formentlig kun er to hold, der entydigt går efter en spurt fra starten. Jeg vil dog heller ikke tro, at der bare kører så stor en gruppe, at sprinterholdene giver op, så løbet snegler sig afsted, mens Jumbo fører feltet til mål, 20 minutter bag udbruddet (det bliver nu nok heller ikke 20 minutter, for jeg tror ikke, at Jumbo smider holdkonkurrencen frivilligt). Det sker formentlig kun, hvis både Jayco eller Alpecin ender i udbruddet, hvad Alpecin som nævnt ovenfor måske godt kan. Ellers vil de jagte hele dagen, og så bliver det en hård og hurtig etape trods modvinden, hvor det sikkert først er sent, vi finder ud af, om de vil blive hentet eller ej.

 

Jeg hælder altså til en udbrudssejr, men det er altid pokkers svært at spå om, hvem der vinder en udbrudsetape som denne. Når starten er helt flad, skal man være pokkers heldig for at ramme rigtig. Derudover kan det blive et lotteri at gøre det færdigt. En god spurt er åbenlyst et godt våben, men i en taktisk finale kan alle snige sig hjem til solosejr. Det så vi jo eksempelvis, da Nicki Sørensen i sin tid vandt en tilsvarende flad etape, selvom han bestemt ikke er hurtig. Betydningen af en god spurt er dog større, hvis der skal jagtes hele vejen. Det giver nemlig mindre tid til taktik, akkurat som vi så, da Magnus Cort snød sprinterne på 10. etape af Giroen.

 

Jeg prøver at pege på Wout van Aert. Jeg vil tro, at han vil angribe som besat de næste to dage i et forsøg på at få den etapesejr, han skal have. Det er klart, at han ikke kommer i udbrud, hvis Alpecin bruger Philipsen selv til at neutralisere ham, men jeg kunne godt forestille mig, at de lader Van der Poel mandsopdække ham, hvilket som nævnt meget vel kan give ham chancen. Som vi har set på 10. og 12. etape, kan han ikke bare booke sin plads i et udbrud, hvis han vil - slet ikke en flad start - men når han åbner for gassen, er chancen alt andet lige betydeligt større. Vi har igen i dag set, at han ikke er så god som sidste år, men mindre kan også gøre det, hvis han har de ben, han havde i lørdags. Den store udfordring for Van Aert er altid at gøre det færdigt, fordi mange vil kigge på ham, men havner han i et udbrud, tror jeg, at det bliver i et brølstærkt udbrud med folk som Pedersen og Van der Poel, der alle vil tro på deres spurt. Gør de det, er chancen for, at det taktisk glider dem af hænde mindre, og vi ved, at Van Aert efter et hårdt løb er svær at slå på stregen. Det bør særligt gælde sent i en grand tour, hvor han sågar har slået Philipsen og Mark Cavendish i Paris, og derfor vover jeg pelsen ved at tro, at Van Aert i morgen får sin sejr - ikke i en spurt, men via et udbrud.

 

Det samme kan dog også meget vel ske for Mads Pedersen. Det er muligt, at han bare sætter sig i feltet, fordi han føler sig sikker på en spurt, men vi har set, at det langt fra altid er tilfældet. Det så vi jo blandt andet, da han sidste år vandt 13. etape, hvor det sagtens kunne være endt i en spurt. Danskeren viste særligt med enkeltstarten, at han er uhyggeligt godt kørende netop nu. Det så dog også ud til, at han havde en svær dag i dag, hvor han endte langt tilbage, men det har med nogen sandsynlighed handlet om at spare sig (jeg har desværre ikke hørt et interview med ham). De gode ben, han altid har mod slutningen af en grand tour, burde betyde, at han har alletiders chance for at ramme et udbrud, selvom det i en flad start altid er et lotteri. Som for Van Aert gælder, at han vil være pokkers overvåget og derfor kan få svært ved at gøre det færdigt, men også for ham gælder, at han i et udbrud måske kan finde allierede, hvis han ender der sammen med folk som Van Aert og Van der Poel. I en spurt efter et hårdt løb kan han slå alle, også Van Aert, som han før har slået, og han viste jo sidste år, at han mestrer kunsten at vinde også på denne facon.

