Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 4. etape af Colombia Oro y Paz
09. februar 2018 10:35 af Emil AxelgaardFoto: Unipublic

Efter tre dages Gaviria-show er det tid til et sceneskifte, når feltet i Colombia Oro y Paz fredag endelig sendes ind i bjergene til det første af tre klatreslag, der bliver gradvist hårdere og hårdere. Den første af de tre udfordringer er derfor også den letteste, og da det mere er en dag for puncheurs end for rene klatrere vil den først og fremmest tjene det formål at skabe en første grovsortering og vise, hvem der i hvert fald ikke kan vinde den første udgave af Colombias nye etapeløb.

Ruten

Efter tre dage i fladlandet er det endelig tid til at give sig i kast med det bjergrige terræn, der om noget definerer Colombia som cykelland. Det meste af 4. etape skal ganske vist fortsat tilbringes på det flade plateau omkring Palmira, men til slut venter en lang, jævn opkørsel til målet i El Tambo. Der er ikke tale om en svær stigning, men den vil give de første små svar og give klatrerne mulighed for at teste bjergbenene inden de sværere etaper i weekenden.

 

Etapen er med sine 149,5 km en relativt kort sag, der fører feltet fra torsdagens målby, Buga, til toppen af Alto Boqueron i udkanten af El Tambo. Hele den første del af etapen består af en lang rejse mod nordøst på det hele flade plateau, hvor også de første tre etaper udspandt sig, og derfor er de eneste højdepunkter i den indledende fase de to indlagte spurter, der er placeret efter ca. 22 og 54 km.

 

I byen Cartago i den nordligste del af plateauet drejer man imidlertid mod øst for at køre ind i bjergene. Det sker via kategori 3-stigningen Alto Cerrito (7,8 km, 3,8%), der er en relativt jævn opkørsel med stigningsprocenter i bunden på ca. 5, inden det flader ud i den sidste halvdel, hvor det stiger med mindre end 2% på de sidste 1800 m. Toppen nås efter ca. 120 km, men herefter fortsætter det med at stige let frem til bunden af den afsluttende kategori 3-stigning, der leder til målet i El Tambo. Den er 4,4 km lang og stiger med 5,4% i gennemsnit. Som regel ligger stigningsprocenten på ca. 5, men der er et stejlere stykke midtvejs, ligesom der med ca. en kilometer igen er en rampe med en stigningsprocent på mere end 13. Mod slutningen flader det ud, idet de sidste 400 m blot stiger med 2,3%. Man følger en relativt stor bjergve med et par hårnålesving og bløde kurver, indtil man ganske få meter fra stregen drejer skarpt til venstre.

 

 

 

 

 

Vejret

Efter et par dage med fugtigt vejr kan rytterne føle sig rimelig sikre på, at det vil holde tørt fredag. Ganske vist vil solen kun sjældent kigge frem, men med en temperatur i bunden af sidste stigning på 27 grader er der ikke meget at klage over. Der vil bare være en svag til let vind fra vest, hvilket giver sidemedvind i den flade indledning, indtil man fra bunden af den første stigning får medvind. Det vil der også være på hovedparten af sidste stigning, indtil man drejer ind i sidevind på den 100 m lange opløbsstrækning.

 

Favoritterne

Efter tre dages total Fernando Gaviria-dominans er det endelig tid til at bryde monotonien og få andre ryttere frem i rampelyset. De kommende tre etaper vil sende feltet ind i de colombianske bjerge og afsløre, hvem der skal vinde den første udgave af Colombias nye storløb. De mange colombianske stjerneklatrere har haft tre dage til at finde løbsbenene, og fredag venter endelig den første virkelige test af formen.

 

Man skal imidlertid ikke overvurdere etapens sværhedsgrad. De tre bjergetaper bliver gradvist sværere og sværere, og det er i virkeligheden lidt af en tilsnigelse at omtale fredagens etape som en bjergrig en af slagsen. Ganske vist er der mål på en stigning, men terrænet er hovedsageligt fladt det meste af dagen. Vigtigere er det, at målbjerget slet ikke er vanskeligt, og det er på ingen måde skabt til rene klatrere. Faktisk er stigningsprocenterne så moderate, at det i højere grad er en afslutning for puncheurs. Samtidig er der tale om en meget kort opkørsel, og selvom der vil være medvind på det meste af bakken, vil det være meget svært at gøre forskelle fra front. I stedet udskilningen ske bagfra, og det ligner derfor mere en etape, der skal bruges som test af benene end til at vinde afgørende tid i klassementet.

