Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 5. etape af Tour of Norway

Optakt: 5. etape af Tour of Norway

31. maj 2019 20:55Foto: Team UAE 2019

Edoardo Affini tog en overraskende sejr på en dag, hvor udbruddet snød sprinterne, men det lykkedes akkurat for Edvald Boasson Hagen at holde fast i førertrøjen med det yderste af neglene. Det håber han at gøre igen lørdag, hvor der venter de første længere stigninger, men hvor en helt flad sidste del lægger op til, at de hårdføre sprintere måske kan få revanche for dagens ærgerlige nedtur.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Efter fire dage, der hovedsageligt har budt på korte stigninger, venter der i weekenden endelig nogle længere bakker. Der lægges dog relativt blødt ud på lørdagens etape, der ganske vist byder på både en kategori 1- og en kategori 2-stigning undervejs, men hvor en helt flad finale lægger op til, at etapen formentlig alligevel skal afgøres i en spurt for de hårdføre sprintere.

 

Med sine 159,7 km er 5. etape en kort affære, der fører feltet fra Skien til Drammen. Starten er relativt hård, da man skal direkte op over en bakke, mens man kører mod nordvest, men derefter flader det hurtigt ud i ganske let fase, der leder videre mod nordvest frem til den første spurt, der kommer efter 40,4 km. Herefter drejer man mod nord for igennem fladt terræn at køre frem mod stigningerne. Det begynder langsomt at stige jævnt, inden man rammer kategori 2-stigningen Reshjemheia (2,3 km, 5,9%, max. 16,9%), der har top efter 74,6 km, hvorefter en skarp nedkørsel leder mod nordøst ned i dalen, hvor frokosten venter i forplejningszonen.

 

Efter maden går det for alvor løs, når feltet rammer kategori 1-stigningen Meheia (11,7 km, 3,7%, max. 11%), der dog ikke er en stejl opkørsel. Fra toppen resterer stadig 62,9 km, og de indledes med et længere faldende stykke, der fører videre mod nordøst ned til den anden spurt, der er placeret efter 118 km. Her rammer man en lille bakke (1,6 km, 4,9%), der har top med ca. 40 km igen, inden det igen falder let mod nordøst. Til slut følger man en flad vej mod nordøst og øst, idet man dog skal over endnu en lille bakke (1,9 km, 5,4%), der har top 20,5 km fra stregen. Efter nedkørslen er det imidlertid pandekagefladt, og det slutter med en ukompliceret finale, hvor en lang, lige vej afbrydes af to sving med 1700 og 1400 m igen, inden vejen buer ind på den 1000 m lange, 6 m brede opløbsstrækning.

 

Læs også
Trek trækker sig fra sponsorat

 

Etapen byder på i alt 2078 højdemeter.

 

Drammen har tre gange tidligere været målby for Tour of Norway. I 2013 vandt Theo Bos en massespurt i byen, og det samme gjorde Raymond Kreder i 2012. I 2011 var en ung Michael Hepburn hurtigst i et udbrud, der også talte både Rene Jørgensen og den tilbagevendte Michael Rasmussen.

 

 

 

 

Vejret

Efter en flot fredag venter en våd lørdag. Det vil regne fra morgenstunden, men fra først på eftermiddagen vil det klare op, og store dele af etapen vil finde sted i tørvejr, endda med solskin mod slutningen, hvor temperaturen vil nå hele 19 grader. Vinden har endelig lagt sig, og der vil blot være en jævn vind fra vest og nordvest. Det give sidemodvind frem til den første stigning og derefter sidemedvind hele vejen til Drammen. Efter de to sidste sving får man modvind på de sidste 1400 m.

 

Favoritterne

Dagens etape blev en påmindelse om, hvorfor man så ofte ser udbrudssejre i Tour of Britain. Her har man nemlig også små seksmandshold, der skal forsøge at kontrollere meget uvejsomt terræn, og det er bare en møgsvær opgave. Også på de foregående etaper var det svært at hente udbruddene, og i dag lykkedes det slet ikke.

 

Det var lige ved at koste Edvald Boasson Hagen førertrøjen, men han fastholdt den med det yderste af neglene. Blandt udbryderne er det formentlig kun Sander Armee, der har en langsigtet holdbarhed, og derfor er situationen ikke blevet dårligere for nordmanden. Eneste problem var, at han missede chancen for at få bonussekunder, men han står stadig med gode kort på hånden.

 

Lørdag venter så de første længere stigninger, men de kommer alle meget langt fra mål. Alligevel føler vi os overbeviste om, at hold som Lotto, Riwal og Astana vil forsøge at sætte Boasson Hagen under pres. I et løb som dette handler det om at udnytte de muligheder, der byder sig, og selvom dette er et longshot, skal forsøget gøres.

 

Læs også
Klassikerrytter tæt på UAE-skifte

 

Dagens udbrudssejr lægger op til endnu en meget aggressiv start og dermed nok også et relativt stærkt udbrud. De vil blive holdt i snor af Dimension Data, formentlig med hjælp fra UAE, Sunweb og måske også Ineos. Når vi rammer stigningerne, forventer vi os imidlertid, at især Lotto vil spille ud med deres meget klatrestærke hold, og vi forventer angreb fra folk som Tim Wellens, Luis Leon Sanchez og Bjorg Lambrecht.

 

Problemet er bare, at stigningerne enten er korte eller meget lidt stejle. Det er derfor ikke det perfekte terræn til at sætte Boasson Hagen af, og kommer man ikke af med nordmanden, er det tvivlsomt, om det vil være samarbejde. Skulle det lykkes at komme fri, vil den sidste medvind give bedre chancer for at holde hjem, men med den fine form, Boasson Hagen viste i dag, tror vi ikke, at han kan rystes. Han vil være tilfreds med at sidde på hjul, så han kan få holdkammerater op, og da ingen vil slæbe ham gratis hjem til 10 bonussekunder, tror vi, at der bliver skabt samling. Til gengæld vil den aggressive midterfase formentlig betyde, at udbruddet ikke holder hjem igen, og at det kun bliver et løb for de hårdføre folk.

 

Vi forventer derfor en reduceret massespurt, men altså kun for de klatrestærke typer. De kan så for en gangs skyld se frem til en teknisk ukompliceret powerspurt i modvind, hvor vi endelig kan se, hvem der er hurtigst og ikke bare hvem, der er god i positionskampen.

 

Derfor peger vi igen på Alexander Kristoff . For anden dag i træk vandt han feltets spurt, og nu har han kun én chance for at få den sejr, han har været så tæt på. Heldigvis melder han igen om gode ben efter lidt sygdom, og det har også været tydeligt de seneste dage. Dette har udsigt til at blive et hårdt løb, og Kristoff er som bekendt kongen af spurter efter opslidende dage. Han elsker endda lange powerspurter i modvind, og derfor dette være dagen, hvor han endelig tager den sejr, han mangler.

 

Hans problem er bare, at det også er en perfekt etape for Cees Bol. Hollænderen melder om gode ben og burde også have gode chancer for at klare stigningerne. Også han er en rigtig powersprinter, og har han den topfart, han viste i Californien og på 1. etape, bliver han ikke nem at slå. De seneste dage har han tabt lidt i positionskampen, men i morgen får han virkelig chancen for at vise, at han er så hurtig, som vi fornemmer.

 

En anden rytter, der bør klare stigningerne, er Tom Van Asbroeck. Belgieren viste nemlig storform i Dunkerque, og han ligner en af de mest holdbare afsluttere. I dag var han endda ikke langt fra at slå Kristoff, og det bør give ham blod på tanden. Hidtil har han tabt lidt i positionskampen i forhold til nordmanden, men i morgen får han chancen for at vise, at han vitterligt er hurtigere.

