Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

"En nødvendig prioritering": DCU´s elitechef forklarer hvorfor juniorerne ikke skal til VM

"En nødvendig prioritering": DCU´s elitechef forklarer hvorfor juniorerne ikke skal til VM

31. august 2022 15:10Foto: Team Sunweb

I et stort interview med Feltet.dk forklarer Morten Bennekou, hvorfor der ikke bliver dansk juniordeltagelse ved årets VM i Australien.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I går kunne Michael Berling i et eksklusivt interview fortælle Feltet.dk, at Danmarks Cykle Union har valgt ikke at sende de danske U19-ryttere til VM i Australien i den kommende måned. 

 

Beslutningen blev ifølge U19-landstræneren taget sidste efterår og af økonomiske årsager. 

 

Nu forklarer elitechef i Danmarks Cykle Union Morten Bennekou mere om beslutningen.

 

Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

 

- Hvorfor har I valgt, at U19-rytterne ikke skal sendes til VM?

 

"Det er desværre ret simpelt. Det er et spørgsmål om økonomi. Det er en økonomisk ansvarlig beslutning, der er truffet, da vi lagde budget sidste år. Det er baggrunden."

 

"VM bliver allerede virkelig meget dyrere, end det plejer at være, på trods af at vi ikke tager U19´erne med på både drenge- og pigesiden. 50 procent dyrere."

 

- Hvor hårdt har I arbejdet for, at det kunne lade sig gøre at få dem derned?

 

"Det er et udgangspunkt, vi har haft, siden vi lagde budgettet i efteråret og vinter og vidste, at det var i Australien." 

 

"Vi lægger etårige budgetter sammen med Team Danmark, som jo er vores største enkeltstående bidragsyder. De lægger en større andel, end vi gør. Vi lægger budgetterne i fællesskab i perioden fra oktober-november. Vi kommer med et oplæg om, hvad vi gerne vil, hvilke penge vi har brug for, og hvad vi selv kan komme med."

 

"Det budget ville bare sprænge, hvis vi skulle tage alle med til VM. Når vi tager til VM normalt, så er vi omkring 60 personer. Den udgift, som det ville være at tage så mange mennesker med til Australien, ville udgøre så stor en del af vores samlede budget, at det ikke ville hænge sammen med vores aftaler i vores samarbejde med Team Danmark."

 

"Det vil sige, at vi skulle skære nogle andre ting drastisk ned. Ved et VM skal man betale alting selv, modsat et etapeløb, og uanset, om det er juniorer eller eliten. Så det er meget dyrere at køre mesterskaber end etapeløb. Nogle vil måske sidde at tænke, om vi ikke bare kunne have droppet en Nations Cup, og så ville det gå op. Men det gør det ikke."

 

"Hvis vi skulle finde pengene i juniorbudgettet, så skulle vi have aflyst mere end alt det andet. VM er dyrere end resten af budgettet til juniorerne tilsammen. Vi ville skulle ud at hente dem i andre budgetter hos os selv. Den prioritet har vi besluttet ikke at tage."

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Simon Dalby i angreb under junior VM 2021. Mascot-rytteren var med i medaljekampen, før en franskmand rev ham med ned i et styrt kort før mål. Foto: Sirotti.

 

"Team Danmarks bestyrelse godkender det enkelte forbunds budget i starten af december, så der skal det ligge fast. Vi kan ikke komme i april og sige, at vi har fået en god ide, som vi gerne vil sætte i sving nu. Vi har lagt et budget."

 

"Og så er pengene rimelig øremærkede. Der er mange, der tror, at jeg kan sige, at vi skal bruge pengene på en anden måde, end hvad vi har fået dem til. Det kan jeg og vi ikke. Så skal vi tale med Team Danmark, eksempelvis hvis ting bliver aflyst."

 

"Vi er nødt til at prioritere mange andre ting også. Og det er svært. Vi skal sørge for, at holdene på banen får chancerne for at kvalificere sig til OL. Og BMX´erne. Så der er en masse prioriteringer, som er svære at gennemskue ude fra."

 

"Med fire OL-discipliner, hvor vi gerne skal kvalificere os, og hvor vi skal rejse rundt i meget af verden for at gøre det på banen og BMX - og i dette tilfælde også på landevejen. Så er det svært."  

 

"Som forbund kan vi ikke blive ved med at finde penge i samme tempo, og vi kan heller ikke bare bede Team Danmark om mere uden selv at levere mere. Det er en overenskomst, at de leverer en procentdel af vores budget, og vi leverer en procentdel."

 

"Så hvis vi beder om eksempelvis en halv million mere, så skal vi også komme med en halv million mere. Og Team Danmark skal jo tage pengene fra nogle andre for at kunne give dem til os. De har jo heller ikke fået flere penge."

 

"Så alt i alt, når vi formentlig får en del kritik for sådan noget som det her, at vi ikke sender juniorerne til VM, hvilket jeg sådan set godt kan forstå, fordi det sportsligt virker ærgerligt, så kender folk bare ikke helt historien bagved."

 

"Det er svært at gennemskue, hvor meget vi egentlig er pressede, og hvor meget vi skal skære ned andre steder for at kunne sende 10 ryttere og lad os sige tre-fire staff mere til Wollongong. Det er simpelthen umuligt for os."

 

Læs også
Lefevere om mulig Alaphilippe-skifte: Måske vil han prøve noget andet

 

Remco Evenepoel fejrer sit junior VM-guld i 2018. I de seneste år har navne som Mathieu van der Poel, Matej Mohoric, Diego Ulissi, Jasper Stuyven og Quinn Simmons desuden vundet. Foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto.

 

- Men I har tidligere sendt juniorlandsholdet til Mexico

 

"Det er rigtigt, at vi var med juniorlandsholdet i Mexico i 2007, men der var tiden også en anden. Der kostede flybilletterne ikke, hvad de gør nu. Og delegationerne var anderledes og så videre."

 

"Jeg forstår godt (negative, red.) kommentarerne. Det er fuldstændig fair, at folk er uenige. Sådan er det jo. Men når man sidder med det i dagligdagen, så føles det som en nødvendig prioritering."

 

Ingen har ringet med brok

- Nogle har foreslået, at man bare kan lade tage folk afsted for egen regning. Hvorfor ikke den løsning? 

 

"Det er i en prisklasse, hvor jeg vil sige, at det tror jeg ikke, at der er ret mange af juniorerne, der ville, selvom familierne typisk er villige til at investere et eller andet."

 

"Det er i en prisklasse, hvor jeg for det første tror, at de ikke ville eller kunne. Men det er også på et niveau, hvor der helt klart ville være en selektion, der er økonomisk. Sådan skal det ikke være. Det må aldrig ske. Hvis vi skal derned, så skal vi have dem med, der er bedst til at køre på cykel."

 

- Hvordan har du oplevet modtagelsen af beslutningen blandt rytterne og deres hold?

 

"Der er ikke nogen, der har ringet eller taget fat i mig i det seneste års tid. Berling informerede dem jo allerede sidste efterår. Han har også sagt til mig, at han ikke har modtaget de store protester."

 

Læs også
Optakt: 6. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

"Vi fortalte dem på det tidspunkt, at vi ville prioritere EM med fuld musik. Det er selvfølgelig ikke helt det samme. Rytterne vil gerne køre begge dele, og VM er noget særligt. Men vi fortalte dem, at vi ville køre EM med fuld musik i stedet for, og at det i øvrigt ikke er vores nye stil, at de ikke skal køre VM. Det kommer de også til i Glasgow næste år."

 

"Vi har prøvet at forklare dem situationen. På den måde er det ikke en nedprioritering. Det er det selvfølgelig i øjeblikket, men det er ikke sådan, at vi synes, at juniorerne ikke længere behøver køre VM, for det skal de nok nå alligevel. Vi vil også gerne have dem til VM. Det er der ingen tvivl om."

 

"Så hvad Berling fortæller mig, og han er den, der er tættest på, så er det ikke noget, der er væltet bagover af raseri derude. Men der sidder helt sikkert nogle derude, der synes, at det er ærgerligt og måske også forkert. Og det er jo også fair nok. Det er helt okay."

 

DM-guldvinder fra henholdsvis enkeltstart og linjeløb, Kristian Egholm (th) og Henrik Breiner, er to af de ryttere, som går glip af VM i deres sidste år som juniorryttere. Foto: Feltet.dk.

 

Ingen bekymring på lang sigt

- Hvad tænker du om den signalværdi, I sender med ikke at køre VM?

 

"Jeg vil til enhver tid gerne sende et signal om, at vi prioriterer talentudvikling. Det synes jeg rent faktisk også, at vi gør ved at opretholde det program, som i virkeligheden talentudvikler temmelig meget. For vi kunne også bare have droppet alle etapeløbene for juniorerne og så have kørt VM i stedet for. Men der vil jeg sige, at vi ville kompromittere talentudviklingen."

 

"Man skal selvfølgelig lære at køre mesterskabsløb, men i virkeligheden er der meget mere talentudvikling i at køre tre etapeløb med fire etaper i hver. Der skal mange etapeløb til for at hamle op med VM-budgettet."

 

"Så når jeg tager de langsigtede briller på, er jeg ikke nervøs for, om det her betyder noget for talentudviklingen, og hvem der kan blive WorldTour-ryttere om tre-fem år. Det er jeg overhovedet ikke bekymret for."

