Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 6. etape af Tour of Norway

Optakt: 6. etape af Tour of Norway

01. juni 2019 20:43Foto: Vincent Riemersma / Team Sunweb

Trods angreb fra Marc Hirschi, Remco Evenepoel, Bjorg Lambrecht og Carl Fredrik Hagen lykkedes det ikke at snyde sprinterne på 5. etape, og dermed er klassementet fortsat helt tæt efter fem dages kørsel. Løbet skal således afgøres på søndagens kongeetape, der måske ikke er den sværeste i løbets historie, men hvor den sene stigning Smeden vil give klatrerne deres eneste reelle chance for at gøre en forskel i årets udgave af det norske etapeløb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Det har ikke været en helt fast tradition, men dog et relativt velkendt mønster, at Tour of Norway har gemt kongeetapen til sidst. Det er også tilfældet i år, men denne gang er der ingenlunde tale om den vanskeligste etape i løbets historie. Her afsluttes en småkuperet dag nemlig med den korte, ikke specielt stejle stigning, Smeden, hvor det afgørende slag om den samlede sejr formentlig skal slås, inden løbet afsluttes med en 11 km lang nedkørsel til Hønefoss, hvor den første vinder af det nye Tour of Norway skal krones.

 

I alt skal rytterne tilbagelægge 175,1 km, der fører feltet fra Gran til Hønefoss. De to byer ligger tæt på hinanden, og det meste af etapen består derfor af et sindrigt system af rundstrækninger. Man indleder således etapen med at køre en omgang på en 40,9 km lang og ganske kuperet rundstrækning i området vest for startbyen, hvor der er bakker efter hhv. 5 km (1 km, 6,6%) og 20,5 km (3,2 km, 6,1%). Herefter tager man hul på endnu en omgang, men denne gang kører man længere nordpå til etapens nordligste punkt, hvor man skal over kategori 2-stigningen Bleiken stasjon (3,8 km, 5,4%, max. 11,3%), der har top efter 57,7 km. Herfra går det tilbage mod syd, hvor man igen rammer rundstrækningen og nogle mindre bakker, herunder en (2,1 km, 6,4%), der har top efter 72 km. Denne gang kører man imidlertid ikke tilbage til Gran, men fortsætter derimod videre mod syd og sydvest ned til den første spurt, der kommer efter 96,3 km.

 

Efter spurten fortsætter man videre mod sydvest op over en ganske hård bakke, hvis top faktisk er den samme, som man også passerer i den absolutte finale, og som her stiger med 4,1% over 3,2 km. Denne gang kører man imidlertid ikke de 11 km ned til Hønefoss, men fortsætter i stedet via en anden nedkørsel mod sydvest. Herefter kører man en omgang rundt om en fjord igennem fladt terræn, hvilket blandt andet fører ned til det sydligste punkt, hvor dagens anden spurt er placeret efter 124,5 km. Efter spurten går det videre rundt om fjorden i fladt terræn, dog med en lille bakke (1 km, 6,9%) efter 136,5 km, inden man kører det sidste stykke mod nord op til Hønefoss, hvor stregen krydses for første gang efter 153,3 km.

 

Læs også
Optakt: 7. etape af Giro d’Italia

 

Etapen afsluttes nu med en omgang på den 21,8 km lange finalerundstrækning. Den indledes med et kort, fladt stykke, der fører mod nord, inden man drejer mod øst. Herfra begynder det langsomt at stige op til toppen af kategori 1-stigningen Smeden (4,1 km, 4,0%, max. 17,8%), der er en todelt stigning med en lille nedkørsel midtvejs, og som byder på 1 km med 8,6% på den første del inden nedkørslen. Toppen rundes efter 163,5 km, hvorfra der resterer 11,6 km, der næsten alle er faldende, men uden tekniske udfordringer, og som fører først mod sydvest og siden nord. De sidste 3 km er stor set helt flade og byder på bare to sving med hhv. 2800 og 1000 m igen, inden vejen bugter sig let ind på den 250 m lange, 5 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 2102 højdemeter.

 

Hønefoss er kendt som værtsbyen for Ringerike GP, men var også i de første år den faste målby for Tour of Norway, dog med en anden finale med den lille bakke Eggemoen. Her sejrede Edvald Boasson Hagen ved senest besøg i 2016, Andreas Vangstad kørte alene hjem i 2015, Alexander Kristoff vandt en spurt i en lille gruppe i 2014, og han var også hurtigst i en større spurt i 2013, hvor etapen ikke sluttede med Eggemoen-stigningen. Det gjorde den heller ikke i 2012, hvor Russell Downing vandt en massespurt i byen

 

 

 

 

Vejret

Heldigvis kører rytterne tidligt, og dermed kan de måske undslippe regnen. Dagen vil nemlig starte solrigt, men ved middagstid vil det sky til. Ved 16-tiden ventes det at begynde at regne let, og det bliver lige på grænsen, om de når i mål inden da. Temperaturen vil nå 20 grader, og der vil bare være en let til jævn vind fra syd. Efter de indledende rundstrækninger vil der derfor være modvind ned til den sidste spurt, hvorefter man får sidevind og til slut medvind frem til rundstrækningen. Her vil der først være medvind og derefter skiftevis side- og modvind på stigningen. Der vil være sidemodvind på nedkørslen og sidemed- og medvind på de sidste ca. 4 km.

 

Favoritterne

Som man kunne have spået allerede inden løbet, har de første fem etaper ikke gjort de store forskelle, og det har i alt væsentligt været bonussekunder, der har skabt afstandene indtil nu. Det er ellers ikke, fordi der ikke er blevet forsøgt. Særligt Lotto har været aggressive, som de var det igen i dag med Bjorg Lambrecht og Carl Fredrik Hagen, men i sidste ende var ruten atter for nem til, at sprinterne kan snydes.

 

På søndagens kongeetape bliver det helt sikkert ikke en spurt, men det er lidt svært at gennemskue, hvir svær etapen er. Smeden er nemlig desværre meget dårligt beskrevet i det officielle materiale. Den kendes fra endagsløbet Ringerike GP, hvor den dog kommer så langt fra mål, at den ikke er afgørende. Den gennemsnitlige stigningsprocent er beskeden, men den lille nedkørsel undervejs samt den maksimale stigningsprocent indikerer, at den er stejlere end som så. I hvert fald burde de 1 km med 8,6% kunne gøre visse forskelle. Fra toppen er der dog langt hjem via en meget let nedkørsel, og det virker derfor sandsynligt, at også denne etape vil ende i en spurt, denne gang dog i en formentlig ganske lille gruppe bestående af løbets mest klatrestærke ryttere. Modvinden på nedkørslen vil heller ikke øge sandsynligheden for, at der kan gøres store forskelle.

 

Læs også
Giro d'Italia-analyse: Da det spanske talent udstillede forfaldet

 

Det er dog givet, at især Lotto vil forsøge. Belgierne har det stærkeste hold og viste igen i dag, at de var meget aktive. De vil formentlig forsøge at gøre løbet så hårdt som muligt, men da afslutningen er relativt let, forventer vi, at det skal afgøres på Smeden og den efterfølgende nedkørsel. En udbrudssejr bør ikke blive aktuel, da vi forventer, at de relativt stærke Lotto- og Dimension Data-hold med hjælp fra UAE, der naturligvis skal gøre et forsøg på at forsvare Kristoffs trøje, vil kunne skabe køre udbruddet ind efter det, der helt sikkert igen bliver endnu en meget aggressiv og hård start.

 

De foregående etaper har givet en lille indikation på, hvem der er stærkest, og selvom Edvald Boasson Hagen har været god, har det knebet lidt på bakkerne. Det så vi både på 3. og 4. etape, og det virker derfor ganske sandsynlig, at han kan sættes af, når folk som Tim Wellens, Bjorg Lambrecht og Marc Hirschi angriber. Derfor forventer vi, at en lille gruppe kan komme fri på toppen, og så vil det afhænge af samarbejdet, om der sker en regruppering, og om vi kan få en spurt i en større gruppe.

 

Mange vil have en interesse i at komme af med Boasson Hagen og afgøre det i en spurt om bonussekunder ned i Hønefoss, og derfor tror vi faktisk, at en lille gruppe kan køre hjem. Det får os til at pege på Marc Hirschi som vores favorit. Vi har været dybt imponerede over U23-verdensmesteren, der var stærk på stigningerne både på 3. og 5. etape, hvor han lignede en af de klart bedste. Han burde være en af de bedste på Smeden, og han viste på 3. og 4. etape i Baskerlandet, at han er en glimrende afslutter. Særligt 4. etape, hvor han vandt feltets spurt om 5. pladsen, kunne minde om denne. Med de ben, han har vist hidtil, tror vi, at Hirschi tager sin første sejr for Sunweb i en spurt blandt de bedste klatrere.

 

Vi har lidt svært ved at gennemskue, hvilken form Tim Wellens er i. Han var ikke imponerende i Hammer Series, og selvom han angreb på 3. etape, synes han ikke at være på sit bedste. Offensiv har han dog været, og han har også sikret sig bonussekunder undervejs. Han burde derfor være med i en gruppe, der måtte komme fri, og han kunne meget vel sidde i et overtal sammen med Lambrecht, Carl Fredrik Hagen og måske endda Sander Armee. Her vil de formentlig køre spurten for Wellens, der allerede har sikret sig bonus, og selvom han ikke er verdens hurtigste på flad vej, kan han godt afslutte.

 

Som sagt er det langt fra givet, at Edvald Boasson Hagen kan klare stigningen, men umuligt er det ikke. Lykkes det, vil han næsten med sikkerhed være bedste mand i en spurt, men selv hvis han falder fra, vil han have en chance. Som sagt er der nemlig god tid til at få skabt samling i en større gruppe, og sidder Boasson Hagen først med hjem til sidst, vil han altid være det formentlig mest oplagte bud på en vinder i en spurt.

 

Spurte kan Bjorg Lambrecht også. Faktisk er han vel endnu hurtigere end sin kaptajn, men da det er Wellens, der har fået bonus indtil nu, forventer vi, at det er ham, der skal spurte. Det kan dog ikke udelukkes, at det bliver anderledes, eller at Lambrecht udnytter overtallet til at køre væk. Han er i hvert fald en af feltets bedste på en stigning som denne, og med dagens angreb viste han, at formen slet ikke er dårlig. Holdets øvrige to klatrere, Carl Fredrik Hagen og Sander Armee, er gode nok til at køre med på Smeden, og mens de ikke kan spurte, kan de måske udnytte overtallet til at snige sig væk.

 

En anden hurtig klatrer er Alex Aranburu. Spanieren viste senest med sejren i Madrid, at han er lynhurtig på stregen, og her viste han også, at han efter sin lange skadesperiode har fundet formen. Han viste i Tour of the Alps, at han sagtens klare sig på stigninger som disse. Formentlig er han endnu hurtigere end folk som Hirschi og Lambrect. Kommer han med over, har han i hvert fald en fremragende chance.

 

Hidtil har Luis Leon Sanchez leget gemmeleg i løbet. Det er i hvert fald ikke meget, vi har set til spanieren, der har sparet sig til denne etape. Derfor ved vi heller ikke, hvordan han er kørende, men Sanchez er heldigvis typen, der altid er i form. Formentlig vil han være god nok til at køre med de bedste på Smeden. Han er ikke så hurtig som i gamle dage, men i Tour Down Under viste han, at han stadig kan afslutte i mindre grupper.

 

Det har været fantastisk at se Ben Swift i dette løb. Det er længe siden, at briten har været så god, og han var endda tæt på at vinde 3. etape. Nu får han chancen for at vise, at han også klatrer lige så godt, som da han vandt på Alpe d’Huez i Dauphiné. Ruten her burde i hvert fald passe ham, og selvom han måske ikke kan sidde med de bedste, står han stærkt, hvis en større gruppe samles.

 

Læs også
Dansk profil bliver europamester

 

Har Alex Kirsch endelig fundet de ben, han havde i 2016 og 2017? De sidste år har han ikke vist meget, men han synes at være ganske velkørende nu. Samtidig har han kørt nogle fornemme spurter de første dage, og det viser, at han vil have gode muligheder for at gøre arbejdet færdigt, hvis han kan sidde med de bedste over Smeden. Det tvivler vi lidt på, at han kan, men skulle det lykkes, vil han med sikkerhed være en af de hurtigste.

 

Kan Alexander Kamp rejse sig? Riwal har erkendt, at formen ikke er den bedste, og derfor tvivler vi på, at vi vil se meget til danskeren. På papiret er det dog en etape, der passer ham så godt, at han naturligvis skal nævnes. Af de hidtil nævnte er det kun Boasson Hagen og Swift, der på papiret er hurtigere end ham, så finder han endelig benene, kan han sagtens vinde denne etape. Ellers må Riwal satse på halvhurtige Luc as Eriksson, men han får svært ved at vinde.

 

Vi har ikke fundet en forklaring på, hvorfor Robert Stannard tabte tid den anden dag. Det kunne tyde på, at formen ikke er den bedste, men også for ham lader vi tvivler komme ham til gode. Normalt burde dette nemlig være en perfekt rytter for det australske stortalent, der som U23-rytter var blandt de bedste klatrere og i år har kørt massespurter i løb som Coppi e Bartali og Herald Sun Tour. Hvis formen er bedre, end resultaterne viser, har han en reel chance for at spurte sig til sejr her.

 

Kommer løbet for tidligt for Sep Vanmarcke? Det tror vi, at det gør, for belgieren har haft en lang pause. For at klare denne stigning skal han være i god form, men er han det, er det ikke umuligt. Det så vi, da han spurtede sig til sejr på en endnu sværere etape i Tour du Haut-Var. Klarer han bakken, vil han være en af de hurtigste.

 

Det vil Tom Van Asbroeck også. Belgieren viste fornem klatreform i Dunkerque, og det giver ham en reel chance for at klare stigningen her. På papiret er den for lang og svær, men kan han holde nogenlunde trit med de bedste, kan han efter en regruppering måske alligevel komme tilbage i spillet.

 

Endelig vil vi pege på Joris Nieuwenhuis og Petr Vakoc. Formodningen er, at det bliver for hårdt for Nieuwenhuis, men crosstalentet har imponeret i sin første tid som professionel. Han sikrede sig bonussekunder med den overraskende 2. plads på 3. etape, hvor han ellers kørte for Bol, og han vil helt sikkert forsøge sig. Vi har set i Californien, at han er ganske hurtig, så kommer han med over, er alt muligt. I gamle dage ville det også være en perfekt rute for Vakoc, der endelig viser lidt tegn på fremgang efter det grimme styrt. Vi tror stadig, at han mangler for meget, men sidder han der til sidst, kan han spurte.

 

Feltet.dks vinderbud: Marc Hirschi

Øvrige vinderkandidater: Tim Wellens, Edvald Boasson Hagen

Outsidere: Bjorg Lambrecht, Alex Aranburu, Luis Leon Sanchez, Ben Swift, Alex Kirsch

Jokers: Alexander Kamp, Robert Stannard, Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck, Joris Nieuwenhuis, Petr Vakoc, Carl Fredrik Hagen, Sander Armee

 

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Itzulia Women(2.WWT) 10/05-12/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Tour du Finistère(1.1) 11/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 12/05

Tour of Hellas(2.1) 15/05-19/05

Orlen Nations GP(2.NCUP) 15/05-19/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 16/05-19/05

Veenendaal-Veenendaal(1.1) 18/05

Antwerp Port Epic / Sels ...(1.1) 19/05

Ronde van Limburg(1.1) 20/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?