Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Sibiu Cycling Tour

Optakt: Prolog til Sibiu Cycling Tour

23. juli 2020 14:00Foto: Sirotti

Vi har ventet, ventet og så ventet lidt længere, men torsdag aften kl. 17.00 kan vi endelig lægge den alenlange coronapause i graven. Måske er Sibiu Cycling Tour ikke Tour de France, og måske tæller feltet bare to WorldTour-hold, men det lille rumænske etapeløb vil for en stund have hele cykelverdenens øjne rettet mod sig, når det fire dage lange løb skydes i gang med en kort og uhyre teknisk aftenprolog i Sibius snørklede gader, hvor sprintere og sande prologspecialister ventes at skulle slås om den første førertrøje.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Ved den første udgave i 2011 forholdt det sig anderledes, men ser man bort fra debutudgaven, har der været en fast måde at starte Sibiu Cycling Tour på. Lige siden 2012 er løbet nemlig blevet skudt i gang med en flad og teknisk aftenprolog på mellem 2,2 og 2,5 km i Sibius gader, og det vil ingenlunde være anderledes i et 2020, hvor de lokale fans kan se frem til at se et stærkere felt end nogensinde tidligere møde topmotiveret til start på et løb, der signalerer en ny begyndelse for cykelsporten. Igen i år er det således 2,5 km fladt terræn med masser af tekniske udfordringer i byens historiske centrum, som vil bestemme, hvem der skal bære den første førertrøje og vinde det første større cykelløb efter coronapausen.

 

I alt skal der altså tilbagelægges 2,5 km i den historiske del af Sibiu. Starten går på Plata Mare, hvorfra man snor sig mod vest gennem en serie på fire sving i løbet af de første 450 m. Man når nu frem til en rektangulær rundstrækning, der byder på fire sving samt nogle brosten, og når den er tilbagelagt, har man kørt de første 1200 m. Nu venter et lidt lettere stykke med bare ét sving over 450 m, inden man slutteligt snor sig mod nordøst gennem en serie sving, der kommer med hhv. 700, 650, 400, 380 og slutteligt 250 m igen. Terrænet er undervejs stort set helt fladt.

 

Etapen byder på i alt 11 højdemeter.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

Som sagt er løbet hver gang siden 2012 blevet indledt med en prolog i Sibius historiske bydel. Det har givet sejre til Ivar Slik (2019), Davide Ballerini (2018), Andrea Palini (2017), Andrei Nechita (2016), Rafael Andriato (2015), Olivier Pardini (2014), Maros Kovac (2013) og Jon Bergsland (2012).

 

 

 

 

Vejret

Desværre lægger der sig en ustabil luftmasse over Rumænien i de kommende dage, og det betyder, at der hver dag er risiko for tordenbyger. Det gælder også for prologen, men heldigvis er risikoen større i eftermiddags- end i aftentimerne, hvor etapen afvikles. Alligevel vil der være en tordenbygerisiko på 40-50%, formentlig med størst risiko for de først startende. Temperaturen vil om aftenen være faldet til 21-22 grader, og der vil bare være en helt svag fra vind, som endda vil skifte retning og mod slutningen komme fra nordvest. Det vil for de først startende primært give modvind i første del og medvind i anden del, men de sidst startende primært vil have sidevind.

 

Favoritterne

Rigtige prologer er en uddøende race. De findes stadig relativt ofte i mindre 2.2-etapeløb, men for WorldTour-rytterne hører det i den grad til sjældenhederne, at de får lov at kaste sig ud i den helt særlige disciplin. Blandt de større løb er det kun Tour de Romandie, der fortsat med jævne mellemrum gør brug af etapeformatet, og blandt 2.1- og 2.Pro-løb med hyppig WorldTour-deltagelse er det vel kun ZLM Tour og Tour de Luxembourg, der som regel indledes med disse ultrakorte enkeltstarter.

 

Sibiu Cycling Tour er imidlertid et af de mindre løb - også selvom det har 2.1-status - der holder sig til traditionen, og åbningen i selve Sibiu by er nu blevet lidt af en klassiker. Der er tale om en ”rigtig” prolog i den forstand, at ruten er ultrakort og samtidig så teknisk, at det næsten virker helt urimeligt. Man kan finde relativt lange enkeltstarter med færre sving end denne blot 2,5 km lange rundstrækning, og det gør denne slags prologer til en hel særlig disciplin.

 

Modsat mange andre enkeltstarter handler det kun i begrænset om at træde mange watt. Kun midtvejs er der et lidt længere stykke, hvor man til nøds skal træde til i lidt længere tid. Derudover er det en konstant serie af accelerationer og nedbremsninger gennem de mange sving, og derfor er det en disciplin, der først og fremmest stiller krav til tekniske evner, accelerationsstyrke og ikke mindst mod og risikovillighed, især hvis vejene er våde.

 

Af erfaring ved vi, at der findes en serie ryttere, der excellerer i prologer. I nyere tid kan man pege på folk som Damien Gaudin, Jimmy Engoulvent og William Clarke, der alle har gjort netop denne specielle type enkeltstarter til deres speciale. Dertil kommer, at de oftest domineres af sprintere, der af gode grunde er både teknisk dygtige og ikke mindst accelerationsstærke. Som det fremgår ovenfor på listen over tidligere vindere, er denne prolog da også tidligere blevet vundet af to deciderede sprintere i form af Andrea Palini og Rafal Andriato, ligesom Davide Ballerini, der jævnligt blander sig i massespurter, også har været hurtigste mand.

 

Læs også
Lefevere om mulig Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet

 

Desværre er prologer så sjældne, at det efterhånden er lidt en kunst at spotte, hvem der er specialister. Dertil køres de for sjældent, og man ser derfor ofte overraskelser fra ryttere, der ellers ikke har det store prologgeneralieblad. Det kan også sagtens være tilfældet denne gang, ikke mindst i et felt med mange ryttere, der er ganske unge og ubeskrevne.

 

Desværre bliver vejret en kedelig joker. Risikoen for tordenbyger er betydelig, og det siger sig selv, at man på så teknisk en rute er chanceløs, hvis man skal køre på våde veje, hvis andre har tørre betingelser. De sidst startende har en større chance for tørre veje, men regnbygerne kan komme til enhver tid og fuldstændig vende løbet på hovedet. Samtidig vil risikovillighed betyde mere, hvis vejene er våde for hele feltet, og det er eksempelvis meget tænkeligt, at WorldTour-rytterne så vil køre meget forsigtigt, mens de mindre ryttere, for hvem dette er et stort løb, vil satse langt, langt mere. Vi baserer optakten på, at alle har ensartede betingelser.

 

Som sagt er usikkerhed ved prologer altid stor, men der er flere ryttere, der har den som et mål. Mest udtalt er det med Matthias Brändle, der allerede i forbindelse med sin kontraktforlængelse for et par uger siden talte om denne etape. Østrigeren er mest kendt som et wattmonster, men han kører faktisk også stærkt på tekniske prologer som denne. Sidste år vandt han således prologen i Estland Rundt og blev nr. 2 på prologen i Østrig Rundt. Man kan måske diskutere, om denne etape er for kort og teknisk til, at han kan matche de mere accelerationsstærke ryttere, men Brändle ligner på papiret den førende prologspecialist i løbet. Motivation har han ligeledes masser af, og derfor peger jeg på ham som favorit.

 

Rutens karakter gør, at sandsynligheden for en sprintersejr er stor. Derfor er det nærliggende at pege på Pascal Ackermann. Tyskeren er i særklasse løbets førende afslutter, men han er også en sprintertype, der med sin power på papiret burde passe godt til denne slags udfordringer. Risikovilligheden kan være et problem, men lysten og sulten er på den anden side stor efter så lang en pause. Hvis han tør give den fuld gas, bør det være en etape af denne type, Ackermann kan vinde. Det samme gælder for hans lead-out man Rüdiger Slig, der ligeledes er en kraftfuld sprintertype, som sagtens kunne køre med om sejren på denne rute, og faktisk burde Boras hurtige Michael Schwarzmann også kunne præstere hæderligt.

 

Sidste år sejrede Ivar Slik på denne etape, og han har da også helt tilbage i juni talt om, at en gentagelse er et stort mål. Nok er hollænderen aldrig blevet til det, man troede, men sidste år blomstrede han gevaldigt med yderligere to sejre i tillæg til omtalte prologtriumf. Han har vist, at han mestrer kunsten at køre denne prolog, og vi ved, at motivationen er i top. Derfor kan det sagtens blive til en gentagelse, selvom konkurrencen denne gang er stærkere. Hans holdkammerat Mel van der Veekens var også i top 10 for et år siden.

 

Sidste år var det en sprinter, der blev nr. 2. Riccardo Stacchiotti var blot to sekunder langsommere end Slik, og han vil være opsat på revanche - især fordi han også blev nr. 2 i 2018 - i sit debutløb for det Vini Zabu-hold, der i sidste øjeblik reddede en karriere, som helt uforståeligt var i fare. Stacchiotti er nemlig i den grad blomstret op som sprinter i de senere år, og han har alle forudsætninger for at køre med om sejren på en rute, som passer ham. Hans lead-out men, Simone Bevilacqua og måske især Luca Wackermann, bør også kunne gøre det hæderligt.

 

Lidt overraskende blev Matteo Pelucchi nr. 3 for et år siden. Ha fremstår eller som en skrøbelig sprintertype, der ikke just burde mestre denne disciplin. Præstationen sidste år taler imidlertid for det modsatte, og derfor må han naturligvis nok engang regnes som kandidat. Hos Bardiani er Iuri Filosi og Nicolas Dalla Valle også hurtige folk med muligheder i en disciplin som denne.

 

Egentlig var jeg fristet af at pege på Eduard Grosu som topfavorit. Rumæneren er nemlig kendt som kamikazepilot og meget accelerationsstærk, og hans sejre kommer næsten altid i tekniske finaler. Alligevel har han nu kørt denne prolog så mange gange, at han ikke kan regnes som topfavorit. I 2015 blev han ganske vist nr. 2, men som regel ender han i udkanten af top 10. Motivationen må imidlertid være i top for værtsnationens førende sprinter. Hos Nippo er Julien Trarieux også en mulig kandidat, og i gamle dage ville man også have nævnt Ramunas Navardauskas, men han synes ikke længere at have niveauet.

 

Feltet tæller også to specialister i form af Jan Barta og lokale Serghei Tvetcov, men spørgsmålet er, om ikke denne enkeltstart trods alt er for kort og teknisk til, at de kan matche mere eksplosive folk. Til gengæld burde ruten passe den erfarne Maciej Paterski, der også før har kørt gode prologer - blandt andet blev han nr. 2 bag Brändle i Estland sidste år - men han er ikke helt så stærk som tidligere. I Estland var Israel SUNs to sprintere, Mihkel Raim og Rudy Barbier, også i top, men særligt Barbier er ikke den sprintertype, der umiddelbart er den store prologspecialist.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Listen over hurtige folk tæller også Andrea Guardini, der dog ingenlunde er prototypen på en prologspecialist, Jonatan Milan, Michael Bresciani, Davide Appollonio, Paolo Toto, Marco Tizza, Alan Banaszek, Frantisek Sisr og Lucas Carstensen, og de bør alle kunne gøre det hæderligt. Det samme gælder for hurtige folk som Federico Zurlo, Piotr Brozyna og Nikodemus Holler, mens kraftfulde Adrian Kurek også ofte gør det godt. Formstærke Michal Kukrle er også en kandidat, men han blev blot nr. 10 sidste år og nr. 8 på den korte enkeltstart i Polen i sidste uge. Her var Szmyon Tracz, Szymon Krawczyk og ikke mindst Petr Kelemen alle i top 10, og de har dermed vist deres evner i disciplinen. Endelig kunne det være noget for crossrytteren Adam Toupalik, der i hvert fald har de tekniske evner og tidligere har flere top 10-placering fra prologer.

 

Feltet.dks vinderbud: Matthias Brändle

Øvrige vinderkandidater: Pascal Ackermann, Ivar Slik

Outsidere: Riccardo Stacchiotti, Rüdiger Selig, Matteo Pelucchi, Eduard Grosu, Maciej Paterski

Jokers: Jan Barta, Mihkel Raim, Rudy Barbier, Davide Appollonio, Michael Schwarzmann, Luca Wackermann, Paolo Toto, Adam Toupalik, Petr Kelemen, Frantisek Sisr, Federico Zurlo, Ramunas Navardauskas

Matthias Brändle
Pascal Ackermann, Ivar Slik
Riccardo Stacchiotti, Rüdiger Selig, Matteo Pelucchi, Eduard Grosu, Maciej Paterski
Jan Barta, Mihkel Raim, Rudy Barbier, Davide Appollonio, Michael Schwarzmann, Luca Wackermann, Paolo Toto, Adam Toupalik, Petr Kelemen, Frantisek Sisr, Federico Zurlo, Ramunas Navardauskas
Mel van der Veekens, Andrea Guardini, Julien Trarieux, Nicolas Dalla Valle, Jonatan Milan, Michael Bresciani, Alan Banaszek, Lucas Carstensen, Adrian Kurek, Michal Kukrle, Sztmon Tracz, Szymon Krawczyk
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Sibiu Cycling Tour
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?