 

"Det, der er ærgerligt, er, at de nuværende juniorryttere mister muligheden for at køre et VM, som er en kæmpe gulerod og et udstillingsvindue. Selvfølgelig er det det. Så det er ærgerligt her akut. Den ærgrelse deler vi."

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

"Men det er ikke noget, der får mig til at tænke, at det bliver dårligere på lang sigt. Færre og dårligere WorldTour-ryttere i næste generation. Der vil jeg trods alt sige, at så betyder det heller ikke mere, at vi misser ét VM. Forstå mig ret."

 

"Hvis vi aldrig mere kører VM, så kunne man tale om, hvordan vi så skal lære at køre de her mesterskabsløb med det særlige pres, der er på sådan en dag. Og den særlige måde, løbene bliver kørt på. Det er noget, de skal lære. Det er også en del af talentudviklingen."

 

"Når det er sagt, så er jeg slet ikke bekymret for, at det har en langsigtet effekt. Det mener jeg slet ikke, at det har. Det har en akut effekt for nogen, som jeg fuldt ud anerkender, og som jeg også selv synes er enormt ærgerligt.

 

"Bestemt ikke noget, jeg er glad for"

- Er du bekymret for den signalværdi, som I kan sende ved ikke at sende juniorerne til VM?

 

"Neeeej, jeg er ikke bekymret, men jeg kan godt se, at der kan være lidt signalværdi i det. Nogle tænker nok, at vi er ligeglade med juniorerne. Det synes jeg i øvrigt ikke, at vi signalerer. Det synes jeg faktisk ikke."

 

"Vi rejser rundt med dem, som vi skal. Vi er i rigtig god dialog og samarbejde med holdene. Vi følger rytterne i årets løb, og vi giver dem respons på træningsregistreringer og så videre. Det fortsætter i U23, som også er en del af talentudviklingstrappen."

 

"Så når man ser på det samlede billede, så synes jeg absolut, at vi prioriterer talentudviklingen. Det synes jeg også, at vi kan se på WorldTour-niveau. Talentudviklingen i Danmark, når vi lægger holdenes og forbundets indsats sammen, den virker. Jeg er ikke så bekymret for det på den måde. Men jeg forstår, at dem, der står der lige nu, synes, at det er mega ærgerligt."  

 

Jakob Egholm bliver juniorverdensmester i 2016. Året efter skulle Julius Johansen blive det i Bergen. Foto: Sirotti.

 

- Hvordan har du det som elitechef med ikke at kunne talenterne muligheden for at komme til VM?

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

"Det er jeg ærgerlig over. Jeg ville virkelig gerne have dem med til VM. Der er også den faktor i det, som vi slet ikke har snakket om endnu. Der er noget fedt i det for juniorerne ved at være til mesterskab med de store. At sidde på det samme hotel og være i de samme omgivelser som WorldTour-rytterne, deres idoler og favoritter."

 

"Så det er bestemt ikke noget, jeg er glad for. Det er jo ikke sådan, at jeg sidder og tænker: ”Skide være med juniorerne. Dem behøver vi ikke have med til VM. De må klare sig selv”. Det er slet ikke sådan, at vi har det. Sådan må det ikke opfattes. Vi synes også, at det er brandærgerligt."

 

"Jeg håber jo, at det varer længe, inden det bliver så dyrt at tage juniorerne med igen. Nu bliver det (VM, red.) i Rwanda i 2025, men jeg håber trods alt, at det er billigere, så det bliver en anden historie der, selvom det måske er dyrere end i Europa."

 

"Det kan også være, at vi har sparet op til det. Nu ved vi jo, at det i 2025 er i Rwanda. Vi kommer fra en periode med dårlig økonomi, som er ved at være rettet ud. Nu har vi en økonomi, der gør, at vi måske kan begynde at spare op til noget, vi kan forudsige bliver dyrt."

 

"Jeg har det dårligt med, at de ikke skal med, men jeg har ikke fortrudt beslutningen. For jeg synes stadig, at det er økonomisk forsvarligt at gøre det sådan. Vi er nødt til det."

 

"Det skal på ingen måde opfattes som en ønsket nedprioritering. Det er der aldrig nogen, som får mig til at sige. Jeg kan godt forstå, at det opfattes sådan, men det er det ikke. For os er det et nødvendigt fravalg for at få tingene til at hænge sammen."

 

- Beslutningen er taget for snart et år siden. Hvorfor er den ikke blevet meldt ud offentligt?

 

"Det ved jeg ikke. Det har jeg ikke set nogen grund til."

 

- Hvorfor ikke?

 

"Der er masser af ting, som vi gør, som vi ikke melder ud til offentlig diskussion. Vi har ikke spekuleret på at melde ud i november måned, slet ikke. Jeg synes egentlig, at det er fint, at det kommer ud nu, hvor det er aktuelt."

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?