 

Etapen vil helt sikkert have en aggressiv start, men det tidlige udbrud vil næppe have mange chancer. Quick-Step vil påtage sig ansvaret for at forsvare trøjen, og man må også formode, at de tre øvrige WorldTour-hold, Movistar, Sky og EF Education First, der alle har ventet på bjergene, vil give en hånd med. Derfor burde udbruddet blive kørt ind i tide, og det hele vil formentlig skulle afgøres på stigningen op mod mål.

 

Her er det nærliggende at tro, at Sky og Movistar vil gøre alt for at gøre løbet så hårdt som muligt. Finalen er nemlig umiddelbart en anelse for let for deres kaptajner, hhv. Sergio Henao og Nairo Quintana, og de har derfor al mulig interesse i at slide rivalerne op. Derfor må man formode, at de vil sætte et dræbende tempo fra bunden og forsøge at skabe udskilning. Det er derefter nærliggende at tro, at specielt Quintana vil forsøge sig med et angreb på et at de stejlere stykker nær toppen, men det er svært at se, at det skulle kunne bære frugt på en stigning som denne. Naturligvis er der altid en mulighed for, at der kan få taktik i den, men de store favoritter vil markere hinanden. Det mest sandsynlige er derfor, at det ender i en spurt i en lille gruppe af klatrere, og skal det lykkes med et angreb, skal det formentlig komme fra en outsider.

 

Det får os til at pege på Julian Alaphilippe som vores favorit. Hans form er ganske vist usikker, da dette er hans sæsondebut, og han har ikke altid haft tradition for at starte som lyn og torden. Han er derfor næppe heller i topform endnu, og han kan få det svært mod colombianerne på de sværere etaper. Denne finale passer ham dog som fod i hose, og han er en af verdens allerbedste til at spurte i en eksplosiv finale som denne. Han er kommet hertil med visse ambitioner og kan derfor ikke være helt ude af form. Er han med til stregen, bliver han helt umulig at slå, og derfor må han være den klare favorit.

 

Blandt de colombianske stjerner tror vi mest på Sergio Henao, der som bekendt også er vores favorit til den samlede sejr. Da vi skrev vores første optakt, var hans form fortsat usikker, men efter den knusende solosejr ved de colombianske mesterskaber, er den tvivl fjernet. Ligesom i de foregående år er Henao i god form fra sæsonstart, og han er ganske god til at spurte på en bakke. Han foretrækker som bekendt langt stejlere stigninger, og denne afslutning er da også alt andet end ideel for ham. Blandt klatrerne her er han dog en af de hurtigste, og da han har et fremragende hold til at køre sig frem, har han gode kort på hånden, hvis Alaphilippe ikke er på toppen.

 

Også Rigoberto Uran er ganske god til at spurte på en bakke og burde derfor have gode muligheder i denne finale. I de senere år er det dog blevet sjældnere og sjældnere, at han har blandet sig i spurterne, og han synes ikke helt at have samme hurtighed som tidligere. Samtidig er han sjældent i sin allerbedste form i februar, selvom han er typen, der altid er på et rimeligt niveau. Også han er afhængig af, at Alaphilippe ikke er på toppen, men i en duel med Henao bør han have gode chancer.

 

Den eneste klatrer, der i en spurt kan matche Alaphilippe, er Jarlinson Pantano, og han ville normalt også være vores næststørste favorit til en etape som denne. Desværre blev han opereret i december, og han har ikke været på toppen hidtil. Alligevel blev han nr. 11 på kongeetapen i San Juan, og han bliver derfor bare bedre og bedre. En fjerdeplads ved søndagens mesterskaber er en understregning af det forbedrede niveau, og selvom han får det svært på de hårde stigninger senere i løbet, kan han måske bruge sin hurtighed til at vinde denne etape.