 

En lang powerspurt er også god for Edvald Boasson Hagen. Nordmanden har ikke Kristoffs og Bols topfart, men til gengæld er han en bedre klatrer end dem begge. Derfor kan han ende med at være mere frisk end dem begge, og måske er han endda den eneste, der klarer stigningerne. Det er klart, at det ikke bliver let at vinde mod de mere rene sprintertyper, men efter en hård dag har han en chance.

 

Vi har været lidt skuffet over Luka Mezgec i dette løb. Sloveneren har været overraskende svag i positionskampen, og han har ikke rigtigt kørt en eneste spurt endnu. I morgen kan han imidlertid håbe, at han får chancen i en finale, der er teknisk ukompliceret. Han har ikke spurtet meget på det seneste, men han har med mellemrum vist, at han stadig har en vis fart. Kristoff er svær at bide skeer med, men den klatrestærke Mezgec burde her få chancen for at vise, om han stadig har lidt af fordums hurtghed.

 

Vi er lidt spændte på, om Eduard Grosu klarer stigningerne. Rumæneren har ellers ikke været kendt som klatrer, men i Tyrkiet viste han en helt ny holdbarhed. I dag sad han også med hjem, og når det glippede i går, skyldtes det alene et styrt. Vi kan stadig have en frygt for, at dette kan blive lidt for hårdt, men skulle han være der til sidst, har han farten til at vinde.

 

Læs også
Starttider: Enkeltstart i Romandiet Rundt 2024

 

Vi formoder, at etapen er for hård for Kristoffer Halvorsen . Nordmanden er nemlig ikke den mest klatrestærke, men helt afskrives kan han ikke efter den flotte kørsel de foregående dage. Kommer han med hjem, vil han være den mest direkte trussel mod Kristoff og Bol, ikke mindst fordi han har Ben Swift som lead-out man. Mest sandsynligt er det dog, at briten selv skal spurte, og det gjorde han godt i dag. I det hele taget har han endelig vist storform de seneste dage, og selvom han ikke har Kristoffs fart, vil han, særligt efter et hårdt løb, kunne være med i kampen om sejren.

 

Vi vil også igen pege på Trond Trondsen. De seneste dage har nordmanden ikke haft held til at komme frem i spurten, men i morgen kan han endelig se frem til en mere ukompliceret finale. Han har i hvert fald vist form inden løbet, og han burde have holdbarheden til at kunne kæmpe med om etapesejren. I denne afslutning får vi endelig at se, hvor hurtig han virkelig er.

 

De seneste dage har Sondre Holst Enger egentlig skullet spurte for Israel Cycling Academy, men han har altid tabt Van Asbroecks hjul. Til gengæld har han vist god form ved at klare stigningerne, og som en generelt klatrestærk fyr burde han kunne lide denne etape. Det er lang tid siden, han for alvor har vist noget, men denne finale kunne være en chance for endelig at vise, hvor hurtig han vitterligt er.

 

Endelig vil vi pege på Yves Lampaert. Etapen er for hård for Alvaro Hodeg, og det giver chancen til den belgiske mester, der faktisk er ganske hurtig. I dag blev han nr. 2 bag Kristoff, og det viser, at han kan gøre sig gældende. Også i sidste års Tour de Suisse kørte han en god spurt efter en hård og opslidende dag, og det vil han kunne gøre igen, selvom han nok mangler farten til at slå de rigtige sprintere.

 

Andre holdbare folk, der kan køre spurten, er Yevgeniy Gidich, Alex Aranburu, Sep Vanmarcke, Milan Menten, Connor Swift, Alex Kirsch samt Lawrence Naesen , men de får alle svært ved at vinde. Vi frygter, at Lotto vil bruge Naesen til at gøre løbet hårdt på stigningerne, men spares han, er han nok den af de nævnte, der har den bedste chance.

 

Feltet.dks vinderbud: Alexander Kristoff

Øvrige vinderkandidater: Cees Bol, Tom Van Asbroeck

Outsidere: Edvald Boasson Hagen, Luka Mezgec, Eduard Grosu, Ben Swift

Jokers: Kristoffer Halvorsen, Trond Trondsen, Sondre Holst Enger, Lawrence Naesen, Milan Menten

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?