 

I det hele taget er de danske chancer gode. Det holdt hårdt at finde de gode ben denne gang, men i dag viste Magnus Cort, at han i den grad er ved at være varm. Både han og EF vil med sikkerhed gøre alt for at denne etape ikke skal ende i en spurt, og selvom det med en flad start kræver held at ramme rigtigt, ved vi, at en formstærk Cort har næse for at gøre det. Problemet er, at han i mange udbrud altid vil være en af de hurtigste og derfor også overvåget, men han gør det alligevel ofte færdigt. Det gjorde han jo på tilsvarende etaper i Giroen i år og i Vueltaen i 2021, og særligt hvis der som i Giroen skal jagtes hårdt hele vejen, har han en god chance for at bruge sin gode spurt til at gøre det færdigt.

 

Så er der Mathieu van der Poel. Det er klart, at det er muligt, at de satser hele butikken på Philipsen, men som sagt kunne jeg godt forestille mig, at de bruger Van der Poel til i en vis forstand at følge folk som Van Aert og Pederdsen. Det er klart, at det kan ødelægge ethvert udbruds chance, hvis han skal sidde på hjul, men som sagt tror jeg, at man vil give ham chancen, hvis han ender der. Som bekendt kan han efter et hårdt løb slå de fleste i en spurt, men det kan blive et problem, hvis han skal spurte mod ovennævnte. Nok har han slået Van Aert før, men dette løb bliver ikke så hårdt som Flandern Rundt. Umuligt er det dog ikke - slet ikke i en taktisk finale - og får han decideret lov til at angribe med hvem som helst, kan han jo ende i et udbrud uden de allerhurtigste. Han viste i hvert fald i dag, at formen ikke længere er helt ringe, selvom han i går brokkede sig lidt over, at hans forkølelse ikke vil gå helt væk.

 

Læs også
To dobbelt-sejre til ColoQuick i weekenden

 

Det er jo absurd at nævne så mange danskere, men det er altså også en god chance for Kasper Asgreen. Danskeren viste storform ved at ramme udbruddet på 10. etape, hvor starten var brutal, og hans enkeltstart i går på en kuperet rute var bestemt også godkendt. Som sagt skal Soudal gøre alt for at undgå en spurt i morgen, og jeg vil tro, at Asgreen er deres foretrukne kandidat. Han er nemlig brølstærk til det taktiske spil i en flad finale, og så ved vi jo, at han faktisk kan slå de fleste i en spurt efter et hårdt løb.

 

Lotto er et andet hold, der skal gøre alt for at undgå en spurt. Deres bedste kandidat må være Pascal Eenkhoorn. Han har kørt som en motorcykel gennem hele sæsonen, efter at han allerede sidste år hævede sit niveau gevaldigt. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvor frisk han er, for han har været ret usynlig de seneste dage, men det er også længe siden, vi har haft terræn, der passer ham. Han har i hvert fald poweren til at komme afsted i en flad start, og med sin gode spurt, der har givet ham sejre i reducerede massespurter, er han også en af de ryttere, der har den bedste chance for at gøre det færdigt.

 

Det har Corbin Strong også. Nok skal han deltage i spurten til sidst, men det vil være hovedløst, hvis ikke plan A er at ramme udbruddet. Det er nemlig hans eneste chance for at vinde, og skulle den mission lykkes, vil han være blandt de hurtigste. Han har gjort enorme fremskridt i år, og han lagde også ud som lyn og torden i dette løb, hvor han imponerede stort på 1. etape. Siden har han været ret anonym, og det gør det lidt svært at vide, hvor frisk han er, men han har været aktiv i angreb og klaret bjergene fint. Om han har motoren til at slås med de store klassikerdrenge, hvis det er dem, der afgør det til sidst, vil tiden vise, men potentialet er stort, og spurten er der bestemt også.

 

Som sagt var det Matej Mohoric, der i 2021 snød sprinterne på en tilsvarende etape, men det bliver vanskeligere for ham denne gang. Dengang var finalen nemlig så kuperet, at han kunne køre alene. Det kan han næppe i et udbrud denne gang - i hvert fald ikke på ren styrke - og derfor skal det ske via taktik. Heldigvis er han også så hurtig, at han sagtens kan slå mange, og vi ved i hvert fald, at han er brølstærk i denne slags hårde finaler. Jeg synes, at hans form har været lidt svingende, for han virkede ikke særligt stærk i angrebene på 10. og 12. etape, men han imponerede til gengæld i bjergene på 9. og 13. etape. Har han en af sine gode dage, kan han sagtens gentage kunsten fra 2021.

 

Et andet stærkt Soudal-kort er Yves Lampaert. Ingen har set ham, men det skyldes jo, at der nærmest ikke har været én eneste Lampaert-etape i løbet. Nu er Jakobsen væk, og derfor skal han jagte udbrud. Jeg har været meget imponeret over hans klatring, og det taler for, at han fortsat er frisk. Han er jo blandt de mest kraftfulde på flad vej, og som han har vist i mange massespurter, er han også en ganske hurtig herre. Ender han endda i et Soudal-overtal, er han skabt til at køre alene i en taktisk finale, som han har gjort flere gange, både da han blev belgisk mester og vandt Dwars door Vlanderen og sidevindsræset i De Panne.

 

Så er der Fred Wright. Briten var sidste år i både Touren og Vueltaen lidt af en udbrudskonge, men han har altså slet ikke haft samme form i år. Det så vi særligt på enkeltstarten i går, men også på nogle af de kuperede etaper, endda helt tilbage fra Baskerlandet. Heldigvis er han stadig en af de mest kraftfulde ryttere til fladt terræn som dette, og han har vist en imponerende evne til at ramme udbruddet. Han er som bekendt ikke rasende hurtig, for han skuffer stort set altid, når han spurter - blandt andet på 7. etape i Vueltaen sidste år - men han er trods alt hurtigere end de fleste potentielle udbydere i dette løb. Og så vil en duo med ham og Mohoic jo være ret potent at holde styr på.

 

I virkeligheden har Bahrain vel tre mand. Nikias Arndt er nu holdets sprinter, men det vil være hovedløst at tro, at han slår Philipsen i en spurt. Til gengæld er han et glimrende udbrudsbud. Ja, faktisk har han jo vundet en udbrudsetape i Vueltaen, og han har endda i år vist en hidtil uset robusthed i foråret, hvor han virkede endnu mere holdbar end vanligt. Heller ikke han er rasende hurtig - slet ikke på sine gamle dage - men han er dog stadig hurtig nok til at slå mange, særligt efter et hårdt løb.

 

Lotto har også et andet godt kort i Florian Vermeersch. Efter gennembruddet i Roubaix i 2021 havde han et skuffende 2022, men i år var han rasende stærk i foråret, ikke mindst i Roubaix. Han har i hvert fald vist fremragende evner i hårde, flade endagsløb, og han har med sin deltagelse i massespurter også vist en vis fart. Flere er hurtigere end ham, men mange kan han slå, og han kan være del af et Lotto-overtal. I dag viste han, at han er kommet ganske frisk igennem løbet.

 

Det er Nils Politt i hvert fald også. Han har klatret rystende godt de seneste dage og synes i storform. Han har endda tidligere vist, at han kan vinde en etape som denne, for det var, hvad han gjorde, da han kørte alene hjem i 2021. Også han er en ganske hurtig herre, men mange er også hurtigere end ham. Til gengæld er han svær at hente, hvis han først, han kommer væk, som han gjorde i Nimes i 2021. Med den nuværende form bliver han endnu vanskeligere at hente.

 

Læs også
Lidl-Trek trodser styrt og vinder i dramatisk Vuelta-åbning

 

Hvis Trek ikke satser 100% på en spurt, giver de også frihed til Jasper Stuyven. Han er jo endda blevet lovet sine muligheder i dette løb, og dette burde være en af dem. Han har været ret anonym i løbet, men viste god fornem med en uventet god enkeltstart i går. Han er som bekendt skabt til hårde endagsløb, som vi senest så ved de belgiske mesterskaber, men vi har også i foråret fået bekræftet, at han ikke er så stærk som tidligere. Hans gode spurt er også aftaget kraftigt, og derfor er det ikke så entydigt, at han kan gøre det færdigt.

 

En anden klassikerstjerne er Alberto Bettiol. Italieneren startede stærkt, men har intet vist siden dengang. Han virker mildt sagt ikke formstærk, men dette er heldigvis en etape, man kan vinde uden at være bedst. Man skal have lidt held i starten og eventuelt også i en taktisk finale, og så hjælper det at have en god spurt. Det sidste har Bettiol i hvert fald, og han må utvivlsomt være en af de ryttere, EF helst vil sende afsted, da han næst efter Cort er deres hurtigste mand.

 

Hvordan griber Ineos det an? I dag var de helt passive, og det er ret sandsynligt, at de sparer sig til 19. og 20. etape, der passede dem bedre - også nu hvor de ikke vinder holdkonkurrencen. Jeg håber dog, at de giver Michal Kwiatkowski frihed. Han viste igen i dag, at han har genfundet et tårnhøjt niveau, og selvom han passer langt bedre til 19. etape, kan han sagtens vinde et løb som dette. Dels er han rasende hurtig - spørg bare Peter Sagan - og dels er han pokkers snu i taktiske finaler.

 

Jeg har samme bekymring for Alex Aranburu. Med sin gode spurt er han en af de ryttere, der kan gøre det færdigt, men for ham gælder også, at 19. etape er en langt bedre chance. Omvendt er Movistar på katastrofekurs, og de har kun to chancer for at vinde en etape. Måske er fredagens chance den bedste, men Aranburu er altså ikke et ringe bud på denne etape. Han har klatret helt fremragende de seneste dage og synes i storform, selvom etaperne de seneste dage har været for svære.

 

En rytter, der i hvert fald vil prøve, er Victor Campenaerts , men jeg er usikker på, om han er frisk. Han var meget stærk i den anden uge, men søndag og i dag sad han meget længere tilbage i bjergene, end han som regel gør. Vi har før set, at han har kæmpet med sin holdbarhed i grand tours, men har han de ben, han havde senest på 12. og 13. etape, er han rasende god til at ramme udbrud. Han er også blevet relativt hurtig, men det er også klart, at de ovennævnte formentlig alle slår ham på stregen. Til gengæld er han også en mand, der ikke skal have en millimeter - hvis han er frisk.

 

Et andet spædende bud er Matis Louvel . Sidste år havde han kurs mod et stort klassikergennembrud, men det kom slet ikke i år, hvor han skuffede. Til gengæld tyder meget på, at han ligesom sidste år kommer fremragende ud af Touren. Han har i hvert fald klatret ganske sublimt i dette løb, og vi så sidste år, hvor stærk han var i ugerne efter dette løb. Med sine evner i hårde, fladere endagsløb og med sin gode spurt er han i hvert fald en mand, der kan vinde en etape som denne.

 

Et andet Lotto-kort er Jasper De Buyst. De har sagt, at han er holdets sprinter nu, men som Strong og Arndt skal han naturligvis jagte udbrud, hvis han vil vinde. Lykkes det at ramme rigtigt, står han jo med sin gode spurt ganske godt, og han har vist, at han er kommet sig fuldt efter sit styrt. Han viste også god form i optakten og har set frisk ud de seneste dage, men jeg kan godt frygte for hans robusthed, hvis han skal slås med de mest oplagte udbrudskonge.

 

En af disse er Omar Fraile. Hans vilde føring i dag bekræfter, at han er i fremragende form lige nu, men som for Kwiatkowski gælder, at han kan blive bedt spare sig til bedre Ineos-etaper. Det vil dog være dumt ikke at bruge Fraile på denne etape, for vi ved, at han er så hurtig, at han engang har slået Sonny Colbrelli i en kun let stigende spurt. Vi ved også, at han har en fortid som udbryderkonger, og den evne håber jeg, at han får lov at vise på denne etape.

 

Så er der naturligvis Julian Alaphilippe. Også for ham gælder, at fredagens etape passer ham bedre, men kan Soudal tillade sig at være kræsne? Der er en risiko for, at de lader Asgreen, Lampaert og Remic Cavagna tage sig af denne etape, men omvendt har Alaphilippe jo angrebet næsten hver eneste dag. Det kan godt være, at fladt terræn ikke er det ideelle, men med sin gode spurt kan han jo fint gøre det færdigt, og power har han masser af. Ja, faktisk kan det vise sig at være en fordel for ham, at han nu ikke skal lukrere på at kunne følge med på stigningerne.

 

Læs også
Efter dansk sejrsstime: Vi tog store skridt og kan være stolte

 

Jeg vil slå Remi Cavagna og Stefan Küng sammen. Begge er blandt de stærkeste ryttere i feltet, og jeg vil forvente, at begge i morgen har frihed til at angribe. Deres problem er bare som altid, at de skal alene hjem for at vinde, og det er trods alt svært. Efter et hårdt løb kommer man heldigvis langt på sin styrke, og måske kan de endda - særligt Cavagna - være del af et overtal. Cavagna viste i går, at han slet ikke er så formsvag, som jeg fornemmede, og efter en skuffende enkeltstart rejste Küng sig jo uhyre fornemt i dag.

 

Endelig er der Kevin Geniets. Jeg vil tro, at FDJ nu vil jagte udbrud også på etaper som denne, og her liger Geniets et godt bud. Han er blevet brølstærk, som vi så i klassikerne i år, og lige nu klatrerhan som en drøm, hvilket indikerer masser af friskhed. Han er også ganske hurtig, men på denne liste er han en af de langsomste. Derfor skal det flaske sig, hvis han skal gøre det færdigt.

 

Jeg kunne nævne mange flere, men jeg skal stoppe et sted. Anthony Turgis, formstærke Marco Haller, Benoit Cosnefroy, Alex Kirsch, Oliver Naesen, Stan Dewulf, Mike Teunissen, Dion Smith, Simon Clarke, Axel Zingle, Guillaume Boivin, Jenthe Biermans, Nils Eekhoff, Peter Sagan, Gianni Moscon, Rasmus Tiller og Edvald Boasson Hagen står alle stærkt i kræft af en relativt god spurt, hvis deres hold giver dem lov, hvad der kan være usikkerhed om for særligt Haller, Kirsch og Tiller. Man kunne også nævne nogle af Jumbo-drengene, men jeg tror kun, at det er Van Aert, der får lov, selvom Christophe Laporte har fortjent frihed med den superform, han har. Jeg vil tro, at UAE slikker sårene og sparer sig til lørdag, og Tom Pidcock slikker formentlig også sår. Jeg forventer, at Biniam Girmay, Luca Mozzato og Danny Van Poppel spares til en spurt, mens hurtige eller stærke folk som Quentin Pacher, Valentin Madouas, Patrick Konrad, Mattias Skjelmose, Tony Gallopin, Georg Zimmermann, Pierre Latour, Bob Jungels, Neilson Powless, Max Van Gils, Alexey Lutsenko og Mathieu Burgaudeau næppe satser på så flad en etape. Jeg vil tro, at Søren Kragh og Quinten Hermans er låst af Philipsen, og jeg kan godt tvivle på, om de ellers velkørende Tim Declercq, Anthony Perez, Nelson Oliveira, Jonas Abrahamsen, Valentin Ferron og Daniel Oss kan gøre det færdigt. Endelig regner jeg med,a t Jayco satser hele butikken på en spurt, hvilket tager Luka Mezgec ud af ligningen

 

Ender det i en spurt - og det er trods alt meget sandsynligt - er Jasper Philipsen storfavorit. Han har stadig det bedste tog trods tabet af Ramon Sinkeldam, og vi ved fra sidste år, at holdbarheden kun styrker ham sent i en grand tour. Han viste tillige i onsdags, at han er den klart hurtigste, og derfor er han min favorit. Jeg vil stadig rangere Dylan Groenewegen som nr. 2, fordi han formentlig er næsthurtigst, og han har før vist, at han kan vinde sent i en grand tour. Det bekymrer mig dog, at han blev sat tidligt i dag. Hvis endelig han kan sidde rigtigt, vil jeg også tro, at Biniam Girmay kommer meget langt på sin fart, men han har svigtet i positionskampen og er lidt småforslået. Derfor tror jeg mere på Wout van Aert og Mads Pedersen, der begge har gode tog og i hvert fald har fordel af, at vi er langt henne i løbet. Jordi Meeus har manglet farten, men rammer Danny van Poppel den endelig, har han i hvert fald positioneringen som våben, som det også gælder for Alexander Kristoff , der på dette tidspunkt i løbet bør være foretrukket over Søren Wærenskjold. Sam Welsford er kommet uventet godt igennem løbet, og selvom han ikke er så hurtig, som når han er frisk, viste han faktisk en pæn fart i onsdags. Desværre taber han på sin positionering. De øvrige, der kan ventes at blande sig, er i prioriteret rækkefølge Bryan Coquard, Cees Bol, Luca Mozzato, Michael Mørkøv, Peter Sagan, Nikias Arndt, Jasper De Buyst og Corbin Strong.

 

OPDATERING: Van Aert rejser hjem til fødslen af sit andet barn. Det fjerner både en meget stærk udbryder og et hold, der eventuelt kan jagte, og ændrer næppe helt væsentligt ved chancen for en spurt. Måske åbner det døren for, at Jumbo kan lade Laporte gå i udbrud - af hensyn til holdkonkurrencen - og her vil han kunne vinde  Det er også muligt, at han vil deltage i en spurt, men det gjorde han ikke på 7. etape.

 

Feltet.dks vinderbud: Mads Pedersen

Øvrige vinderkandidater: Magnus Cort, Mathieu van der Poel

Outsidere: Kasper Asgreen, Pascal Eenkhoorn, Corbin Strong, Matej Mohoric, Yves Lampaert

Jokers: Fred Wright, Nikias Arndt, Christophe Laporte, Florian Vermeersch, Nils Politt, Jasper Stuyven, Alberto Bettiol,  Michal Kwiatkowski, Alex Aranburu, Victor Campenaerts, Matis Louvel, Jasper De Buyst, Omar Fraile, Julien Alaphilippe, Stefan Küng, Remi Cavagna, Kevin Geniets

 

Kandidater til en spurt (i prioriteret rækkefølge efter vinderpotentiale): Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Mads Pedersen, Christophe Laporte, Jordi Meeus, Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold, Sam Welsford, Bryan Coquard, Cees Bol, Luca Mozzato, Michael Mørkøv, Peter Sagan, Nikias Arndt, Jasper De Buyst, Corbin Strong

 

DOWNLOAD FELTET.DK's TOUR-APP

SE TOUREN UDEN AFBRYDELSER - FOR KUN 129 KR

Mads Pedersen
Magnus Cort, Mathieu van der Poel
Kasper Asgreen, Pascal Eenkhoorn, Corbin Strong, Matej Mohoric, Yves Lampaert
Fred Wright, Nikias Arndt, Christophe Laporte, Florian Vermeersch, Nils Politt, Jasper Stuyven, Alberto Bettiol, Michal Kwiatkowski, Alex Aranburu, Victor Campenaerts, Matis Louvel, Jasper De Buyst, Omar Fraile, Julien Alaphilippe, Stefan Küng, Remi Cavagna, Kevin Geniets, Jasper Philipsen
Dylan Groenewegen, Jordi Meeus, Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold, Sam Welsford, Bryan Coquard, Cees Bol, Luca Mozzato, Michael Mørkøv, Peter Sagan, Christope Laporte, Anthony Turgis, Marco Haller, Benoit Cosnefroy, Alex Kirsch, Oliver Naesen, Stan Dewulf, Mike Teunissen, Dion Smith, Simon Clarke, Axel Zingle, Guillaume Boivin, Jenthe Biermans, Nils Eekhoff, Gianni Moscon, Rasmus Tiller, Edvald Boasson Hagen
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Circuit de Wallonie(1.1) 09/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?