 

Løbets bedste klatrer er naturligvis Nairo Quintana, men finalen er alt andet end ideel for Movistar-kaptajnen. Quintana skal bruge en langt hårdere stigning for at gøre en forskel og er overhovedet ikke spurtstærk. Samtidig vil han ikke få en mm foræret, og skal han vinde etapen, skal han derfor være så stærk, at han kan køre væk alene. Det bliver bestemt ikke let, men er der én, der kan gøre det, er det Quintana, der altid er i god form straks fra sæsonstart.

 

Det samme er Oscar Sevilla, der netop er blevet nr. 2 i Vuelta a San Juan og har dette som et af sine allerstørste mål. Den spanske veteran viste i Argentina, at han stadig kan matche de bedste i verden i bjergene, og han vil helt sikkert være helt fremme i dette løb. Han har faktisk også en ganske god spurt i en finale som denne, hvilket han senest viste på 2. etape i San Juan. Om han kan slp de lidt mere eksplosive typer, er tvivlsomt, men han bør som minimum være at finde i top 5.

 

Som sagt kan det hurtigt blive lidt taktisk, og det kan åbne døren for to af de stærke løjtnanter. Egan Bernal og Daniel Martinez er to af tidens største klatretalenter og viste med hhv. første- og andenpladsen ved de nationale mesterskaber i enkeltstart god form. Finalen er ikke god for dem, da ingen af dem er specielt spurtstærke, men i ly af hhv. Henao og Uran kan de måske komme med et afgørende angreb.

 

Veteranen Jose Serpa er ikke længere så stærk som tidligere, men viste dog for nylig i Vuelta al Tachira, at han stadig er konkurrencedygtig. Han kan næppe være med på de allersværeste stigninger, men på en opkørsel som denne har han en fornuftig chance. Med sin banebaggrund har han altid været temmlig hurtig i en spurt, og derfor er denne finale ikke dårlig for ham.

 

Det er den heller ikke for Daniel Jaramillo, der er en eksplosiv klatretype med gode evner i en spurt som denne. Det store spørgsmål er, om han er i form, da han er rullet over stregen langt tilbage i feltet på de første etaper. Han havde samtidig en skuffende 2017-sæson og synes ikke helt at være ved fordums styrke. Er han på toppen, er han imidlertid farlig. Unitedhealthcare har også Serghei Tvetcov og Gavin Mannion. Umiddelbart burde deres form være mere usikker, da deres mål ligger senere, men deres opmærksom i spurterne vidner om, at de har ambitioner. Begge havde en god 2017-sæson, og da de er hurtige, er dette en god finale for dem begge.

 

Det er det til gengæld ikke for Giulio Ciccone, der som ren klatrer mangler den nødvendige eksplosivitet. Til gengæld er han en af løbets allerbedste på stigningerne, og han er stadig så meget en underdog, at han måske kan få frihed til at angribe. Han er på vej tilbage efter et skadesplaget 2017, og vi ved derfor ikke, hvor han står. Han har dog tidligere været god i februar og er han på toppen, er han en af de bedste i dette felt.

 

Også vinderen af Vuelta a Colombia Aristibulo Cala samt den unge Ivan Sosa, der kørte godt i Vuelta al Tachira, skal blive spændende at følge. Ingen er dem er hurtige, men kan måske udnytte deres sttaus til at snige sig væk i en taktisk spil. Også det amerikanske talenter TJ Eisenhart bliver meget interessant at se i denne afslutning, men også han mangler spurtstyrke. Den har til gengæld Jetse Bol, der bare bliver ved og ved med at overraske i hårdt terræn. Han har næppe allerede formen til at gøre sig gældende, men er han tæt på topformen, kan han overraske.

 

Feltet.dks vinderbud: Julian Alaphilippe

Øvrige vinderkandidater: Sergio Henao, Rigoberto Uran

Outsidere: Jarlinson Pantano, Nairo Quintana, Oscar Sevilla

Jokers: Egan Bernal, Daniel Martinez, Jose Serpa, Daniel Jaramillo, Serghei Tvetcov, Gavin Mannion, Giulio Ciccone, Aristibulo Cala, Ivan Sosa, Taylor Eisenhart, Jetse Bol

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger