Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 5. etape af Colombia Oro y Paz
09. februar 2018 22:23 af Emil AxelgaardFoto: Unipublic

Julian Alaphilippe viste atter, at han er en af verdens allerbedste puncheurs ved at sejre på 4. etape og fortsatte dermed den totale Quick-Step-dominans i Colombia Oro y Paz. Franskmanden drømmer nu om at gentage succesen på 5. etape, der byder på endnu en kort, men dog langt stejlere og derfor vanskeligere målstigning.

Ruten

Efter at 4. etape gav rytterne mulighed for at varme bjergbenene op, bliver løbet gradvist hårdere, inden det hele kulminerer på søndagens kongeetape. Inden det helt store slag gælder det således først lørdagens 5. etape, der på mange måder minder om den foregående. Igen afsluttes en hel dag i fladt terræn nemlig med en afsluttende kategori 3-stigning, men selvom den er en anelse sværere end den foregående, er der heller ikke denne gang tale om en sag, der for alvor kan udfordre verdens bedste bjergryttere.

 

I alt skal der denne gang tilbagelægges 163,7 km mellem Pereira og Salento. Startbyen er placeret i udkanten af bjergene, og derfor falder det i den indledende fase let, mens man bevæger sig mod sydvest ud mod det plateau, hvor det mest af løbet hidtil har udfoldet sig. Efter knap 30 km når man atter til byen Cartago, som også blev passeret på den foregående etape, og som er vært for den første spurt, og herefter går det mod sydvest via den samme helt flade vej, som blev benyttet til at køre i den modsatte retning på fredagens etape.

 

Efter ca. 90 km når man til dagens anden spurt, og kort efter drejer man skarpt mod nordøst for at køre ind mod bjergene. Derfor begynder det herefter stige ganske let, men da man følger en dalvej, er stigningsprocenterne ganske moderate. Efter den sidste spurt, der er placeret efter ca. 135 kmb liver det gradvist en anelse stejlere, indtil man efter knap 150 km når det hidtil højeste punkt i 2002 m højde. Her kører man mod syd via en lille nedkørsel, inden man drejer skarpt mod øst ind på den afsluttende kategori 3-stigning. Den stiger med 7,2% over 2,9 km, men bliver gradvist stejlere og stejlere. Den første kilometer stiger således med 5,9% i gennemsnit, den næste med 7,1% og de sidste 900 m med 7,8%. Man følger en snoet bjergvej med mange hårnålesving, inden man kommer til to skarpe sving i rap på den sidste kilometer.

 

 

 

 

Vejret

Rytterne kan vente stort set samme vejr som på de foregående etaper. Det vil være overskyet fra start med kun enkelte kig til solen, mens der ventes byger på anden halvdel af etapen. Temperaturen i målområdet vil nå 23 grader, og der vil bare være en svag til let vind fra først syd og senere sydvest. Det giver sidemodvind på første del af etapen og dernæst medvind, når man drejer ind mod bjergene. Der vil være sidemedvind på målstigningen.

 

Favoritterne

Helt som ventet skabte den første bjergetape ikke de helt store forskelle, og det var først i selve spurten, at der opstod mindre huller. Efter at Sky havde sat et dræbende tempo hele vejen op ad stigningen, forsøgte Sergio Henao sig med det ventede angreb. Julian Alaphilippe lignede imidlertid aldrig en mand i problemer, og med en suveræn acceleration understregede han sin status som en af tidens bedste puncheurs. Henao var heldig med akkurat at undgå at tabe sekunder til den suveræne franskmand og måtte efter Skys hårde arbejde nøjes med en andenplads, der dog er til at leve med i en finale, der passede langt bedre til Alaphilippe.

 

Den helt store vinder var imidlertid nok Nairo Quintana. Den lille colombianer lykkedes nemlig med at hænge på de to mere eksplosive rivaler i en finale, hvor han ikke havde de store chancer, og det tyder på, at han - som altid - er i fremragende form fra sæsonstart. Til gengæld blev det til en skuffelse for Rigoberto Uran, der ikke havde et svar på Henaos angreb og tabte tre sekunder, hvilket normalt ikke burde bære tilfældet for den ganske eksplove EF Education-kaptajn.

 

Dermed sidder Quick-Step fortsat tungt på løbet og kan nu for alvor drømme om den samlede sejr. Alaphilippe kan se frem til en finale på lørdagens etape, der også giver ham gode muligheder. Den helt store udfordring kommer på søndagens kongeetape, hvor den meget lange målstigning giver klatrerne deres bedste chance for at gøre en forskel.

 

Først gælder det dog 5. etape, der følger den gradvise progression i bjergetaperne og derfor byder på en hårdere målstigning end den foregående etape. Den afsluttende stigning er betydeligt stejlere, og nu begynder vi at tale om stigningsprocenter, der kan gøre en forskel. Desværre er der også denne gang tale om en ganske kort sag, der i højere grad tiltaler eksplosive typer end rene klatrere. Det vil formentlig være lettere at gøre en forskel denne gang, og vi vil måske denne gang se, at der også vil være sekunder mellem de allerbedst, men i det, der formentlig ender som en form for spurt, vil tidsforskellene stadig være forholdsvis små.

 

Etapen vil atter blive kørt ekstremt aggressivt, og en gentagelse af dagens scenarium med en stor frontgruppe er bestemt en mulighed. Man må dog fortsat formode, at der er stor interesse for at skabe samling, idet Sky, Movistar og Quick-Step alle kan lugte en etapesejr. Derfor vil der sandsynligvis være en alliance mellem de tre hold og måske og EF Education, og det bør sikre, at vi atter får en afgørelse blandt favoritterne på den sidste stigning.

 

Igen er der som sagt tale om en rigtig puncheurfinale, og derfor skal klatrerne gøre det hårdt fra start. Vi kan derfor atter forvente, at Sky vil tage kontrol fra bunden, og denne gang må også Movistar have en interesse i at give en hånd med, hvis det skulle vise sig nødvendigt. Herefter vil det slut atter være op til Quintana og Henao at angribe, mens Alaphilippe vil forsøge at hænge på og bruge sin gode spurt til at gøre arbejdet færdigt.

 

Atter vil vi pege på Julian Alaphilippe som vores favorit. Forud for løbet var der usikkerhed om hans form, men den tvivl gjorde han i den grad til skamme. Han så fuldstændig ubesværet ud på dagens etape og var fuldstændigt suveræn i spurten. Det vidner om, at han er velforberedt. Også den kommende finale passer ham som fod i hose, selvom hans rivaler har en større chance for at bringe ham i problemer på de stejlere procenter. I en finale som denne er det dog formentlig kun Alejandro Valverde, der måske er bedre end Alaphilippe, og er han derfor så stærk, som han så ud til i dag, vil han være umulig at slå for konkurrenterne. Alt afhænger af, hvor langt formen rækker, men i lyset af dagens præstation er han vores vinderbud.

 

Helt som vi forudsagde i går, var dagens afslutning ikke stejl nok for Sergio Henao. Han forsøgte sig med et ganske kraftfuldt angreb, men var ikke i nærheden af at true Alaphilippe. Hans gode ryk bekræftede dog den gode form, han viste ved de colombianske mesterskaber, og der er ingen tvivl om, at han atter er godt forberedt i februar måned. Hans speciale er at spurte på korte, meget stejle stigninger, og selvom denne finale slet ikke er stejl nok efter hans smag, er han langt bedre stillet på 5. etape. I denne type afslutninger er han en af verdens bedste, og han har derfor denne gang en langt bedre mulighed for med sit punch og sin gode form at sætte sin franske rival til vægs.

 

Som sagt var det aldeles lovende, at Nairo Quintana kunne hænge på i en finale, der slet ikke passede ham. Det vidner om, at han som altid er på et højt niveau, og han kan derfor lugte blod specielt på kongeetapen. Han har dog også en chance allerede lørdag, hvor de stejlere procenter giver ham en reel mulighed for at true de mere eksplosive typer. Det er stadig alt for kort en stigning efter hans smag, men nu taler vi om procenter, hvor Quintana, der trods alt har et godt ryk, har en reel chance for at vinde.

 

Som sagt skuffede Rigoberto Uran lidt på dagens etape. Umiddelbart kunne han ikke følge de tre bedste, men præstationen bar også lidt præg af, at han ikke var helt opmærksom, da der blev angrebet. Derfor kan det ikke helt udelukkes, at den halvsløje præstation mere skyldes mangel på fokus end dårlige ben. Normalt er han ganske eksplosiv på korte stigninger, og de stejlere procenter burde tiltale ham. Derfor har han en chance for at få revanche.

 

Sky har den fordel, at de har to reelle vinderkandidater. I tillæg til Henao har de nemlig en formstærk Egan Bernal, der hang fint på i en finale, der var en anelse for eksplosiv efter hans smag. Han viste god form i Tour Down Under og er helt klart en af feltets bedste klatrere. Det vil ikke være uinteressant, hvis Sky spiller ham tidligt ud, og i givet fald er han god nok til at gøre det færdigt.

 

Også EF Education First har mere end en kandidat. Daniel Martinez sad fint med fremme i en finale, der var alt for eksplosiv efter hans smag og viste dermed, at de stormskridt, han tog sidste efterår, kan fortsætte i det nye år. Han drager fordel af, at stigningen er stejlere og vil kunne udnytte giganternes kamp til at angribe tidligt, mens Uran venter i sulkyen.

 

Vinderen af Vuelta a Colombia Aristobulo Cala bekræftede i dag, at han også skal tages seriøst i dette løb. Heller ikke han er nemlig en eksplosiv rytter til en stigning som denne, og derfor var det lovende, at han sad så fint med. Heller ikke morgendagens stigning er ideel, men de stejlere procenter burde tiltale ham. Han er stadig et ubeskrevet blad og vil derfor have en vis frihed.

 

Det samme vil den unge Taylor Eisenhart, der bare bliverem er og mere interessant. Han sad fint med på dagens etape og burde være bedre skabt til den etape, der venter i morgen. Han har allerede vist sit potentiale på dette niveau i Colorado Classic og synes at være særdeles godt forberedt.

 

Det samme gør et andet stortalent, Ivan Sosa. Den unge colombianer havde allerede vist sin gode form i Vuelta al Tachira, men dagens præstation var langt bedre end ventet i en så ekslosiv finale. Også han burde have fordel af den sværere finale i morgen.

 

Endelig vil vi pege på de to veteraner Robinson Chalapud og Alex Cano. Begge har i mange år været blandt de bedste colombianske klatrere, og de synes at have timet formen til dette løb. Ingen af dem er nemlig specielt eksplosive, men alligevel sad de godt med i dagens finale. Specielt Chalapud, der i lang tid lå alene foran feltet, så overraskende god ud. Det lover godt forud for en finale, der burde passe dem begge bedre.

 

Feltet.dks vinderbud: Julian Alaphilippe

Øvrige vinderkandidater: Sergio Henao, Nairo Quintana

Outsidere: Rigoberto Uran, Egan Bernal, Daniel Martinez

Jokers: Aristobulo Cala, Taylor Eisenhart, Ivan Ramiro Sosa, Robinsion Chalapud, Alex Cano

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger